Trailer sailer na moře pro 2 lidi

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: Trailer sailer na moře pro 2 lidi

Příspěvekod Omen » stř bře 01, 2017 5:37 pm

err_ píše: ...Dohledal jsem vam i koeficient pro pneumatiku na asfaltu. ten je 0,0025-0,0045 (valivovy odpor, nikoli smykove treni). Jeste by se musely spocitat loziska, prumer kol, jejich pocet apod., ale jiste uznate, ze jde o zanedbatelne odchylky.

Zanedbatelný ale nemusí být příbřežní písek nebo bahno pod koly přívěsu, nedej bože nějaký práh nebo nerovnost před koly ;)
Raději mít ve výkonu rezervu.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř bře 01, 2017 5:41 pm

To mas jiste pravdu. Pak je treba redukovat, podkladat a pomahat si jinak. A nekdy stejne pak volas traktor nebo druhe auto na pomoc. Proste kdyz je pech :-) Ale jak jsem psal, kde je vule, reseni se vzdycky najde.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř bře 01, 2017 6:40 pm

Doporučuji koupit min. 6000 lbs. Na teorie a výpočty se vykašli. Zanedbání tření je kravina. V reálu když budeš mít na skluzu třeba kostky, nebo kameny, tak budeš mít starosti. U mě to skončilo očesanou převodovkou v navijáku (3000 lbs a loď s vlekem 1,3t). Kladka je sice řešení, ale u pomalejších navijáků tam pak strávíš půl dne. Všímejte si výkonu (příkonu) motoru a rychlosti navíjení. Dost to napoví.
S takovýma těma hračkama s pomocnou klikou zkušenosti nemam. Odrazovala mě jejich konstrukce. Doporučuju koupit pořádnej naviják jak na offroad a předělat si pořádný napojení na baterii. Ty kleště jsou k ničemu. Než jsem vytáhl loď, tak se na to nedalo sáhnout. Tak na vyhoření auta. Chce to pořádnej kabel a startovací svorky přímo na baterii. S baterií v kufru asi počítáte.
Někde jsem tu dával fotky, jak to mám já. Po řadě úprav jsem se dostal k tomu, že natáhnu vlek rovnou až na kouli bez další manipulace.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř bře 01, 2017 8:15 pm

No tak jasne. 3000x0.45 ... tam uz jsi tu kladku mel mit. Nebo jak pises, silnejsi navijak. Nemuzes rvat navijakem do 1.3t naprimo celych 1.3t a kdovi, co vsechno bylo jeste v lodi a pak se divit. Navic bych se nedivil, pokud by tech 3000lbs byl jen jmenovity vykon. Kolik to ma vykon provozni? A mimochodem, u navijaku 3000lbs bezne davaji lano s certifikaci na 1200 kg a nizsi. Coz uz o necem vypovida. Takze hlidat i lano. Navic se sily a vykon meni s poctem navinu na bubnu apod.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » stř bře 01, 2017 10:34 pm

Tak jestli to lano má nosnost 1,2t, tak je to pořád brutálně předimenzovaný (mimochodem ve skutečnosti je na mém cca na 2t). :D

Hlavně si uvědom rozdíl mezi tažením břemene a zvedáním břemene. Doufám, že si nemyslíš, že naviják 3000lbs uzvedne 1,3t do vzduchu. To opravdu ne. :D Je to prý údaj o tažení uvedeného břemene po nakloněné rovině pod nějakým úhlem při zanedbání tření. Nikdo mi tehdy nebyl schopen říct pod jakým úhlem tý roviny je ten jejich údaj udáván. Prý rozhodně víc, než má skluz do vody. Takže mi s rezervou doporučili ten 3000lbs. Na hladkym betonu to taky šlo normálně. Na kostkách už ne.

Mimochodem výkonu jsem nikde nepsal. Výkon (resp. pravděpodobněji příkon) motoru to má tuším 400W. Ten s tim ale až tolik nesouvisí. To se dohoní převody. Zásadní je tažná síla. Ta se samozřejmě trochu mění s návinem, jak píšeš, ale výkon navijáku je přece pořád stejnej. :hmm:

Místo výpočtů a teorie sem jen dávám k dobru praktickou zkušenost. Ti co naviják používají už ví svý ostatním to vymlouvat nebudu.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř bře 01, 2017 11:06 pm

Ale prave podle vseho, co tu pises, je ten naviak slaby a je naprosto v poradku, pokud ti neco shorelo. Ta teorie je fyzika a ta proste plati, at chces nebo ne. Minimalne do doby, kdy to cele nekdo zpochybni jinou teorii. A zrovna u tohoto to tedy nepredpokladam. Ale stat se muze cokoli.

