výběr kanoe

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

livot
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

výběr kanoe

Příspěvekod livot » čtv pro 18, 2014 12:22 am

Ahoj, omlouvam se jestli to nepatri primo sem ale vlakno o kanoich jsem proste nenasel...
Mohu poprosit o doporučení kanoe na rybníky, jezera, mělkou vodu s trávou a rákosím apod., pro dva chlapy (fotografy) + výbavu ? Uvítáme hlavně něco stabilního, lehkého, ne ale moc sirokeho, délky 4-5m, nemusí být nová ani krásná... Díky !
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv pro 18, 2014 10:00 am

Nie moc široká, znamená užšia a čím užšia, tým menej stabilná. Ak to chceš na velké jazerá, tak všetky u nás predávané kánoe majú príliš nízky bok, v spojení s tým že kánoe je krátke, 4 -4,6 metra a úzke a sú v ňom dvaja ludia, tak je aj velký ponor a volný bok je ešte menší. Podla môjho názoru je najlepšia Orlica. V Nemecku som ale videl kánoe, čo má volný bok vyšší o cca 10 cm ako je bežný náš štandart.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv pro 18, 2014 10:38 am

Denis má pravdu, jako expediční loď potřebuješ naopak co nejširší (nejstabilnější). Tady se podívej, výběr je ohromující http://www.ebay.de/sch/Canadier-/23800/i.html Jinak by samozřejmě šla upravit i nějaká nízká jako je to na tá mojí plachetní, tím se volný bok znatelné zvedne :?
Obrázek
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » čtv pro 18, 2014 11:16 am

Já jsem řešil kanoi před čtyřmi roky. Chtěl jsem loď pohodlnou, prostornou pro bagáž a takovou co mi odpustí chyby. Na našich řekách v poho a v jednom i trojkový vody. A je lehčí naš u nás dělaný plastáky co vycházejí ze závodních lodí. (na kterých se jezdilo v 80letech)
http://www.oldtowncanoe.com/
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » čtv pro 18, 2014 11:40 am

ve dvou na vazny foceni s vybavou za pul milionu bych sel do neceho hodne stabilniho a alespon tak sirokyho, aby se tam vesel stativ..
anebo poridit si neco jako:
https://fstoppers.com/video/fstoppers-r ... wepro-4737
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » čtv pro 18, 2014 2:42 pm

Podobný problém rodinné kánoe jsem řešil a nejvíce se mi líbily:

Kategorie zhruba "orlice":
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... apach.html

Kategorie stabilnější:
http://www.boat007.cz/lode-cluny/lamina ... agara.html
(délka 5,1m, šířka 1m)

- možná ideál? Oboje ale jen v laminátu = na žádnou vekou divočinu. Ale vzhledem k zadání - vesměs klidná voda - by to mělo vyhovovat.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » čtv pro 18, 2014 3:35 pm

Zkusím trochu jiný úhel pohledu,
netuším kde se chcete plavit, ale stabilita pro vás bude alfa-omega - pokud nechcete fotit underwater 8)
Vzal bych dvě plastovky Odtud, spojil je do katamaranu tyčkou a máte vystaráno. Nepřevrhne tě ani parník a pokud jste dva, tak mimo focení máte fajn lodičku na cokoliv. Široké dřevěné kanoe co jsou tu popisované sice maj stabilitu, icméně jen do určité míry. Lamináty bych ani neřešil, tu bez pádla pevně v ruce ani rovně neudržíš, navíc jsou dost křehké. Když k tomu přidáš Tumlera, tak se ti ani nebude třepat ruka z pádlování, do blízkosti se už doplížíš zticha...
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » čtv pro 18, 2014 3:43 pm

to livot :
přesunuto do sekce .... VYBÍRÁM LOĎ
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » čtv pro 18, 2014 4:17 pm

Mozno to bude trochu mimo, ale neuvazovali ste o seakajaku? Rychly, lahky, stabilny a nie siroky. Naviac ma vodotesne komory na vybavu.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod tove » čtv pro 18, 2014 6:28 pm

jedine Orlice, stejne z tohoto tvaru všichni vychazeji a doted ji někdo vyrabi v Kaplici
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » čtv pro 18, 2014 10:12 pm

Mame doma Sambu 5.2, je prostorna a velmi stabilni. A krasne jezdi s elektromotorem...
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát pro 19, 2014 8:02 am

Ja mel v lete Sambu pujcenou (ale tu kratsi 4.5) a musim potvrdit ze byla opravdu velmi stabilni, prostorna a presto ji to neubralo na rychlosti. :good:

Ta delsi verze na tom bude predpokladam jeste lip.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » sob pro 20, 2014 3:40 pm

Samba je rodinný tank :-D stabilní, nicméně dost těžký.... asi bych vběhl tam, kde maj všechny lodě a vyzkoušel je na vodě - jen to chce teplé spodní prádlo :D ve Znojmě dokážu domluvit, jinde potřeba pohledat....
javeb
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod javeb » úte led 20, 2015 10:29 pm

dodo píše:Ja mel v lete Sambu pujcenou (ale tu kratsi 4.5) a musim potvrdit ze byla opravdu velmi stabilni, prostorna a presto ji to neubralo na rychlosti. :good:

Ta delsi verze na tom bude predpokladam jeste lip.

Ahoj Dodo,

mam Sambu 4.5 take v hledacku sveho vyberu a rad bych ji stejne jako Livot vyuzival na foceni. Muzes k ni pisnout nejake podrobnosti? (Pevnost, manevrovatelnost, apod.) A jeste by mne moc zajimalo, jak jsi ji transportoval? Na strese osobaku, na voziku?

