Reinke 10

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte pro 28, 2010 11:31 pm

Před chvílí jsem se vrátil z hospůdky a čtu si nové postřehy. Děkuji za ně. Taky jsem se na ty fotky podíval pořádně a jde to vidět. Byl jsem slepý. Ne nebyl, to bylo pomatení myslů z pocitu vlastní loďky. :mad:
Taky mi přišlo pár SZ které mi otevřeli oči. Máte pravdu chlapi, prvně si vyzkouším víc loďek a pak vlastní.
Ale Reinke je pořád mým Favoritem. Pokud budete mít jakýkoliv užitečný info o lodích od Reinkeho, šup sem s nimi. Díky....
oceannn
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod oceannn » stř pro 29, 2010 9:10 am

catamaran píše:Před chvílí jsem se vrátil z hospůdky a čtu si nové postřehy. Děkuji za ně. Taky jsem se na ty fotky podíval pořádně a jde to vidět. Byl jsem slepý. Ne nebyl, to bylo pomatení myslů z pocitu vlastní loďky. :mad:
Taky mi přišlo pár SZ které mi otevřeli oči. Máte pravdu chlapi, prvně si vyzkouším víc loďek a pak vlastní.
Ale Reinke je pořád mým Favoritem. Pokud budete mít jakýkoliv užitečný info o lodích od Reinkeho, šup sem s nimi. Díky....

Ahoj.
Tady máš odkaz na na další dva vyznavače Reinke. :) Opravdu před nima smekám...
....Protože 1000 lidí o tom sní,100 jich to začne,10 dostaví loď ale jen 1 vypluje.....
http://www.archanoe.cz/
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvekod jojoch » stř pro 29, 2010 10:01 am

hoj, catamarane .. před lety sem taky pokukoval po Reinke .. ale život přinesl změnu a pořízení lodě ztratilo na aktuálnosti .. v booku mi po jednom tipu zbyl soubor, hodil sem ho na web - http://rapidshare.com/files/439772332/reinke.pdf .. možná v něm najdeš nějakou inspiraci, minimálně je v něm řádka odkazů .. akorát si pamatuju, že tahle konkrétní loďka byla dost drahá, ale kolik to bylo, už netuším
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř pro 29, 2010 10:39 am

Drvivá večšina ludí ti odporučí, aby si to radšej rozdýchal, ja tiež. Ale je tu dosť ludí ktorý to nerozdýchavali a loď si kúpili. Za 100 a viac tisíc euro. S pochopitelných dôvodov to tu nerozoberajú a nezviditelňujú sa. Loď si užívajú sami, alebo ju dali do čártrovej spoločnosti. Na to aby si dal loď do čártrovej spoločnosti musíš mať loď novú a všeobecne známej a oblúbenej značky ako je Bavaria, alebo Dufour a pod. Otázne ovšem je, či sa na týchto nových modeloch, vyrábaných pre potreby čártru, niekto odváži na plavbu cez oceány.
Tu prezentovaná Reinke 10 nie je dobrá loď do klasického čártru v Chorvatsku. V Nemecku by s tým problém nemal byť. Vzhladom k nadobúdacej cene by som ju považoval za dobrú investičnú príležitosť. Myslím, že by bol o takú loď záujem o prenájom aj v Čechách.

To že má ocelovka hrbolaté boky nie je nič neobvyklé. Krásny rovný bok na ocelovke môže znamenať len dve veci, buď ju zvárali skutočný majstri, ale potom len trup vijde na 25000 euro, alebo je to vyrovnané metrákom epoxidového tmelu, čo nie je žiadne víťazstvo. Hrbaté plechy obšívky nie sú známkou nekvality, je to len estetická vada. To že s hrbatými plechmi sa dajú robiť excelentné plavby dokázala ikona českého námorného jachtingu Ruda Krautschneider a samozrejme mnohý ďalší, spomeniem len tu oblúbeného a populárneho Mišáka.

