Typy lodí s plachtou do 12m2

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Typy lodí s plachtou do 12m2

Příspěvekod Skofast » pát srp 06, 2010 6:12 pm

Můžete mi dát nějaké tipy na typy kajutových plachetnic na které není potřeba VMP?
V inzerátech není vždy uvedena plocha plachet.
Rád bych si pořídil používanou plachetnici s větší kajutou a zasouvácím
kýlem. Víkendové rodinné plavby ;)
Je třeba možné koupit registrovanou plachetnici s plachtami 15m2 a nechat ušít plachty o 3m2 menší? Nechci obcházet zákony. Jenom by mě to zajímalo.
Jestli už se to tady probíralo, tak jsem to nenašel :)
Naposledy upravil(a) Skofast dne stř úno 16, 2011 10:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát srp 06, 2010 7:05 pm

Napadá mě jenom Štír.
Ale nebylo by jednodušší investovat 300,-Kč za kolky a 20 minut času na zkoušky a udělat si VMP?
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » pát srp 06, 2010 8:18 pm

VMP není problém. Budu ho dělat letos koncem roku.
Plachetnici ale budou užívat i moji přátelé, který tento kurz dělat nebudou.
Jenom se o víkendu svezou a tím to končí. Osobně loď budu používat tak 20 dní v roce.
Loď tak bude více využitá a to nepočítám starosti s registrací a vše kolem.
Někdo může namítnout, proč si ji nepůjčit? Ne. Chci ji mít :)
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » sob srp 07, 2010 5:28 pm

Přešít plachty na menší podle mne nepomůže - při přihlášení lodě SPS vychází z technických údajů k typu lodě a ty jsme si museli najít na internetu (přihlašovali jsme Eclair 19 z roku 1980). Tam bylo 24 m2 a to také máme v lodním osvědčení. I když je naše loď dost "přeplachtěná", uvedené plochy se nedovedeme dopočítat. ;)
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Lanaverre L17

Příspěvekod vasaditkavasa » sob srp 07, 2010 7:02 pm

Máme kajutovou Lanaverre L17, 5,2 m délka, 2,1 m šířka. Kajuta je menší, spaní pro dva dospělé a jedno dítě, ale má velký kokpit, což je při slunečném počasí výhodou. Je to ploutvovka. Na naučení dobrá loď a když sundáš stěžeň, tak je to fajn motoráček.
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » ned srp 08, 2010 11:26 am

Lucifer píše:Přešít plachty na menší podle mne nepomůže - při přihlášení lodě SPS vychází z technických údajů k typu lodě a ty jsme si museli najít na internetu (přihlašovali jsme Eclair 19 z roku 1980). Tam bylo 24 m2 a to také máme v lodním osvědčení. I když je naše loď dost "přeplachtěná", uvedené plochy se nedovedeme dopočítat. ;)

Nepočítám, že bych si ji po koupi přihlašoval.
Vybírám co možná největší loď bez nutnosti registrace.
Při prohlížení inzerátů se mi docela líbí tato. viz.
http://www2.best-boats24.net/cs/koupit- ... langcode=6
Nevím teda, jestli má zasouvací kýl. Délka je 6m.
O plochách plachet se tam bohužel zas nic nepíše.
Např. Neptun 21 má plochu plachet asi 15m2.
Váha lodi je cca 800kg.
Co když na ní tedy dám plachty s 12m2? (nebudu ji přihlašovat)
Někdo asi namítne, že bude pomalá aj.
Nechci s ní ale závodit. Děkuji vám za názory.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » ned srp 08, 2010 12:48 pm

6 metrovka určitě nebude mít plachty pod 12 metrů..
Můj Atol 5,25 m má 15 .....Pokud Tě někde nachytají, snadno si zjistí, co je to za typ ( oni na SPS nejsou blbí. A v lodích se vyznají.) A jakou plochu plachet má mít.
A jsi v průseru..
Nepřihlášená loď s poviností registrace.
V případě kamarádů bez VMP ještě navíc řízení bez "řidičáku"
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned srp 08, 2010 1:50 pm

Štíry, Atoly, Korzáry, Balatony, Oriony - mají v půjčovnách s plochou plachet 12m2 bez nutnosti VMP. Všechny tyto lodě mají v originále 14 - 16m2,jak to řeší oni?

Lodě s plochou plachet do 12m2 jsou např Kačorek, BEZ 2, Lis 17, ale ty jsou do 5m délky a přespání 2 osob.
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » ned srp 08, 2010 1:56 pm

V žádném případě nechci obcházet předpisy a dělat si problémy.
Jak je ale možné, že si někdo koupí jenom trup plachetnice, pověsí si na ní 5k motor, jede jak s motorákem a loď neregistruje i když by teda měl, protože původně měla mít plachty např. 20m2? Kdyby si na palubě začal sušit prádlo a SPS by to považovala za malé plachty, tak je v průšvihu:-)
Tak v předešlém příspěvku byl zde uveden třeba Kačorek, BEZ 2, Lis 17.
Dá mi ještě někdo další tip?
Naposledy upravil(a) Skofast dne ned srp 08, 2010 2:02 pm, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned srp 08, 2010 2:01 pm

Josef píše:Štíry, Atoly, Korzáry, Balatony, Oriony - mají v půjčovnách s plochou plachet 12m2 bez nutnosti VMP. Všechny tyto lodě mají v originále 14 - 16m2,jak to řeší oni?

