Malý Dunaj

Dunaj v celé své délce a ve všech souvislostech...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

juro
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod juro » pát zář 20, 2013 12:50 pm

Zdravím všetkých priateľov Malého Dunaja!
Zajtra 21.9. 2013 sa budeme s Viky_CZ plaviť po Malom Dunaji.Štart Tomášov http://www.penzionzlatarybka.sk/ ...,koniec sútok Čiernej vody a Malého Dunaja-Hrádza Čierna voda,je to približne 52 km.
Kto má chuť,náladu a čas,pridajte sa. :good:
https://www.youtube.com/watch?v=3NbL0oIr-xg
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát zář 20, 2013 4:22 pm

Ako som písal inde, žiaľ nebudeme doma. Peknú plavbu a hlavne nech počasie praje. Joj a pozor na vrtule! :good:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát zář 20, 2013 4:56 pm

s trochou zavisti jsem si to aspon prohlíd na mapě-vypada to moc pěkně.Viky doufam ze bude hodne fotek at si mam co prohližet
přeju aspon trochu lepši počasí nez je tady(každou chvilku prší)
kilda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod kilda » ned zář 22, 2013 2:01 pm

Jak tak pozoruju tak Vikymu se do Čech nechce:) Jinak snad Vám vyšlo aspoň trochu počasí. Juro Viky jel na své laminátce nebo s Tebou? Letos už to asi nevyjde , ale příští rok bych se tam se svým Bušíkem rád podíval.
kilda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kilda » ned zář 22, 2013 2:03 pm

Letos zavřu sezonu na Baťáku
juro
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod juro » ned zář 22, 2013 5:54 pm

Kilda: Viky CZ sa plavil na svojej a ja na svojej,pocasie bolo ok,ďalšie info Viky Cz-dúfam
ps:nie je,som mňa pisateľ:))
Viky CZ nafotil celý film:))
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned zář 22, 2013 8:40 pm

Ahoj vsichni!

Fotky musim nejdriv vytahnout z fotaku, chytre jsem si SD-kartu nechal v aute, tak jsem fotil jenom na interni pamet 1024x768, aby se veslo. Neco z toho snad pujde pouzit. Hodim jako obvykle na rajce.

Do Cech se mi sice nechtelo, ale mise je mise. V sobotu byl uzasny vylet po Malem Dunaji a aby se to nepletlo, po navsteve u kamarada v Senci jsem se jeste vecer vydal smer Straznice.... hadejte proc?! ;)

Domu jsem dorazil az dneska v pul sedmy vecer. Eda chrabry to stroj, po dalnici mazal i pres 90 (a to jsem si pustil GPS, abych nekecal). Hore-dole kopcom, zda se, ze technika prezila. Akorat musim trochu porovnat vrtuli. :D Maly Dunaj je voda jen pro silne povahy!

V.

P.S.: Az nekdy pojedete z Malyho Dunaj na Batak tak URCITE nejezdete pres Myjavu. Kdyz jsem v kopci podrazoval na 1, prestavalo se mi to zdat vtipny!

Edit: Fotky Malyho Dunaje z interni pameti fotaku zmizely. KURWAFIX! Jeste vcera tam byly. Takze nic nemam. :gun: Juro, nemas neco v mobilu?
Mirecek38
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Mirecek38 » pon zář 23, 2013 1:28 am

Obrázek
Mirecek38
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Mirecek38 » pon zář 23, 2013 1:32 am

Obrázek Obrázek
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon zář 23, 2013 6:26 am

Diky! Tak to mame celkem 6 fotek. :-) No aspon neco.

