Dámská jízda aneb "jak neutopit lékárnice..."

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 97

Příspěvekod Dvojka » úte čer 01, 2010 1:28 pm

FerenCS píše: Pokúšal som sa založiť vlákno na to čo kde kdo "skonil", ale sa to neujalo :hmm:

Já to právě proto píšu, ono totiž nejvíc pomůže dobrá rada, která vychází z konkrétní situace a problému, než bezduché citace z příruček pro jachtaře (jak jich tady taky pár zaznělo).

Nejsem silný neomylný veliký kapitán, tak se klidně přiznám, že nejsem dokonalá a chyby dělám (a dělat budu) a klidně je i popíšu, protože pokud to byť i jen jednomu pomůže a pár lidí pobaví, tak to splnilo účel ;) .
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » úte čer 01, 2010 6:11 pm

5. den: Veli iž – Sukošan, totální bezvetří, cca 20NM, část II.
Co se děje, když se nic neděje.
Když se nic neděje, vše funguje jak má a ani počasí neblbne, blbne posádka!

Konečně jsem se dokopala k dokončení reportáže, hned z kraje ji však doplním o pár fotek, které mi dnes dorazily na CD.

Přikládám foto z akce: půjčete nám knížky
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Foto posádky – asi rozumím, proč nás zdravili kolem plující lodě hlasitěji než kluky.
Obrázek

Aby nedošlo k dalšímu nařčení, že jsem si nehlídala zodpovědně posádku – zde je foto, které dokládá, že pokud někdo blbne na badeplatu, tak ho hlídám osobně, nebo k tomu postavím „oči“.
Obrázek

Konečně jsem si za celou dovolenou dopřála asi 10minut pobytu na přídi – jaký to komfort proti prvním dnům. I když – první den jsem tam taky seděla, ale to bylo za podstatně „veselejší“ situace.
Obrázek

Chorvatské předpisy jasně říkají, že skipper a ani posádka nesmí být za jízdy pod vlivem. Jenže co se stane, když si k polednímu gulášku dá pivo žena :? ? Vydrží jí až do pozdního odpoledne :shock: .
S pivem na lodi to bylo jednoznačné: „holky, vezměte každá pár piv jako úplatu za případnou pomoc (protože prvotní plán byl – jedeme dolů na Hvar, samy, bez nikoho, možná ji budeme potřebovat a sluší se poděkovat za jakoukoliv pomoc). Pro naši potřebu jsme měly víno a vodu a nějaký bílý rum (ten jsem lila do ranního čaje – jak se hodil).
Ale poslední den jsem zjistila, že naše zásoby alkoholu až tak neubyly, tak jsem k obědu rozdala každé plechovku piva. Výsledek je vidět na fotce pořízené o pár hodin později (je to totéž pivo, jak je s ním Peťa vyfocená na palubě v první části reportáže): pořád tytéž plechovky, zatím s pivem ;) .

Obrázek

Blížíme se k maríně a já si začínám užívat poslední dávku adrenalinu. Znáte to, před koncem cesty se může ještě cokoliv pos..t :roll: . Nejdřív bude nutné dotankovat a na to se opravdu „těším“. Zacouvám nebo vjedu kamkoliv, ale boční přistání k molu se mi fakt nelíbí. Ještě že je totální bezvětří a zrcadlo. Kluci už stojí a tankují, pumpař na mne mává i s Tomem, ať si najedu za ně. No hurá :hmm: . Tak opatrný manévr přiblížení s přesností pyrotechnika pumpař nečekal – tedy abych byla přesnější – čekal celkem dlouhou chvíli, než jsme podaly lana. Kdybych místo fendrů měla plato vajec, zůstalo by netknuté – jó, strach je mocný činitel.

Obrázek

Tom se chvilku čuřil - nevěřícně totiž koukal, že nám tankuje přímo zaměstnanec benziny (a s úsměvem! :D a vlastním hadříkem nám otřel víčko do lesku!), zatím co jemu tak nikdy neučinil.

Teď musím pochválit holky:
My jsme odráželi od mola benziny první (stály jsme za kluky) a hned za námi oni. Zatím co jsme čekaly (a z ostatních mol na nás pokřikovali, zda nechceme zakotvit k nim, že nám pomůžou a kdesi cosi, asi příště holkám zakážu v marínách sukýnky a kraťasy), než pánové doblbnou a předjedou nás (dohoda zněla - zakotvíme první, pak vy) holky převázaly fendry, aniž bych musela cokoliv říct – zlatá posádka :cry: .

