Neptun 22

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Re: Neptun 22

Příspěvekod kanic » sob kvě 20, 2023 10:21 am

Ahoj Denisi!
Už jsi to rozsekl ? Jaký kýl ?
Podle fotek mi naskočí otázka, jestli nebude záď tahat vodu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob kvě 20, 2023 10:36 pm

Ano, rozsekol som to :) kúpil som plutvokýl. Z niektorých vecí na tej lodi som mierne prekvapený , z niektorých až moc, tak by bolo fajn s niekým pokecať . Len ako pikoška, predná lukňa vytesnená kobercom, alebo kotevná skriňa odvodnená dierkou a priemere 5 mm, na prednom lôžku v špici posed cca 70 cm na výšku, takže sedíš v hlbokom úklone :D . Najhoršie je že sa mi nepodarilo kúpiť vymazlenú loď, majitel inzerent proste nereagoval, tak som kúpil čo sa dalo a tak to aj vyzerá. Príbrežnú plavbu v Chorvatsku snáď prežijem, plavba na Palagružu by však bola velká expedícia a nezodpovedné dobrodružstvo :D .
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » ned kvě 21, 2023 8:32 am

Iniciativa se cení !
Jako důchodce (kteří nemají čas :D ) sis koupil práci. Ale méně, než něco stavět. Myslím, že ta loď je slušný kompromis. Asi budeš muset hlídat výtlak, odměnou bude rychlost. Nenašel jsem kolik váží, kolik balastu, ovšem jako seriovka to musí sedět. Ploutvokýl je super. Loni jsme byli s katem v Greifswalderu a Hiddensee. Uvědomil jsem si tam výhodu plout s ponorem 0,4 m. Nárůst manévrovacího prostoru a možnost zakotvit, kde jiní memůžou jsou úžasné. I racky na mělčině jsme plašili.
Na Palagruže zase tak moc není, pluli jsme kolem v 79. na Mahé. ;) Zajímavější je pobřežní plavba.
Za sebe Ti dávam laik a ať se daří.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned kvě 21, 2023 11:01 pm

Výtlak lode je oficialne 850 kg, čomu sa dá veriť, lebo originál prívesy k lodi boli robené na 1275 kg, pričom príves má cca 300 kg. odstrojený trup by mal mať 750 kg a váha kýlu je 315 kg, či je to aj s tou plutvou neviem, ale predpokladám že áno. To je slušné. Udávaná šírka je 240, ale bez oderkovej lišty je len 230 cm. To by vysvetlovalo tú nízku váhu trupu. Zrkadlo je kolmé, ale vzhladom k tomu že dnes všetky lode majú badeplato, tak "úderu" vlny do kormy sa neobávam. Je tam vo vnútri prekvapujúco málo priestoru, zabudovaných "bublín" je tam možno aj 2 m3, ale vzhladom k tomu že to bude loď max. pre dvoch, tak tam žiadne zásahy robiť nebudem. Predná kója bude na plachty a bagáž, dal som ušiť nové matrace len do "salónu". takže jediné čo budem okrem bežnej údržby dorábať- prerábať je doplnenie stĺpkov zábradlia, je tam len predný a zadný koš, zabudovanie 10 k motora do šachty /časom/ a tým zrušenie rozvodov na 24 V elektromotor a de facto novú elektriku a nájdenie miesta pre kompresorovú chladničku. Elektrický kotevný vrátok je tam problém zabudovať, nie je kam, ale budem to riešiť. na budúce.
Expedice Palagruža je môj oblúbený vtip.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pon kvě 22, 2023 4:29 pm

Zajímavé parametry. Nadčasová loď. Pro dva ze staré školy luxus. Vrátek bych neřešil. 5 kg Bruce a 5m osmičky řetězu nejsou problém.
K motoru v šachtě časem bych přidal stojnou výšku.
Palagruža je fakt .ovadina.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod Loudas » pon kvě 22, 2023 5:24 pm

Denis píše:Tak toto sa Vám na sociálnych sieťach nestane, že nájdete príspevok starý 13 rokov :)

Je tu niekto kto má Neptun 22?

