Motorové čluny s motorem Wartburg
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
NJN, to už jsem mu posílal
Tady je jeden Neptun za zatím zajímavou cenu: http://www.ebay.de/itm/Motorboot-Mahago ... 19de568947

Nebo třeba tohle
http://sport.bazos.cz/inzerat/24637647/ ... rtburk.php
vypadá zajímavě, tvarem a základ vypadá, že by mohl být zdravý.

http://sport.bazos.cz/inzerat/24637647/ ... rtburk.php
vypadá zajímavě, tvarem a základ vypadá, že by mohl být zdravý.
- banjoales
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem po pologenerálce opět vyrazil na vodu. Do lodi teklo podél hřídele, úspěšně přetěsněno, ložiska v motoru hučela - výměna klikovky, původní zubové čerpadlo teklo i po pokusech o přetěsnění - dané nové elektrické s impelerem, původní bude zachováno pro případnou zpětnou montáž. Motor získal na výkonu, neb zubové čerpadlo si ho dost odebíralo. No a nakonec došlo na zalepení mezer v překližce a na nový lak. Bohužel po nalakování se do garáže dostali nějací komáři, kteří se stali trvalou součástí lodi.
Nicméně zkušební jízdy proběhly OK, opravený motor šlape pěkně a čerpadlo nádherně stíhá. V trupu nebyla po víkendu na vodě ani kapka vody, což považuji za malý zázrak, neb po každém víkendu po vytažení jsem vodu z lodi musel vyčerpat.
Při kotvení u nás zase přibržďují mnohá plavidla, aby obdivovaly. Jen při plavbě mně jeden z trochu větší lodi ani neodpověděl na pozdrav, asi záviděl!
Bohužel je pořád dost idiotů, co jezdí na vodu aby otravovali okolí, neb (nejen) kolem zakotvených lodí jezdí jako dobytek bez ohledu na vyhlášku!
Nicméně zkušební jízdy proběhly OK, opravený motor šlape pěkně a čerpadlo nádherně stíhá. V trupu nebyla po víkendu na vodě ani kapka vody, což považuji za malý zázrak, neb po každém víkendu po vytažení jsem vodu z lodi musel vyčerpat.
Při kotvení u nás zase přibržďují mnohá plavidla, aby obdivovaly. Jen při plavbě mně jeden z trochu větší lodi ani neodpověděl na pozdrav, asi záviděl!

Bohužel je pořád dost idiotů, co jezdí na vodu aby otravovali okolí, neb (nejen) kolem zakotvených lodí jezdí jako dobytek bez ohledu na vyhlášku!