Catamaran, vytlač si všetky informácie o tejto lodi, odlož si ich a celý život budeš banovať že si túto loď nekúpil. :lol: Trochu žartujem, radšej to rozdýchaj, aj keď je pravda, že ročník 98 za tie prachy nekúpiš. Laminátovú Baváriu v tej cene kúpiš možno tak ročník 88.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv pro 30, 2010 8:40 pm

Ahoj,
nejdriv bych chtel upozornit na to, ze se zde mluvi o Reinke 10 - jenze zadna s timto oznacenim neexistuje - existuje pouze Reinke 10M a Reinke S10 coz jsou sice podobne lode ale pritom celkem dost odlisne.

Reinke 10M je urcena spise pro pribrezni plavbu (to ale samozrejme neznamena ze s ni nemuzes pres ocean), je o pul metru uzsi a ma jen jednu kajutu

Reinke S10 je urcena spis pro cruising, ma dve samostatne kajuty (jednu v pridi a jednu v zadi), bude o neco pomalejsi protoze je takova baculatejsi ale zase uveze vic nakladu.

To jen na vysvetlenou protoze je zde uvedeno nekolik odkazu na ruzne Reinke lode (10M i S10) tak aby bylo jasny ze se nejedna o stejne lode.

My jsme take fandove Reinkeho lodi - zejmena kvuli pevne konstrukci (toto nejsou lode urcene do chorvatska - jsou designovane do severniho more), nizkemu ponoru (moznost lout po rekach a kanalech, vyuzivat male rybarske pristavy apod.), vyhody twinkeelu tu byly zminovane a spouste dalsich veci

Pocitej ale s tim, ze tyhle lode nejsou urceny na zavodeni. zejmena ve slabem vetru budou pomalejsi nez napr bavarie ale zase na bourlivejsiho pocasi se budou chovat klidneji, lepe drzi smer apod.

V posledni dobe celkem padly ceny nejen techto typu bazarovych lodi. To ale neznamena ze by byly spatne. Myslim ze za slusny penize lze sehnat celkem dobre vybavene lode v dobrem stavu. A to ze tyto lode budou daleko robusnejsi nez napr. bavarie psat asi nemusim.

Duvody jsou podle me hlavne tyto:

- na prvni pohled muze napr. to ze ma zvlnene plechy odrazovat lidi - ze se jim tak nelibi jako seriovky. Jak ale psal uz Denis tak je to vada ciste kosmeticka
- nejedna se o seriove vyrabene lode ale v naproste vetsine stavene amatersky takze kvalita bude urcite kolisat podle schopnosti stavitele
- uroven vnitrniho zpracovani v naproste vetsine bude na horsi urovni nez u seriove vyrabenych lodi typu bavarie apod.. Jenze to je to co je videt na prvni pohled takze lidi co chteji aby lod hlavne dobre vypadala daji prednost seriovkam.
- je to twin keel coz moc lidi nezna a tudiz nechce
- jsou tezsi a tedy logicky i pomalejsi nez bavarie apod. coz je pro lidi kteri chteji lod na to aby si mohli o vikendu zaplachtit take minus

to jsou podle me hlavni duvody, proc o tyto lode neni az takovy zajem a tim pada jejich prodejni hodnota ikdyz uzitna hodnota (hlavne teda pro lidi co chteli lod na dlouhodobejsi pobyvani) bude podle me vetsinou vyssi nez u tech seriovek typu bavaria.

My jsme si poridili Reinke S10 letos na jare. Je 16 let stara, v hliniku. Zatim jsme toho na ni moc nenapluli protoze mame male deti ale jsme s ni spokojeni - je to zhruba to co jsme cekali. Dost veci tam samozrejme chceme predelavat (nove nadrze, predelat kuchyn, elektriku apod. ) ale neni to nic zasadniho - jsou to veci se kterymi jsme pocitali.

Pokud se nakonec rozhodnes kupovat tak bych si dal pozor kdo danou lod svarel. Jestli nejaka profi firma nebo byla svarena samo domo. podle nasich zkusenosti dost lidi se nechat trup svarit profi firmou a sami si ji pad dodelaji. U ocele to az tak podstatne neni ale u hliniku bych si na to dal pozor.