Mooring – asi trpím slepotou či co, protože opět jsem zpestřila manévr klukovinou :whist: . Tom na mne mává a ukazuje prstíkem, kdeže to budu stát. Tak si vesele couvám (po tomhle týdnu mě tohle nemůže rozhodit) a najednou na mne Tom huláká, že to místo je už tady (a ne tam, kam mám evidentně namířeno. Ale jak jsem to měla skrze tu velkou mrchu, která tam stála, vidět? A protože bylo bezvětří a klid, dovolila jsem si vzít to smykem do stání. Já tady už nebudu popojíždět tam a spět, ještě něco namotám a budu mít veselý konec :mad: !
Protože mi záď při couvání ustřeluje doleva (a my budeme točit doleva), přecvakla jsem dopřední, přidala a hned zpátky na zpětný (samozřejmě v klidu). Díky za kurz s motorovou lodí v Holandsku :good: (dodatečné díky Miloši z Aurayacht za zprostředkování kurzu), tam jsem se něco opět přiučila. A ejhle, hned se to hodilo.
Mimochodem, plout v obloukovém tunelu, kde od horního rámu lodě máte ke klenbě tak 30cm, stojíte lehce v podřepu a dole máte mezí lodí a zdí necelý metr na každé straně a on se vám ten tunel v polovině zahne :shock: – paráda, skvělá škola.

Přikládám foto klidného manévru: Verča má na starosti podání mooringu a pak po odložení háčku (ještě ho tak tady utopit :crazy: ) půjde pomoct Báře na příď s mooringem, Peťa podá zadní levé lano, já si podám pravé a bude to za námi. Opět jsme fendry v podstatě nepotřebovaly. Uff...

Obrázek

Večer jsme řešili i s kluky, kdo že to v naší posádce byl ten šotek (Jonáš) na počasí. A když se Peťa pomalu se svým bohorovným klidem přiznávala, že asi ona, že s ní jsou všechny akce nejisté, tak mi bylo velmi jemně připomenuto: „no nevím, Peťa v Holandsku nebyla ale ty ano.“
Protože tam jsme měli taky výtečné počasí :shock: . Hagen (ten, jenž ten blázinec pro více jak sto lidí organizoval a jemuž to i patří) si na závěrečném rautu stoupl před nás a pronesl: přátelé, moc se vám omlouvám, ale takovéhle počasí jsme první týden v dubnu ještě neměli. Aby nám tak vytrvale pršelo, padaly kroupy, po ránu namrzali lodě…
Asi jsem šotek já:whist: .

Další den v poledne holky vyrazily s kluky do Zadaru. Kluci byli o poznání nervóznější – dělali zkoušky a učili se snad ještě i cestou.
Já jsem holkám udělala oběd (halušky se zelím čerstvým i kysaným a se špekem –typická to lodní strava ;) ) a jen co odjely, tak jsem uklidila a na chvilku jsem se natáhla v kokpitu na lavici. Vzbudila jsem až když přijely :shock: .

Jachting je náročný. Můj obdiv patří každému, kdo se živý tím, že vozí/učí nováčky na jachtě. Neuvěřitelně vyčerpávající činnost (zvláště pokud jste sami ještě nezkušení :oops: ). Takže klobouk dolů :clap: .

Jachting sbližuje. To, že jsme jeden den řešily toaletu, Peťa pak okomentovala takhle: "tušila jsem, že jachting lidi sbližuje, to ano, ale že až takhle intimně…"

Jachting vám dovolí zapomenout na běžné starosti. Peťa celou cestu do Chorvatska oblažovala spolucestující povídáním o problémech v práci a o přísné nadřízené. Garantuji vám, že od prvního dne až do konce jsme pak už o lékárně a šéfce nic neslyšely. Nebyl čas myslet na podružné věci…

Jachting člověka změní. Peťa mi doma řekla, že kolegové na ni celkem koukali. Prý je jiná, prý si výtky a vrtání nadřízené už tak osobně nebere. A ona zvesela odpověděla: když nejde o život…

Takže ještě jednou díky Báře, že mi dělala pravou ruku. Díky Petě za skvělou práci na kormidle. Díky Verče, že si ani jednou, když jí bylo opravdu hodně zle, nepostěžovala a dělala na lodi vše, co bylo zapotřebí. Všechny byly skvělé.
A taky díky klukům z další posádky (kde jsem dělala kuchaře), že mě první den, kdy jsem únavou usínala, kamkoliv jsem si sedla, nehodili přes palubu jako nepotřebnou zátěž.

