Lehká okruhovka pro začátečníka

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » sob led 18, 2014 11:25 pm

Gratuluji k loďce :)

S těmi papíry, bych to tak úplně nepodceňoval. Pravda, na okruhovce mně nikdy nezkontrolovali, ale čert nikdy nespí. Mimo jiné, FB je typová loď a má předepsanou velikost oplachtění. Pokud čert nebude spát pochybuji, že s tebou bude diskutovat o velikosti kosatky natož jí přeměřovat zda se vejdeš do limitu nebo ne. :?
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod shadow » sob led 18, 2014 11:35 pm

mužu říci, že máš naprostou pravdu...leží mi to v hlavě, ale prozatím jsem se rozhodl neřešit, stačilo mě, že jsem dnes jel s vozíkem, který neměl platnou technickou...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » ned led 19, 2014 10:49 am

Nejjednodušší jak se vyhnout registraci, je zmenšit hlavní plachtu ve vrcholové části.

Když se zeptáš v YC Dyje, tak ti asi řeknou jak časté jsou kontroly na Mlýnech.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned led 19, 2014 11:00 am

Dovoluju si nesouhlasit. I když máš typovou loď, tak zásadní je, jakou plochu plachet zrovna neseš.
Ten zákon neříká nic o typových lodích apod.
Něco jinýho samozřejmě je když předložíš osvědčení o registraci. Tam zase platí to, co je v osvědčení a je úplně jedno co zrovna neseš.

Řešil bych to zmenšením plachet a osvědčení bych nechal doma. Prostě loď neni registrovaná a jestli chtěji, ať si plochu plachet změří spočítaji. Jestli to umí :D
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned led 19, 2014 2:39 pm

to asi zdendo pleteš dohromady potřebu vmp a registraci, fireball má předepsané základní oplachtění a to je pro registraci rozhodující. Pak až je to o tom, zda registrace je, či není nutná a kolik neseš plachet. I to už se tu probíralo, stejně jako řešení registrace FB. V YC Dyje budou jistě vědět jak je na tom místní SPS s touto záležitostí, ale proč nejít rovnou za kovářem a jako konkrétní osoba oslovit dotčenou SPS, s dotazem na konkrétní loď? Odpověď na písemný dptaz, příjde písemně i s podpisem zodpovědné osoby. Že by na mlýnech neznali FB, bych nepředpokládal a další sichr řešení je snad jen zkrátit stěžeň :D :D :D
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned led 19, 2014 3:01 pm

nebudu se hádat, protože na to nemam pozici. :) Jen mě to kdysi dost zajímalo a tak jsem dost otravoval na SPS.

Registraci podléhá plavidlo které má nějaké parametry..... to už všichni víme.
Když na FB na trvalo zmenšim plachty, tak nepodléhá registraci (viz. muj dotaz na SPS). Jestliže loď nepodléhá registraci a současně jí taky nemá!, tak je rozhodující aktuální stav. Tedy stav v době, kdy mě zrovna kontrolují. Budou po mě nejspíš chtít papíry od lodě a VMP. Na to já budu kontrovat, že loď registrovaná není a registraci ani nepodléhá, protože její plocha plachet je menší, než 12 m atd. Obdobně to bude s VMP.

To, že má FB předepsané oplachtění ještě neznamená, že jej zákonitě musí nést.

Každej, kdo ho bude chtít trestat za porušení zákona, tak mu to porušení nejdřív musí prokázat. Tedy by museli prokázat, že loď podle zákona podléhá registraci a k jejímu vedení je potřeba VMP. Tedy by museli prokázat, že plavidlo je osazeno motorem o výkonu větším než 5Hp, nebo jeho výtlak je větší než 1t, nebo nese plachty o celkové ploše větší, než 12m2. Toto platí o aktuální situaci!

Na pramicích s rybářema taky nikdo nepolemizuje o registraci a VMP s tím, že jejich pramice evidentně může nést větší motor, než 5Hp, který je aktuálně osazen.

P.S. ještě dodám... pro registraci je rozhodující požadavek zákona. Jestli FB nezaregistruje, tak na něm už nesmí nést víc plachet, než 12m. Předepsané základní oplachtění ještě neznamená, že ho tam opravdu máš. A porušení pokynů výrobce tento zákon neřeší.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned led 19, 2014 3:08 pm

Druhou stranou mince samozřejmě je, jestli má smysl prznit plachty FB jen proto, aby se vyhnul registraci a VMP. VMP stojí asi 300,- a registrace je v podobných částkách. :D

Asi tu jen mlátíme prázdnou slámu
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned led 19, 2014 7:52 pm

Zdeněk má pravdu. Využívají toho i půjčovny lodí. Běžně se v půjčovnách půjčují i kajutové plachetnice (i třídové jako například Korzár), Štír a různé jiné dovezené ze zahraničí, které podle výrobce mají nést základní oplachtění větší než 12m2. Po úpravě (zmenšení na 12m2) je půjčujou bez VMP a nejsou registrovaný. U některých by se dalo dokonce pochybovat s výtlakem lodě. U některých podle mě musí být hmotnost i s posádkou a nákladem větší než těch 1000kg.

