Opakuji, všechny rady, které zazněly a vycházely z vlastních zkušeností zde přítomných pánů jachtařů (a byly by platné v dané situaci), jsem si pečlivě uložila do paměti. Díky za ně

.
Citace z příruček pro jachtaře jsem nepochopila – k čemu to bylo

? Knih, příruček a skvělých materiálů máme všichni plné knihovny a já je mám taky. Od PC je umíme všichni odcitovat do posledního písmene. Rady co by se kdyby… a jak mělo… to už se tady probíralo v jiných vláknech – a díky za ty vlákna.
Tahle reportáž byla zde uveřejněna nejen pro pobavení, ale taktéž jako připomínka začátků, nebo drobné upozornění pro budoucí skippery, že ne vždy se vše daří tak, jak jsme se učili a jak bychom si přáli.
To, že jsem zde tuhle reportáž i s nedokonalostmi mého vedení zveřejnila (po týdnu, kdy jsem měla možnost každou chybu projít s člověkem, který má zkušenosti, ale to už jsem taky psala), je snad dostatečným důkazem, že mi nevadí pitvání (díky pitvě umíme lépe léčit

).
Ráda si přečtu rady, případně kdo se za jakých okolností s čím podobným setkal a jak to řešil.
To: karelrs – klidně tedy kritizuj

, ale k věci a s ohledem, že šlo o první samostatnou plavbu. Dělám chyby a dělat je ještě nějaký pátek budu. Jsem si jich vědoma (je horší chyby přiznat, nebo si je neuvědomovat?), snažím se je napravovat a učím se. Takže tu kritiku taky unesu…
karelrs píše:…nebo možná proto, nedisponuje "pokorou" a její emancipace je někdy na škodu…
Jo, jsem taky člověk a mám tedy stejné právo (i na pár chyb v začátcích), svobodu a nezávislost. Nebo to mám chápat tak, že když jsem ženská, nemám na jachtu lézt jinak, než opalující se doplněk silného kapitána muže? Tohle jsem prostě nepochopila

.
Nechápu taktéž odpovědi typu:
Batcheeba píše: … Nemám napluto 1000 mil a nemám ani skipperský průkaz. …Je lepší dovézt posádku do přístavu v bědném stavu, než vůbec.
Pokud nemá napluto a nemá průkaz, proč ty silné rady? Teorii zvládáme všichni.
Mimochodem, posádka byla do přístavu dovezena bez nejmenší újmy.
Batcheeba píše: …Mám doma dvě děti … Nevím, jak na tom jsi v tomhle směru ty, ale ve mně to vyvolává zatraceně silný pocit odpovědnosti.
A proč ty silné věty o zatraceně silném pocitu zodpovědnosti? To jako že ten, kdo nemá dvě děcka, nemá pocit zodpovědnosti

? To je silné kafe.
Zde mé odpovědi byly vedeny opět ve stejném tónu, jaký použila pisatelka - v přehnaném

.
To, že nejsem vždy úslužná, neznamená, že jsem nevychovaná. Pouze odpovídám stejně emocionálně jako ten, na jehož připomínky reaguji.
Má odpověď na boty by možná nepostrádala logiku, kdyby zde doktorq10 nemazal druhý den své příspěvky. Pak to vypadá, že jsem se obracela pouze na Strycka_Bidlo. Ovšem má dlouhá odpověď byla určena oběma, Strycek_Bidlo ji měl určenou za poslední větu, kterou mě víc než jen pobavil (a mé známé taktéž, mimochodem taky jachtaře):
Strycek_Bidlo píše: … mají na nohou lehké trekové boty. … zdá se mi zbytečné té lodi ubližovat víc, než je nezbytně nutné…
No prostě smrt za nebílé nejachtařské obutí.
Tak já nevím, šťourat do nesmyslných blbostí (které se už řešily v jiném vlákně) se může, ale odpovědi ve stejném duchu už jsou nepřiměřená obrana? Ok, tak zařídím se dle požadovaného.
Možná mé odpovědi jsou někdy ostřejší, ale já raději ostré chilli s čokoládou než máslo s medem

.