Koupě lodě v UK - bez papírů - co s tím?

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Koupě lodě v UK - bez papírů - co s tím?

Příspěvekod Jaarek » čtv črc 07, 2016 3:06 pm

Ahoj, prosím zkušené o pomoc.

Jsem právě v UK a byl jsem se podívat na jednu lodičku - plachetnici, cca 7m délky. Líbí se mi a rád bych ji koupil, zejména když je teď libra nízko. Problém je, že majitel někam založil - ztratil dokumenty k lodi. Mluvil jsem také s brokerem, který ji nabízí v prodeji, v UK to prý není problém. Lodě tohoto typu se zde nemusí registrovat a tak stačí kupní smlouva. Obecně jsou zde požadavky na malé lodě prakticky nulové - stačí prohlášení majitele.
Získat nějaké potvrzení od místního finančního úřadu, že bylo kdysi zaplaceno VAT je prý také prakticky nemožné.

Majitel slíbil ještě pohledat a případně kontaktovat původního majitele (teď je to prý druhý majitel). Možná mně napadlo také kontaktovat výrobce, ale loď je stará cca 12 let a na zádi má pouze výr. číslo, bez klasického štítku s CE. Takže CE asi ani nemá.

Co s tím, můžete prosím někdo poradit?
Napadá mne
- sepsat podrobnou smlouvu, také s přípodpisem brokera s uvedením parametrů lodě a s prohlášením, že bylo zaplaceno DPH (VAT).

- technická prohlídka od Loyds s vystavením papírů stojí prý cca tisíce liber, takže to nemá mysl, resp. by to neúnosně prodražilo samotnou loď - to už by bylo asi lepší koupit novou nebo jinou. Máte někdo tip na jinou cestu k dokumentům formou prohlídky, aby to nestálo majlant?

- kde by bylo nejlepší loď dále registrovat - pokud by stačila jen kupní smlouva - třeba Švédsko nebo Holandsko apod?

děkuji za náměty a doporučení

Jaarek
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Re: Koupě lodě v UK - bez papírů - co s tím?

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv črc 07, 2016 7:47 pm

Mě před pár lety na SPS řekli, že musí zaregistrovat všechno, co se legálně plavilo v EU. Takže jsem doložil smlouvu na kotvení v maríně za poslední 2 roky a bylo.
Prý stačí třeba i doklad o zaplacení pojistky apod.
kedar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod kedar » pát črc 08, 2016 3:38 pm

Ahoj,
minulý měsíc jsme bez problémů zaregistrovali 7m plachetnici. Stačila kupní smlouva v holandštině napsaná rukou,přidali jsme doklad o kotvení. Nevím jestli výraz v "v pohodě" se používá k popisu úředníků ale fakt byli. R
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob črc 09, 2016 12:23 am

SPS musí zaregistrovat cokoliv, co splňuje technické požadavky (vyhláška 334/2015 Sb.). Možnosti jsou dvě, buď to plavidlo má certifikát (nálepku) CErekreačního plavidla a potom se kontroluje jenom povinná výbava, nebo to certifikát nemá a pak připadají v úvahu tři podmožnosti:
- majitel si nechá za cca 30 000 Kč udělat ceritfikaci,
- majitel to nechá zaregistrovat jako užitkové (tzn. nikoliv rekreační) plavidlo, kontrolu technické způsobilosti provede SPS za 4 500 Kč, poté požádá o změnu statutu z užitkového na rekreační,
- majitel prokáže, že plavidlo bylo vyrobeno anebo legálně provozováno jako rekreační v EU/EHS/Turecku. Pro způsob prokázání předpis neexistuje, měl bys stačit věrohodný doklad, např potvrzení výrobce, první prodejní smlouva, pojistka, doklad o kotvení... je vhodné předem se informovat na pobočce SPS.
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Jaarek » ned črc 10, 2016 2:08 pm

Už jsem se vrátil do ČR, díky za tipy, to mně nenapadlo, že stačí. Napíši majiteli aby pohledal nějaké faktury za marínu apod.

děkuji Jarek

Zpět na