- maxik1958
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Zubové čerpadlo slouží ke chlazení motoru, je to stará verze, nověji se používaly implelerové : http://www.starelode.cz/index.php/forum ... s?start=12
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Re: Motorové čluny s motorem Wartburg
Ahoj,
právě jsem taky pořídil Galaxii (stavba 1970, motor 1971) a toto forum i starelode.cz beru jako zdroj informací - bohužel ale poslední příspěvek z roku 2013 naznačuje, že téma "trošku" usnulo :c)
Přesto bych měl dotaz zatím spíše na historii (knížka "Motorové čluny od p.Štěpána už je objednána) - jestli chápu správně, tak šlo o stavbu dle plánků p. Štěpána s tím, že pro nedostatek motorů Crescent Drive 45 se mohly montovat např. motory Wartburg.
Co mi ale není jasné je:
- jestli bylo možné přihlásit stavbu i s jinými motory
- s nebo bez vratky
- výhradně s motorem uprosřed nebo mohl být i vpředu/vzadu
- jak se liší Galaxie od Galaxie II
- jestli tvar paluby mohl být upravován
... ap.
Protože ten můj kousek z roku 1970 má motor klasicky uprostřed, bez vratky, ale je pouze dvoumístný - tedy sedačky vzadu uplně chybí (ač v dokladech jsou zapsány čtyři osoby).
Jde mi o to, jestli je to dobová úprava, nebo jestli to takto mohlo být už schváleno ap.
čeká mne komplet rekonstrukce a rád bych zachoval co nejvíce originálních věcí, ovšem dobovým úpravám se nebráním, právě spíše naopak :c))
diky
Tomáš
právě jsem taky pořídil Galaxii (stavba 1970, motor 1971) a toto forum i starelode.cz beru jako zdroj informací - bohužel ale poslední příspěvek z roku 2013 naznačuje, že téma "trošku" usnulo :c)
Přesto bych měl dotaz zatím spíše na historii (knížka "Motorové čluny od p.Štěpána už je objednána) - jestli chápu správně, tak šlo o stavbu dle plánků p. Štěpána s tím, že pro nedostatek motorů Crescent Drive 45 se mohly montovat např. motory Wartburg.
Co mi ale není jasné je:
- jestli bylo možné přihlásit stavbu i s jinými motory
- s nebo bez vratky
- výhradně s motorem uprosřed nebo mohl být i vpředu/vzadu
- jak se liší Galaxie od Galaxie II
- jestli tvar paluby mohl být upravován
... ap.
Protože ten můj kousek z roku 1970 má motor klasicky uprostřed, bez vratky, ale je pouze dvoumístný - tedy sedačky vzadu uplně chybí (ač v dokladech jsou zapsány čtyři osoby).
Jde mi o to, jestli je to dobová úprava, nebo jestli to takto mohlo být už schváleno ap.
čeká mne komplet rekonstrukce a rád bych zachoval co nejvíce originálních věcí, ovšem dobovým úpravám se nebráním, právě spíše naopak :c))
diky
Tomáš
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Galaxii si každý stavitel trochu upravil k obrazu svému, tudíž sedačky se řešily různě. Většinou byly mobilní, protože se často za lodí i lyžovalo. Vratka byla vzácností......
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
aha, takže plány od ing. Štěpánka byly zveřejněny (nebo se daly koupit?) a pokud každý dodržel základní věci jako třeba vnější rozměry, zákldní tvar, hlavní výztuhy a motor do 50HP, tak mu to na SPS schválili a přihlásili?
to je paráda :c) škoda, že už to takhle nefunguje :c(
Z tohohle vlákna jsem uplně nepobral, jeslti Glaxie měla POUZE motor uprostřed, nebo byly i jiné umístění motorů na přestavbu na motor vpředu, kde mi to právě přijde také jako Galaxie, zde: http://www.starelode.cz/index.php/vase- ... 3-chrudosh
Nevěděl bys, jaký je rozdíl mezi "Galaxie" a "Galaxie II" ?
Moje foto: http://lode.plivnik.cz/galaxie/2019-10- ... C_5152.JPG
případně víc fotek: http://lode.plivnik.cz/galaxie/2019-10-16_Koupe
to je paráda :c) škoda, že už to takhle nefunguje :c(
Z tohohle vlákna jsem uplně nepobral, jeslti Glaxie měla POUZE motor uprostřed, nebo byly i jiné umístění motorů na přestavbu na motor vpředu, kde mi to právě přijde také jako Galaxie, zde: http://www.starelode.cz/index.php/vase- ... 3-chrudosh
Nevěděl bys, jaký je rozdíl mezi "Galaxie" a "Galaxie II" ?
Moje foto: http://lode.plivnik.cz/galaxie/2019-10- ... C_5152.JPG
případně víc fotek: http://lode.plivnik.cz/galaxie/2019-10-16_Koupe
-
- moderátor
- Reputace: 234
Když to Štěpán maloval, tak dávno ještě nebyly technické a každej stavěl co uměl. Teprve od 76 to začalo být s TP napínavější, o dnešku ani nemluvit.
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
takže tenkrát mohlo projít všechno, třeba i motor vpředu :c)
prostě šlo o lidovou tvořivost...
prostě šlo o lidovou tvořivost...
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak..... 

- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
nevěděl bys, jestli se ještě dají sehnat plány a případně původní "byrokracie SPS" ke Galaxii?
kromě knihy Motorové čluny od p.Štěpánka z r.1973, případně publikace Motorový člun z r.1963, kde byl p.Štěpánek (a i p.Hubert) také spoluautorem jsem nedokázal nic sehnat :c(
díky moc za pomoc
T.
kromě knihy Motorové čluny od p.Štěpánka z r.1973, případně publikace Motorový člun z r.1963, kde byl p.Štěpánek (a i p.Hubert) také spoluautorem jsem nedokázal nic sehnat :c(
díky moc za pomoc
T.
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak na PS je měli uložený, otázkou je, jestli přežily povodně.... 

- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Na SPS odpovídají na email skoro okamžitě a jsou velmi vstřícní, nicméně bohužel mají pouze dva "výkresy". Ostatní jim bohužel uplavaly při povodních 2002, jak jsi už naznačil :c(
edit: přiloženy obrázky, které mi z archivu SPS poslali
edit: přiloženy obrázky, které mi z archivu SPS poslali
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Uvedené obrázky jsou z knížky "Motorové čluny" J. Štěpán a M. Hubert z r.1973.
Našel jsem v ní ještě další dva obrázky:
Našel jsem v ní ještě další dva obrázky:
- Netopyr
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
abych tady netapetoval jen s Galaxií, plány které se mi postupně dostávají do ruky můžete najít zde: viewtopic.php?f=52&p=204414
Obecně o wartburgách ve člunech je dost informací v knize Motorové čluny, r. vydání 1973, od p.Štěpánka a Huberta - pokud by byl zájem, mohl bych ve volných chvílích vložit pár fotek stránek, kde je popisuje...
Obecně o wartburgách ve člunech je dost informací v knize Motorové čluny, r. vydání 1973, od p.Štěpánka a Huberta - pokud by byl zájem, mohl bych ve volných chvílích vložit pár fotek stránek, kde je popisuje...