DUNAJ / VIETOR / PREDPOVED / PLAVBA
Moderátoři: vilma, Pepa, david
DUNAJ / VIETOR / PREDPOVED / PLAVBA
Mam otazku na skusenych - pri akej predpovedi vetra, pripadne akych smerov ma este zmysel plavba po dunaji na Slovensku na malom clne (gumaku) ?
Pozeravam predpovede na SHMU a WINDGURU, ak je vietor nad 5m/s uz nejdem. Riadite sa tiez predpovedami vetra pri planovani svojich vyletov? Dakujem.
Pozeravam predpovede na SHMU a WINDGURU, ak je vietor nad 5m/s uz nejdem. Riadite sa tiez predpovedami vetra pri planovani svojich vyletov? Dakujem.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Aký malý čln a aká plavba? Dolu prúdom, hore prúdom, vo výtlaku, v sklze? Vetrík 18 km/hod ešte nič nie je. Pri silnejšom teda cca 30 km/hod, sa robia vlnky, ktoré robia jazdu v sklze na gumáku velmi nepríjemnou až nemožnou. Povedal by som že to záleží od lokality v ktorej jazdíš a či fúka s prúdom, alebo proti prúdu. Tie vlnky sú jeden z dôvodov, prečo prejde večšina na laminátku zo silnejším motorom. Či je využetelnosť člnu večšia je však otázne, to závisí od majitela, kolko sa chce plaviť.
mam maly gumak 3,6m/20HP. Hore prudom, dolu prudom, v sklze
pri silnejsom vetre je jednak plavba neprijemna, jednak vylozenie a nalozenie clna na vozik je problematicke, cln je lahky, vietor ho natlaci na breh a je tazke ho dostat na vozik. zaujima ma ta hranica, kde to este stoji za to ist na vodu. vcera som to nakoniec vzdal, bol som pri vode len bez clna sa pozriet a zdalo sa mi, ze to bolo tak na hranici znesitelnosti. Dakujem.

som rad, ze som ta pobavil
ziadne neduhy pocasia mi nevadia tak, ako vietor. nevadi mi zima ani dazd, ale vietor nemam rad.
a este k veci - nepojdem 50km k vode, ked vidim v predpovedi ze ma fukat jaxvina. ide mi len o to, do akej hodnoty to este ma zmysel. ze skuseni poradia, po par plavbach budem vediet aj sam. ale s dunajom mam velmi malo skusenosti. takze dik, aspon ze sa bavis.

ziadne neduhy pocasia mi nevadia tak, ako vietor. nevadi mi zima ani dazd, ale vietor nemam rad.
a este k veci - nepojdem 50km k vode, ked vidim v predpovedi ze ma fukat jaxvina. ide mi len o to, do akej hodnoty to este ma zmysel. ze skuseni poradia, po par plavbach budem vediet aj sam. ale s dunajom mam velmi malo skusenosti. takze dik, aspon ze sa bavis.

- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Teraz vážne. Gumák 360 + 20 HP je slušná kombinácia na Dunaj aj pre 4 dospelích. Keď si namontuješ bimini budete ako tak chránení pred slnkom a prípadným dážďom. Kedy ísť je otázka ťažká. Počasie v poslednej dobe je rozmarné. Vietor na Dunaji fúka vždy. Niekedy je to príjemné osvieženie, niekedy robí nepríjemné vlny ktoré osprchujú mančaft. Platí to zvlášť na vodné nádrže, teda otvorené vodné plochy. Ja počasie sledujem len tak orientačne. Neexistuje žiadné pravidlo, alebo stupnica, že teraz sa dá, alebo sa nedá. Na vode sa počasie môže kedykoľvek zmeniť, asi ako v horách. Treba byť pripravený, t.z. pršiplášte, nejakú šikovnú plachtu a aj búrku sa dá prežiť. Ísť z domu, že bude pekne a potom Vás to chytí môže byť nepríjemné a pre nežnejšie pohlavie alebo deti aj dôvod prečo nechodiť na vodu. Gumák som niekde prirovnal k motorke. Je na veľmi krátkú sezónu, keď Ti nevadí že si vyfúkaný, mokrý atď. Užil som si s gumákom pekné chvíle, či už na Dunaji, alebo v Chorvatsku, ale stačilo. Skladať čln pri každej príležitosti je pre mňa horor a keď to chceš voziť na prívese, tak už tam môže byť aj niečo iné. Po 50-ke človek (aspoň ja) už hladá pohodu a nejakú ochranu. Preto som si zaobstaral laminátový čln, kde človek je viac chránený, je tam viac miesta. Aj tá sezóna sa takto predlží. Daj vedieť kedy budeš na Dunaji 

