výběr kanoe
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- livot
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
výběr kanoe
Ahoj, omlouvam se jestli to nepatri primo sem ale vlakno o kanoich jsem proste nenasel...
Mohu poprosit o doporučení kanoe na rybníky, jezera, mělkou vodu s trávou a rákosím apod., pro dva chlapy (fotografy) + výbavu ? Uvítáme hlavně něco stabilního, lehkého, ne ale moc sirokeho, délky 4-5m, nemusí být nová ani krásná... Díky !
Mohu poprosit o doporučení kanoe na rybníky, jezera, mělkou vodu s trávou a rákosím apod., pro dva chlapy (fotografy) + výbavu ? Uvítáme hlavně něco stabilního, lehkého, ne ale moc sirokeho, délky 4-5m, nemusí být nová ani krásná... Díky !
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Nie moc široká, znamená užšia a čím užšia, tým menej stabilná. Ak to chceš na velké jazerá, tak všetky u nás predávané kánoe majú príliš nízky bok, v spojení s tým že kánoe je krátke, 4 -4,6 metra a úzke a sú v ňom dvaja ludia, tak je aj velký ponor a volný bok je ešte menší. Podla môjho názoru je najlepšia Orlica. V Nemecku som ale videl kánoe, čo má volný bok vyšší o cca 10 cm ako je bežný náš štandart.
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Denis má pravdu, jako expediční loď potřebuješ naopak co nejširší (nejstabilnější). Tady se podívej, výběr je ohromující http://www.ebay.de/sch/Canadier-/23800/i.html Jinak by samozřejmě šla upravit i nějaká nízká jako je to na tá mojí plachetní, tím se volný bok znatelné zvedne

- kolovratek
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Já jsem řešil kanoi před čtyřmi roky. Chtěl jsem loď pohodlnou, prostornou pro bagáž a takovou co mi odpustí chyby. Na našich řekách v poho a v jednom i trojkový vody. A je lehčí naš u nás dělaný plastáky co vycházejí ze závodních lodí. (na kterých se jezdilo v 80letech)
http://www.oldtowncanoe.com/
http://www.oldtowncanoe.com/
ve dvou na vazny foceni s vybavou za pul milionu bych sel do neceho hodne stabilniho a alespon tak sirokyho, aby se tam vesel stativ..
anebo poridit si neco jako:
https://fstoppers.com/video/fstoppers-r ... wepro-4737
anebo poridit si neco jako:
https://fstoppers.com/video/fstoppers-r ... wepro-4737
- Corwin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Podobný problém rodinné kánoe jsem řešil a nejvíce se mi líbily:
Kategorie zhruba "orlice":
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... apach.html
Kategorie stabilnější:
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... agara.html
(délka 5,1m, šířka 1m)
- možná ideál? Oboje ale jen v laminátu = na žádnou vekou divočinu. Ale vzhledem k zadání - vesměs klidná voda - by to mělo vyhovovat.
Kategorie zhruba "orlice":
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... apach.html
Kategorie stabilnější:
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... agara.html
(délka 5,1m, šířka 1m)
- možná ideál? Oboje ale jen v laminátu = na žádnou vekou divočinu. Ale vzhledem k zadání - vesměs klidná voda - by to mělo vyhovovat.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zkusím trochu jiný úhel pohledu,
netuším kde se chcete plavit, ale stabilita pro vás bude alfa-omega - pokud nechcete fotit underwater
Vzal bych dvě plastovky Odtud, spojil je do katamaranu tyčkou a máte vystaráno. Nepřevrhne tě ani parník a pokud jste dva, tak mimo focení máte fajn lodičku na cokoliv. Široké dřevěné kanoe co jsou tu popisované sice maj stabilitu, icméně jen do určité míry. Lamináty bych ani neřešil, tu bez pádla pevně v ruce ani rovně neudržíš, navíc jsou dost křehké. Když k tomu přidáš Tumlera, tak se ti ani nebude třepat ruka z pádlování, do blízkosti se už doplížíš zticha...
netuším kde se chcete plavit, ale stabilita pro vás bude alfa-omega - pokud nechcete fotit underwater