Sadow píše, že plocha plachet je už zmenšená na 12m2(menší kosatka)-nepodléhá tedy registraci. Na registraci bych se vyprdl už z několika důvodů:
1. Loď je stará podomácku vyrobená a přesto, že to je všeobecně známá loď, musel by někde koupit k registraci stavební plány, potom by musel projít vlastní registrací (další náklady).
2. Každé čtyři roky by musel s lodí na technickou. Vzhledem k tomu, že se začínají na technické kontroly tlačit soukromé firmy a podle mě toho brzy dosáhnou, neboť tu mluvíme o České republice, nebude prohlídka za rozumnou cenu jako teď na SPS.
3. Musel by si udělat VMP, přeztože ten by se mu mohl hodit i později třeba k zapůjčení nebo pořízení větší lodě, kdyby ho to chytlo.

Je to samozřejmě jen můj názor, který nikomu nevnucuji.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » ned led 19, 2014 8:28 pm

Opět zajímavá debata, tu si zapamatuji a když by mě někdy s FB zastavili, vzpomenu si a použiji :-) btw byla zmíněna cena za VMP pouze 300kč, samo půjde jen o cena za vlastní zkoušku, ale kde mají tyhle ceny?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned led 19, 2014 8:34 pm

shadow píše:Opět zajímavá debata, tu si zapamatuji a když by mě někdy s FB zastavili, vzpomenu si a použiji :-) btw byla zmíněna cena za VMP pouze 300kč, samo půjde jen o cena za vlastní zkoušku, ale kde mají tyhle ceny?

tyhle ceny maji na SPS. Já jsem dělal všechno a stálo to asi 450,- + půjčení člunu na praktickou zkoušku. Kurz neni (nebyl) povinnej. Prostě jsem si ze SPS stáhnul cvičný testy, naučil se to a šel na zkoušku.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » ned led 19, 2014 8:46 pm

Vono to s tou cenou není úplně tak přesný. Ještě musíš připočíst výpis z trestního rejstříku a prohlídku od lékaře. Jinak za zkoušku je cena na SPS
http://www.spspraha.cz/organizace/poplatky.asp
Toto je cena pokud se vše naučíš sám a přihlásíš se na zkoušku - touto cestou jsem šel i já.
Nebo se zapíšeš na nějaký kurz, který vede nějaká soukromá společnost ( taková loďoškola) a zaplatíš 3000,kč a více plus poplatky na SPS za zkoušku a vydání příslušného průkazu. Záleží jen na tvé volbě. Pokud budeš chtít ten první způsob tak moc neváhej, protože tu jsou tlaky, aby se muselo projít kurzem a je otázka času kdy se to prosadí a schválí. Pak to bude jako autoškoly na auto. Na Slovensku to už myslím maj.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » ned led 19, 2014 9:12 pm

Tak Zdeněk byl rychlejší.
Ještě takovou perličku se kterou jsem se nikdy na žádným úřadě nesetkal!!!
Dělal jsem zkoušku VMP pro vnitrozemskou plavbu a zkoušku pro příbřežní plavbu. Přihlášku jsem posílal na SPS Děčín spolu s kolky. Podle ceníku, jak jsem to pochopil jsem nakoupil kolky za 650kč (vnitrozemská 200kč + příbřežní 300kč + 150kč vydání průkazu VMP). Když jsem se dostavil do Děčína na SPS ke zkoušce, bylo mi zděleno od krásných a milých úřednic v námořních uniformách, že jsem přeplatil. Vnitrozemská a příbřežní je prý dohromady 300kč + 150kč za vydání průkazu což je dohromady 450kč a hned to se mnou vyřídily a přeplatek mi vrátily. Byl jsem jak v Jiříkově vidění. :o S takovým přístupem jsem se na žádným státním úřadě nesetkal. Dále mě úplně dostalo to, že pár minut po složení zkoušky jsem odcházel s průkazem v kapse, aniž bych čekal 14 dnů než mi přijde poštou, nebo, že bych si musel pro průkaz znovu přijít ( v mém případě jedna cesta asi 2x100km). :good: :good: :good:
Jinak pokud ti bude stačit motor do 100kW, tak nemusíš dělat ani tu praktickou zkoušku o které tu píše Zdeněk.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » ned led 19, 2014 9:27 pm

že bych si udělal VMP? :lol:
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » ned led 19, 2014 9:46 pm

Tak teď ti Martine moc nerozumím. Ty se svojí lodí pluješ jenom na moři, že nemáš VMP, nebo chceš vomrknout ty pěkné úřednice na SPS Děčín?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » ned led 19, 2014 10:35 pm

No plul jsem párkrát po brněnské přehradě s malou kajutovkou bez VMP. Ale od roku 2003 jsem sám na lodi v čr nebyl. Loď kotví na moři a překotvovat na brněnskou přehradu neplánuju. Zas tak dobře mi to nezatáčí. Ale poslední dobou přemýšlím, jestli si neopravím nějakýho plachetního veteréna na občasný svezení. Ale jelikož bývám na moři aspoň týden v každým letním měsíci, tak si zase říkám jesti si místo další lodi nekoupím kotevní vrátek třeba.
Rilwen
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Lehká okruhovka pro začátečníka

