Medveďov , vjazd do vody
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- avalon
- aktívní jachtař
- Reputace: 10
Re: Medveďov , vjazd do vody
...po 30 rokoch od revolucie sme sa dostali do stadia ked je uplne zbytocne riesit taketo veci kedze masineria statnej spravy je v takej dobrej kondicii ako nikdy predtym. Statna sprava, statne organizacie a statne podniky si uzastnym sposobom osvojili principy trhovej ekonomiky, ochranari ktori vpodstate neexistuju detto, so zakladnym ochranarskym pravidlom, je ze idu poruke vyssej ponuke a ti, ktori boli este pred par rokmi aktivny, su teraz stari a unaveni. Kratko po tom ako sprietocnili rameno, prisla vacsie voda a do ramena hned strhlo zopar stomov, ktore si nasledne novoubytovany bobor dosledne poukladal a rameno dokladne prehradil. Ked som sa pytal ochranarov co s tym urobia, odpovedali, ze oni dostali peniaze iba na sprietocnenie a ze ak dostanu peniaze na bobra potom to budu riesit.... mimochodom, ak by zjazd nefungoval asi by to pre ten Dunaj bolo aj dobre, koli takym kormoranom ktory nemaju dno, co povies nitorman....
- nitroman
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Ahoj Avalon.Asi tusim,kto si.Ja som tuna kvôli najdeniu riesenia a neosocujem nikoho-ani by ma to v zivote nenapadlo...Som rybar a som lovec.A ti co so mnou jazdia na ryby-vedia, ze som jednym z mala,ktori dodrzuju zakony.Ty si so mnou nikdy nebol na rybacke,lebo si nemal povolenku.Nezavid mi,ze mozem chodit tak casto na vodu.Netusis ako si to odmakam a ani co vlastne robim.Nevies o mne nic.
A neovladas ani rybarske zakony.
Stojim si za tym,ze s tym ramenom sa da nieco robit.Ja s tym nieco zacnem,prave tak ako som opravoval zjazd a Teba som pri tom nevidel...
O zjazde pisem pre slusnych ludi ktori vedia co je to dobry skutok.Tak ako ti co vtedy pomahali pri stavbe hausboatu a mne sa pri tom odlomila cast elektromotoru.
A neovladas ani rybarske zakony.
Stojim si za tym,ze s tym ramenom sa da nieco robit.Ja s tym nieco zacnem,prave tak ako som opravoval zjazd a Teba som pri tom nevidel...
O zjazde pisem pre slusnych ludi ktori vedia co je to dobry skutok.Tak ako ti co vtedy pomahali pri stavbe hausboatu a mne sa pri tom odlomila cast elektromotoru.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Nitroman, Avalona si nemohol vidieť, lebo si nebol pri betonáži. Ja som tam vtedy bol a Avalona som tam videl. Len tak pre poriadok. Zjazd do vody budovali dve partie, jedna tu z jachting.info a druhá starí športovci ktorí majú dnes v Medveďove domy a chaty a miestni. ALE žiadni rybári !!! Okrem Nitromana. Takže ja to teraz vidím tak, že sa do toho môžu pustiť dve partie, jedna rybári a druhá majitelia velkých lodičiek, ktorí sú vyviazaní v miestnej maríne.
V podstate je len jedno riešenie a to prebagrovať rameno . To by mohol spraviť štát a niekto by mal byť iniciátor, teda zistiť či by to správa povodia spravila, alebo nie. Ak nie, tak treba zohnať prachy. Tam sú dve riešenia, buď sa poskladáme a niekto to bude organizovať, alebo niekto dokáže vybaviť grant. Grant sa nedá vybaviť tak že si sadneme do miestnej krčmy a niečo napíšeme. Preto sú dnes úspešné ochranárske skupiny organizované profesionálne. Ak však nevidia dôvod aby sa prebagrovávalo rameno, tak prečo by to mali organizovať ??? Rameno nikto nikdy neplánoval aby bolo celoročne prietočné ! Z hladiska rozmnožovania rýb nastali v Medveďovskom ramene ideálne podmienky, na rozsiahlych plytčinách narastie tráva a malé stromky, pri vysokom stave voda stúpne a ryby v ramene nakladú ikry a poter sa potom pasie na tej trávičke a schováva sa medzi stromčekmi a tie rybky čo prežijú rastú v plytkej vode a potom vplávajú do Dunaja. My s našimi motorákmi sme tam akosi nadbytočný.