dik. to uz je lepsie
)
ako som uz pisal, s pocasim nemam problemy, som prirodny clovek a rybar, takze mi nevadi ked zmoknem a ked mi je chladno tak sa lepsie obleciem. vadi mi len vietor a ked vidim v predpovedi ze ma cely den fukat silny vietor, nejdem, nema to zmysel. gumak je aj u mna len vyvojovym stupienkom k niecomu inemu, takze v buducnosti planujem nieco pevne a vacsie. ale teraz mi gumak vyhovuje, nakolko ho obsluzim sam. pri tejto velkosti to este zvladam. uz ked som ho kupoval bolo jasne, ze ho nebudem nikdy skladat ale vozit na voziku. A velke plus ma v stabilite, tam je neporazitelny. Dalsia vec je ze na vacsi laminatovy cln potrebujem aj lepsie auto na tahanie nez mam teraz. Takze pekne postupne. Auto je uz na spadnutie, buduci rok ak dozijem tak vymenim gumak za vacsi gumak alebo rovno laminatak. ciel je lodka na ktorej sa da existovat par dni. ziaden luxus, ziadna jachta, skor nejaky rybarsky kajutacik kde sa aspon akotoak pohodlne vyspim. Ale to je horizont tak 5 rokov
Na dunaji budem mozno v pondelok alebo utorok, ak pocasie dovoli. Podla predpovede ma od zajtra prsat ;-((

ako som uz pisal, s pocasim nemam problemy, som prirodny clovek a rybar, takze mi nevadi ked zmoknem a ked mi je chladno tak sa lepsie obleciem. vadi mi len vietor a ked vidim v predpovedi ze ma cely den fukat silny vietor, nejdem, nema to zmysel. gumak je aj u mna len vyvojovym stupienkom k niecomu inemu, takze v buducnosti planujem nieco pevne a vacsie. ale teraz mi gumak vyhovuje, nakolko ho obsluzim sam. pri tejto velkosti to este zvladam. uz ked som ho kupoval bolo jasne, ze ho nebudem nikdy skladat ale vozit na voziku. A velke plus ma v stabilite, tam je neporazitelny. Dalsia vec je ze na vacsi laminatovy cln potrebujem aj lepsie auto na tahanie nez mam teraz. Takze pekne postupne. Auto je uz na spadnutie, buduci rok ak dozijem tak vymenim gumak za vacsi gumak alebo rovno laminatak. ciel je lodka na ktorej sa da existovat par dni. ziaden luxus, ziadna jachta, skor nejaky rybarsky kajutacik kde sa aspon akotoak pohodlne vyspim. Ale to je horizont tak 5 rokov

Na dunaji budem mozno v pondelok alebo utorok, ak pocasie dovoli. Podla predpovede ma od zajtra prsat ;-((
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Ešte som nezažil na Dunaji u nás tak silný vietor, aby sa nedalo ísť. V Srbsku áno. Ale tam je aj Dunaj kapku širší. Vietor ti pri tvojom člne a s tvojím motorom v podstate nevadí v ničom, len v pohodlí jazdy. Ovládať sa dá, do sklzu sa dostane, potopiť sa nepotopí, ani nazaplavý. Rozdiel je aj v tom či ideš nalahko, alebo si naložený. Ak je čln ťažký, tak ďaleko lepšie ide cez vlny, natrasie to tak. Najhoršie je ak fúka proti prúdu, to sú vlnky jedovaté, vysoké a krátke. Proti daždu je pršiplášť dobrý vtedy ak nefúka. Ja som vozil do supernepohody námornícky oblek, ale dobré je aj oblečenie do morského kajaku. To nosím aj teraz keď mám kajuťák. Horší ako vietor je silný dážď, nie že by si nevydržal, ale prší do člna a voda steká pod podlážku, pri dobrom lejaku ti tam naprší kludne 50 litrov, aj viac a ak ideš do sklzu, tak voda sa navalí dozadu a za šlaka to nejde hore.
- pupi
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
Práve som prišiel z vody a nejak nám dnes spustili Dunaj a tiež fúkal silný vietor. Oblasť Hrušov-Jarovecká zátoka: http://pupi73.rajce.idnes.cz/Dunaj_12.6.2015/
pupi píše:Práve som prišiel z vody a nejak nám dnes spustili Dunaj a tiež fúkal silný vietor. Oblasť Hrušov-Jarovecká zátoka: http://pupi73.rajce.idnes.cz/Dunaj_12.6.2015/
ja som bol vcera a chodim takmer kazdy den, dnes som nebol prave koli vetru

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37