Mám před první plavbou - prosím vás, uklidněte mě :D
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- nelamarina
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Mám před první plavbou - prosím vás, uklidněte mě :D
Ahoj všichni,
tak jsem se právě dozvěděla, že jedu v létě na dva týdny do Chorvatska na jachtu. Těším se moc, všichni, co už to zažili, jsou nadšení, posádka bude skvělá, prostě samá pozitiva.
Akorát jedna věc. Mám velký strach z mořské nemoci. Třeba v autě nebo v letadle mi nikdy špatně nebylo, ale na jiné než říční lodi jsem nikdy nebyla, takže až takové houpání, jako je na moři, jsem nikdy nezažila. Vím, že je to o psychice, takže když si řeknu, že mi tam špatně nebude, tak prostě nebude.
Ale moc bych si přála, abyste mi pomohli vašimi historkami o tom, jak jste přijeli poprvé na loď, možná jste se taky báli, ale pak jste zjistili, jak je to úžasné a na nějakou nevolnost jste ani nepomysleli.. A když už náhodou trošku jo, jak jste se tomu bránili? Co byste mi poradili a doporučili?
Díky moc a šťastnou plavbu přeje
Nela
tak jsem se právě dozvěděla, že jedu v létě na dva týdny do Chorvatska na jachtu. Těším se moc, všichni, co už to zažili, jsou nadšení, posádka bude skvělá, prostě samá pozitiva.
Akorát jedna věc. Mám velký strach z mořské nemoci. Třeba v autě nebo v letadle mi nikdy špatně nebylo, ale na jiné než říční lodi jsem nikdy nebyla, takže až takové houpání, jako je na moři, jsem nikdy nezažila. Vím, že je to o psychice, takže když si řeknu, že mi tam špatně nebude, tak prostě nebude.
Ale moc bych si přála, abyste mi pomohli vašimi historkami o tom, jak jste přijeli poprvé na loď, možná jste se taky báli, ale pak jste zjistili, jak je to úžasné a na nějakou nevolnost jste ani nepomysleli.. A když už náhodou trošku jo, jak jste se tomu bránili? Co byste mi poradili a doporučili?
Díky moc a šťastnou plavbu přeje
Nela
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
Morska nemoc je strasliva, ma 2 faze, v prvni mas strach, ze umres, v druhe fazi mas strach, ze neumres
ale vazne, zatim vsechny zensky, co se mnou pluly, mely z morske nemoci strach a zadna se mi na lodi, narozdil od chlapu, nepoblila
Zaklad je, si pri vetsich vlnach, necist nebo nekrajet cibuli, sledovat pevninu nebo horizont a nejlip vzit do ruky kormidlo
Uvnitr lode to take neni lepsi nez venku, cestou na zachod zavri oci a jdi poslepu
peknou dovcu

ale vazne, zatim vsechny zensky, co se mnou pluly, mely z morske nemoci strach a zadna se mi na lodi, narozdil od chlapu, nepoblila
Zaklad je, si pri vetsich vlnach, necist nebo nekrajet cibuli, sledovat pevninu nebo horizont a nejlip vzit do ruky kormidlo
Uvnitr lode to take neni lepsi nez venku, cestou na zachod zavri oci a jdi poslepu
peknou dovcu