A dulezita rada na zaver - neboj se smlouvat. podle nasich zkusenosti se da usmlouvat velmi vyrazna sleva. Uvedu nas priklad - kdyz jsme ji v inzeratech videli prvne tak za ni chtel 60t EUR, po cca pul roce uz byla cena 45t EUR kterou jsme nakonec usmlouvali na 32t EUR. Tedy na cenu nizsi nez cena holeho hlinikoveho trupu. Dost techto lodi je v nabidce dlouhou dobu a majitele nakoknec casto radi slevi jen aby ji uz konecne prodali ikdyz na tom trati. Nez jsme koupili tuhle tak jsme jednali i s dalsima a v podstate u vsech bychom neco usmlouvali - nekde vic, nekde min.

pokud te zajima neco dalsiho/konkretniho tak se ptej - pokud budu vedet rad poradim.

dodo
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » ned led 02, 2011 5:47 pm

to Oceannn: Díval jsem se na odkaz a musím s tebou souhlasit. "Taky Smekám!!!". Loď byla dokončena v roce 2007. V roce 2009 dělali nový nátěr. Je normální, aby byl povrch tak rychle rezavý?

to Jojoch: Při hledání na netu jsem už narazil na tuhle konkrétní loď. Teda už ji nemůžu znovu najít, ale je k prodeji. Je tam spousta odkazů. Jdu si číst.

to Denis: Charter zní jako zajímavý záměr. Jenže jak píšeš, nová stojí víc jak 100.000€ a to je mimo moje možnosti.

to Dodo: Blahopřeji ke koupi! Moc rád se stavím. Už se těším jak ti ji okoukám a nafotím zde do JI. :-)

Všem moc děkuji za odkazy a za příspěvky. Martin ;)
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » pon led 03, 2011 10:38 pm

Teď jsem si akorát dopsal s majitelem Reinke 10M "Vespina". Tak pokud by se někdo chtěl podívat na Vespinu , může se jet na ní mrknout na Kanáry. Psal, že bude v Las Palmas k vidění od 18.01.2011 - 28.01.2011. Já nemohu, jsem do konce ledna mimo ČR. :hmm:
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » stř led 05, 2011 1:31 pm

to Tatíneček: Ahoj Stando, před chvílí mi přišel od tebe balík s informacemi o Reinke lodi a další. Děkuji. Jdu se vzdělávat, akorát ta němčina, sice jsem se ji učil, ale víš jak. Bude to dřina. Díky a brzy naviděnou, Martin
Miro
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miro » stř led 05, 2011 7:11 pm

Ahoj všem příznivcům jachty Reinke. Já vlastním tuto jachtu již 5 let a samozřejmě na ni nedám dopustit. Trup jsem koupil hotový hliníkový, protože na svařování jsem si netroufl. Vše ostatní jsem již dělal naprosto sám přesně podle mých představ. Každý kdo si takovou loď pořizuje, tak s ní samozřejmě musí plout sám a žít na ní. Protože je opravdu stavěná do nejtvrdších podmínek, tak asi není na zemi místo, kam bych se s ní nepustil. Pokud někdo potřebuje poradit se stavbou či se zeptat na cokoli o této unikátní lodi, tak jsem teď přes zimu doma a rád se podělím o svoje zkušenosti.

Miro
www.snehurka-yacht.cz
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » stř led 05, 2011 8:14 pm

Ahoj Miro, už v úvodu tohohle tématu byl uveden odkaz na tvoje soukromé stránky, mám je kompletně přečtené. Vlastně to byla tvoje plachetnice, která mě tak oslovila.
To by byl taky můj sen si ji sám postavit, ale když se podívám na základní cenu trupu 46.800€, tak mi je jasné, že si to nebudu moci dovolit. Nechci ani spekulovat, kolik musí stát zbytek. :shock:
Já si chci koupit starší, max 15let a pomalu si ji zvelebovat.
Spíš bych se tě chtěl zeptat, jak jsi spokojený s hliníkem a kdyby jsi ji dnes stavěl znovu, jestli by jsi volil železo a nebo zase hliník.
Co vliv slané vody na hliník? Pevnost při nárazu? Co by ji dnes udělal jinak, kdyby jsi ji stavěl? Je Reinke 10M vhodná pro celoroční život ve 2 lidech? A nebo by jsi volil větší, třeba 13 a nebo 15? Musel jsi někdy řešit svařování hliníku někde při plavbě?
Dík, Martin :)
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv led 06, 2011 8:44 am