No já ho ještě pořád mám.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon kvě 22, 2023 7:43 pm

kanic píše:Zajímavé parametry. Nadčasová loď. Pro dva ze staré školy luxus. Vrátek bych neřešil. 5 kg Bruce a 5m osmičky řetězu nejsou problém.
K motoru v šachtě časem bych přidal stojnou výšku.
Palagruža je fakt .ovadina.

Istotne tušíš, že som nad stojnou výškou uvažoval :D . Otázka je či to má zmysel, v noci sa vykulím spod deky a padnem na dno lode na kolená a vyplazím sa von k zrkadlu lode a učiním prírode za dosť :) . Musel by som to navýšiť o cca 50 cm, potom samozrejme v sede z kokpizu nie je vidieť, takže by to musela byť presklená kukaňa, alebo kormidlovať v stoje. Skrz varenie to netreba, veď uvidím. Kotevný elektrický vrátok je fajn ak si na lodi sám a hodne fúka a ty musíš odkotviť a vyplávať. Mám vymyslené ako ťahať kotevné lano do kokpitu
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon kvě 22, 2023 7:54 pm

Loudas píše:
Denis píše:Tak toto sa Vám na sociálnych sieťach nestane, že nájdete príspevok starý 13 rokov :)

Je tu niekto kto má Neptun 22?

No já ho ještě pořád mám.

A máš ho na Nových Mlýnoch? Mne sa tam vo vnútri zdá strašne málo priestoru, robil si s tým niečo? Chcel by som tam nabaliť jedla aspoň na týždeň, vodu tiež a ostatné tak aby som tam mohol byť trebars aj mesiac, Chcel by som tam plutvy, krátky neoprén, bajbót, aspoň 10 l benzínu. Idem dať ušiť nové matrace do salónu, objednal som hr.7 cm, originál tam bolo 10, ale pripadá mi že sú strašne dlhé, uvažujem že ich dám vyrobiť dlhé len 190 cm a k nohám potom je možné dať kabelu, alebo smerom ku sťažňu kompresorovú chladničku. Jak to tam máš ty? Menil si na lodi niečo podla svoho gusta, alebo si si časom zvykol tak ako je originál.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » úte kvě 23, 2023 9:47 am

Na Mlýnech jsem ho měl jej 1 rok. Měli tam dost nevýhodný podmínky pro hosty a do jejich spolku mě nechtěli vzít. Tak jsem si udělal kotviště na Lipně. Vzdálenost z Jihlavy stejná a daleko lepší jezero na plachtění a kotvení na bójce zadarmo. Co se týká vnitřního prostoru, tak jsou nejméně dva typy. Jeden má v salonu po straně kuchyň a já mám po stranách postele a kuchyň pod shodami. Matrace jsem nechal původní jen sem je nově očalounil. Já měřím 195 cm, tak pro je ta délka akorát síla 10 cm taky vyhovuje. Poslední dobou ji mám doma na zahradě a vyjíždíme jen na různá jezera na dovolenou, protože je stále málo času. Jezdíme 4 dospělí a vše potřebné včetně jídla na nejméně týden se nám tam vejde. Do špice pod postele a na do levého spodního prostoru ve špici se dává pití.
Na konci uličky pod postelí máme přenosnou kompresorovou ledničku, která se při otevření musí povytáhnout má dvě kolečka, tak to není problém. Pod jednou postelí je spinakr a pod druhou, co je potřeba. Jídlo dáváme do skříně která je na konci postele a do druhý skříně se dává oblečení. Venku pod sedačkami na pravé straně je baterka náhradní kotva lana a jiné. Na levé straně je nádrž + 20l kanystr nářadí záchranné vesty a vše ostatní potřebné.
Jednu skládací kotvu mám vpředu v kotevním prostoru.
Pokud budete jezdit jen ve dvou, tak si myslím, že tam v pohodě všechno srovnáte.
Z venku jsem instaloval vzadu zábradlí, které tam nebylo, mrtvého muže, 10 m stěžeň, rolfok, lazy jack. No když jedeme na dovolenou, tak celková váha s vozíkem je skoro 1900 kg. Vloni jsme byli na Lužických jezerech a bylo tam v přístavu 5 těchto Neptunů 22 v původním stavu a pěkně zachovalých.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 24, 2023 8:09 am

