dan píše:to ficcus:...ano,takto polozena otazka by mohla byti zakladnim kamenem celeho tohohle fora...

a odtud bychom to uz mohli vetvit dal: trailer sailer nebo celorocne v marine, costal cruiser nebo plnomorska, s posadkou nebo singlehand ... l
dan to vystihol, rozhodovanie treba asi zacat odpovedou na zakladnu otazku
"čo vlastne chcem?". Možno niekomu pomôže alebo ho bude zaujímať, keď stručne zhrniem ako som to riešil ja - tiež som vela nad tym rozmyslal, a zvazil fakty podla mojich predstáv, podmienok a možností.
Odmalička, na dovolenkách pri mori, sme mali nejaké to nafukovacie plavidlo - obvykle dvojsedadlový kajak HELIOS. Neskôr sa stal štandardom gumák s 5HP motorom, plachtit som zacal na oplachtenom gumáku Metzeler. Nasledoval kurz v HR a využitie charterových plachetníc.
Kamarát a zopár priateľov si zaobstaralo motoráky, s ktorými chodia na dovolenku do HR a na ktorých chodievajú cez víkendy na výlety po Dunaji.
Takto vyzerala moja úvaha, kam dalej (vetvenie s klesajúcou prioritou):
- kedze zatial štandardne pracujem, netransportovateľnú loď celoročne v maríne nevyužijem / potrebujem ľahkú lod ľahko vlastným autom
transportovatelnu a tým vyuzitelnu cez dovolenku pri mori aj doma, po víkendoch na Dunaji aj na jazerách a nádržiach. Taktiež nemám čas ani možnosti na stavbu lode, či renováciu príliš starej.
- veľkosť lode dostatočnú pre aspoň 4-5 ludí, kajuta s možnosťou prespania.
- rekreačné plachtenie ma chytilo, chcem teda
plachetnicu. Najlepšie s vysúvacím kýlom kvoli preprave, pristávaniu priamo na pláži a využitiu na plytších vodách.
- pre využitie na Dunaji je treba silnejší motor, najlepšie ak umožní jazdu sklzom. To umožní účasť aj na akciách priateľov s motorákmi.
- prijateľná cena. Nechcem zbytočný luxus, netreba ani loď dimenzovanú pre oceánske preplavby.
Predposledné dve podmienky dávajú málo možností - uspokojivým riešením pre mňa sa stal hybrid:
www.macgregor26.com
Najprv som hľadal staršiu loď, ale pred rokom boli ceny v EU také, že som sa radšej rozhodol pre novú loď (z ktorej sa stala DEMO loď pre daľších záujemcov).
Ako som s ňou spokojný ako plachetnicou a motorákom?
- plachtenie uspokojivé : záver sezóny loď trávila na Balatone, ako som tam mohol porovnať s rôznymi plachetnicami podobnej veľkosti bola rýchlosť plavby pri rôznych kurzoch a sile vetra od vánku až po víchricu zhruba porovnateľná. Dá sa povedať, že mi ako začiatočníci sme so štandardnou loďou MacGregor 26M (hlavná plachta + genoa na rollfocku) dokázali držať krok s priemernými rekreačnými jachtármi. Plachtili sme s naplnenou balastovou nádržou (550kg).
- motorovanie vyhovujúce: rýchlosť plavby silne ovplyvňuje zaťaženie lode (počet ludí na palube), 50HP motorom (teraz sa dá montovať už aj 60HP) a cca 1300kg váhou 1/2 obsadenej lode (3-4 osoby s prázdnym balastom) sa dosiahne sklzového režimu (okolo 25-30km/h, 60HP dá určite viac) aj s malou výkonovou rezervou. Motoráky s viacnásobne silnejšími (ale aj žravejšími) motormi však je samozrejme možné dobehnúť až keď zastanú ... to však nie je príliš na prekážku pri spoločných akciách - veď niekto musí prísť aj posledný. Výrobcom propagované ťahanie lyžiara sa logicky týka hlavne detí a málo vážiacich lyžiarok, možno 60HP motor zvládne aj ťažších.
Záver: som spokojný

a kompromisné vlastnosti lode mne aj rodine zatiaľ uspokojivo postačujú. Teším sa na skúšanie daľších možností tohoto hybridného motor-trailer-saileru. Chystám sa na Jadran (prípadne neskôr aj Balt a Grécko) a rád by som skúsil aj plavbu na historických kanáloch západnej Európy a Mazurských jazerách.
Samozrejme, ideálnejšie by bolo vlastniť na uvedené účely dve rôzne lode. To je však mimo mojich priestorových, časových aj finančných možností.
Ak má niekto záujem spoznať bližšie loď MacGregor26M, keď na to budú podmienky, rád mu ju predvediem, stačí sa dohodnúť (napr cez SZ) Vystavená bude aj na marcovej BOAT SHOW v Bratislave.