Trailer sailer na moře pro 2 lidi
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Re: Trailer sailer na moře pro 2 lidi
To co tu Terko zaznělo o opuštění TS má hodně do sebe. Když se neomezíte šíří 2,55, tak získáte za stejný peníze větší a stabilnější loď. Na jednorázový převoz do HR se pak dá vyběhat povolení. Je tu o tom někde pěkný vlákno. Při krátkém převozu v chorvatsku určitě nikoho šířka zajímat nebude.
Co se týká navijáku, tak se v těch blábolech asi ztratilo to hlavní. Teoretická fyzika je v tomto případě zoufale málo. Výrobci značně přeceňují schopnosti jejich výrobků. Navíc vám nikdo neřekne dostatek informací pro výpočty. Třeba jako pro jaký úhel nakloněné roviny je ten údaj udáván.
Teoretiků o tom povídá hodně. Já jsem z praxe radil ten orientační výpočet zdvojnásobit a získáte tak dlouhodobě funkční řešení. Já jsem nakonec spojil dva navijáky. Teď to teprve funguje s rezervou.
Kladky jsou samozřejmě řešení, ale už vidim, jak se v nejmíň vhodnou chvíli lano někde zasekne, nebo při více kladkovym řešení zamotá. Naposledy jsem v chorvatsku tahal v počasí, kdy šly vlny i přes ochranný val přístavu. S lodí i s vlekem to házelo sem tam. Lano se s každou vlnou povolilo a prověsilo. Bál jsem se, že nevydrží pojistka na háku. Ještě se v tomhle sr.. s nějakýma kladkama....... Za mě doporučuju primárně koupit dostatečně silný naviják. Na nějaký kladkostroj je stejně na navijáku málo lana. Bývá tušim jen 10 - 12m.
Co se týká navijáku, tak se v těch blábolech asi ztratilo to hlavní. Teoretická fyzika je v tomto případě zoufale málo. Výrobci značně přeceňují schopnosti jejich výrobků. Navíc vám nikdo neřekne dostatek informací pro výpočty. Třeba jako pro jaký úhel nakloněné roviny je ten údaj udáván.
Teoretiků o tom povídá hodně. Já jsem z praxe radil ten orientační výpočet zdvojnásobit a získáte tak dlouhodobě funkční řešení. Já jsem nakonec spojil dva navijáky. Teď to teprve funguje s rezervou.
Kladky jsou samozřejmě řešení, ale už vidim, jak se v nejmíň vhodnou chvíli lano někde zasekne, nebo při více kladkovym řešení zamotá. Naposledy jsem v chorvatsku tahal v počasí, kdy šly vlny i přes ochranný val přístavu. S lodí i s vlekem to házelo sem tam. Lano se s každou vlnou povolilo a prověsilo. Bál jsem se, že nevydrží pojistka na háku. Ještě se v tomhle sr.. s nějakýma kladkama....... Za mě doporučuju primárně koupit dostatečně silný naviják. Na nějaký kladkostroj je stejně na navijáku málo lana. Bývá tušim jen 10 - 12m.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Za mna trailsailer: saturn 21,23gt,24. Sasanka 660, corvettee 600, 650, a mala firstka.
- bernau1
- pravidelný návštěvník
Zdravím,já Eolii s kýlem mám,skvělá,mraky místa,ovšem jí dělají i v ploutvokýlové verzi. http://www.labaulenautic.com/uk/jeannea ... 67LBN.html
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Na botentekoop.nl je Tonic na prodej, včetně vleku za 8tis eur. Váhově to bude s vlekem min. 2t
Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Není dobré upínat se na 1 věc, která je nejvíc na očích. ( MG, Tonic, naviják). Na Boatshop 24 je takových lodí do 6,5 tis. Euro, které jsou určitě o třídu lepší.
Souhlasím, že šířka 2,8 m není problém pro převoz. Navíc takové lodě nabízejí mnohem víc, než 2,55 m. Chce to jen naslouchat a prakticky myslet.
Třeba švagr dotáhl na laně z Pardubic do F-M tahač návěsu za Mercedesem coupé. Takže dá se ledasco, jen je třeba vstát od stolu. k.

Souhlasím, že šířka 2,8 m není problém pro převoz. Navíc takové lodě nabízejí mnohem víc, než 2,55 m. Chce to jen naslouchat a prakticky myslet.