Prekvapujúce informácie pre mňa. To predné lôžko má na dĺžku - výšku trojuholníka 180 cm, tak to som usúdil že je to tak pre deti :) . Tiež mám tú variantu s kójami po boku, teda nie Dinnete, ale pod lôžkami je úložný priestor úplne minimálny , pod matracom je laminátová plocha a v nej negatívny prelis na dámsku kabelku, alebo hipisácky batúžek :D , Ty v tom priestore pod lôžkami vidíš trup?

Podla obrázkov z inzercií som si pôvodne predstavoval že by som do nej "zarezal" a spravil z nej motorsailerík, že by sa spalo v špici a v salúne by bola stojná výška a možnosť kormidlovať, no ale keď som do nej vliezol in natura, tak ma všetky chute prešli :D , to je asi vekom.

Tiež ma prekvapuje na tej lodi, že de facto skoro všetko ostrojenie, zábradlie, mnohé kladky a pod. je amatérska výroba, predpokladám že fabrika predávala holé trupy pre amatérov na dostrojenie.

A ešte k tej váhe a tým aj k vleku. Aký príves teda máš k lodi? Ja som loď kúpil aj s prívesom 1275 kg, ale pretože má nezrovnalosti v papieroch tak z neho môže byť len hafentrailer, Zrejme bol intenzivne používaný, lebo má zodraté ťažné, nájazdová brzda v ťahu, treba vymeniť ložiská a iné. Je v žalostnom stave, oprava by stála cca 1000 eur, rok výroby je 1972 a tak uvažujem o novom. 1500 kg max, jednonápravový. Auto mám na 1500 a druhé sa mi kupovať už nechce. Neostane nič iné ako spraviť manévre a ísť na váhu do kovošrotu.

Vďaka za informácie.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » stř kvě 24, 2023 9:48 am

v tom předním trojúhelníku se v pohodě vyspali 2 dospělí i s 15letým dítětem. Já spím v saloně. Pod matracemi v saloně jsou jen ty prolisy a já tam mám jen spinakr který je tam akorát. Jinak je všechno originál mimo těch venkovních úprav, co jsem psal. A vlek je taky originál, který byl původně otypovaný na 1300 kg, což pro původní loď stačilo. Vzhledem k tomu, že jsem k němu neměl techničák a byl starej, tak jsem si to nechal u jedné firmy otypovat jako vlastní stavbu na celkem 1900 kg. Po návratu z Mazurských jezer jsem musel vyměnit nápravu, která má nosnost 1900 kg. Ta původní měla trochu přetočený ramena v gumovým uložení po těch dírách na silnici co jsme přejeli.
K lodi jsem dostal všechny papíry a faktury. Všechno bylo originál od výrobce dle přání zákazníka.
V roce 1974 to stálo v Rakousku i vozíkem cca 190 000 šilinku což asi bylo v tý době dost peněz.
Vozík je taky jednonápravový a mimo nápravy je původní za tu legalizaci jsem tenkrát dal asi 13 tis.
Kdybys potřeboval nějaké doklady k Neptunu, můžu poslat e-mailem. Vložil bych fotku ale nějak mi to nejde.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » stř kvě 24, 2023 9:59 am

Neptun 22.jpg

tak se to snad povedlo
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » stř kvě 24, 2023 1:40 pm