V podstate je len jedno riešenie a to prebagrovať rameno . To by mohol spraviť štát a niekto by mal byť iniciátor, teda zistiť či by to správa povodia spravila, alebo nie. Ak nie, tak treba zohnať prachy. Tam sú dve riešenia, buď sa poskladáme a niekto to bude organizovať, alebo niekto dokáže vybaviť grant. Grant sa nedá vybaviť tak že si sadneme do miestnej krčmy a niečo napíšeme. Preto sú dnes úspešné ochranárske skupiny organizované profesionálne. Ak však nevidia dôvod aby sa prebagrovávalo rameno, tak prečo by to mali organizovať ??? Rameno nikto nikdy neplánoval aby bolo celoročne prietočné ! Z hladiska rozmnožovania rýb nastali v Medveďovskom ramene ideálne podmienky, na rozsiahlych plytčinách narastie tráva a malé stromky, pri vysokom stave voda stúpne a ryby v ramene nakladú ikry a poter sa potom pasie na tej trávičke a schováva sa medzi stromčekmi a tie rybky čo prežijú rastú v plytkej vode a potom vplávajú do Dunaja. My s našimi motorákmi sme tam akosi nadbytočný.
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
trochu mi ta vaše snaha pripomína sitaci u nas na Labi-šikovna zatoka(byvaly vjezd do pískovny) a zanešeny vjezd s hloubkou 50-70 cm. Par roku pokusu o nějake řešení a nakonec diky kontaktum primo s obsluhou techniky a tekutym posilovačem to tam projel Komatsu a hned se tam da zaplout
- avalon
- aktívní jachtař
Ahoj Packa, vnukol si mi myslienku
ved ten KOMATSU by pomohol aj v nasom pripade. Sacilo by prebagrovat horny vpust do ramena pocas nizsieho stavu Dunaja, tak aby voda prudila uz pri vodostave 1m a nie az pri 2 metroch a viac!!! To by ale chcelo minimalne suhlas miestneho urbaru.

- Denis
- zkušený harcovník
Práve to je to, čo nejde a súhlas urbáru istotne nestačí.
- avalon
- aktívní jachtař
ty vies ty si ochranar
ja som myslel, ak by sa to spravilo tak povediac natajnasa, tak ako zjazd do vody napriklad...

- Denis
- zkušený harcovník
Ale áno, na tajňáša by to išlo prebagrovať, možno. Dnes som mal debatu s Ďurom Fenclom na fb, mali v Medveďove bál vodných motoristov
, že aká je situácia, no nijaká, nikomu sa nič nechce. To čo sa spravilo, teda ochranári, robili cez stavebné povolenie, teda riadny projekt, vodoprávne konanie, stavebné povolenie, zohnanie peňazí, zabezpečenie dodávatela. Niveleta horného vstupu je daná teda projektom a bola maximom čo vedeli vyrokovať. Je otázka či je výška vtoku v poriadku, či sa nezvýšila naplaveným štrkom. Zníženie nivelety o 1 m nedáme, lebo kto by to vybavoval, všakže a tak jediné riešenie je o meter prebágrovať rameno, s tým že o 10 - 20 -30 rokov sa znovu zanesie a muselo by sa bagrovať znovu, čo mne už bude úprimne jedno. Nemám vôbec šajnu čo by to mohlo stáť a dosť pochybujem že by to niekto zmákol za flašku.

- nitroman
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Ahoj Denis.
Mas pravdu a vo vsetkom...Vies,clovek mysli nieco dobre a ono sa ludia k tomu nijako nepostavia,alebo skorej idu proti cloveku.Nuz majte sa vsetci dobre a nebudte zli,ste tuna iba na docasnu navstevu.
