Prosím o radu - výběr plachetnice

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » úte led 03, 2012 11:08 pm

Denis píše:David, zmenil si zadanie? Čo chseš s takou loďou robiť? Kde sa budeš plaviť, kde ju budeš kotviť? Podla mňa dobrá loď na dlhodobé pobývanie, ťažká so slabým motorom. Treba pýtať atest merania hrúbok plechu obšivky.

Ahoj,

zadání se mění, docela rád bych se na něco takového odstěhoval, už jsem na lodi pár let bydlel a nemůžu si to vynachválit. Pokud jde o atest předpokládám, že nebudu žádat, ale mám známého co se zabývá ocelovými loděmi, stavbou a opravami, předpokládám, že mi za nějaký peníz pomůže. Nicméně s tím určitě počítám, je nutné to proměřit. Pokud byste s tím někdo měl zkušenost, prosím napište, rád se něco nového dozvím.

Pokud jde o motor, jestli jsem to dobře přečetl, je tam Volvo MD 11C, podle informací by to mělo mí 28HP, myslíte, že to je na takovou loď dost?

Nicméně mi chybí pár informací, které ještě musím zjistit, není tam třeba ponor, nejsem si jist, jak je míněno (ta moje němčina) v jakém stavu je stěžeň, ráhno i plachty. No nic, je stejně otázka, jestli na to budu nakonec mít, ale proč to nezkusit, že?

Jinak díky za radu.

D
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 04, 2012 6:44 am

Jestli se to dá koupit za tyto peníze tak je to opravdu dobré. Co se týče motoru tak bych radši viděl na této lodi něco silnějšího. kamarád má podobnou plachetnici a má tam 50HP motor. Ale chce to vyzkoušet třeba těch 24 HP stačí. Moje plachetnice váží čtyři a půl tuny a mám 18 HP což je minimum. dříve se totiž počítalo 4 koně na tunu. podle mne je to málo. chtělo by to více údajů o rozměrech lodi. nepočítej s tím že to bude všechno dobrý. záleží na tom kolik máš peněz na další dodělávky a údržbu. jestli nemáš rezervu tak je asi lepší ji nekupovat, protože starší plachetnice bez časté údržby rychle propadají. zejména ocelovky. podle toho co je na fotkách, když to dáš slušně dohromady tak přibyde další nádherná klasická loď. na rozdíl od nových plastových charterových lodí další plachetnice s duší. pokud to koupíš tak tě vítám v klubu zoufalců co udržují a žijí na plachetnicích starších třiceti let.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 04, 2012 9:55 am

O stěžni a plachtách píše,že jsou v solidním stavu, ale že to není na závoděním ,nový duralový stěžeň plus dvě ráhna( pochází z větší lodi a byl upraven), ale dřevěný původní stožár s plachtami je zachován)v každém případě naprostý souhlas s bozakafkou v tom že je to nádherná klasika, která všude bude přitahovat pozornost,a určitě stojí za tu práci, s tím trupem bych to neviděl tak tragicky, na rozdíl od dřeva na železe vidíš vyrezlý kaverny i pod barvou!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 04, 2012 10:41 am

Ocelová loď hrdzavie z vnútra aj zvonku a ak ju pred 10 rokmi zgenerálkoval a potom udržoval nátery, tak žiadna hrdza nebude vidieť cez farbu. To ale neznamená že plechy obšívky môžu byť na hrane. Ja by som hrúbku obšívky pri ocelovej lodi považoval za vec absolútne zásadnú. Protokol o meraní lode by mal predajca ocelovky predložiť, alebo dať vyhotoviť. Inak naozaj pekná loď a vyzerá že účelne a zrejme aj nákladne spravená vnútorná prestavba. Všimni si kde má záchod, to na tých starých lodiach nebolo. Aj kuchyňu zo skrinkou na zásoby má dobre riešenú. Sťažeň má zánovný, z večšej lode a na výber dve ráhna, velmi pevné. Motor je slabý,na druhej strane zas ta loď je super štíhla a asi bude stačiť, len to nebude to čo poznáme s čártrových lodí. Vyžaduje opravy paluby a interieru, ale s tým sa dá žiť aj keď to je obúchané. Nejaké peniaze budeš ešte potrebovať, antifouling, dať to na vodu, zaplatiť kotvenie, asi to nie je dobré kúpiť za posledné prachy čo máš. Nekúpiť to je tiež škoda. Je tam, bolo tam tuším 28 ponúk, som zvedavý kde sa cena zastaví poslednú minútu.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » stř led 04, 2012 10:50 am

