Boatify v ČR

Platby kartou, nákup jachtařských potřeb na eBay, na Aukru. Dobré obchody s loděmi a lodním příslušenstvím u nás v ČR, na Slovensku i jinde. A podobná problematika.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Boatify v ČR

Příspěvekod copy » úte úno 23, 2016 9:42 am

Zdenda12345 píše:Koukam, jak jste mu to všichni sežrali i s navijákem. :D

ale ved fungovat to moze, preco by nie, akurat sa divim, ze s tym vysli uz teraz. Predcasne.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 23, 2016 10:51 am

rydlas píše:J......
K vlastnímu pronájemu ŽL potřeba nebude (stejně jako při pronájmu bytu). .......

Toto je trochu zavádějící a nepřesná informace.

V živnostenském zákoně je pronájem bytů upraven samostatně:
§ 3 odst. (3) Živností dále není:
písm ah)pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor,
Pod toto ustanovení se pronájem lodě nevejde.

Naopak v Příloze č. 4 Živnost volná je uvedeno:
Obory činností náležející do živnosti volné:
položka 59. Pronájem a půjčování věcí movitých

Tím nechci říct, že každý bude potřebovat živnostenské oprávnění.
Pokud budeš takto provozovat pravidelně několik lodí, pak si živnostenské oprávnění pořiď.
Pokud svou jedinou loď občas někomu půjčíš, pak se podívej na:
§ 2 Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Zamysli se nad .... soustavná činnost.. ... za účelem dosažení zisku

Jazyková poznámka. Výraz živnostenský list se přestal používat. Používá se výraz živnostenské oprávnění.
Všechny citace se týkají zák. č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v aktuálním znění.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 23, 2016 11:20 am

Copy,
ANO, fungovat to může. Šance se zvyšují s počtem odborníků, kteří zdarma a z dobré vůle pomohou ten projekt odladit. Dále se zvyšují s vhodně řízenou reklamní kampaní (třeba formou nezávazné diskuze nad projektem a šikovně vpašovaným odkazem na stránky). :)

Jardo,
ANO, sepsal jsi to, co jsem sem zdarma nechtěl psát.

Všichni rádi poradíme, alespoň já ano, ale moje hranice je soukromá a nekomerční sféra.

V tomto případě je to podle otázek a připravenosti buď utopie snílka odsouzená k zániku, nebo promyšlená komerční prezentace.
Možná jsem jen zbytečně háklivý na fenomén "olíznutí mozků". Někdo osloví fundovanou firmu, která v nabídce vše vymyslí, ale pak si to nechá podle té nabídky realizovat garážistou. Nebo osloví odbornou veřejnost (vás), nechá si to vymyslet a pak shrábne zisk.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 23, 2016 11:34 am

Zdendo,

to neplatí jenom pro komerci.
Občas někdo půjčí loď kamarádovi za nějakou malou úplatu.
Na tento vztah se to vztahuje taky.
Možná jsem to napsal do špatného vlákna. Taky nejsem právník. Mně to nikdo nezaplatí.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte úno 23, 2016 11:45 am

Napsal jsi to správně a do správného vlákna.
Půjčit občas loď kamarádovi asi nebude totéž, jako mít jí trvale v nabídce k pronájmu...... (dle mého selského rozumu).
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Janch » stř úno 24, 2016 5:40 pm

Já tomu nevěřím, že by to začalo fungovat už letošní plavební sezónu. Pořádná síť pronajímatelů se buduje delší dobu. Přijde mi to jako zbožné přání, že by třeba šlo udělat "něco jako Air2BNB," ale legislativa -aspoň tuzemská- tomu nepřeje. Jarda uhodil hřebíček na hlavičku: půjčuješ soustavně, stáváš se živnostníkem (a koukej přiznat daně).
rydlas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rydlas » pon úno 29, 2016 12:41 am

Ahoj všem,
byl jsem tento týden mimo, tak odpovídám až nyní:
- Zdenda: Nejde tu v žádném případě o skrytou reklamu, ani o chytrou skrytou reklamu, toto konkrétní vlákno (řekl bych) není to nejnavštěvovanější na tomto portálu... o placené reklamě skutečně jednáme, tento týden jsem dostal ceník a možné reklamní plochy pro bannery.. k pravděpodobnému spuštění dojde v momentě, kdy budou stránky na profi úrovni a ne v garážové kvalitě, jak tu bylo správně řečeno...

- Jarda: Majitel může mít loď trvale umístěnou v katalogu, tím pádem se živnosti nevyhne, řekl bych... pochybuji, že by to tu měl někdo jako hlavní výdělečnou činnost

Padlo tu také, že tu chodíme zdarma nasávat cenné rady, že si necháváme celý projekt vymyslet a pak na tom děsně vyděláme... Né, opravdu to tak není... Na celém know-how není nic světaborného a každý si může rozjet stejný byznys..
Opakuji, že jde o firmu, která vznikla ve Švýcarsku, aktuálně její hlavní tým včetně zakladatelů sedí v Praze ve StartupYardu (takovej akcelerátor pro začínající firmy a startupy) a snaží se to celé slepit a rozjet. Moje role je něco jako regionální spojka pro ČR a pravděpodobně dočasně i pro Jadran, dokud se nenajde lokální Adriatická spojka, regionální manažer, ambasador.. cokoliv... na jméně nesejde..