Možná jsou v trupu zalaminovány výztuže, nebo půlžebra, když je tak lehký. A s kójemi to tvoří celek.
Naposledy upravil(a) kanic dne stř kvě 24, 2023 1:52 pm, celkem upraveno 1 x.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » stř kvě 24, 2023 1:45 pm

Denis píše:
Istotne tušíš, že som nad stojnou výškou uvažoval :D . Otázka je či to má zmysel, v noci sa vykulím spod deky a padnem na dno lode na kolená a vyplazím sa von k zrkadlu lode a učiním prírode za dosť :) . Musel by som to navýšiť o cca 50 cm, potom samozrejme v sede z kokpizu nie je vidieť, takže by to musela byť presklená kukaňa, alebo kormidlovať v stoje. Skrz varenie to netreba, veď uvidím. Kotevný elektrický vrátok je fajn ak si na lodi sám a hodne fúka a ty musíš odkotviť a vyplávať. Mám vymyslené ako ťahať kotevné lano do kokpitu

Stačila by úzká a skládací. Na způsob průchozí kajuty:

https://www.google.cz/search?sxsrf=APwX ... YI0sj_l8qM
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 24, 2023 10:26 pm

Vchod do kajuty je fakt velký, takže v tomto zmysle to je v pohode. Horšie ak by pršalo, tak sa musí zavrieť a bez vetrania čučať vnútri. Tiež ak by lietali komáre to nie je vyriešené. K prvému by pomohol kočárek a k druhému sieťka na vchod. Sieťku možno ešte zvládnem. :D
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » čtv kvě 25, 2023 9:45 am

Ty tam nemáš zvedací střech v salonu?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv kvě 25, 2023 7:32 pm

Nemám tú zdvíhaciu strechu, vyhodnotil som že mi bude zbytočná, ak by som chcel stojnú výšku, tak prerobím kajutu tak aby to bola krytá kormidelňa, ale bola to náhoda, proste ten inzerát kde ta strecha zdvíhacia bola, ten nereagoval. Variť budem vonku v kokpite a ak by som varil vnútri, tak ta kuchynka pod schodami je tak nízko, že by som aj tak musel sedieť.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » čtv kvě 25, 2023 7:42 pm

no, je pravda, že u vaření musíme sedět ale ta střecha má výhodu, že když otevřeš okna která mají síťku proti komárům, tak to alespoň větrá a dá se tam vydržet i když je vedro.
Andras72
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Andras72 » čtv srp 03, 2023 9:02 am

Dobrý deň. Veľmi ma potešilo, že som narazil na túto vzkriesenú tému o Neptun 22. Hlavou mi behá jedna zajímavá myšlienka, ale nakoľko moje skúsenosti s plachetnicami sú nulové, zaujímal by ma Váš názor čisto o trupe a jazdných vlastnostiach tejto lode. Mám možnosť kúpiť takúto loď, vlastne vylágrovaný trup. Je tam možnosť kompletného odstránenia kýlu, ktorý je na šrouby. Myšlinka je taká, že by som si z neho postavil rekreačnú lodičku na voľný čas. Neviem si však predstaviť aká je stabilita trupu plachetnice bez kýlu a ako sa to vôbec správa na vode, samozrejme bez plachiet len na motor. Myšlienka je taká, že s motorom cca 10-15hp by som sa z Váhu vydal aj na Dunaj. Je to vôbec reálne ? Za odpovede ďakujem.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv srp 03, 2023 6:57 pm

Vyskúšaš, uvidíš, nič iné sa povedať nedá. Neptun nemá polgulatý priečny prierez dna , takže by trup bez kýlu mohol byť stabilný, ale skôr ako by som sa pustil do úprav by som spravil skúšku na vode. Odmontuj kýl a skús stabilitu, postav sa na kraj lode, postavte sa dvaja na okraj lode, skús ju rozhúpať. Na Neusiedler See toť za rohom v Rakúsku de facto všetky plachetnice majú upravený, znížený kýl. Ja osobne myslím že by to išlo, v prípade potreby by si mohol vyrobiť a nainštalovať nízky kýl vyplnený betónom. Tento trup lode sa do sklzu nedá dostať, výkon 5 -10 koní je maximum čo trup bez dodatočných úprav znesie a na rýchlosti nízky, lahší kýl nespoznáš či tam je, alebo nie. Akurát ta pracnosť. Rýchlosť bude cca 10 km/h. V každom prípade ak by so ho tam mal, tak ti ochráni vrtulu pri nabehnutí na plytčinu. Bez kýlu má loď menší odpor vody pri plavbe hore prúdom.
Andras72
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Andras72 » pát srp 04, 2023 9:56 am