Vcera vecer bych ten fotak rozdupal, kdyby se mi chtelo vstavat z postele. Zajimalo by mne, kde je chyba, ze se smazou fotky v pameti, ktera je natvrdo pripojena.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon zář 23, 2013 6:44 am

Pozri sa lepšie, prípadne daj to nejakému fachmanovi na PC, možno tam tie fotky sú, len sa schovali :lol:
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon zář 23, 2013 6:45 am

Pozri sa lepšie, prípadne daj to nejakému fachmanovi na PC, možno tam tie fotky sú, len sa schovali :lol:
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pon zář 23, 2013 7:09 am

Proč je Malý Dunaj jen pro silné povahy? A je to plavebně spojený s (velkým) Dunajem?
Kluci, rozepište se trochu prosím !
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon zář 23, 2013 8:14 am

Ozzie píše:Pozri sa lepšie, prípadne daj to nejakému fachmanovi na PC, možno tam tie fotky sú, len sa schovali :lol:

Kdyby to byla pamet, co se da z fotaku vyndat, tak se o vydolovani dat pokusim sam, ale ze bych chtel aby mi nekdo odpajel chipy z fotaku.... :mad:

Omen píše:Proč je Malý Dunaj jen pro silné povahy? A je to plavebně spojený s (velkým) Dunajem?
Kluci, rozepište se trochu prosím !

Rekl bych to asi tak - urcite to neni s melcinama tak hrozny jako panove popisovali Wislu, ale bez sonaru bych tam nejezdil (Mne Mira s Jurou ukazovali hloubku, takze jsem prezil jenom s par drobnymi kolizemi, ale i tak vypada vrtule po sezone, jak kdyz jsem s ni vyoraval brambory).

Nejakej popis mych zazitku k tomu urcite napisu.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon zář 23, 2013 8:38 am