Predem dekuju za odpoved ;-)
Honza
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř led 21, 2015 8:41 am

Ahoj,
no jak uz jsem psal - manevrovatelnost dobra. Pevnost/odolnost vyborna (ostatne jako vetsina lodi z plastu), ma podelnou vyztuhu dna takze se dno tolik neprohyba jako u nekterych jinych plastovek. Stabilita v porovnani s jinyma kanoema vyborna. :good:

Mej jsem ji pujcovny takze jsem ji nikam nevezl, ale myslim ze na strese osobaku bez problemu.

Dodo
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » stř led 21, 2015 8:59 am

Samba 4.5 je na tom s váhou a postupy pro stěhování podobně jako běžná plastová kanoe,možná i líp protože je širší a tím stabilnější na nosiči.
Dávat bacha je potřeba na velikost nosiče (rozteč podpěr), popřípadě aretaci přídě a zádě.
ObrázekObrázek :D
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » stř led 21, 2015 12:59 pm

tove píše:jedine Orlice, stejne z tohoto tvaru všichni vychazeji a doted ji někdo vyrabi v Kaplici

Súhlas, nikto nič lepšie ešte nevymyslel, 50 rokov na nej jazdievam a ešte som na nič lepšie nenarazil, môžu vyzerať lepšie a mať všelijaké vychytávky ale ak to má byť dobré kanoe tak len tvar Orlice.
javeb
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod javeb » stř led 21, 2015 10:33 pm

Moc vam vsem dekuju za odpoved. :)
Jeste se zeptam, jsem zacatecnik temer ve vsem, ale kamarad mi rikal, ze mu prave plastovku kazdej rozmlouval, ze jedine laminatka je dobra a tady ctu na plastovku a konkretne na Sambu samou chvalu, tak v tom mam malilinko "chaos", odpovedel by mi nekdo prosim, abych se v tom zorientoval? Dekuju!
Honza
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » čtv led 22, 2015 8:02 am

Laminát - historicky vyzkoušený především LEHKÝ materiál, ze kterého se staví dodnes. Krásně ovladatelná, pohyblivá,obratná
Nevýhody - většinou štíhlejší trup, vratkost, vyžaduje zkušenosti s rovnováhou a pádlováním, VELMI křehká - náchylná k poškození.
Plast - nové materiály určené předevšímpro komerci - snese téměř vše(turisté mi najeli na kus cenntimetrového drátu v betonu a krom šrámu loď vydržela - lamiát by se napíchl a zlomil) - kvůli rodinám na vodě se dělají širší - viz Samba.
Nevýhody - je těžší (30-40kg), obratnost horší - ale pozná to jen zkušenější vodák na rychlejších vodách.

Pokud si pamatuju, zadání bylo fotografování na lodi - a tam vidím velký význam ve stabilitě.
Jinak opravdu doporučuji zkusit nějakou půjčovnu poblíž a projet si jedotlivé typy osobně ....
S kama si?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv led 22, 2015 10:40 am

Mě osobně plastovky docela nadchly. Hlavně svojí odolností. Netušim, co s tim udělá čas, protože plasty jak degradujou, tak tvrdnou a křehnou. Za sebe ale můžu plast doporučit. Rozdíl ve váze jsme nepozorovali. Když se přenáší loď plná bagáže (většinou ve čtyřech), tak se těch pár kilo nepozná. :)
Je to o chlup stabilnější a ovladatelnost je srovnatelná s laminátkou. Tohle samozřejmě záleží víc na tvarech než na materiálu.
javeb
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod javeb » čtv led 22, 2015 8:43 pm

Hezky vecer vsem,
moc vam dekuju za nazory i vysvetleni, Sambu jsem mel v merku uz pred dotazy tady na fóru, tak to zrejme i vyhraje ;) , pokud se s tim nekde "neprevratim", pokusim se pak dat odkaz na fotky z lode :)
Zatim se muzete podivat tady
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » čtv led 22, 2015 8:52 pm

Stabilitu rieš plavákom, môžeš ho vyrobiť napr. z novodurovej kanalizačnej trubky, prepravíš to s loďou bez problémov.
vasilacer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vasilacer » pát led 23, 2015 9:56 am

Javeb,moc hezký fotky,taky chceme někdy doplout až do delty.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » sob led 24, 2015 10:10 am

Materiál lodě bych volil podle použití kánoe. Pokud budeš jezdit po tekoucích kamenitých řekách tak jasně plast. Pokud budeš jezdit po jezerech a pomalu tekoucích a hlubokých řekách typu "Vltava v Praze", tak bych šel do laminátové lodě. Jak už napsal Crazymen ten plast je téměř nezničitelný, ale je dost měký, různě se prohýbá a tím pádem loď klade ve vodě větší odpor - na klidné vodě se dost nadřeš. Laminátka je o dost tužší a na vodě jede mnohem lehčeji (trup je tvarově stálejší). Nejlepší na klidnou vodu je dřevěná dýhová kánoe, nebo udělaná z kevralu, Ty mají nejtvdší trup.
Co se týká stability, tak to je daný pouze tvarem (hlavně šířkou a tvarem dna). Stabilní a prostornou seženeš i laminátovou kanoi. Např. již zmiňovanou Orlici, Jizeru a jsou i větší a stabilnější.
Jinak plastová loď je také těžší. Možno porovnat některé kánoe, které se vyrábějí z obou materiálů např. Vydra (28kg laminát, 37kg plast).
Tak asi tak.
javeb
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod javeb » sob led 24, 2015 11:44 am

vasilacer píše:Javeb,moc hezký fotky,taky chceme někdy doplout až do delty.

Ahoj, na kanoi ja ne, ale jinak je splaveni Dunaje az dolu take mym velkym snem.. ;)
Honza

Zpět na