Ďakujem za tvoje myšlienky. Približne takto som si to predstavoval. Maximálnu rýchlosť som schválne nespomenul v otázkach, o to viac ma teší, že si pridal svôj odhad. Zhoduje sa s teóriou. Predpokladám, že na úkor efektivity, by sa dočasným premiestnením ťažiska dopredu dalo ešte pár km pridať na rýchlosti. Nikam sa neponáhľam, ale plavba proti 4-5 km/h prúdu je jediný faktor, ktorý ma jemne brzdí. Plavba po prúde by však bol luxus v porovnaní s otvorenou pramicou. Všetko je o kompromisoch. Najprv zájdem na Dunaj, nikdy som sa nemotal popri brehu, lebo sa mi zdalo, že prúd je tam rovnaký, čo zrejme nieje pravda a potom si toho Neptuna konečne pozriem aj na živo. Veľmi sa mi páči motor v šachte, ale strácam možnosť vyklopenia pri náraze o prekážku, proste je tu ešte veľa otáznikov. Teoreticky bez plachiet s motorom do 11kW by to bolo bez registrácie v poriadku ?
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » sob srp 05, 2023 12:42 am

ahojte, síce sa do plachetníc nevyznám, ale toto leto som v Komoči na Váhu videl plachetnicu bez sťažňa, kotviacu blízko pri brehu, takže predpokladám, že asi nemala kýl,
motor mal asi 10-15 koní, a volala sa malý strik ( po maďarsky) teda usudzujem že sa dotyčný priplavil z Dunaja proti prúdu Váhu.
Takže koncept výletnej lodičky je reálny, len neviem si predstaviť plavbu po Dunaji, proti prúdu........
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » sob srp 05, 2023 6:27 am

Konstruktér W. Atkin doporučuje pro ploutvové plachetnice dovyvážit zevnitř kamennými oblázky do velikosti vejce. Kýl je odpor navíc.
Šachta na motor má smysl pro plachetnici na vlnách. Na řeku je to další hydrodynamická brzda a provozní komplikace.
Motor nad 10 Hp bude hodně těžký na záď a rychlost moc nepřidá.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned srp 06, 2023 3:54 pm

Rýchlosť plavby lode vo výtlaku je primárne daná jej dĺžkou. Čo som pozeral motory, tak ideálna je Selva 10 koní štvortakt. Proti prúdu ti to pôjde vždy pomaly, s tým nič nenarobíš a ani absencia kýlu to nemôže príliš zrýchliť. Nepôjdeš 4-5, ale 5-6, možno 7, Plavba blízko brehu vždy predstavuje riziko, nárazu na prekážku. Registráciu lode síce nepotrebuješ, ale papiere na vedenie lode áno. No a keď prší, si na tom podobne ako na pramici.
Andras72
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Andras72 » pon srp 07, 2023 8:58 am

Ďakujem Vám. Pomohli ste mi. Trochu som sa preklopil späť do reality. Papiere mám, ale bez céčka a je tu ešte niekoľko okolností, ktoré som ani nespomenul a tiež vravia NIE. Michal, plachetnica KISFRÖCS je priviazaná pod Kolárovom pri kanáli Csergő už veľa rokov. Plávať som ju ešte nevidel, ale pokiaľ bola v Komoči, tak to je teda asi aj taký reálny jednodňový výlet pre plachetnicu na rieke.

Zpět na