Malý Dunaj je samozrejme spojený s Velkým Dunajom. Vyteká z Dunaja pri Vlčom Hrdle pri prístave. Množstvo je regulované a nedá sa cez vzdúvadlo preplávať! Pri Novej Dedinke je hať, tiež sa nedá preplávať. Vodáci zvyknú štartovať spod hate z dediny Tomášov. Od Tomášova po Janíky je rieka malebne pekná. Kľukatí sa cez lužné lesy a nájdú sa tu velmi pekné miestá na táborenie. V obci Jelka je reštika Ister pri vode. Tie lode sú tam fotené. Tie lode sa tu dajú použiť kvôli hĺbke veľmi obmedzene. Dunaj tečie cez Jelku ca 20 km! "Nebezpečie" na motorové lode tu číha vo forme plytčín. V zákrutách kde sa rieka rozšírí je minimum vody: 10-30-50 cm. Ca po 10 km prídete na táborisko pri vodnom mlyne. Mlyn funguje ako múzeum a mechanicky je funkčný, ale pre nízký stav vody koleso nestačí poháňať stroje. Pre turistov nainštalovali elektromotor a ten dostane celý mechanizmus do pohybu. Sú tu dve reštaurácie, záchody, sprchy a neďaleko je areál Sv. Peter kde chovajú o.i. aj jeseterov. Dajú sa tam chytať ryby a je tam tiež reštaurácia. Malý Dunaj pokračuje ďalej k ďalšiemu táborisku Madarász. Tu vodáci nájdú tiež všetko čo potrebujú. Plac, reštiku, sú tu aj chatky. O niečo ďalej v Potonských Lúkach prechádza cez Malý Dunaj most pre peších. Výška ca 120 cm je viacmenej stála, vďaka hati v Čiernej vode. Na hati treba lode prenášať ca 150 m (vzdialenosť medzi vjazdmi do vody) Pod haťou je hneď Tomášovský vodný mlyn a krásne táborisko. Najnovšie tam budujú bufet. Pod Tomašíkovom na ľavej strane je rybník s možnosťou táborenia a chytania rýb. Bufet je samozrejmosťou. Malý Dunaj pokračuje ďalej do Jahodnej. Pred Jahodnou sa rieka rozšírí je tam niekoľko ostrovov. Voda je tu plytká a veľmi rýchla. Neskúsený vodáci tu radšej si oblečte záchranné vesty. V Jahodnej tečie rieka cez krásnú chatovú osadu. Na ľavej strane je vodný mlyn, ktorý je tiež múzeom. Zvláštnosťou tohto mlyna je, že je dvojkolesový a jedno koleso poháňalo generátor. V Jahodnej je tiež most pre peších. Výška ca 100 cm, ale pozor! Hladina sa tu dosť kolíše,totiž žiadné ďalšie vzdúvadlo už nie je smerom k Váhu a Dunaju. Tesne nad mostom je reštaurácia Alba Regia. Varia tam dobre a majú krásne terasy nad vodou.
Malý Dunaj tečie ďalej a najbližšia obec na brehu je až Topolníky. V Topolníkoch je sútok s Klátovským Ramenom. Klátovské Rameno je asi 20 km dlhá riečka. Je super čistá a po celej dĺžke je chránená. Zákaz úplne všetkého aj splavovania. Pri sútoku je táborisko a asi 2 km proti prúdu po Klátovskom ramene sa nachádza termálne kúpalisko s kempom. Je vybudovaná aj malá vodácka "marina". Malý Dunaj sa tu značne spomalý ako keby už tušil svôj blížiací sa koniec. Dno a brehy sú pieskové. V Kolárove sa spojí s Váhom a potom spoločne sa ponáhľajú do Dunaja v Komárne. V Kolárove je skanzen, kemp, lodný kolový mlyn a tiež most pre peších ktorý je zatrešený. Nikomu ale neprekáža, lebo je cez mrtvé rameno. Trasa Váhu od Kolárova po Komárno je už menej zaujímavá. Brehy sú umelo vybudované. Nájdú sa tu ale za stavu nízkej vody krásne pieskové plážičky.
Tak asi toľko v krátkosti. samozrejme treba si vyskúšať splav po Malom Dunaji. Brehy sú prírodné, voda našťastie ceľkom čistá. Rieka preteká cez lužné lesy a je oázou pokoja. No v poslednej dobe sa tu rozmáha podnikanie: Požičiavanie plavidiel a masové organizovanie splavov. Žiaľ po týchto "vodákov" ostáva veľa smetia a mnohí vodáctvo chápú tak, že treba sa riadne ožrať a prehulákať celú trasu. Česť výnimkám.
Uvažuje sa tiež o vybudovaní viacerých mikroelektrárňach po Malom Dunaji a potom tých miest na prekladanie bude viac.
Z hľadiska motorovania na Malom Dunaji sú miestá kde sa dá, napr od hate pri Čiernej Vode hore až po Jelku je hladina stála. Ostatné miesta treba poznať, alebo mať hĺbkomer.
Keby niekto mal otázky ku konkrétným miestam, napíšte! Všetko sa nedá napísať do detailu, to by som mohol napísať aj knihu. Knihu o Malom Dunaji? možno raz... :lol:
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon zář 23, 2013 10:43 am

Díky Ozzi za fakt hezký popis.
Takže plavebně to mezi Dunajem a Váhem (pro NEpřenositelná plavidla) propojeno není.
Je to spíše pro plavidla poháněná (přenášena) lidskou silou. Chápu to dobře?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon zář 23, 2013 11:42 am

Ano chápeš to dobre, ale ako píšem na hati v Čiernej vode je vybetonovaný vjazd do vody z obidvoch strán. Pre mňa Malý Dunaj vždy ostane vodou pre pádlo. Prefrčať s motorom a rušiť ten kľud a tú všetkú krásu je hriech. Dávnejšie som robil s kajakom hlavne tieto trasy: Tomášov - Jelka ca 20 km, ľahká túra po prúde, Jelka - Hať Čierna Voda ca 25 km, pohodová túra, ale na konci treba zabrať, lebo pred haťou voda prakticky stojí, Čierna Voda - Topoľníky ca. 30 km túra na celý deň. Mám splavené aj Klátovské Rameno, mám krásné fotky, ale nechcem to sem dávať, lebo to je zakázaná voda a nechcem tomu robiť reklamu. Nech ostane len v kľude! Počas pádlovania máš možnosť sledovať život na vode, sú vidieť ozaj vzácné živočíchy ako rybárik, korytnačky, sem tam sú aj bobry, ondatry, dokonca aj nutrie a videl som aj čierneho bociana. Kto by mal záujem o taký splav, tak rád pomôžem s organizáciou. Nejaké plavidlá mám aj ja a nejaké by sme si požičali.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon zář 23, 2013 12:09 pm