Vzal bych dvě plastovky Odtud, spojil je do katamaranu tyčkou a máte vystaráno. Nepřevrhne tě ani parník a pokud jste dva, tak mimo focení máte fajn lodičku na cokoliv. Široké dřevěné kanoe co jsou tu popisované sice maj stabilitu, icméně jen do určité míry. Lamináty bych ani neřešil, tu bez pádla pevně v ruce ani rovně neudržíš, navíc jsou dost křehké. Když k tomu přidáš Tumlera, tak se ti ani nebude třepat ruka z pádlování, do blízkosti se už doplížíš zticha...
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 7
- javeb
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
dodo píše:Ja mel v lete Sambu pujcenou (ale tu kratsi 4.5) a musim potvrdit ze byla opravdu velmi stabilni, prostorna a presto ji to neubralo na rychlosti.![]()
Ta delsi verze na tom bude predpokladam jeste lip.
Ahoj Dodo,
mam Sambu 4.5 take v hledacku sveho vyberu a rad bych ji stejne jako Livot vyuzival na foceni. Muzes k ni pisnout nejake podrobnosti? (Pevnost, manevrovatelnost, apod.) A jeste by mne moc zajimalo, jak jsi ji transportoval? Na strese osobaku, na voziku?
Predem dekuju za odpoved

Honza
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
no jak uz jsem psal - manevrovatelnost dobra. Pevnost/odolnost vyborna (ostatne jako vetsina lodi z plastu), ma podelnou vyztuhu dna takze se dno tolik neprohyba jako u nekterych jinych plastovek. Stabilita v porovnani s jinyma kanoema vyborna.
Mej jsem ji pujcovny takze jsem ji nikam nevezl, ale myslim ze na strese osobaku bez problemu.
Dodo
no jak uz jsem psal - manevrovatelnost dobra. Pevnost/odolnost vyborna (ostatne jako vetsina lodi z plastu), ma podelnou vyztuhu dna takze se dno tolik neprohyba jako u nekterych jinych plastovek. Stabilita v porovnani s jinyma kanoema vyborna.

Mej jsem ji pujcovny takze jsem ji nikam nevezl, ale myslim ze na strese osobaku bez problemu.
Dodo
- javeb
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Moc vam vsem dekuju za odpoved.
Jeste se zeptam, jsem zacatecnik temer ve vsem, ale kamarad mi rikal, ze mu prave plastovku kazdej rozmlouval, ze jedine laminatka je dobra a tady ctu na plastovku a konkretne na Sambu samou chvalu, tak v tom mam malilinko "chaos", odpovedel by mi nekdo prosim, abych se v tom zorientoval? Dekuju!
Honza

