Dávnejšie som čítal o vymývaní zlata na Dunaji. Nepoužívam výraz "ryžovanie", lebo v Dunaji neni hrudkové zlato. Zlato sa tu vyskytuje vo veľmi malých šupinách a tie sa vymývajú/vyplachujú z piesku. Pokračovali sme ďalej, neďaleko pod Medveďovom na štrkovej kope sme si spravili kúpaciu prestávku. Krásný deň na Dunaji za nami.
Dňa 31.08. sme plavbu opakovali so synom. Nalodili sme sa opäť v Medveďove, bol extrémne nízky stav Dunaja, mal som obavy ako von z vody. Ale napriek tomu sme išli smerom na Komárno. Ideme, ideme a zrazu čo vidíme na brehu. Zlatokopa! Teda bol to Aranymosó, keďže bol na maďarskej strane. Hneď sme si obrátili loďku k brehu a pristáli sme. Pekne sme ho pozdravili ako sa patrí a dali sme sa ním do reči:
Vymýval zlato na dvoch laviciach, mal tam agregát ktorý poháňal ponorné čerpadlo čo zabezpečovalo vodu na preplachovanie piesku. Na lavici mal rýhovanú gumu a veru v rýhach sme videli zlato. Je to zvláštný pocit:
Maďarský Aranymosó:
Po debate sme sa rozlúčili, popriali "jószerencsét" (tradičný banícký pozdrav) a dohodli sme sa, že si spravíme piknik na Veľkolélskom ostrove. Rozbalili sme si jedlo. Mali mäsovú konzervu, chlieb a zeleninu. Ja ako starý gurmán som si prichrumkával k mäsku divé hrušky (hruška planá, lat. Pyrus Pyraster), ktoré práve dozrievajú. Sú trošku trpké, ale mne vždy pripomínajú dávne detsvo.
Neďaleko od nás vymývali zlato aj na našej strane. Išiel som teda sa na nich pozrieť. Pekne som pozdravil, samozrejme dvojjazične, aby sa nepovedalo. No chlapci boli miestní, takže sme ostali pri Maďarčine. Dozvedel som sa, že oni vymývajú zlato tradične, teda ručne, bez techniky. Už samotný názov dediny Zlatná na Ostrove prezrádza všeličo. "Aranymosó" zo Zlatnej na Ostrove:
Ukázali nám aj piesok, ktorý prezrádza prítomnosť zlata. Golden Beach:
Zlato oni zachytávajú do plste, čo potom doma v noci potajomky vyplachujú, ako sa naučili od starích majstrov:
Cestou domov sme ešte stretli Denisovcov, teda Danku a Denisa. Pokecali sme a pokračovali na naše kúpacie miesto:
Po zaujímavých zážitkoch sme sa išli na našu štrkovú kopu okúpať a vrátili sme sa do Medveďova. Napriek nízkej vode vlek som vytiahol. Po ceste sme sa ešte zastavili v Sape na pivo. Junior šoféroval, takže ja som si mohol uhasiť smäd s dvomi orosenými

P.S. tutové fleky a presný návod ako získať zlato prezrádzam v súkromných správach, teda v "SS" za mierný tekutý úplatok.