myslim ze co se tyka velkosti lode tak ti nikdo jednoznacnou odpoved neda a logicky ani dat nemuze - protoze to co nekomu velikostne staci bude pro jineho male.

Zkratka kazdy ma jine predstavy, potreby, moznosti. Jsou lidi ktery jsou spokojeny na 8mi metrovy lodi, promjineho bude i 15m malo. To si zkratka ty sam musis rict co potrebujes.

A hlavne nezapomen na to, ze porizenim lode to vydaje nekonci ale teprve zacinaji:) ...s kazdym metrem navic te bude vic stat udrzba, opravy, stani v marinach, pojisteni, nafta atd. atd.

Ja osobne si myslim, ze lod okolo 10 (rekneme 9-11) metru je pro dva na dlouhodoby pobyt v podstate idealni - prostoru dost i pro pripadne obcasne navstevy, uveze dostatek nakladu (voda, nafta, potraviny, nahradni dily, atd.) . Na mensi lodi uz podle me bude problem s uloznyma prostorama a tim kolik lod uveze takze budes muset delat vic kompromisu ale da se to, vetsi lod uz zase poleze vic a vic do penez - to ale zalezi samozrejme na moznostech kazdeho.

Nam se taky libi Snehurka, je to krasna lod, ale proste na takovou lod nemame a i kdybych ji treba ziskal nekde treba za zlomek jeji ceny tak bych nemel na jeji provoz.

Doporucuju precist so clanek "Go small Go now" tady

http://www.cruisersforum.com/forums/f74/go-small-go-now-607.html

zde uvedu je zaver z toho clanku:

Ptas se jaka je nejlepsi lod pro cruising roku 2011 ? Je to jednoduche - takova ktera ti umozni vydat se na more v roce 2011. :good:

p.s.
protoze si myslim ze ze je to pekny clanek ktery stoji za precteni tak pokud bude zajem pokusim se ho pro ty kteri nevladou anglictinou prelozit a dat sem - ted to ale bohuzel nestiham :(
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob led 08, 2011 3:41 pm

Našel jsem na prodej Reinke 10M za 40.000€. www.yacht-selbstbau.de

Psal jsi DODO, že se dá smlouvat. To by mě zajímalo, když ta tvoje byla za 65.000€ a nakonec za 32.000€, tak za kolik by byla tahle po smlouvání. I když si myslím, že s cenou dolů moc nepůjde, když se podíváš na zpracování, tak se to nedá s tou za 25.000€ vůbec srovnat.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » sob led 08, 2011 4:47 pm

slouvat se urcite da ale kolik se da usmlouvat samozrejme zalezi na hodne okolnostech - stav lode, jak dlouho uz se snazi majitel lod prodat, jam moc ji potrebuje prodat atd.atd.

napr. tu nasi se majitel snazil prodat vic nez rok a pul a navic ji celkem potreboval prodat protoze stavel dum a potreboval penize. Takze byl ke smlouvani ochotnej :)

U te co jsme kupovali my bylo jasne ze na ni budeme muset nektere veci dodelat, predelat ci rekonstruovat. Tahle co jsi poslal ma Reinke certifikat (to ta nase nema) a oproti te nasi je lip vybavena - ma radar, diesel generator, naftovy nezavisly topeni, radar, fekalni tank, kompresorovou lednici, boiler, rolovani do rahna a spoustu dalsich uzitecnych veci.

Samozrejme by bylo nutny videt aktualni stav ale ale podle vseho je to dobre vybavena lod schopna okamzite vyplout.