Třeba švagr dotáhl na laně z Pardubic do F-M tahač návěsu za Mercedesem coupé. Takže dá se ledasco, jen je třeba vstát od stolu. k.
- Terka
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Pojdme si tedy zrekapitulovat nasi situaci. Muzeme se 3x po 2 tydnech v lete plavit na mori v Chorvatsku (6 tydnu v kuse nemuzeme). Chceme lod, jejiz rocni provoz vcetne stani nas bude stat max 50 000 Kc (havarijni pojisteni nechceme). Mame auto jen s 1,6 t na kouli. Nove kupovat urcite nebudeme. Jednorazovy prevoz do Chorvatska zajistime jinym vozem. Lod chceme pres zimu na suchu - tj. nejak ji na to stani musime dostat. Odkryjte mi tedy prosim postup, jak byste lode, ktere vidite vy jako vhodne (zrejme kylove, sirsi a kolem 2 t), uskladnovali, davali na more, vyndavali, abyste se vesli do rocniho financniho limitu. Nebo byste volili pres leto jinou cestu (molo, boje)? Jak byste se pak ale vesli do 50 000 Kc rocne? Ta nase dosavadni omezeni (sire do 2,55 m, ploutvokyl nebo zasunovavi kyl, lehka lod) jsou dusledkem financiho rocniho limitu.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Kanici, nenapsal jsi kolik jich na tom webu je a také by mě zajímalo, co myslíš lodí o třídu lepší. V šířce do 2,55. Jestli jsi myslel o třídu větší, tak to ano, ale to už nebude trailer sailer. Což neznamená, že se nedá převézt po souši. Ptám se proto, že se sám o podobnou loď zajímám, i když zadání mám trochu jiné než Terka. Také je mi jasné, že při maximálním využití kategorie TS se ani do těch 2 t vč. vleku nedostanu, ale to beru jako fakt a počítám s tím, že adekvátní auto bude k lodi potřeba.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Tak například Catamaran nabízí ve svém vláknu loď Maxi 77, stojící v Holandsku za 120t. Je to skvělá loď i když hmotnosti trochu přesahuje parametry které požaduje Terka. Je to ve vláknu " nabízím loď 11.3 na prodej" ale tu už prodal. Ma dvě a ta Maxi 77 je v Holandsku.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
Skuste este popozerat Saturn 720, napr. Pred 2rokmi kolega jachtar predaval plne vybavenu s barom, chladnickou a oddelenym wc.
- Terka
- návštěvník fóra
Jozeffranc píše:Tak například Catamaran nabízí ve svém vláknu loď Maxi 77, stojící v Holandsku za 120t. Je to skvělá loď i když hmotnosti trochu přesahuje parametry které požaduje Terka. Je to ve vláknu " nabízím loď 11.3 na prodej" ale tu už prodal. Ma dvě a ta Maxi 77 je v Holandsku.
Mne se tato lod, az na to, ze se spi hlavou primo na zachode, taky libi. Vypada bytelne a v peknem stavu. Vime o ni. Jenze kyl 1,2 m s torpedem na opakovane prevazeni do stani je opravdu dost. A jak tady bylo ostatnimi receno, boje a mestske molo je temer nedosazitelne nebo je dost za draho - to bychom tech 50 000 Kc na rocni naklady hodne presvihli.
- kanic
- aktívní jachtař
Pro Lada M : Zběžně 9 lodí. Trailer-sailer bude asi pro každého něco jiného. Pod takovým pojmem si představuji i loď na moře do š. 2,9 m, která se dá vozit bez povolení a třeba i na 4 T náklaďáku. Takto nemusím kupovat odpovídající osobák, vlek, zaplatím si km a pojízdnou kozu.
O třídu lepší je třeba s dieselem, s větším balastem, chráněným kokpitem, dobrou cenou
k.
O třídu lepší je třeba s dieselem, s větším balastem, chráněným kokpitem, dobrou cenou

- Terka
- návštěvník fóra
kanic píše:Pro Lada M : Zběžně 9 lodí. Trailer-sailer bude asi pro každého něco jiného. Pod takovým pojmem si představuji i loď na moře do š. 2,9 m, která se dá vozit bez povolení a třeba i na 4 T náklaďáku. Takto nemusím kupovat odpovídající osobák, vlek, zaplatím si km a pojízdnou kozu.
O třídu lepší je třeba s dieselem, s větším balastem, chráněným kokpitem, dobrou cenouk.
Ale trailer sailer je preci z podstaty sveho nazvu lod, kterou mohu vozit na traileru, ne na nakladaku.

