fireball

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

fireball

Příspěvekod marks » pát kvě 14, 2010 11:11 am

Jedu si takhle pro piráta na díly a do cesty se mi připlete fireball s pirátským stěžněm a kormidlem navíc.
A co vám budu povídat, jak jsem měl prázdnej vozejk, na toho piráta se pojedu podívat až teď v neděli.
Zakládám tedy nové vlákno, kde bych rád viděl informace o tomto typu lodi a to tak že co nejvíce a nejpodrobněji.
Samozřejmě mi jde o kvalitní vybavení mého, ale zároveň chci aby tento topik sloužil pro všechny jež se o tuto loď jakýmkoliv způsobem zajímají. ahoj Mára
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát kvě 14, 2010 8:37 pm

No, ještě žes nepotkal Auroru ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát kvě 14, 2010 9:35 pm

u tý by mi vadily komíny ;)
na oficiálních stránkách českého fireballu je například toto http://www.yachting.cz/fireball/doku/FBR_2003_cz.pdf taky kupa fotek a nějaké další informace
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon kvě 17, 2010 9:19 am

Slovo fire v názvu této lodi sedí úplně na míru, velmi rychlá, ještě nevím jak v úplně silném větru, trapéz jsme zatím nezkoušeli. přeci jen je voda ještě studená. Každopádně je třeba být na pozoru, při jakékoli manipulaci na vodě, chybná myšlenka, drže se za stěžen při odmotávání kosatky z předního stěhu, vede až k převrácení lodi. ( při vyplutí)
edit: ještě doplním, že zpětného převrácení se není třeba bát ani bez uzavřené vzduchové komory, přesto pro kvalitní svezení je její vzducho/vodo - těsné zajištění poměrně zásádní.
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod ZdTrader » pon kvě 17, 2010 12:36 pm

No vidíte, já zrovna sháním nějakou menší plachetku - Fireball, piráta, létající holanďana... Klidně v horším stavu (možná lépe řečeno ideálně v horším stavu :) ). Nevěděl by někdo z vás o něčem? Ideálně v okolí Rozkoše
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon kvě 17, 2010 1:47 pm

marks píše:... ještě nevím jak v úplně silném větru, trapéz jsme zatím nezkoušeli. ...

ver tomu, ze v hodne silnem ... pravda je, ze nevim jestli to pak je jeste jizda nebo boj o preziti ;-) ... ale je to bezva :D
... jestli si jeste nezkousel trapez, tak jsi jeste nejel ... fireball bez trapezu ? to si mozna jen couval :whist:
a az se opravdu sklouznes se spinem, tak uz nebudes chtit nic jineho :P
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon kvě 17, 2010 3:02 pm

Jeryxi samozrřejmě věřím, měli jsme s těmi nárazy hoňku i tak. Je toho na něm potřeba ještě dost doladit, na nás ale ještě víc ;), každopádně devíti stupňová voda mi za to zatím nestojí, přesto se velmi těším na všechno co jsi napsal :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon kvě 17, 2010 4:10 pm

jerryx píše:...fireball bez trapezu ? to si mozna jen couval ... a az se opravdu sklouznes se spinem, tak uz nebudes chtit nic jineho

...než koukat se na to ze břehu.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon kvě 17, 2010 4:27 pm

ale prosim te ;-) ... jen koukat :P ... to ti to ani nahodou nevynahradi :whist:
dana
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dana » pon kvě 17, 2010 10:32 pm

marks píše:drže se za stěžen při odmotávání kosatky z předního stěhu, vede až k převrácení lodi

To bude asi tim, ze kosatka se rozmotava pred odrazenim tohoto typu lode na vodu :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte kvě 18, 2010 4:10 am

jen koukat ... to ti to ani nahodou nevynahradi

Vrahu.

kosatka se rozmotava pred odrazenim tohoto typu lode na vodu

Sebevrahu.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » úte kvě 18, 2010 8:50 pm

dana píše:To bude asi tim, ze kosatka se rozmotava pred odrazenim tohoto typu lode na vodu :)

to je škoda, že jsem si to nepřečet dřív než jsem vyjel, takhle asi budu psát hodně mokrých příspěvků, co se dělat nemá, ale když to ostatním pomůže proč ne ;) .
dana
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dana » úte kvě 18, 2010 10:37 pm

Myslim, ze je to celkem jedno, nebot tahle lodni trida je sportovni....tam se nejakou koupel nehledi, ale to by ti mel napovedet uz pohled na tu lod ;)
Btw prispevky tohoto razeni nikomu nepomuzou. Pomuze az svezeni a ev debata s nekym, kdo na tom jezdil.

edit Este existuje publikace s nazvem Jachting od Ivana Vrany a ta by ti se zakladama fajraka mohla pomoct
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř kvě 19, 2010 6:30 am

Psal jsem delší odpověď, ale zdá se ztratila, už musím mazat do práce, tak někdy příště. Chápu, že bez otázky se těžko cokoliv píše, na čtení knížky bohužel nezbývá čas. Zkusím si příště vzpomenout co jsem všechno psal, za každý detail o provozu děkuji, zajímá mě spíš vybavení a specifikace tohoto typu, plachtit se snad naučím a studené vody se až zas tak nebojím. ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř kvě 26, 2010 9:50 pm