Hlavně, aby ses nerozhodl přihodit v poslední minutě a nezjistil, že tam nejsi registrovaný! Achtung achtung!! :x
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř led 04, 2012 12:46 pm

Není loď se šířkou 260 cm na bydlení trochu úzká?
Při délce 11 metrů bych čekal cca 3,5 m šířky.

Lynx
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř led 04, 2012 1:18 pm

lynx píše:Není loď se šířkou 260 cm na bydlení trochu úzká? Při délce 11 metrů bych čekal cca 3,5 m šířky.Lynx

Je hodně hubená, také mne to zarazilo. Nejde ani tak o pohodlí, při rozumném uspořádání interiéru se to dá zvládnout (anglické narrowboats mívají při šířce 2 metry délku okolo 15 metrů), jako spíše o to, že při tomto tvaru velmi pravděpodobně má nízkou počáteční a vysokou koncovou příčnou stabilitu. To může být výhoda při plavbě ve vlnách, ale zároveň nevýhoda při bydlení - každá vlna ji rozhoupe, o molo se bude neustále otloukat...
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř led 04, 2012 1:24 pm

z 90% mu nikdo žádný atest na obšívku nedá bude vždy tvrdit že je vše dobré. min. musí mít 3MM to je strop raději vždy víc. ona ta cena může zůstat na 8 tis ale on to za to nedá protože má nastavenou min. cenu jinde to vidět ale neni. je tam tím modrým písmem napsáno něco jako Cena nedosáhla min. částku prodeje. pěkná je to jo ale myslím že on jí pod 20 nedá. a hlavně dát jí do šusu bude stát skoro to samé zakolik jí koupí aby byla fakt dobrá. a ponor ten odhaduji tak na 140cm
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř led 04, 2012 1:31 pm

Možná rozhoupe záleží jak bude ukotvenej já co jsem jí posunul asi teď o 3 metry na vodu takže jí mám celkově 8metrů od břehu tak se houpe míň a houpe se ne do boku ale od přídě z zádi stojím poch.ke břehu bokem ale to je velmi příjemné pohoupáni když projede tlačák. Ať žije ekologie! Vlastně vždyť jsme kamnáří :mad: Obrázek

Uploaded with ImageShack.usObrázek

Uploaded with ImageShack.us
Naposledy upravil(a) geus dne stř led 04, 2012 1:39 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř led 04, 2012 1:38 pm

Přesně jak píšeš, Felixi.
Když jsem se plavil s polskou Easy, každá sebemenší vlnka v marině ji příčně rozhoupala. Za chvíli jde romantika stranou a člověk toho má plné zuby. Při pohledu ze břehu byly všechny stěžně v klidu a můj se kýval. :(
A to byl poměr rozměrů 823/234, tady je ještě podstatně větší.

P. S. Ale ve vlnách si vedla skvěle. :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 04, 2012 2:09 pm

Predávajúci v tom popise aj píše že loď bola prestavovaná z dôrazom na dlhodobé plavby, Atlantický oceán, Stredozemné more. Konečná stabilita bude vysoká, možno aj 180 stupňov. Húpať sa bude pri móle, na kotve bude v pohode. Ja by som cenu odhadol na 10-12 tis eur, viac mu za to nikto nedá, leda milovník klasiky. Alebo skončí v šrote. Myslím že bude mať problém ju predať aj za osem.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 04, 2012 2:42 pm