Mas pravdu a vo vsetkom...Vies,clovek mysli nieco dobre a ono sa ludia k tomu nijako nepostavia,alebo skorej idu proti cloveku.Nuz majte sa vsetci dobre a nebudte zli,ste tuna iba na docasnu navstevu.
- martin76
- návštěvník fóra
- Reputace: 7
Nemá zmysel sa tam vôbec do niečoho púšťať,je to územie chko druhý stupeň a keď Vás tam vymáknu ochránári s autom tak sa s Vami baviť nebudú.
Podľa zákona tam nemôžeš ísť s autom.
Podľa zákona tam nemôžeš ísť s autom.
- Denis
- zkušený harcovník
Kam nemôžem ísť autom? V Medveďove k vode? K slipu?
- martin76
- návštěvník fóra
Áno Denis presne tam.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Tabuľa tam je. Asi v tom niečo bude. Dúfam, že to čoskoro začnú "ochraňovať"
Ale dá sa parkovať v marine za 10.- EURO. Je to priateľská cena
Ale dá sa parkovať v marine za 10.- EURO. Je to priateľská cena

- Denis
- zkušený harcovník
10 eur za daň, alebo weekend? No ale čo z toho keď marina nemá vlastný slip? Slušný život tu asi nebude nikdy.
- avalon
- aktívní jachtař
a ja ze preco nikto nesiel dalej ako po tu znacku ...
Ale ta CHKO Dunajské luhy je tam již od r.1998, tak co se teď změnilo?
- martin76
- návštěvník fóra
Nič sa nezmenilo len tam dali značku.
- Denis
- zkušený harcovník
Dnes som začal riešiť aby tá značka bola posunutá. Dúfam že sa to podarí, ale chvílu to potrvá.
- avalon
- aktívní jachtař
a nebolo by Denis od veci hned vybavit aj to, aby sa zlikvidovala ta kopa odpadkov okolo a osadila sa tam znacka so zakazom vyvozu odpadu, pre mna za mna aj v madarcine nech to vsetci pochopia
Ked uz silou mocou chceme dnes vsetko chranit, nech to nekonci stale iba osadzanim znaciek na uz aj tak zdevastovanom uzemi !!!

- martin76
- návštěvník fóra
Smetie a zdvestované chránené územie ochranárov nezaujíma,podstatné pre nich je to že keď porušíš ten ich zákaz tak Ti z radosťou naparia pokutu ako mne bez ohľad nato či je tam smetie alebo nie.
- Denis
- zkušený harcovník
Martin, dostal si tam pokutu?
Vela vecí by nebolo od veci vybaviť, ale prečo by som to mal vybavovať ja? Likvidácia smetiska je povinnostou obce, v katastri ktorej sa smetisko nachádza, každý komu to vadí môže starostovi obce Medveďov napísať požiadavku aby obec konala, tak jej to ukladá zákon. Ak by to obec mala zaplatiť, to čistenie smetiska, tak aj tabulu dajú, aj v Maďarčine. Nepochybujte o tom že chrániť treba, viete si predstaviť, že ten úzky pruh lesa pri Dunaji vysekajú, len pretože nejaký vyjeb.anec zarobí pár eur za štiepku? Veď pod Hrušovom to spravili pri starom toku, storočné košate vŕby a topoly vysekali a pomleli, vyhnali odtial vtákov aj zvieratá, je tam holá krajina, rybári prišli o romantické fleky a tieň, vodáci o príjemnú kulisu a barieru od frekventovanej a hlučnej cesty. Čo sa týka zákazov vjazdu, už pomaly na Dunaji nemáš kde pristáť s loďou, všade sú nasáčkované autá, takže za mňa poviem konečne. V Medveďove sa pokúsim aby značku posunuli, nie odstránili, tak aby vodáci mali prístup k vode. Slúbiť neviem že to vybavím, ale pokúsim sa a dúfam, zatial som konzultoval a prekážku prečo by to nešlo nevidno, tak budem dúfať.