- rb
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 5
Ahoj Nelo, vítej na fóru.
Správně položený dotaz. Upřímně řečeno, velká část zodpovědnosti za mořskou nemoc leží na skipperovi/kapitánovi. Pokud ví, že má na lodi nováčky, kteří nemají "zkušenost" tak je nejdříve poučí a aklimatizuje na pobyt na lodi. Protože, co si budem povídat, jestli vyrazíte na moře hned jak se nalodíte a moře bude jen trochu víc houpat, tak tě mořská nemoc nemine. Na druhou stranu nemine ani zkušenější "námořníky". Pokud tedy budeš mít tu čest chytit mořskou nemoc, zcela jistě už budeš vědět kdo za to může.
Existuje několik málo pravidel co by člověk neměl a naopak měl, když už má pocit, že něco na něj leze. Člověk by neměl pít alkohol a neměl by kouřit. Měl by něco malého jíst, někdo jezdí na sušenky, někdo na bonbón, jiný na kus salámu. Něco si najdi a uždibuj. Je vhodné dodržovat pitný režim. Pokud se nemoc už rozvine a není úniku musíš přišpendlit zrak na pevný bod aby jsi dala svému vestibulárnímu systému jasně najevo, že to co hlásí mozku jako pohyb je pravda na rozdíl od informací z oka. Vhodný bod je pak pevnina, pokud není tak horizont. Pomáhá předvídat jaký bude následovat pohyb lodi. Když jsi u kormidla jde to mnohem lépe. Viz rady výše.
Nicméně výjimky z pravidel existují (každý máme něco, že) například když to na mne leze, uklidím se do přední kóje a tam uhoupán to prospím. Možná to souvisí s tím, že když je člověk unavený je více náchylný k mořské nemoci.
Dej vědět jak jsi dopadla, přeji hezkou dovolenou a užij si to.
R.
Správně položený dotaz. Upřímně řečeno, velká část zodpovědnosti za mořskou nemoc leží na skipperovi/kapitánovi. Pokud ví, že má na lodi nováčky, kteří nemají "zkušenost" tak je nejdříve poučí a aklimatizuje na pobyt na lodi. Protože, co si budem povídat, jestli vyrazíte na moře hned jak se nalodíte a moře bude jen trochu víc houpat, tak tě mořská nemoc nemine. Na druhou stranu nemine ani zkušenější "námořníky". Pokud tedy budeš mít tu čest chytit mořskou nemoc, zcela jistě už budeš vědět kdo za to může.
Existuje několik málo pravidel co by člověk neměl a naopak měl, když už má pocit, že něco na něj leze. Člověk by neměl pít alkohol a neměl by kouřit. Měl by něco malého jíst, někdo jezdí na sušenky, někdo na bonbón, jiný na kus salámu. Něco si najdi a uždibuj. Je vhodné dodržovat pitný režim. Pokud se nemoc už rozvine a není úniku musíš přišpendlit zrak na pevný bod aby jsi dala svému vestibulárnímu systému jasně najevo, že to co hlásí mozku jako pohyb je pravda na rozdíl od informací z oka. Vhodný bod je pak pevnina, pokud není tak horizont. Pomáhá předvídat jaký bude následovat pohyb lodi. Když jsi u kormidla jde to mnohem lépe. Viz rady výše.
Nicméně výjimky z pravidel existují (každý máme něco, že) například když to na mne leze, uklidím se do přední kóje a tam uhoupán to prospím. Možná to souvisí s tím, že když je člověk unavený je více náchylný k mořské nemoci.
Dej vědět jak jsi dopadla, přeji hezkou dovolenou a užij si to.
R.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Zatím jediné, co vím že zabírá na 100% už i u započaté kinetózy http://www.nausicalm.com/nausicalm-sirop.html . Bohužel k sehnání jenom ve Francii,i Lucemburská a Belgická posádka si pro to jeli do Francie. Osobně jsem nikdy nijakou formou kinetózy netrpěl,ale pár posádek s i těžkými příznaky už jsem měl. Jako prevence je výborná,neotupuje. Ostatní farmaceutiká otupují, dle vlastního pozorování, více či méně a přírodní antikinetiká zabírají jenom do určité míry. Bát se ale kinetózy na Jadranu a hlavně v létě je trochu přehnané.
howk
Monty
howk
Monty
Dobré a hlavně praktické téma
Zatím mým posádkám bylo jen lehce nevolno, nikdy to nebylo nic horšího. To by fakt musely být mazec vlny a pak se neubrání ani zkušený námořník za kormidlem. Hlavně se toho neboj, protože si to akorát přivoláš. Ale pro jistotu doporučuju kinedril a hlavně si ho vem dopředu/preventivně, když už je ti špatně, tak je pozdě. A když už sis ho nevzala a přišlo to, tak doporučuju žvýkačky Travelgum. Jsou běžně k sehnání. Mi jednou pomohlo plavat v moři, ale moc nevím, jestli mi bylo špatně z houpání, nebo z předchozího večera
Jirka

Jirka
Pokud chceš vědět něco o mořské nemoci, koukni ZDE
morska nemoc
zlobila jednu clenku me posadky kdyz se divala na vodu jak dole leti ty vlny, kdyz ale lezela a divala se na nebe tak to bylo lepsi.
- mikel
- návštěvník fóra
- Reputace: 7
Pokud jedeš do Chorvatska teď, kdy panují letní podmínky. Nemusíš se mořské nemoci vůbec bát. Pokud by jste pluli v silnějším větru, který přinese vlnky ( neříkám vlny), tak se také neboj. Většinou je lidem špatně z životosprávy, která na lodi panuje. V případě, že přeci jenom si v sugeruješ myšlenku, "bude mi špatně", tak ať tě pustí kormidlovat. Budeš se soustředit na jinou činnost a budeš v pohodě.
Dle mé zkušenosti pomáhají špunty do uší. Není to úplně praktické na palubě, není překvapivě moc slyšet, ale na spánek a nebo na již zmiňované krájení cibule v podpalubí, kdy není nezbytné být na "příjmu" to docela slušně pomáhá. Na trajektu na Island se v podpalubí bez toho prakticky nedalo fungovat. A tam tě ke kormidlu jen tak nepustí.