A díky všem, co poslali mail, už mám anglické verze FAQ, základních informací a pár obrázků z nového webu, tak pošlu, kdo bude mít zájem...
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pon úno 29, 2016 8:36 am

No definicia podnikania je jasna: opakovana činnosť (splnené), za účelom dosiahnutia zisku (splnené). Záver: pri tomto modely zatiaľ bez poznania podrobnosti pôjde o podnikanie. Jednoducho povedane ak pravidelne požičiavam vec za úplatu mal by som mať na to podnikateľské oprávnenia - živnosť, firmu.

Ak jednorázovo požičiate svoju loď za úplatu známemu o podnikanie nepôjde, mate však zdaniť príjem, poprípade odviesť aj odvody (ak to zákon ustanovuje) a zvyšok ostane Vám. V SR vám z takéhoto príjmu zoberu: 19% daň a 14% do zdravotnej poisťovne. Náklady nakoľko nejde o podnikanie si započítať nemôžte (zákon môže stanovovať výnimky).
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon úno 29, 2016 10:26 am

Pokud se budete bavit o výdělku a živnosti, nezapomeňte ještě na jednu věc.
Loď bude na moři v nějaké zemi. Musíte ošetřit právní prostředí té země, ve které loď bude.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon úno 29, 2016 10:46 am

Tak tohle by Boarify nějak mohl ošetřit a napsat co je potřeba mít a co ne. Nechal bych to na nich.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon úno 29, 2016 2:13 pm

rydlas píše:.......... Je to obdoba Uberu a AirBnB...
......

Nevím, ale obávám se, že tyto firmy to neřeší. Je to riziko konkrétního člověka, který se zapojí.
Rydlas taky neuvádí žádné přesné informace.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon úno 29, 2016 5:15 pm

Řekl bych, že to Boatify určitě řešit nebude, jsou pouze zprostředkovatelé za provizi. Půjčuje majitel a ten si vše bude muset ohlídat sám, nelze předpokládát, že by zprostředkovatel převzal nějakou zodpovědnost. Možná ne jen tak náhodou je sídlo ve Švýcarsku, tedy mimo EU legislativně. Oprava firma sídli v Anglii, omlouvám se

A taky si myslím, že povinost přiznat a zaplatit daň není svázaná s vlastnictvím živnosťáku, to ale stačí nahlédnout do zákona o daních z příjmů, tam je přesně stanoveno co a jak je. Tím, že půjčení bude zprostředkováno firmou (a Švycarsko poskytuje informací) vrůstá pravděpodobnost, že se to provali, kdyby se nepřiznalo, samozřejmě pokud budou splněny podmínky, že se musí podat, zaplatit.

A jsou další zakopaní psi, ale to mi fakt přijde, že tady budujeme někomu "jak na to".
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » pon úno 29, 2016 6:35 pm

Zkusím názor napsat ještě jinak: jak to vypadá, pan A půjčí loď panu B, firma C dostane svoje procenta z půjčovného. Za to na svém webu zveřejní vzájemná hodnocení (jak byli oba pánové spokojeni) a nabídky ostatních zájemců o pronájem. Zapoměl jsem na něco?

Otázky finanční a právní (a škodní) pravděpodobně zůstanou na obou pánech.

Jsem zvědavý na prvního dobráka, který to prubne :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon úno 29, 2016 6:50 pm

No, kdyby to firma C myslela opravdu vážně, tak může pánům A a B například poradit, co všechno musejí udělat, pokud chtějí jednat v souladu se zákonem. Pak už je na pánech A a B, dodrží-li to.
V některých zemích je zcela běžné, že se majitelé lodí (v různém počtu) spojí a výsledná spoječnost zajišťuje charter jejich lodí v období, kdy oni neplují. Je to zajímavá alternativa k velkým charterovkám. Tohle je asi něco trochu jiného, ale proč ne. Zvlášť, pokud by ceny byly o poznání nižší. Ale budou?
Ovšem vyjít ven s něčím takhle nepřipraveným... :o
rydlas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rydlas » stř bře 02, 2016 11:01 am

Nic není venku, vše, co je venku je pilot, sondování zájmu po světe... firma je startup - nemá vůbec žádné příjmy, vše nyní hradí investor a majitelé-zakladatelé ze svého, nikdo si nevyplácí žádnou mzdu, vše je děláno zdarma a z nadšení. První "income" bude až s první pronajatou lodí přes boatify.
Model je opravdu A + B přes C. Nehledejte v tom furt nějaké podvody nebo pokusy jak někoho napálit...

Opět se tu vyrojilo podezření, že zdarma pomáháte (WTF??), takže navrhuji následující. Toto vlákno se dočasně uzavře a otevře se až v červnu, kdy je plánován ostrý start.

Stále platí nabídka, že pokud máte loď a chcete být "v katalogu", tak dejte vědět. Samozřejmě je to zdarma a k ničemu vás to nezavazuje...

Tedy za 2-3 měsíce zdar! :)

Zpět na