Vela vecí by nebolo od veci vybaviť, ale prečo by som to mal vybavovať ja? Likvidácia smetiska je povinnostou obce, v katastri ktorej sa smetisko nachádza, každý komu to vadí môže starostovi obce Medveďov napísať požiadavku aby obec konala, tak jej to ukladá zákon. Ak by to obec mala zaplatiť, to čistenie smetiska, tak aj tabulu dajú, aj v Maďarčine. Nepochybujte o tom že chrániť treba, viete si predstaviť, že ten úzky pruh lesa pri Dunaji vysekajú, len pretože nejaký vyjeb.anec zarobí pár eur za štiepku? Veď pod Hrušovom to spravili pri starom toku, storočné košate vŕby a topoly vysekali a pomleli, vyhnali odtial vtákov aj zvieratá, je tam holá krajina, rybári prišli o romantické fleky a tieň, vodáci o príjemnú kulisu a barieru od frekventovanej a hlučnej cesty. Čo sa týka zákazov vjazdu, už pomaly na Dunaji nemáš kde pristáť s loďou, všade sú nasáčkované autá, takže za mňa poviem konečne. V Medveďove sa pokúsim aby značku posunuli, nie odstránili, tak aby vodáci mali prístup k vode. Slúbiť neviem že to vybavím, ale pokúsim sa a dúfam, zatial som konzultoval a prekážku prečo by to nešlo nevidno, tak budem dúfať.
- martin76
- návštěvník fóra
Denis nebolo to v Medve,ale kúsok vyššie medzi Kalinkovom a Biskupickým ramenom tam ochranári začali silno riešiť vstupy áut do chko Dunajské luhy ale to že tam zdevastivali obrovský kus prírody to im nevadí.
Tam kde je vyššia moc nato oni nemajú páky tak sa vyvršujú na rybároch a vodákoch a verím tomu že budú pokračovať až do Medveďova a riešiť každého kto si tam bude dávať čln na vodu.
Tam kde je vyššia moc nato oni nemajú páky tak sa vyvršujú na rybároch a vodákoch a verím tomu že budú pokračovať až do Medveďova a riešiť každého kto si tam bude dávať čln na vodu.
- avalon
- aktívní jachtař
naco su nam potom ochranari ktori len davaju pokuty a umiestnuju tabule ale v reale nemaju zaujem riesit veci, napr. smetisko ... nic osobne Denis, len tak konstatujem... Neni podla mna na mieste sa potom rozculovat, ze niekde vyrezali storočné košate vŕby a topoly, ked ,,okolo nich bol vsade odpad,,. Mimochodom, z tej znacky v Medve, nemusite mat stres, kedze je na lavo od cesty k sklzu. Cesta je hranica chraneneho uzemia a tym padom sa mozete po nej slobodne pohybovat ci spustat lode.
- Denis
- zkušený harcovník
Smetisko môže riešiť každý, problém bude zrejme v tom, či obec Medveďov má zdroje na to aby dokázala smetisko sanovať, ale to si len tak myslím, nevenujem sa tomu a ani sa venovať nebudem, smetisko mám v paži. Tak ako nepotrebujeme profesionálnych ochranárov, tak nepotrebujeme ani policajtov, lekárov , europsku uniu ...... Názory sa rôznia, ja si to myslím tak a vy zasa inak, ale ak raz vleziem autom tam kde je zákaz vjazdu, tak počítam s pokutou, nie? Porušenie dopravného značenia je osobné rozhodnutie a osobná zodpovednosť. Ja chodím na Dunaj asi 40 rokov a fakt mi vadí že na každú pláž, na každý flek sa do.ebú s autami, štvorkolkami, motorkami. To je posledných asi 5 rokov. Neviem či ty Martin chodíš na Dunaj loďou a ak áno, tak si potom extrémne tolerantný. Možno chodíš autom k Dunaju a to potom nie sme na spoločnej lodi.
- avalon
- aktívní jachtař
Pisem to velmi rad a uz dlho ma tak nic nepotesilo !!! To SMETISKO je MINULOSTOU!!! Neviem kto, kedy, ako a preco to vycistil ale zmizlo aj to, co tam bolo uz niekolko rokov, co ma tesi a pisem hned mail na urad do Medve ze im gratulujem a dakujem.