Příspěvekod Rilwen » pát črc 15, 2016 9:57 pm

Ahoj,

ráda bych toto vlákno opět přivedla k životu. Vybírám spíše rekreační, méně náročnou okruhovku pro rodinu. Mám VMP S20, zkušenosti jen z kajutovek (Jantar, Miton) a před spoustou let jsem potkala akorát tak Optíka. Chtěla bych:

1. dvouposádkovou (aby se vešli 2 dospělí, nebo dospělý a 2-3 děti)
2. abych jízdu za normálního větru zvládla případně i sama, se svýma dvěma rukama a 60kg
3. aby byla lehká, pro případnou manipulaci a spouštění ve dvou (Pirát už se mi zdá moc těžký, nebo není?)
4. nemusí být super jezdivá, spíše stabilní kvůli dětem
5. do 12m plachet, nechci loď, co podléhá registraci (btw. co se stane, když bude mít víc a registrovaná nebude, nebo nebude mít technickou?)
6. za pořizovací cenu do cca 30tis +- (jsme ochotní loď opravit, jedno jestli dřevo, či jiný materiál)

Přijde mi, že by v tom případě byl ideální Vaurien, nicméně těch už moc k prodeji není, se mi zdá. Napadají vás ještě jiné typy lodí? Klidně můžeme něco dovézt ze zahraničí. Závodit nebudeme, abychom museli mít v ČR často zastoupený typ lodi a proměřeno.

Díky moc.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát črc 15, 2016 10:28 pm

Těm specifikacím celkem vyhovuje francouzská ZEF Jolle. Je dost rozšířená v Německu, občas se objeví na ebay.de. Za 30 000,- je i s podvozkem a slipem: http://www.quoka.de/boote/segelboote/c5 ... enger.html
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » sob črc 16, 2016 2:48 am

Klepper Partner. Oplachtenie by malo byť zhodné s Cadetom.

Obrázek
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » sob črc 16, 2016 1:13 pm

Tutu ti nedoporucujem. Ja tazka a plavebne vlastnosti su hrozne.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » sob črc 16, 2016 3:54 pm

je to normálna rodinná plachetnica, znesie aj horšie zachádzanie, nepotopiteľná (vypenené dno), dá sa s ňou aj veslovať, rybárčiť, zavesiť na ňu motor. V Nemecku ich je plno. To, čo robili v Seredi, je dvakrát tak ťažké - aj keď to navonok vyzerá takmer rovnako.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » sob črc 16, 2016 9:35 pm

A uz si sa na tom plavil? Ja velakrat a vravim, ze tie vlastnosti su hrozne. Nestupa to, rychlost nizka, reakcia na kormidlo uplne zla atd...
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned črc 17, 2016 12:41 am

v porovnaní s čím? so 470tkou? Jasné že som na nej jazdil. Má malé plachty (oplachtenie z cadeta), tak to nebude žiadny rýchlik, to je jasné. Ale že nestúpa a nezatáča? Prečo by nemala?
Kedysi dávno pradávno sme ju mali v jachtklube - tú sereďskú a bola to prvá plachetnica, na ktorej som sa kedy v živote viezol, resp. s ktorou som ako 11r. decko jazdil (1981). Po revolúcii neviem kam sa stratila, ale asi tri roky dozadu som si požičal plachetničku v Nemecku na jazere, sedím si sedím, skoro bezvetrie - a pozerám že aha, veď to je vlastne taká istá. A potom v prístave som ich napočítal asi zo 5 ďaľších - len u nás sa robili tuším iba oranžové paluby, Klepper robil aj modré, zelené a červené.
Vyššie bola otázka na plachetnicu pre začiatočníka, a bezpečnú aj s deťmi. A to ona je.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » ned črc 17, 2016 2:10 pm

Copy, fakt sa mi tu nechce hadat. Moja skusenost je ina ako tvoja. Kazdy mame asi ine vnimanie plavebnych vlastnosti. Ja by som ju fakt nechcel.

Odoslané z LG-D722 pomocou Tapatalku
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned črc 17, 2016 7:20 pm

pozeram prave, ze to len ta CSSR verzia mala plachty z Cadeta (5.4m2). Tie nemecke maju skoro 9m2 hlavnu + kosatku. Tak asi aj preto isla ta nemecka celkom svizne. Vaha komplet celej lode 100 kg. Vyhoda (s detmi), ze sa sedi vnutri lode. Ale samozrejme ze to nie je zavodak.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » ned črc 24, 2016 10:55 pm

Ja som si kúpil Flying Sailor (dl. 4,3m, plachty 11,7m2) pohodlné docela svižné. Ale porovnať to nemám s čím, nakoľko som tiež len začiatočník.

Obrázek

V pohode sme na tom šli dvaja dospelí a jeden 12r. fagan.

A.

Zpět na