Ahoj dvojka.
Napísala si pútavý, poučný, pekný a zábavný príspevok. Čo k tomu dodať? Keď ide skipper na more s posádkou, berie na seba riziko a zodpovednosť. Koľký z nás to dokážu? Ty a mnohí iný to zvládli. Posunulo ťa to ďalej, a to ide. Aby človek posúval svoje hranice a obmedzenia, ktoré si sám stanovil, zdedil alebo mu ich nanútilo okolie. Posúval hranice, vzdelával sa, rástol a rozvíjal sa. A potom postupne odovzdával svoje schopnosti a skúsenosti ďalej. Držím ti palce a všetkým čo sa o to snažia, je to dobrý breh na ktorom práve stojíš.
Toto fórum beriem ako platformu na poučenie, zábavu, stretnutie a pokec jachtárskej komunity. Je to slobodná platforma, a tak, píšu sem aj tí, ktorí to nedomyslia a necítia zodpovednosť za svoje prejavy. Možno je to niečo, čo nechápem zas ja, tiež som len človek so svojimi obmedzeniami. Tí, čo trochu životu, moru, jachtingu a veciam okolo rozumejú, prešli si to a vedia sa vcítiť do tvojho postavenia na tvojej prvej samostatnej plavbe, ti vzdali hold tu na foré, alebo aspoň vo svojom duchu. Ty čo tak neurobili, majú na to rôzne dôvody a je to ich vec. Ale tí, čo sú sarkastický a podobne, s dovolením, tak tí sa motajú v kruhu svojho ja a mantinelov, ktoré si sami stanovili. To sa mi nezdá zábavné, ani poučné a vonkoncom nie pútavé i keď to môže zaujať, na chvíľu. To je tiež ich vec. Ak by si ich hľadala, musíš plávať ďáááleko, ďáááleko, ďáááleko, potom dlho, dlho nič, a potom tam možno dakoho nájdeš. Ale mne sa tam chodiť nechce, neviem či to stojí za to, nemám na to vzdelanie ani skúsenosti, aby som z tade niekoho ťahal, neviem ani, či niekto o to stojí. Časom, možno, mne sa teraz páči tu.
Ja som tiež porobil nejaké tie koniny a niektoré svoje príspevky by som tiež teraz napísal ináč. Vtedy som ich napísal ako som najlepšie vedel, ale to som bol iný človek ako som dnes. Teda idem ďalej, občas sa otočím a vrátim, pozriem čo som vykonal zle alebo dobre a snažím sa zobrať si z toho poučenie, ale nebudem sa zaoberať všetkým čo sa okolo mňa zomelie. Ako sa hovorí, psy štekajú, ale karavána ide ďalej... Keby som ja dával sľub, že na každý príspevok odpoviem, tiež by som nepredpokladal, že sa to tu bude takto vyvíjať. Ten sľub by som zmenil, je to môj sľub, a môžem si s ním robiť čo chcem a kedy chcem.
Asi sa tu teraz okamžite rozpúta diskusia, a budeme v tom „lietať“ viacerí, nevadí, už som prežil horšie veci ...
Prajem pekný deň, dobrý vietor a aspoň stopu vody pod kýlom, všetkým čo sa plavia a plaviť sa budú na tejto prekrásnej modrej guli, vznášajúcej sa v oceáne vesmíru , nech ste ktokoľvek a máte akékoľvek názory a presvedčenie. Nech je voči nám Neptún láskavý a dožičí nám.