Ale nezapominejte na to, ze umerne s navysujici se velikosti lode poroste rocni fond udrzby. Tzn. ze napr. vestaveny motor je fajn, ale kazdy luxus neco stoji ...
- kanic
- aktívní jachtař
Když to říkáš, Terko. Teď ale nevím, co vlastně vozím na vozíku. Jeden američan totiž vozí stejnou loď, jakou mám já na střeše Jeepu.
Určitě to ale je sailer.

Určitě to ale je sailer.

Saturn 25 kupoval kamarat novy priamo u vyrobcu z polska. Dalo sa aj pekne dohodnut na cene. A nedavno som videl na predaj solinu 27. Je to krasna lod. Myslim ze sa robili aj so zabudovanym motorom, alebo aj s privesnym (zavesnym) motorom. A jeho ulozenie je krasne vymyslene pod sedadlom. Takze neprekaza vzadu ako napriklad som to mal pri MG.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Nevím alba já co vezl jednunlod z Holandska 295cm širokou tak povolení byt na tu šířku muselo a platilo se to je to tkz malý nad rozměr.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
To Kanic: Fotka američana s lodí na střeše mi při silniční kontrole asi moc nepomůže. A platit při každém převozu lodě nákladní autodopravu mě vyjde dráž nebo stejně jako charter. Reaguji jenom na Tvou odpověď. Chtěl jsem vědět, jestli mi nějaká kategorie lodí při výběru TS neunikla. To, že téměř 3 m široká loď s vestavěným dieselem a krytým kokpitem bude na plavbu a pobyt lepší a dá se sehnat i za podobné peníze (při pořízení) vím. Není to ale to, na co jsem se ptal. Navíc jsem ke svému dotazu zneužil Terčino vlákno 