Jeste se zeptam, jsem zacatecnik temer ve vsem, ale kamarad mi rikal, ze mu prave plastovku kazdej rozmlouval, ze jedine laminatka je dobra a tady ctu na plastovku a konkretne na Sambu samou chvalu, tak v tom mam malilinko "chaos", odpovedel by mi nekdo prosim, abych se v tom zorientoval? Dekuju!
Honza
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Laminát - historicky vyzkoušený především LEHKÝ materiál, ze kterého se staví dodnes. Krásně ovladatelná, pohyblivá,obratná
Nevýhody - většinou štíhlejší trup, vratkost, vyžaduje zkušenosti s rovnováhou a pádlováním, VELMI křehká - náchylná k poškození.
Plast - nové materiály určené předevšímpro komerci - snese téměř vše(turisté mi najeli na kus cenntimetrového drátu v betonu a krom šrámu loď vydržela - lamiát by se napíchl a zlomil) - kvůli rodinám na vodě se dělají širší - viz Samba.
Nevýhody - je těžší (30-40kg), obratnost horší - ale pozná to jen zkušenější vodák na rychlejších vodách.
Pokud si pamatuju, zadání bylo fotografování na lodi - a tam vidím velký význam ve stabilitě.
Jinak opravdu doporučuji zkusit nějakou půjčovnu poblíž a projet si jedotlivé typy osobně ....
S kama si?
Nevýhody - většinou štíhlejší trup, vratkost, vyžaduje zkušenosti s rovnováhou a pádlováním, VELMI křehká - náchylná k poškození.
Plast - nové materiály určené předevšímpro komerci - snese téměř vše(turisté mi najeli na kus cenntimetrového drátu v betonu a krom šrámu loď vydržela - lamiát by se napíchl a zlomil) - kvůli rodinám na vodě se dělají širší - viz Samba.
Nevýhody - je těžší (30-40kg), obratnost horší - ale pozná to jen zkušenější vodák na rychlejších vodách.
Pokud si pamatuju, zadání bylo fotografování na lodi - a tam vidím velký význam ve stabilitě.
Jinak opravdu doporučuji zkusit nějakou půjčovnu poblíž a projet si jedotlivé typy osobně ....
S kama si?
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Mě osobně plastovky docela nadchly. Hlavně svojí odolností. Netušim, co s tim udělá čas, protože plasty jak degradujou, tak tvrdnou a křehnou. Za sebe ale můžu plast doporučit. Rozdíl ve váze jsme nepozorovali. Když se přenáší loď plná bagáže (většinou ve čtyřech), tak se těch pár kilo nepozná.
Je to o chlup stabilnější a ovladatelnost je srovnatelná s laminátkou. Tohle samozřejmě záleží víc na tvarech než na materiálu.

Je to o chlup stabilnější a ovladatelnost je srovnatelná s laminátkou. Tohle samozřejmě záleží víc na tvarech než na materiálu.
- javeb
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Hezky vecer vsem,
moc vam dekuju za nazory i vysvetleni, Sambu jsem mel v merku uz pred dotazy tady na fóru, tak to zrejme i vyhraje
, pokud se s tim nekde "neprevratim", pokusim se pak dat odkaz na fotky z lode
Zatim se muzete podivat tady
moc vam dekuju za nazory i vysvetleni, Sambu jsem mel v merku uz pred dotazy tady na fóru, tak to zrejme i vyhraje

Zatim se muzete podivat tady
- Josef
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Materiál lodě bych volil podle použití kánoe. Pokud budeš jezdit po tekoucích kamenitých řekách tak jasně plast. Pokud budeš jezdit po jezerech a pomalu tekoucích a hlubokých řekách typu "Vltava v Praze", tak bych šel do laminátové lodě. Jak už napsal Crazymen ten plast je téměř nezničitelný, ale je dost měký, různě se prohýbá a tím pádem loď klade ve vodě větší odpor - na klidné vodě se dost nadřeš. Laminátka je o dost tužší a na vodě jede mnohem lehčeji (trup je tvarově stálejší). Nejlepší na klidnou vodu je dřevěná dýhová kánoe, nebo udělaná z kevralu, Ty mají nejtvdší trup.
Co se týká stability, tak to je daný pouze tvarem (hlavně šířkou a tvarem dna). Stabilní a prostornou seženeš i laminátovou kanoi. Např. již zmiňovanou Orlici, Jizeru a jsou i větší a stabilnější.
Jinak plastová loď je také těžší. Možno porovnat některé kánoe, které se vyrábějí z obou materiálů např. Vydra (28kg laminát, 37kg plast).
Tak asi tak.
Co se týká stability, tak to je daný pouze tvarem (hlavně šířkou a tvarem dna). Stabilní a prostornou seženeš i laminátovou kanoi. Např. již zmiňovanou Orlici, Jizeru a jsou i větší a stabilnější.
Jinak plastová loď je také těžší. Možno porovnat některé kánoe, které se vyrábějí z obou materiálů např. Vydra (28kg laminát, 37kg plast).
Tak asi tak.