A reci o tazne sile a zvedaci sile :-) SIla je v konecnem dusledku jen jedna. 1000N je stale 1000N at pusobi jakkoli. Porad pocitas mechanickou praci na naklonene rovine. Navic, mel by se pocitat spise vykon navijaku. Ten se da vypocist opet prave mechanickou praci a patricnym prevodem.

Precti si ten priklad c.5. Ten proste plati, at si myslis cokoli.

P.S.
Ten naviak dokaze vse potrebne, v dane sile. Klidne i vyzvedne ten predmet. V jeho sile, spise vykonu problem neni. Bude problem v pouzitych materialech. Zejmena na bubnu, jeho prumeru, ze ktereho vychazi kroutici moment. V loziscich, ve svarech, v ozubnici a prevodu. Take v jeho montazi. Ale to je vec jina.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv bře 02, 2017 11:47 am

O navijáku je tu celé vlákno, tak proč to psát znovu :? viewtopic.php?f=36&t=7616

jen doporučuji koupit něco jako má Zdenda 12345, ten laciný, co mám já už se skoro rozpadl.... :whist:

DSC05818.JPG
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv bře 02, 2017 1:06 pm

A co dát na příď pořádnej kotevní naviják a na auto jen kladku, by to jelo pomalejc a mělo větší sílu. Zabily by se dvě mouchy jednou ranou.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv bře 02, 2017 1:13 pm

Myslím, že zvlášť u kýlové lodě by úhel lana moc tlačil příďové podpěrné kolečko do země...... :?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv bře 02, 2017 1:22 pm

u kýláku asi ano. Něco by kompenzoval druhej konec - přes kladku na autě zpátky na oj vleku
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » čtv bře 02, 2017 4:02 pm

ale to by sa mohlo stať, že na breh vyjde len loď samotná, bez vleku :)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 02, 2017 8:15 pm

to err, jak tu bylo napsáno, toto není vlákno o navijákách. Kup si naviják a zkus si to místo počítání a teoretizování.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 02, 2017 8:22 pm

S navijaky jsem pracoval. Jak ve strojirnach, tak na stavbach a u studni. Asi by ses divil, co lze s trochou rozumu i s malym naviakem vyzdvihnout. Zarazejici je to obzvlaste u lidi od lidi, kteri by ke kladkam a kladkostrojum meli mit tak nejak blizko. Uz jsem si ale zvykl. Je to jak s tim kilem peri a kilem zeleza. Presvedcuj nekoho, kdo ti rika, ze stejne je to jen teoreticky, ale ze v praxi je to prece jinak ...
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 02, 2017 9:54 pm

Tak jestli je podle tebe pro zvednutí břemene do vzduchu potřeba stejná síla, jako pro tažení po skluzu, tak jsi v těch strojírnách a na stavbách nejspíš nosil svačiny. Naštěstí, jinak by to špatně skončilo.
Jestli to chceš vysvětlit, tak mi napiš SZ, ať to tu neplevelíme.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 02, 2017 10:30 pm

No, mas pravdu, zatim se mi prevodovku spalit nepovedlo :-) Myslel jsem, ze revizak by fyziku zakladni skoly mel ovladat.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát bře 03, 2017 12:01 am

Jeste ti to jednou zopakuji. Navijak pusobi nejakou silou. Jestli je sila "tazna" nebo "vlazna" je v zasade jedno. Pokud pusobi 1000N v nejakem smeru, bude to 1000N at to pojmenujes jakkoli. Precti si ty me prispevky.

Rozdil je v tom, ze proto, abys vykonal stejnou praci bud pusobis vyssi silou na kratsi vzdalenost (zdvih) nebo pusobis nizsi silou na delsi vzdalenost (prave na naklonene rovine). Pokud ma ale navijak 1000N, tak tech 100kg kolmo zvedne tak jako tak.