- mozeg
- pravidelný návštěvník
Lod v suchom doku na koze na kolesach a prevazat k moru za pomoci traktora. Do vody slipom alebo zeriavom.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Taky vám to přijde, že všechno podstatný už tu zaznělo?
Ve vašem případě a požadavcích je podle mě limit 50 tis. ročně strašně málo.
Nechat si loď dovézt do HR a pak zpět ukousne z rozpočtu odhadem 15 + 15 tis.? K tomu ještě 3x vlastní cesta cca 20 tis. Kde jsou peníze na poplatky za stání někde v HR, parkování auta a vleku, 6x jeřáb.... no a pak to hlavní.... kde jsou peníze na údržbu samotný lodě?
Asi bude potřeba někde slevit z požadavků. Doporučil bych vrátit se zpět do limitů auta a najít loď do 1,5t i s vlekem. Klidně za cenu, že nebude stojná výška a oddělený záchod. Vestavěný motory bych kvůli váze opustil úplně. Malou pětikoňku vozím v kufru auta.
Nechat si loď dovézt do HR a pak zpět ukousne z rozpočtu odhadem 15 + 15 tis.? K tomu ještě 3x vlastní cesta cca 20 tis. Kde jsou peníze na poplatky za stání někde v HR, parkování auta a vleku, 6x jeřáb.... no a pak to hlavní.... kde jsou peníze na údržbu samotný lodě?
Asi bude potřeba někde slevit z požadavků. Doporučil bych vrátit se zpět do limitů auta a najít loď do 1,5t i s vlekem. Klidně za cenu, že nebude stojná výška a oddělený záchod. Vestavěný motory bych kvůli váze opustil úplně. Malou pětikoňku vozím v kufru auta.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Samostatné WC jsem taky řešil, jelikož u naší lodě (Jaguar 25 - bez vleku 2850kg) je mezi přepážkama odděluje salon od příďovýho lůžka a nešlo nijak zavírat. Měnil jsem přepážky, tak jsem v nich udělal dveře, takže byl uzavřenej salon z něj dveře na záchod a odtud další dveře do přídě. No po první sezoně jsem vyndal dveře v salonu, páč se stejně nepoužívali, po druhé sezoně jsem vyndal i ty druhý dveře do přídě. Ze salonu na záchod jsem dal jen závěs. Záchod máme chemickej, manželka spí v přídi a hlavu má u přepážky za kterou je hned záchod a bez problému. Stojnou výšku máme asi 1.8 metru, já se tam nenarovnám, manželka v pohodě, ale je fakt že loď v který se dalo jen sedět bych už nechtěl i když ve dvou nám stačila v pohodě (jaguar 22 - s vlekem 1750kg)
- Terka
- návštěvník fóra
Zdenda12345 píše:Taky vám to přijde, že všechno podstatný už tu zaznělo?
Do tech 50 000 Kc rocne nepocitam nasi cestu do Chorvatska a zpet 3x za leto a ani jednorazovy prevoz lode z Cech tam (na zimu ji nebudeme vozit zpet). Tech 50 000 Kc je na chorvatske poplatky, pojisteni odpovednosti, stani, slipy, (prip. jerab), opravy, udrzbu, technickou...
Jaky tady mate nazor na Jeanneau Tonic? Kolik by tak na ni staly nove plachty? Mate tip, kde je rozumne poridit?
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
O lodi moc nepoviem, ale stačí dať dopyt na niektorú firmu v CZ čo robí plachty alebo u poliakov.
Stačí hodiť do uja Google .o)
A.
Stačí hodiť do uja Google .o)
A.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Terko, marně přemýšlím co vás láká na 30 let staré Jeanneau Tonic.
Jak se u Tonicu staví stěžeň?
Co motor v šachtě?
Jak se u Tonicu staví stěžeň?
Co motor v šachtě?
- mozeg
- pravidelný návštěvník
Ono vzdy je to velmi individualne, jednemu vyhovuje jedno inemu druhe. Rovnako ako v pripade aut, vyberte tak aby ste vy boli spokojni. Ja uz som si presiel Sasankou 660 (prva lod samozrejme mal, ze
) Saturn25, teraz Saturn 21. Zachod sme v zivote nepouzili ani kuchynku
. Je pravda ze sme s nimi na more nechodili. Aj terajsiu 21tku mame na vnutrozemsku plavbu. Chorvati sa plavia na vsetkom co troche plava nie je vynimka vidiet na 6m plachetnici celu rodinu. Najvacsi gol bol ked som na kornatoch stretol celu rodinu na seascape 18. Dve decka dvaja dospeli. Muz zjavne trenoval zenu. 30uzlov SV a valili si to potom rovno na otvorene more, nadhera. Presne si spiste co chcete a potrebujete. Stojna vyska pri plavidlach do 8m je dost problem (nie nemozne). Ja dnes viem ze lod vzdy rodinou zaplnim a kazdy rok si na dv tyzdne berieme max 2roky staru plachetnicu s plnym konfortom. Do buducna mozno daysailer.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Terko,čtu tady dlouhou debatu jaká loď je pro Tebe nejlepší.
Syn Henry má MacGregor a je velmi spokojený. Jako vše to je kompromis.
Loď tahá legálně za normálním osobákem, šířka 2,5m
Zapřahnout loď doma na zahradě, spustit na vodu zacouváním na rampě, postavit stěžen trvá Henrymu 1 hodinu, bez navijáku
Loď má 6 lůžek, separátní WC, kuchyňku, téměř stojnou výšku, ve velké lukně je stojná výška, silný motor, jede 22 uzlů, a docela rozumně plachtí.
Když někam jede po silnici, zaparkuje, v lodi se nají i s kafíčkem, třeba i přespí a jede dál plachtit i daleko odsud.
Horory s navijákem, široký náklad, nadměrná váha, jeřáb, traktor on neřeší.
Loď koupil v Praze a sem do Stockholmu jela kamionem. Na Internetu najdeš mnoho odkazů na loď, foto a video. Tím to tady nebudu zaplňovat.
Tak jsem Ti rozhodování ještě víc zamotal. Pavel
Traktorem vozíme loď my.
Syn Henry má MacGregor a je velmi spokojený. Jako vše to je kompromis.
Loď tahá legálně za normálním osobákem, šířka 2,5m
Zapřahnout loď doma na zahradě, spustit na vodu zacouváním na rampě, postavit stěžen trvá Henrymu 1 hodinu, bez navijáku
Loď má 6 lůžek, separátní WC, kuchyňku, téměř stojnou výšku, ve velké lukně je stojná výška, silný motor, jede 22 uzlů, a docela rozumně plachtí.
Když někam jede po silnici, zaparkuje, v lodi se nají i s kafíčkem, třeba i přespí a jede dál plachtit i daleko odsud.
Horory s navijákem, široký náklad, nadměrná váha, jeřáb, traktor on neřeší.
Loď koupil v Praze a sem do Stockholmu jela kamionem. Na Internetu najdeš mnoho odkazů na loď, foto a video. Tím to tady nebudu zaplňovat.
Tak jsem Ti rozhodování ještě víc zamotal. Pavel
Traktorem vozíme loď my.