Lákavé .... plavidlo mám vlastní (kanoe Vydra) a vozím si ho na střeše auta ........ ale kde vzít ten čas na všecko ..... :x
pupi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pupi » pon zář 23, 2013 3:38 pm

Z vlastnej skúsenosti sa Malý Dunaj dá a stojí za to, aj na motoráku ale za cenu kompromisov. Čím menší ponor tím lepšie, výška lode do 120cm, jednoznačne to chce v tomto prípade sonar a treba počítať s častým trimovaním motora. Miestami aj nebezpečný! Pri špatnom manévri vás silný prúd môže natlačiť pod stromy popadané do vody. Ak by bol ešte pekný víkend mám ho v pláne.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte zář 24, 2013 3:29 am

Na trase Tomasov - Jelka (ke mlynu) by se z myho hlediska par narocnejsich mist naslo.
Sjezd pod mostem v Tomasove je oblazkovy a umim si predstavit, ze normalni osobak tam bude mit problem vyjet. Rozhodne bych tam netahal ven vetsi lodicku, spousteni je v ramci moznosti OK.

Jeste jsem nekde po ceste videl sjezd i vybetonovanej (na levym brehu, mel jsem fotku, ale je v pr... v prachu), sice dost prudkej, ale s offroadem se tam myslim spusti i docela velka lodicka.

Dalsi pro mne trochu desiva vec byly zbytky lavky pro pesi (podle vodacky mapy 4km pod Tomasovem, ale mozna kecam), kde jsou sotva 2m mista, bal jsem se, ale vyslo mi to tak o 20cm.

Dalsi problem je, ze pri hledani hlubsi vody jsme pomerne casto vjeli do vodnich rostlin, ktery dokazaly naprosto obalit vrtuli a lod pak vubec nejela. V kombinaci se silnejsim proudem to muze bejt docela past. Na druhou stranu, jenom jednou jsme toho nabalili tolik, ze vrtule netahla vubec, jinak se to dycky nejak hejbalo.

Je taky potreba pocitat s tim, ze brat si na vodu silnej motor a novou vrtuli je naprosta kravina. Rychlost toku maximalne kolem 6km/h, takze vratit proti proudu (kdyby to nahodou nekdo potreboval) se da i s pomerne slabym motorem. Rozhodne je dobry mit motor, kterej nepotrebuje na zvednuti z vody velkou silu. Nejde ani tak o svaly, jako o narazy o dno. A bohuzel, voda nebyla tak cista, aby byly sutry pod lodi videt (coz treba nahore na Labi jsou videt cca do 40cm)

K samotny plavbe:

Po spusteni do vody Jura prevezl obe lode nad most k restauraci, kde jsme nechali auta a nalodili se.

Potkali jsme hned po zacatku par vodaku i par "vodaku", nekteri padlovali a nekecali, nekteri chlastali (ovsem aspon se s nama rozdelili) a pak nemohli ani vylizt z lode.

Krajina uzasna, voda si jen tak line meandruje, luzni lesy, stromy porostly houbama (prej i jedlejma). Pomerne casto se najde mistecko k taboreni, pozna se podle posekany travicky - sviti zelene, vetsinou i nejaky to posezeni.

Potkali jsme celkem tri obcerstvovny. Jedna mela nekolik teepee a zavrenej bar, v Isteru chystali svatbu, ale nakonec nam piti dali. Taky tam parkujou (vyjimecne na fotkach mame) nejaky vetsi lodky, dve Merry Fisher (myslim ze 6.5 a 5.5m) a dve jiny mensi 4.3m, jedna je pravdepodobne Romana 430 v otevrene verzi (coz je ovsem dulezity jenom pro mne). Jezdit ovsem po Malym Dunaji s novou 6.5m kajutovkou a 115HP motorem, to chce asi jistou davku masochismu.