Jenze ty se nezajimas o vykon. Slepe opakujes "tazna sila". Nicnene, skutecne bys tohle vsechno znat mel.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 03, 2017 12:09 am

Z této diskuze musí být Terka vyloženě na větvi. Tolik podmětných informací k výběru lodě pro dva, to se hned tak nevidí.
Opravdu výživných devět stránek ...:cry:
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pát bře 03, 2017 6:12 am

Pls. Baharis ma pravdu cele sa to tu zvrtlo na uplne inu temu. Voziky a veci okoli nich su inde rozobrate dostatocne. Vie to tu pls. Admin premazat. :sorry: ale je to tak
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » pát bře 03, 2017 6:17 am

Třikrát bych přeplatil jeřáb, než abych vleku naordinoval 6 x ročně wellness.
(5 T) přístavní jeřáb stál loni 500 kun, slip vedle 200.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát bře 03, 2017 8:39 am

Kdyby se Terka nebála, že jí to někdo vyfoukne a trochu popsala ten "Holandský objev" - jako typ a rok výroby u lodi, motoru, i přívěsu, třeba by se dozvěděla více, než že u navijáku není oněch uváděných 2800 kg tažná síla.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pát bře 03, 2017 9:16 am

Sorry, ja som navijak spomenul len preto, že pri slipovaní lode nemusí Terka zachádzať s autom až do vody. Info o navijaku sme potom prebrali cez súkromné správy.

Aby som sa vrátil k lodiam - s tým Mondeom by sa dal utiahnuť Neptun 25. Plutvokýl, zmestí sa do rozpočtu, existujú aj s WC kabínou, a vďaka zdvíhacej streche je vnútri stojná výška. Nie je to najnovšia loď, ale robustná a z doby, keď sa ešte lode vyrábali naozaj v Nemecku.

nept25.jpg
nept25.jpg (85.52 KiB) Zobrazeno 9331 x
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát bře 03, 2017 9:57 am

nechci se hádat ale robustní ploutvokýl délka 7,5 m má odhadem 1600- 1800 kg + vlek 500 kg + výbava 150 kg ,to jsme daleko za možnostmi Mondea... :?
Terka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Terka » sob bře 04, 2017 1:57 pm

Všechny zdravím, díky, že přispíváte, pomáháte nám. Vybrat dostatečně silný naviják zvládneme, přítel se ve fyzice orientuje výborně. :) Někdo tady psal, že lze přihlásit max. 5 let starý vozík. Je to pravda?

Jinak Neptun 25 je pěkný, ale prodává se naprosto minimálně. U nás zatím vyhrává Jeanneau Tonic, která se bohužel též málo prodává. Jen připomenu, že v průběhu této diskuze se i s Vaší pomocí náš pohled změnil tak, že již nehledáme loď, kterou Mondeo utáhne 1000 km. Stačí, když ji po rovince doklokotá 5 km do suha marina. Váhový limit 1600 kg na kouli tedy již není tak tvrdý. :) Jednorázový převoz do Chorvatska zajistíme jiným vozem. Kdyby někdo věděl o lodi podobné Jeanneau Tonic, která tady ještě nepadla, tak sem s ní prosím. :)
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » sob bře 04, 2017 5:25 pm

když už tak pomalu opouštíte TS mrkněte na
http://www.sailboat-data.com/en/sailboa ... u-eolia-25
Lépe (i hezčeji) řešená paluba v přední části, vestavěný motor..
Jen je s pevným kýlem, tzn vyšší na převoz, ale ne zásadně oproti ploutvokýlu.
A cenově je to stejná kategorie.
Terka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Terka » sob bře 04, 2017 6:18 pm

smike píše:když už tak pomalu opouštíte TS mrkněte na
http://www.sailboat-data.com/en/sailboa ... u-eolia-25
Lépe (i hezčeji) řešená paluba v přední části, vestavěný motor..
Jen je s pevným kýlem, tzn vyšší na převoz, ale ne zásadně oproti ploutvokýlu.
A cenově je to stejná kategorie.

Ideu TS urcite neopoustime. Porad chceme byt schopni lod spustit/vytahnout navijakem, abychom ji odvezli do suha marina a udrzeli naklady na uzde. Celkove chceme, aby lod byla snadno prepravitelna. Kylova plachetnice typu Jeanneau Eolia se siri 2,8 m a kylem uz je pro nas na prepravu moc komplikovana. Mame limit 2 t vcetne voziku za Mondeo (v technicaku 1,6 t na kouli) pro ucely kratkeho prevozu po rovine na stani.

Zpět na