nebudu se hádat, protože na to nemam pozici.

Jen mě to kdysi dost zajímalo a tak jsem dost otravoval na SPS.
Registraci podléhá plavidlo které má nějaké parametry..... to už všichni víme.
Když na FB na trvalo zmenšim plachty, tak nepodléhá registraci (viz. muj dotaz na SPS). Jestliže loď nepodléhá registraci a současně jí taky nemá!, tak je rozhodující aktuální stav. Tedy stav v době, kdy mě zrovna kontrolují. Budou po mě nejspíš chtít papíry od lodě a VMP. Na to já budu kontrovat, že loď registrovaná není a registraci ani nepodléhá, protože její plocha plachet je menší, než 12 m atd. Obdobně to bude s VMP.
To, že má FB předepsané oplachtění ještě neznamená, že jej zákonitě musí nést.
Každej, kdo ho bude chtít trestat za porušení zákona, tak mu to porušení nejdřív musí prokázat. Tedy by museli prokázat, že loď podle zákona podléhá registraci a k jejímu vedení je potřeba VMP. Tedy by museli prokázat, že plavidlo je osazeno motorem o výkonu větším než 5Hp, nebo jeho výtlak je větší než 1t, nebo nese plachty o celkové ploše větší, než 12m2. Toto platí o aktuální situaci!
Na pramicích s rybářema taky nikdo nepolemizuje o registraci a VMP s tím, že jejich pramice evidentně může nést větší motor, než 5Hp, který je aktuálně osazen.
P.S. ještě dodám... pro registraci je rozhodující požadavek zákona. Jestli FB nezaregistruje, tak na něm už nesmí nést víc plachet, než 12m. Předepsané základní oplachtění ještě neznamená, že ho tam opravdu máš. A porušení pokynů výrobce tento zákon neřeší.