My pocitame ze do te nasi budeme muset jeste cca 5-8 t. EUR investovat do rekonstrukce + samozrejme dost casu nutnyho k provedeni rekonstrukce.

Takze jestli tahle lod co jsi poslal odkaz jestli je k mani za 40.000 EUR tak to mi pripada jako dobra cena ikdyby jsi toho uz moc neusmlouval. :good:
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob led 08, 2011 5:01 pm

Samo jsem to zmastil. Prohlídl jsem si to pořádně a přeložil. "Preisvorstellung" znamená představa o ceně a ta je 70.000€, já jsem tam našel částku 40.000€ a myslel, že je to cena.
Viz níže:
Der Wunsch nach einem größeren Schiff steht ja meistens im Vordergrund der Überlegungen. So war es auch bei uns. Wieviel Schiff brauchen wir, wieviel können wir uns leisten, auch im Hinblick auf die Folgekosten. Durch die Eigenleistung haben wir rund 40.000,- Euro an Fremdleistung gespart.
Přeloženo Googlem:
Touha po větší loď je tak často v popředí úvah. To bylo také u nás. Kolik lodí potřebujeme, kolik si můžeme dovolit, a to i s ohledem na následné náklady. Do vlastního výkonu, máme asi 40.000, - € uložené na externí napájení.

Tímto se případným čtenářům omlouvám...... :whist:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » sob led 08, 2011 5:26 pm

nejsou to spíše externí zdroje, ty Fremdleistung?
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob led 08, 2011 6:03 pm

Asi jo, já jsem ten text nechal přeložit Googlem. Němčinou nevládnu :oops:

Ani to nedává smysl, takže s tebou souhlasím.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » sob led 08, 2011 7:24 pm

Aha, tak to celkem meni situaci:D

ja jen tak prolit vybavu a o cenu jsem se nezajimal - bral jsem jako fakt tech 40 co jsi psal.

ted jsem si to precetl poradne a opravdu po podle vseho znamena, ze diky tomu, ze si ji staveli sami usetrili 40t EUR za sluzby ktere by si jinak museli najmout.

tech 70 uz zas tak dobra cenam neni :(
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob led 08, 2011 7:53 pm

A hneď ta za 25 vyzerá super!!! :lol:
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob led 08, 2011 8:05 pm

Seš zákeřnej Denisi, :o

ale máš pravdu. :)

Ach ty peníze!!! :x
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob led 08, 2011 8:31 pm

:lol: :lol: :lol: Za tých 25 je to najlepšia loď akú som kedy videl
Miro
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miro » ned led 09, 2011 8:39 pm