A shodli jsme se, že jsme si ten týden neskutečně užily.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nám se to počasí opravdu líbilo, a že nás první dny zlobil rolfok? No a co! Já tak nějak tuším, že příště to bude jiná tajemná záhada na technice.

Jak řekl můj kamarád – to?, to nebyly problémy, to byla demoverze jachtingu.
Sportu zdar!
Naposledy upravil(a) Dvojka dne stř čer 02, 2010 2:03 pm, celkem upraveno 2 x.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » úte čer 01, 2010 7:17 pm

Dvojko díky za super reportáž, výbornou zábavu na pozdní večery a hlavně gratuluji k úspěšnému zvládnutí plavby :clap: . Jen už tu prosímtě nepiš, jak jsi hrozně nezkušený jachtař ;) ;) ;) ;)
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Gratulujem k úspešnej skipperskej prvoplavbe a ...

Příspěvekod Milos » stř čer 02, 2010 12:29 am

ďakujem za pútavú reportáž! Oboje je na jednotku! :good: :thankyou:

Pridávam sa preto k názoru, že si na dobrej ceste stať sa namiesto dvojky jednotkou - či už pod kapitánskou čapicou, za kormidlom alebo aj perom! A gratulujem aj k skvelej posádke!

A rád si od Teba prečítam aj prípadnú daľšiu spisbu, píšeš dobre. Prajem veľa daľších úspešne preplávaných míľ, priazeň Neptúna a vždy dobrú posádku! :)

Je sympatické, keď sa ľudia dokážu pre poučenie iných "pochváliť", aj keď sa im niečo moc nezadarí podľa predpokladu a správnej námornej obyčaje.

FerenCS píše:
designer píše:
FerenCS píše:"Smekám" alebo po našom "Klobúk dolu"
Písať o svojej prvej kapitánskej plavbe, čo všetko si pokazila, t.j. dať svoju kožu na trh to sa málokto odváži. Máš guráž. Držím ti palce a pokračuj. :good:

jo,jo, začíná to být nebezpečný trend :lol:
nakonec, ko se nepřizná k nějaký konině, začne být nedůvěryhodný :cry:

Pokúšal som sa založiť vlákno na to čo kde kdo "skonil", ale sa to neujalo :hmm:

Tak že sem :
http://jachting.info/modules.php?name=F ... 2249#72249
som pridal popis môjho nie práve vzorového kotvenia - tiež počas skipperskej prvoplavby. :oops:
Možno sa so svojimi priesermi odvážia prezentovať aj daľší odvážlivci ochotní hazardovať so svojou povesťou neomylného a dokonalého kapitána. :lol:
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » stř čer 02, 2010 7:51 am

Ja sa priklanam k ostatnym, fakt super reportaz. Podla mna chyby patria k vsetkumu v com je clovek zaciatocnik, ci je to zacinajuci vodic auta ci zacinajuci skipper. Podla mna ste to zvladli bravurne. Sam jazdim kajutovky zatial len 2 roky a zazil a spravil som tolko chyb ze ich ani nespocitam. Papiere na more si idem spravit tento rok a chyb sa este narobime vsetci dost. Skoda len ze fotky sa uz nezobrazuju.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř čer 02, 2010 8:16 am

Dvojko, moc pěkné čtení. Ale jak se tak pořád zmiňuješ o různých začátečnických "koninách" - já jsem si to celé znovu pročetl a na žádnou jsem nepřišel.
Prostě dobře zvládnutá plavba okořeněná trochou panenské (promiň) nejistoty. Mě se to moc líbilo a nabídka na jakokoli plavbu se mnou stále platí :)
Bylo by mi potěšením.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř čer 02, 2010 9:33 am

Mooc pěkné :good: Na závěr i slza málem ukápla.. :cry:
Kdy vyrážíš opět?

Kdy budeš chtít přepsat nick na "jednička"?