Pod Isterem je moc peknej breh, nejaky domky a velika zahrada s kachnickama a husickama jde az do vody - to u nas na Labi nemame.

Konecne az u mlyna bylo otevreno (ostatne na to se spolehalo) a uz podruhy jsem tam mel k obedu pecenyho hejka. Mozna jsem omezen svymi znalostmi, ale lip udelanou rybu jsem nikdy nejedl.

K vytazeni lodky jsme k pobaveni okoli pouzili primo travnik v kempu pod restauraci. Protoze tvar brehu nebyl vhodny k tahani lode rovnou na vlek, tak jsem s vlekem zajel nejak tak vhodne a lod jsme navijakem vytahli nejdriv na travnik a pak teprve na vlek. Prace blba, ale celkem to slo dobre.

Jeste jednou chci podekovat Jurovi a Mirovi, ze mi vylet umoznili, stalo to za to!
Jozef.
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jozef. » úte zář 24, 2013 10:01 am

Zaujímavá diskusia o Malom Dunaji.
Ja som ho "splavil" na gumáku s motorom Yamaha 20HP (dvojtakt) asi dvakrát a doteraz mám z toho výčitky, že som do tej krásnej prírody tak hrubo zasiahol. Nehovoriac o tom, že pri prenášaní člna cez hrádzu v Dedinke sme sa riadne nadreli. Museli sme odmontovať motor, atď.
Odvtedy som sa zaujímal o to, či je možné plávať na M.Dunaji s motorovou loďkou, neviem jednoznačnú odpoveď. Pamätám sa, že pred tými x-rokmi bola pred haťou v Novej Dedinke dokonca aj plavebná značka (bielo-červená) , zákaz plavby.

Pre zaujímavosť:
Malý Dunaj (historický názov Csalló) je najdlhším (135 km) a najväčším ramenom Dunaja po celom toku Dunaja. M.Dunaj vytvára s Dunajom najrozsiahlejší riečny ostrov v celej Európe.
Podľa dobových údajov (z 18. storočia) bol Malý Dunaj pre riečnu dopravu užitočnejší, ako hlavné rameno. Tým, že sa tak krúti, má na úseku Komárno - Bratislava omnoho menšiu rýchlosť prúdu. Preto sa na nákladnú dopravu používal predovšetkým Malý Dunaj, lode proti prúdu sa ťahali konskými záprahmi, tak ako napr. v Anglicku. Dopravný význam upadal vplyvom povodní, zanášania koryta pieskom ale aj stále narastajúcim počtom vodných mlynov, ktoré doprave začali prekážať (zachovali sa štyri: v Jelke, Tomášikove, Jahodnej a pri Kolárove v Dunajskom Klátove).
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pozoruhodná je premenlivá hĺbka vody v M.Dunaji. Pri mlyne za Jelkou som zostal visieť na hĺbke asi 60 - 80 cm, o km vyššie v samotnej Jelke pri reštaurácii Ister je hĺbka aj 6 m.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte zář 24, 2013 10:24 am

Obcas ty vycitky taky mivam (napr. na slepejch ramenech Labe), ale treba zrovna v nedeli na Bataku jsem videl nekolikrat lednacka. A jel jsem na motor, jako ten den vsichni.

Kdybych mohl mit tichouckej ctyrtaktni dvouvalec tak kolem 8HP, abych nemusel hnat cinana na plnej ceres, tak bych uz myslim vycitky nemel.
pupi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pupi » úte zář 24, 2013 11:16 am

Myslím že výčitky sú na mieste iba z jazdy v sklze. Zopár motorákov tam jazdí stále a pokial je to v pomalom výtlaku tak v pohode.

Obrázek

Zpět na