[quote="Felix] že při tomto tvaru velmi pravděpodobně má nízkou počáteční a vysokou koncovou příčnou stabilitu. To může být výhoda při plavbě ve vlnách, ale zároveň nevýhoda při bydlení - každá vlna ji rozhoupe, o molo se bude neustále otloukat...[/quote]

při tak obrovský ploše kýlu asi moc příčně poskakovat nebude. to je tlumič jako hrom. ponor šacuju 180 - 210
Naposledy upravil(a) david dne stř led 04, 2012 2:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř led 04, 2012 2:42 pm

geus píše:ona ta cena může zůstat na 8 tis ale on to za to nedá protože má nastavenou min. cenu

Nemá nastavenou minimální cenu. Jiná věc je, že 4 hodiny před koncem dražby je tam 30 zájemců a z toho minimálně tři překupníci, takže čekám, že cena v poslední minutě vyletí do nebe.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » stř led 04, 2012 7:00 pm

Felix píše:
geus píše:ona ta cena může zůstat na 8 tis ale on to za to nedá protože má nastavenou min. cenu

Nemá nastavenou minimální cenu. Jiná věc je, že 4 hodiny před koncem dražby je tam 30 zájemců a z toho minimálně tři překupníci, takže čekám, že cena v poslední minutě vyletí do nebe.

On-line vstup:
2 minuty před koncem a jsem za 6100 první v řadě, jsem docela napnut jako struna.
1 mimuta - cena drží ...
30 vteřin - cena 6355, ale stále jsem první
20 vteřin - 6455, stále jsem první

JE TO MOJE ..... KONEČNÁ CENA 6.455,- €

P.S. Ještě dnes jsem s prodejcm mluvil, certifikát má, 3mm horní a 4,57mm tloušťka plechu pod vodoryskou, obšívka byla předělávaná v roce 2000. Ponor je prý 160cm, ale taky tomu moc nevěřím, motor kompletní repas 2000 a má 24HP.
JoeDoe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JoeDoe » stř led 04, 2012 7:32 pm

Moc ti gratuluju ke krásné lodi! :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř led 04, 2012 7:35 pm

Davide, gratuluju! A cena je na takovou loď krásná :D

Kdy tam jedeš? Foťák s sebou, všichni jsme zvědaví!
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » stř led 04, 2012 7:55 pm

Chlape, jak jsi to vše stíhal ? Psát příspěvek (19 00) a sledovat příhozy !
Sledoval jsem to a čekal posledních 20s že ještě někdo z 30 lidí přihodí !
Určitě to byl Tvůj nejdelší krátký časový úsek v životě.

Asi je Ti souzená, tak se k té krásce měj ! Upřímně gratuluju a vítej mezi majiteli !
kanic
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř led 04, 2012 8:15 pm

Teda - gratuluju ke krásné lodi za skvělou cenu! Až budeš mít nějaké fotky a uvidíš jí naživo, určitě na nás nezapomeň!
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » stř led 04, 2012 8:34 pm

krasna lod,blahopreji
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 04, 2012 8:49 pm

No, super, sledoval jsem to se zatajeným dechem, jen jsem nevěděl kdo je a.....b :) blahopřeji!!! Jaké jsou plány? Přivezeš ji do Čech? ;)

P.S. Závidím Ti ten přívěsnej motor na baybootek :roll:
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » stř led 04, 2012 8:57 pm

Gratulace ;) nemohl jsem se ji vynadívat pod sukni :), krása.. Taky jsem zvědav na cílovou lokalitu.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » stř led 04, 2012 9:17 pm

Přidávám se ke gratulantům!!!
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř led 04, 2012 9:58 pm

Moc pěkný davide 1972, loď i tvůj postup. Už v průběhu vybírání Tě k sobě nevině přitáhla a těším se na další vývoj. Tahle kráska bude po dálkách přímo úpět, čímž vzniká silný důvod, doufat v nové reportáže ze zajímavých plaveb.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » stř led 04, 2012 11:19 pm

Nazdar lidi,

moc děkuji za rady i podporu, pokud jde o plány, zatím to vidím tak, že ji zavezu do ČR, kde proběhnou opravy, úpravy apod. Pak hurá do světa, doufám, že stihnu ještě tuhle sezonu.

Jinak fotky samozřejmě pošlu jak se tam otočím, doufám, že mne stav nezklame.

D
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » čtv led 05, 2012 8:42 am

Gratuluji a vítám tě mezi námořníky.

Zpět na