Ahoj Martine, pokusím se odpovědět na tvoje otázky.
1. opravdu se nedá radit jak velkou loď si máš pořídit. Vše záleží na nárocích každého jachtaře. Potkal jsem jachtaře, kteří žijí ve dvou na 10. metrové lodi a jsou šťastní a naopak dvojici snobů, pro které byla 50 stop dlouhá jachta malá. Nejdříve se na takové lodi musíš svézt a porovnat to co potřebuješ k životu na palubě. Čím větší loď, tím samozřejmě je vše dražší a náročnější i na opravy. Na velké lodi je samozřejmě mnoho přístrojů a zařízení, které musíš opravovat. O pořizovacích nákladech se ani zmiňovat nebudu.
Pravdou je také to, že na moři je každá jachta malá. Já osobně si občas říkám, že bych mohl mít na plavbu okolo světa klidně Reinke 15. Na oceánu by byla perfektní. Jenže pak připluji do přístavu, či malé zátoky a jsem rád, že mám R 13 a nehledě na to, že potom kotvit v bouři s takovou " krávou" v malém přístavu vyžaduje hodně zkušeností, štěstí i pomocných rukou. Já tedy považuji R 13 jako ideální velikost pro život 2 lidí na palubě + občasné návštěvy přátel. Je pravdou, že Reinke všeobecně mají velký motorový prostor a užší boky. Konkrétně tedy R 13 je sice 14 metrů dlouhá, ale vnitřní prostor je stejný jako na 12 m lodi. Mám prostě jednu kajutu obětovanou pro motorárnu. Na druhou stranu si ale neumím představit jak bych do klasické jachty dokázal nacpat všechno svoje vybavení / generátor, odsolovač, topení apod/
2. co se týče pevnosti, tak se určitě nemusíš ničeho bát. Hliník je sice měkčí než ocel, ale zase se používají na stavbu silnější plechy.
Já jsem párkrát narazil kýlem a a jsou tam pouze malé promáčkliny co nestojí za řeč. Já jsem si ještě trup při stavbě dodatečně vyztužil. Velkou výhodou je, že při jakémkoliv škrábnutí trupu nemusíš vlastně nic řešit, vše počká do podzimu nebo když bude čas. U ocelovky je to složitější, protože ti ihned začne reznout. Nehledě, že korozi se na ocelovce prostě neubráníš a štětec s barvou vlastně z ruky neodložíš.
3. jediným problémem může být eletrolýza. Ta vzniká při kontaktu nerezu a hliníku při dotyku s mořskou vodou. Tomu se prostě neubráníš, třeba vanty nelze jinak ukotvit. Jenže v podstatě se jedná o pouze kosmetickou záležitost. V místě dotyku se začnou dělat na barvě puchýře a barva se lokálně odloupne. Vlastní materiál je ale neporušen. Já mám po 5. sezónách puchýře na několika takových místech.
Takže závěr si udělej sám, ale znám krásné přísloví: Lepší malá jachta na moři, než velká ve stodole.
Mirek
Miro
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miro » ned led 09, 2011 8:50 pm

a ještě ke svařování hliníku, nic takového jsem řešit nemusel. Ale v každé větší marině jsem viděl firmy, které to umějí. Hliník se dnes používá průmyslově v mnoha odvětvích a není problém někoho najít. Samozřejmě mimo Evropu to může být trochu problém, ale já pluji po moři, abych si užíval plavbu a ne svařoval. Až budu potřebovat svařit trup, tak už asi bude Sněhurka na odpis.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » ned led 09, 2011 11:09 pm

to Miro: Ahoj, děkuji za tvoje zkušenosti o Sněhurce. Dívám se, že sdílíme skoro všichni stejný myšlenky ohledně velikosti plachetnice. Udává se průměrná životnost hliníku u Reinke lodí?

to all: Zrovna dnes, cestou od kamaráda jsem nad tím přemýšlel. Někdo tu zmínil, že koupí loďky investice nekončí, ale teprve začínají. Souhlasím. Ale na druhou stranu si říkám. Údržba auta, dovolenky, nafta a spousty dalších věcí, které platím jako více náklady ve srovnání s tím, kdybych doma nebyl a ty peníze ušetřil. S velikou radostí je vezmu a dám na provoz plachetnice. A budu dělat to, co jsem opravdu dělat chtěl. Zjístil jsem to teda před dvěma lety, ale už to vím :crazy:

to Dodo: Psal jsem si s tím majitelem a pod 60.000€ nejde, napsal doslovně: 70.000€ is my Price-wish, I think it is real, but the absolutly down-Price is 60.000€, I must have.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon led 10, 2011 12:19 pm

Ani nevíte, jak blízké mi je téma o nákladech spojených s dlouhodobým pobýváním na lodi.
Myslíte si ale, že to někdo za rok bude hledat v sekci
Různé typy lodí.Vybírám loď.Zajímavá loď
A ve vlákně
Reinke 10
Je to fakt zbytečné mrhání vašeho času.
Nechám vlákno zamčeno, než vám založím nové na toto téma a přesunu tam odpovídající příspěvky. Potom vesele pokračujte.
Pepa
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » pon led 10, 2011 6:12 pm

Tak na nic nečekám a za chvíli odletám poznat Reinke do teplých vod Thajských. Ahoooooj :-) V únoru budu zpět, písnu...
Naposledy upravil(a) catamaran dne pon led 10, 2011 6:17 pm, celkem upraveno 2 x.

Zpět na