Lodě s plochou plachet do 12m2 jsou např Kačorek, BEZ 2, Lis 17, ale ty jsou do 5m délky a přespání 2 osob.

Napadá mě třeba možnost zkrácení ráhna, anebo stěžně......nebo obojího.

Možná se zeptat v těch půjčovnách - např. Sport-Eli na orlíku - jsou na netu

Pokud něco nemá stěžeň, pravidla pro plachetnice se na něj asi vztahovat nebudou.....
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » ned srp 08, 2010 6:24 pm

Tak jsem koukal na web. stránky Spotr-Eli (půjčovna) a mají tam Neptuna 22 s plachtou do 12m2. Přesně takovou loď co do velikosti, bych si představoval.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned srp 08, 2010 6:38 pm

Osobně se domnívám – jsem přesvědčen, že tato otázka je daleko jednodušší, než je zde naznačováno.
V zásadě jsou tři možnosti.
1/ plavidlo podléhající evidenci
Plocha nad 12m, motor nad 5k, celková hmotnost nad 1000kg
Potom musím mít povolení ke stavbě, musí být dokumentace, kde je mimo jiné stanovena plocha plachet a ta je závazná k dalšímu posuzování lodě v těchto souvislostech.
Po dostavbě dostanu technický průkaz a loď je evidována.
Případně loď koupím a je přeregistrována s technickými daty dle dosavadního techničáku.

2/ plavidlo nepodléhá evidenci
Rozhodující hodnoty viz. výše nejsou překročeny.
Můžu si koupit laminátový veslovací člun, můžu si vzít pramici po dědovi, můžu si stlouct vor. Dám na cokoliv uříznuté koště a pověsím prostěradlo.
Stavím bez dokumentace, technický průkaz neexistuje, nikdo nic nekontroluje, rozhodující je, že v okamžiku plavby nesmím překročit žádnou mezní hodnotu viz. výše.
Mám li NEEVIDOVANÉ plavidlo, jež se shodou okolností možná podobá štíru, atolu, korzárovi, balatonu či orionu, není vůbec podstatné. Na vodě však nesmí překročit žádnou mezní hodnotu.

3/ Mám li evidované plavidlo které překračuje hodnoty, mohu jej z evidence vyřadit, stane se z něho pramice po dědovi. Potom se ovšem musím postarat, aby na vodě nepřekročilo žádnou mezní hodnotu.
Totéž, dovozu li plavidlo dosud registrované, zkrátka jej nepřihlásím, zase se z něho stane pramice po dědovi. Opět ale platí, že na vodě nesmí překročit žádnou mezní hodnotu.

Dokonce, tímto si ale nejsem úplně jist, mohu u evidovaného plavidla požádat o přestavbu.
Zpracuji návrh nové takeláže, kterou se dostanu pod mezní hodnotu. Pokud je návrh schválen a ostatní hodnoty jsou pod limitem, VMP nepotřebuji. Otázka je, zda v tomto případě nedojde k vyřazení plavidla z evidence, viz. problém těch gumáků, kteří nepřekročují žádnou mezní hodnotu a tedy nemohou získat technický průkaz, žádoucí např. v Chorvatsku.

Pepa
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » ned srp 08, 2010 6:51 pm

Přesně tak jem to pochopil i já.
Dovezu, nebo tady koupím plachetnici která měla plochu evidovaných plachet např. 15m2 a vyřadím ji z evicence. Vytáhnu plachty do 12m2 a je to OK.
Naposledy upravil(a) Skofast dne ned srp 08, 2010 8:07 pm, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned srp 08, 2010 6:57 pm

Samotná změna plachet podle mého názoru nepomůže, pokud na loď půjdou vyvěsit plachty původní velikosti.

Co na stěžni momentálně visí, nerozhoduje.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned srp 08, 2010 7:44 pm

halladine, na svůj názor máš nezadatelné právo.

Nicméně, zkusím to jinak.

Zákon stanovuje limit
plocha plachet nad 12 m2
nikoliv délku stěžně, délku ráhna, délku předního stěhu, délku topenanty, délku kormidla, délku kotevního řetězu ani délku tvých bot.
Dám li na pramici po dědečkovi ráhno delší o 0,5 m než je délka plachty, protože jsem zkrátka takové ráhnou koupil, či zhotovil, ale na lodi jsou plachy do 12 m2, je vše v pořádku.
Přeci nechceš tvrdit, že tě stát bude trestat za to, že by jsi mohl dostat myšlenku, dát si ušít plachtu o 2 m2 větší a potom by jsi mohl přijít na myšlenku tuto větší plachtu, dokonce na pramici vytáhnout.
Až tě chytí s vyvěšenými 16 m2, teprve potom to možná bude někdo řešit.

