Liptovská Mara 16.-23.7.2016

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Liptovská Mara 16.-23.7.2016

Příspěvekod Andrejjeep » ned črc 24, 2016 10:45 pm

Ako som sa učil plachtiť.

Ako šiel deň za dňom, mesiac za mesiacom, bolo jasné že svoju malú kajutovku Figaro do dovolenky nedokončím. A tak čím viac hlodala myšlienka kúpi malej okruhovky, ktorú by potiahol na vozíku za osobákom. Vzhľadom na pokročilí čas vzhľadom na termín dovolenky a zaplatené ubytovanie na Liptovskej Mare bola kúpa dovoz z CZ staršej okruhovky Flying Sailor tak trochu naháňačka dva týždne pred dovolenkou. Ale ako to už chodí, vyhliadol, dohovoril z majiteľom a v určený deň cesta pre FS. Potom ešte stihnúť pár nutných úprav (obrúsiť, nalakovať pínu, olaminovať vytmeliť kormidelný list + iných pár drobností). Všetko sa stihlo v hodine dvanástej .o) deň pred odchodom som skompletoval kormidlo, dovybavil sťažeň topenantou, domontoval nejaké záseky, rohatky a v sobotu hajde naložiť na vozík, zbaliť seba a rodinku a smer Liptovská Mara. Bol to aj môj nostalgický návrat na miesta kde som vyrastal. Prvé dva dni boli tradične chladné a upršané, takže na nejaký jachting nebolo ani reči. Aspoň som si vybavil kde spustím loď do vody a kde ju budem kotviť. V tom mi v ústrety vyšiel kemping kde som bol ubytovaný.
V pondelok doobedu bol ten deň, kedy sa počasie umúdrilo a teda hurá na vodu. Spustenie prebehlo celkom bez problémov. Ešte na vozíku som postavil sťažeň, upevnil rahno, natiahol všetky potrebné spúšte a oťaže. Pár minút sa už FS pohupovala na vodách Mary. To som nečakal čo za prekvapenia ma čaká. Dole náplavkou som zišiel v pohode, hore už nie, nakoľko Honda ma pidi kolesá, a podklad bol sypký tak pre pobavenie osadenstva brehu som sa zahrabal. No nič odpojiť vozík, poprosiť pomoc o drcnutie a Honda bola zase na pevnom podklade. V tú chvílu som si blahorečil že gurtne z SUV som si nechal pri rezerve v osobáku. Takže nadpojenie všetkých gurtní a lán (cca 12m) a pomaly som vytiahol vozík na pevnú plochu, prepojil a odstavil na príjazde.
Potom už nič nestálo v ceste ísť na vodu. Predpoveď na vietor bola cca 8-11km/hod. Vytiahnuť hlavnú, kosatku, sklopiť kormidelný list a už sme sa sunuli po jazere. Po nejakej dobe plachtenia a skúšania nadstavovania plachiet došla prvá začiatočnícka chyba. V zápale boja som nejako pozabudol spustiť plutvu pod trup. Po spustení už to toľko ani nedryftovalo. Prvý deň sme ukončili cca po 3 hod. plachtenia, nakoľko začali byť nárazy vetra cez 20km/hod. Pri pristávaní na mólo sa ešte polovička stihla vykúpať nakoľko miesto toho aby sa najskôr chytila molá, tak vykročila. A keďže vietor fúkal nie z najvhodnejšej strany tak logicky nasledoval pád do studenej vody. No stáva sa, potom už si dávala set sakra pozor. .o)
Pre úspech som teda opakoval pristátie u móla na plachty ale to sme spustili už kosatku dole zo synom. Potom sa už pristátie podarilo. Vyviazať plachetnicu, zbaliť plachty, odniesť veci na chatku. Hurá na zaslúžený obed a po obede sa ísť vyčvachtať do Bešeňovej do termálnej vody.
Ďalšie dni boli podobné do obedu poobede jachting, po celej Liptovskej Mare. Vždy si vytýčiť nejaký cieľ kam chceme doplávať na základe smeru vetra. V piatok, keď sa vietor otočil na severný až severozápadný tak sa dalo doplávať bez problémov na Dechtáre kde sme si dali obed a nazad na vodu.
Celkovo som naplával cca skoro 20hod čistého plachtenia, za sile vetra od 1 do 4 stupňa Beauforta a približne do 15 Nm. Vyskúšal všetky možné smery plachtenia, ktoré mi staršie plachty dovolovali, obraty proti vetru aj po vetre, plavbu na motýľa – tu silno chýbal spinakrový peň. V piatok po poslednej plavbe už len poďakovať Neptúnovy za jeho láskavosť príjemného vetra a večer po zbalení lode si len pripiť na úspešný koniec dovolenky.
V sobotu už len dobaliť, zapriahnuť za auto príves z plachetnicou a príjemných cca 350km cesty domov.

Staviame na vodu
Obrázek

Obrázek

Po prvej plavbe
Obrázek

Počasie prvé dni
Obrázek

Druhé kotvište
Obrázek

Pohoda pri plachtení
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Maly kadet
Obrázek

Boli aj iné plachetnice
Obrázek

Dechtáre
Obrázek

Obrázek

Cesta domov
Obrázek

A.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: Liptovská Mara 16.-23.7.2016

Příspěvekod Omen » ned črc 24, 2016 11:05 pm

Hezká reportážička, díky Andreji :good:
mikeduck
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13
Kontaktovat uživatele:

Re: Liptovská Mara 16.-23.7.2016

Příspěvekod mikeduck » stř črc 27, 2016 8:40 pm

Hezká reportáž.Je vidět že i s malou lodí se dá strávit pěkná dovolená.

Zpět na