Píšeš hezky, až vyhlásíme literární soutěž (první nařadě bude foto), budeš jasný favorit ;)

Snad se také odhodlám něco napsat z první plavby....nic se nestalo, ale něco se nepovedlo.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » stř čer 02, 2010 1:25 pm

To: marks – díky, mám radost, že jsem Ti zpříjemnila, takhle na dálku, pozdní večery :oops:

To: Milos – děkuji za pochvalu a moc děkuji za odvahu popsat Tvou „veselou zkušenost“ z první skipper-plavby :good: . Díky, pobavila jsem se (i na rozborce/sborce WC).

To: designer – díky a taky díky za nabídku, snad se někdy na lodi potkáme, ráda se přiučím novým věcem. Budu si hlídat Tvé nabídky ;) .

To: Libor – díky a na moře vyrážím 10.7. (sednu na trajekt na Korfu) a 12.7. přesedám na malou přeplavbu Korfu - Sicílie jako lodník, ne-dovolenková přeprava lodě.
A napiš tedy taky něco z první plavby – když už jsi to načal…

Ohledně nicku: je to moje stará volačka z dob hraní si se CB.
A kromě toho, když jsem Dvojka, pořád můžu něco zlepšovat, pokud bych byla Jednička, musela bych být opravdu dokonale neomylná – a to už bych asi nebyla já :crazy: .
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » stř čer 02, 2010 2:46 pm

Máš pravdu, Dvojko. Jednička může být jenom Paroubek, jak mu naznačil Topolánek. Představ si, že by tě pak takhle zdravili všichni lidi, no fůůůůůj. Ahoj a jen tak dál.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » stř čer 02, 2010 2:53 pm

To: smucek
Tak tahle mě to nenapadlo :rofl: , ale pak má i má přezdívka velmi zajímavé, smysl měnící, ruční zobrazení.
Přidej k Topolánkově jedničce ukazovák a máš Dvojku s celkem pěkným dalším smyslem.

Mimochodem, upravuji ještě pár foteček, z nějakých nepovedených manévrů, pokud bude zájem, hodím je sem, mezi vás dravce…
Naposledy upravil(a) Dvojka dne stř čer 02, 2010 2:58 pm, celkem upraveno 1 x.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř čer 02, 2010 2:57 pm

jací dravci?
roztomilá domácí zvířátka...

Obrázek

B.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » stř čer 02, 2010 4:35 pm

Tak dámy a pánové, přidávám poslední vtipné fotky k reportáži :D .

Když se daří, tak se daří a zadaří se občas i zachytit se při obratu okem lana o kovové oko na stěžni.
Obrázek

Bára to pak šla uvolnit
Obrázek

A nevěřícně se ještě jednou obrátila a zkonstatovala: máme opět stejný problém! Lano totiž vyskočilo na rolfok až při obratu, potvora.
Obrázek

Ranní zamyšlení u čaje: tahle vystresovaně jsem vypadala každé ráno.
Obrázek

A takhle utahaně každý den po zakotvení.
Obrázek

Vést lodní denník je povinnost, já se klidně přiznám, že tohle foto (ze začátku plavby) zachycuje jediný a poslední okamžik, kdy jsem ho měla v čase plavby v ruce. Na zápisy cestou mi už pak nezbýval čas.
Obrázek

hustotles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hustotles » stř čer 02, 2010 5:21 pm

tak jsem to všechno konečně dočetl.
díky za skvělé čtení, máš talent na psaní "deníku", je to vážně čtivý, svižný a vtipný
gratuluji a až pojedeš příště, snad zas budeš mít chuť se podělit....... pro takový jako já, kdo se na moře dlouho nepodíval a sám neví kdy podívá, je to příjemná exkurze
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » čtv čer 03, 2010 9:18 am

:thmbup: Dvojko skvělé! Není co dodat.Jachting jak má být. Skvělé čtení a ještě lepší zachycení obrazem.Namor
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » čtv čer 03, 2010 12:04 pm

Díky pánové, snad jsem vás pobavila, my jsme se totiž na naší plavbě bavily neskutečně :D .
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » ned čer 06, 2010 10:57 pm

Dvojko!