Pokud tedy neprohlásíš, že manželka dostala žlučníkový záchvat a ty ji právě vezeš v rámci krajní nouze do nemocnice. :)

Pepa
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned srp 08, 2010 9:41 pm

Tak nevím, jestli jsi zvolil správné přirovnání... srovnávat pramici samo doma oplachtěnou s typovou lodí, jejž oplachtění je učené projektem....
Ale dejme tomu.
Jak se už tu psalo, plocha kosatky je dána příďovým trojúhelníkem, takže laborovat můžeš jen s velikostí hlavní plachty.....

Štír má podle bernauova zápisu v jeho TP 12,5 metrů plachet, takže stačí ubrat kousek...
A ty štíry ze sport Eli jsou bez registrace - číslo chybí viz Thais http://www.sport-eli.cz/?Galerie&pic=13&page=0
Skofast
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Skofast » pon srp 09, 2010 3:31 am

Furt tomu nějak nerozumím. Viz tady. http://inzerat.i-bazar.cz/1648877-proda ... nici-6x2m/
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pon srp 09, 2010 9:09 am

Čemu nerozumíš. Papír (klávesnice) snese všechno. Už ta hmotnost 850 kg, pokud pojedete ve dvou stejně už jsi přes 1 tunu, i když budeš mít do 12 m2 plachet.. Jinak docela pěkná lodička. Pořád je to méně do očí bijící než Neptun 22 s 12m2 plachet.
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon srp 09, 2010 9:49 am

Máme velmi podobnou lodičku a v papírech máme oněch výše zmiňovaných 24m2. Snažili jsme se to spočítat a určitě jsme vysoko přes 12m2, i když to vypadá podobně jako ta z inzerátu. Ráhno máme 3m, stěžeň 7m, když budu brát plachtu jako čistý trojúhelník, pak hlavní má minimálně 10,5m2, na kosatku by zbýval 1,5m2 :?
12m2 jsou opravdu malé plachty a když je dáš na kajutovku 6m, tak tě za chvíli bude rozčilovat každá rychlejší loď.
Podobné rozhodování jsme absolvovali na podzim a nakonec jsme si vybrali loď, jaká se nám líbila a podstoupili evidenci i VMP. Nebolelo to. :)
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » pon srp 09, 2010 3:52 pm

Já mám kajutovou plachetku FLYING FOX délka 5m , šířka 2 m, plocha plachet 12 m / údaje vypsány z osvědčení / - registrovaná na SPS. Při její koupi jsem k ní dostal 2 nestejně velké kosatky a dle mých propočtů jsem v reálu při použití té menší těsně pod hranicí 12 m, s tou větší zcela jistě nad 12 m.....Už vám na vodě někdo měřil plachty ?
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pon srp 09, 2010 9:22 pm

Není ta "větší kosatka " genua ?
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » úte srp 10, 2010 7:17 am

Kdysi dávno jsem byl na přednášce borečka, co přeplul myslím Atlantik bez jediného osvědčení (bo žádné neměl) a nikdy se ho nikdo na nic neptal. Myslím, že se nikdo nebude s nikým handrkovat o metr plachty navíc. Ale než jako doporučení toto berte jako náhled z druhé strany.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte srp 10, 2010 7:29 am

dagou
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dagou » úte srp 10, 2010 1:47 pm

pripluv píše:Kdysi dávno jsem byl na přednášce borečka, co přeplul myslím Atlantik bez jediného osvědčení (bo žádné neměl) a nikdy se ho nikdo na nic neptal. Myslím, že se nikdo nebude s nikým handrkovat o metr plachty navíc. Ale než jako doporučení toto berte jako náhled z druhé strany.

Není problém v plavbě, spousta věcí je o praxi a ne o papírech, nicméně když se něco stane, vyšetřující strana a nebo sám poškozený se začnou domáhat odpovědí na různé otázky. Vzhledem k ceně lodí a zařízení je pak každý takový risk dost na pováženou.
Bez licence se nedá závodit, bez papírů se nedá očekávat, že se pojišťovna nepostaví k problému zády.
Lodních tříd, které lze používat bez oprávnění je spousta, ale kajutovky budou vždycky natolik těžké, že to nevidím jako správný směr.
Pokud se už někdo chce vozit po přehradě bez papírů jenom o víkendech, doporučuji Piráta. Spát se dá ve stanu na břehu a plachtění na pirátu hodně připomíná velkou loď. Váží 160kg, takže se dá pohodlně vozit za autem, zvládá i Balt a velké vlny, nesplouvá a ve skluzu dokáže přinést hodně radosti.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » stř úno 16, 2011 5:39 pm

Máš Recht. Smažu to.......
Naposledy upravil(a) catamaran dne stř úno 16, 2011 6:46 pm, celkem upraveno 3 x.

Zpět na