Ahoj, nad ztracenou odpovědí už nepřemýšlím, otázečky by byli. Co se týče používání, hlavně jízdy na trapézu, vím že se má přepínat z jedné strany na druhou, jinak by tam ani nemuseli být dva že, ale nedokážu si to představit při réčkování na úzké řece. Je to reálné při šířce 100m, nebo to mám nechat až na jezero? Nerad bych neznalého kosatníka zbytečně odrazoval, jsou nějaké finty?
No a vybavení: řekl bych že olaminování není v ideálním stavu, někde prodřené, místy bublinka, co šlo jsem obrousil a natřel, nějaká prosakující kapička mi nevadí, rád bych loď udržel celou sezónu na vodě, při nejhorším vytáhnout den dva na miniopravy.
Nenašel jsem lano na vyklápění kýlu, předpokládám že chybí, nějaké kladky jsou na přední koze (omlouvám se za výraz).
Natrhlý levý popruch pro nohy jsem naštěstí našel dřív než jsem ho použil, potřebuju dočasně opravit, nebo ještě lépe hned vyměnit za nový, to samé víčka, dvě mi chyběly již od majitele, ostatní zvládl rozkousat domácí mazlíček, tedy kde nejlépe schánět doplňky?
Stěžeň majitel přetřel bezbarvým lakem, prý se to má :? , každopádně už lak není bezbarvý ale tvoří zažloutlé šmouhy, mohu nějak přebrušovat a doleštit? Největší problém vidím ve stěnách kokpitu, předpokládám dýha se loupe, bobtná a podobně, zřejmě nutno vyměnit nebo přelaminovat, ale metodě olaminované překližky přestávám trošku věřit. Prozatím bych nějak obrousil, natřel eventuélně místně posílil, vytrhl jsem rukou zadní malé kladky (snad spinaker, majitel ho nepoužíval, na Slapech se to prý nedá :lol: ) bez velkého usilí.
Děkuji za každou radu, ať už radikálního či dočasného řešení, práce se nebojím, jen ten čas, bohužel pod barvou je málo vidět i kdybych tento typ lodi znal, přesto už jí miluji ;) .
Předem se omlouvám všem kdož mě letos potkají na vodě, chtěl jsem jednu vyndat a druho opravit, momentální plán je udržet v provozu schopném stavu a přes zimu se vrhnout na zdokonalení svého ponorkového loďstva :lol: . Předesílám že osobně s tím až tak velký problém nemám, neplachtím abych se předváděl s lodí, radši se s nimi pokusím co nejvíc naučit a následné opravy udělat pořádně s patřičným přístupem pro daný typ. Mějte krásný večer a ještě lepší zítřejší den, mára
dana
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dana » stř kvě 26, 2010 10:26 pm

marksi, bejt tebou bych se podival na webu, kde mas nejblizsi yachtklub ci kde se konaji zavody a tam bych se informoval jak na to. takhle pres web je to na ficu.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř kvě 26, 2010 10:45 pm

Jo dano je to možnost, už jsem to jednou řešil s pirátem, ale ani na knížku opravdu není čas, jsem rád, že sit takhle večer něco písnu a přečtu. Není to žádná křeč, nějak si s tím poradím, taky mě čeká práce na radavě, tedy můžu zajít tam, hledám jen nějaké info a ty tu můžou být v tomto topicu zachovány pro příští zájemce o tuto loď.
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » sob kvě 29, 2010 8:24 am

Ahoj Máro. Příští víkend (5. a 6. 6.) budu na Orlíku a docela rád bych tvého fajráka omrknul, případně pomohl s opravami - ale rady ode mne nečekej, uvidím ho z blízka poprvé. Pokud Ti to vyhovuje, domluvíme podrobnosti po sz. Díky, Tom
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » sob kvě 29, 2010 11:41 am

Ahoj Tome, je trvale k nahlédnutí na vodě. V obci Velká, 2km po proudu od Kamýka (krásná cesta podél řeky, jen před pěti rokama mistři od silnic vytrhali patníky s lany a křivě nahradili kovovými svodidly), pod křížkem, stěžně jsou vidět ze silnice. Pokud budeš chtít oficiálně, pravidelně v sobotu po obědě jezdím kontrolovat a vylévat napršenou vodu, domluvit můžem cokoliv, telefon mám myslím v profilu. Opravovat se teď nebude, možná zítra půjde ven Pirát, ale záleží na směru větru a proudu, poslední dobou melou jak vzteklý. Momentálně potřebuji dokoupit věci, normální kupuju krásně u Libora, speciality musím někde zjistit, to jsou ty zátky a popruhy a kůli tomu nebudu objíždět yacht kluby. Na radavě budu pravděpodobně poslední týden v červnu, je to pracovně a majitelka chaty mi dovolila uložení plachetnice, práci v noci a plachtění přes den ;-)))). Mějte krásný víkend.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pon čer 11, 2012 12:36 pm

existuje Fireball aj s laminatovym trupom?
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » pon čer 11, 2012 2:53 pm

existuje ;) dá se najít na youtube...závodí se na tom ;)

Jinak...kdyby někdo chtěl, nabízím prohlídku FB kousek od Brna ;)
jurin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

FB

Příspěvekod jurin » pon čer 11, 2012 3:21 pm

jeden s laminátovým trupem je aktuálně v inzerci a je u Litoměřic

Zpět na