Vrátil jsem se z Řecka a po 10 dnech na moři konečně dočetl reportáž. Díky za počtení, bezvadná.
Z reakcí pisatelů , hlavně těch negativních, si nic nedělej. Jezdi, jezdi a sbírej zkušenosti,. Za rok , za dva tihle pisatelé jen budou koukat , jak válíš. Po pravdě řečeno, kdo z nich si v tom Jugu zajezdil jako Ty?! 8)
8)
a líbí se mi jedno motto tady...................vlny, vítr , nu to jsi chtěla, ne?! / upraveno /
Jozef.
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jozef. » pon čer 07, 2010 10:09 am

Ahoj Dvojka,
okrem toho, že ma zaujala Tvoja reportáž zaujímalo by ma akým spôsobom sú nasnímané tie zábery napr. pri zaseknutom rolfoku?

To ste mali sesterskú loď alebo z pomocného člna?
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pon čer 07, 2010 11:54 am

To: tatíneček
mě se tohle počasí a vlnky vždy moc líbily :D , jen je pravda, že jsem nechtěla tenhle luxus na své první skipper-plavbě.
Ale zajezdili jsme si… 8) .
Jestli budu válet, to nevím :? , ale snažím se něco se naučit. Takže další plavby mám teď domluvené jako lodník nebo kuchař a taky snad pojedu na dovolenou jako člen posádky s lidmi, kteří se učili plachtit v Anglii – na to se těším, doufám, že to klapne.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pon čer 07, 2010 11:59 am

Jozzef píše: ...zaujímalo by ma akým spôsobom sú nasnímané tie zábery napr. pri zaseknutom rolfoku?
To ste mali sesterskú loď alebo z pomocného člna?

Ahoj, jelikož jsme neplánovaně zařadili místo výletu na Hvar :hmm: spolujízdu s lodí Frank&Rose (je to popsané někde na prvních stranách), kde bylo 8 kurzantů, tak se při tomto počtu vždycky našel někdo, kdo netahal za lana, nebo nestál u kola a mohl ty naše veselé chvilky fotit :whist: .
Jezdili jsme většinou na dohled, takže fotky, které vznikly, jsou jednak nafocené dobrým foťákem a taky jsem dělala zvětšeniny a výřezy :D .
hustotles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hustotles » pon čer 07, 2010 2:39 pm

ty náklony jsou fakt good :-) jestli se vám to stalo hned první den, tak se nedivím že někteří členové posádky z toho byli mírně vykolejeni ;-)
já na první (a zatím poslední) plavbě byl taky s ne uplně zkušeným kapitánem a vím, že někteří členové posádky měli s důvěrou v kapitána taky problémy při větších náklonech lodi ............... z toho co vidím na fotkách by se asi po.... (to nejspíš i já ;-) )
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » pon čer 07, 2010 2:56 pm

To: hustotles
1) stalo se to hned první den a pouze to, že Peťa s Verčou nikdy na lodi nebyly, byla možná výhra – nevěděly, zda to není standart ;)
2) ty náklony v tu chvíli nevnímáš, makáš jako čert :shock:
3) ještě nám kousek k namočení plachet chyběl :?
4) neboj, nepos… by ses – jemný strach Ti nedovolí tuto činnost vykonat ještě pár hodin :oops:
Davídě
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Davídě » úte čer 08, 2010 12:22 pm

Nazdárek Sylvi,

taxem si po příletu z Kyklád votevřel jedny Svijany ke čtení reportáže, potažmo celého vlákna,..a ke konci už jsem ji celkem měl :)

V Šukostánu jsi mi stačila povědět jen zlomek...

Pěkně rosteš,..mám radost.

P.S. Možná zde nezazněla jedna důležitá věc,..pro všechny ředitele moří a prezidenty vesmíru, a pro ty, kteří tě neznají...že sic námořní praxí ještě neprotřelá máš naštudováno tolik teorie a o jachtingu ve skutečnosti víš tolik (podobně jako Luna), že by se mohl kdekdo zde či na moři zastydět,..kdyby to věděl.
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Dvojka » úte čer 08, 2010 12:44 pm

Díky, kapitáne, že jsi se mne zastal... :oops: časem se poddá i ta praxe, snad :hmm:
Davídě
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Davídě » úte čer 08, 2010 1:01 pm

Jasan, víš, že už se o tebe nebojím :)
Batcheeba
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Batcheeba » úte čer 08, 2010 3:37 pm

K čemu jsou tuny teorií, když v praxi nevzpomeneš na základy. Platí pro všechny obory lidské činnosti, nikoli jen pro plavbu. Takže tu teorii bych tak nepřeceňovala.
Konec dobrý, všechno dobré.

Zpět na