Mám před první plavbou - prosím vás, uklidněte mě :D

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

nelamarina
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Mám před první plavbou - prosím vás, uklidněte mě :D

Příspěvekod nelamarina » pon čer 29, 2015 5:32 pm

Ahoj všichni,

tak jsem se právě dozvěděla, že jedu v létě na dva týdny do Chorvatska na jachtu. Těším se moc, všichni, co už to zažili, jsou nadšení, posádka bude skvělá, prostě samá pozitiva.

Akorát jedna věc. Mám velký strach z mořské nemoci. Třeba v autě nebo v letadle mi nikdy špatně nebylo, ale na jiné než říční lodi jsem nikdy nebyla, takže až takové houpání, jako je na moři, jsem nikdy nezažila. Vím, že je to o psychice, takže když si řeknu, že mi tam špatně nebude, tak prostě nebude.
Ale moc bych si přála, abyste mi pomohli vašimi historkami o tom, jak jste přijeli poprvé na loď, možná jste se taky báli, ale pak jste zjistili, jak je to úžasné a na nějakou nevolnost jste ani nepomysleli.. A když už náhodou trošku jo, jak jste se tomu bránili? Co byste mi poradili a doporučili?

Díky moc a šťastnou plavbu přeje
Nela
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon čer 29, 2015 5:56 pm

Doporucuji zakoupit zazvor nebo alespon zazvorove tablety. Skutecne to funguje a clovek neni zabity jako po pouziti leciv.
F
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod F » pon čer 29, 2015 6:08 pm

Vraj najlepšie pomôže ľahnúť si pod košatý dub a zavrieť oči. Mne sa však nikdy nepodarilo ten dub nájsť, keď ho bolo treba. Najviac mi pomáhalo zdržovať sa pri korme, pozerať čo najďalej (horizont), venovať sa povinnostiam a nemyslieť na morskú chorobu. O 2 - 3 dni prejde :)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 29, 2015 6:44 pm

Taky to chce si občas zobnout kusu čokolády, jablka, nějakého oříšku a podobně, aby měl žaludek co na práci a nemyslel na blbosti.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon čer 29, 2015 6:55 pm

Obrázek
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 29, 2015 7:03 pm

Jestli se bude jednat o příbřežní plavbu, tak si vždycky najdi pevnej bod na pevnině a nebudeš mít problém. Taky je dobrý zaměstnat mozek. Ideální je pozice za kormidlem.
Hodně pít, zázvor, nebo zázvorový bonbony.

Užij si první plavbu a nestresuj se ničim dopředu. :)
classic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod classic » pon čer 29, 2015 8:30 pm

nejhorší smrt je z vyděšení, říkala už maje babička. o prázdninách má mořská nemoc dovolenou a neni v chorvatsku- když
nebudeš chodit dolů do salonu, tak ti nic nehrozí
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon čer 29, 2015 9:23 pm

Morska nemoc je strasliva, ma 2 faze, v prvni mas strach, ze umres, v druhe fazi mas strach, ze neumres :lol:
ale vazne, zatim vsechny zensky, co se mnou pluly, mely z morske nemoci strach a zadna se mi na lodi, narozdil od chlapu, nepoblila
Zaklad je, si pri vetsich vlnach, necist nebo nekrajet cibuli, sledovat pevninu nebo horizont a nejlip vzit do ruky kormidlo
Uvnitr lode to take neni lepsi nez venku, cestou na zachod zavri oci a jdi poslepu
peknou dovcu :)
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » pon čer 29, 2015 9:26 pm

jíst do polosyta,držet se na palubě-na čerstvém vzduchu,neprochladnout,něčím se zaměstnat/nikoliv čtením/
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 29, 2015 9:40 pm

Martine chybí ti třetí nejhorší fáze, které se málokdo dožije a to, že si budeš přát umřít..... ;)
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pon čer 29, 2015 10:25 pm

Ahoj Nelo, vítej na fóru.
Správně položený dotaz. Upřímně řečeno, velká část zodpovědnosti za mořskou nemoc leží na skipperovi/kapitánovi. Pokud ví, že má na lodi nováčky, kteří nemají "zkušenost" tak je nejdříve poučí a aklimatizuje na pobyt na lodi. Protože, co si budem povídat, jestli vyrazíte na moře hned jak se nalodíte a moře bude jen trochu víc houpat, tak tě mořská nemoc nemine. Na druhou stranu nemine ani zkušenější "námořníky". Pokud tedy budeš mít tu čest chytit mořskou nemoc, zcela jistě už budeš vědět kdo za to může.

Existuje několik málo pravidel co by člověk neměl a naopak měl, když už má pocit, že něco na něj leze. Člověk by neměl pít alkohol a neměl by kouřit. Měl by něco malého jíst, někdo jezdí na sušenky, někdo na bonbón, jiný na kus salámu. Něco si najdi a uždibuj. Je vhodné dodržovat pitný režim. Pokud se nemoc už rozvine a není úniku musíš přišpendlit zrak na pevný bod aby jsi dala svému vestibulárnímu systému jasně najevo, že to co hlásí mozku jako pohyb je pravda na rozdíl od informací z oka. Vhodný bod je pak pevnina, pokud není tak horizont. Pomáhá předvídat jaký bude následovat pohyb lodi. Když jsi u kormidla jde to mnohem lépe. Viz rady výše.

Nicméně výjimky z pravidel existují (každý máme něco, že) například když to na mne leze, uklidím se do přední kóje a tam uhoupán to prospím. Možná to souvisí s tím, že když je člověk unavený je více náchylný k mořské nemoci.

Dej vědět jak jsi dopadla, přeji hezkou dovolenou a užij si to.
R.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon čer 29, 2015 11:11 pm

Nejlepší je sníst půl tabulky hořké čokolády a zapít teplým mátovým čajem.
To pomůže?
Ne, ale dobře se to zvrací ...
návštěvník fóra

Příspěvekod karma » úte čer 30, 2015 9:14 am

Ničeho se neboj, mě teďka celá posádka 4 hodiny chrápala v kajutě, byly vlny a vítr 26 kt, já byl za kormidlem rád že žiju a oni vůbec nevěděli co se děje a probrali se až v maríně, prej se jim hezky spalo, pěkně to houpalo.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » úte čer 30, 2015 12:34 pm

a ještě maličkost - pokud nepomůžou tyto rady, nedrž to v sobě ....je to o to horší...není to žádná hanba , prostě se vyblinkej ....mě můžeš věřit, není světového oceanu (krom, severního ledového) který bych nepokřtil svou žlučí ....a neboj, bude to v pohodě!
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte čer 30, 2015 12:42 pm

Zatím jediné, co vím že zabírá na 100% už i u započaté kinetózy http://www.nausicalm.com/nausicalm-sirop.html . Bohužel k sehnání jenom ve Francii,i Lucemburská a Belgická posádka si pro to jeli do Francie. Osobně jsem nikdy nijakou formou kinetózy netrpěl,ale pár posádek s i těžkými příznaky už jsem měl. Jako prevence je výborná,neotupuje. Ostatní farmaceutiká otupují, dle vlastního pozorování, více či méně a přírodní antikinetiká zabírají jenom do určité míry. Bát se ale kinetózy na Jadranu a hlavně v létě je trochu přehnané.

howk
Monty
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » úte čer 30, 2015 10:32 pm

jen malá poznámka ke zvracení-zásadně po větru
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » úte čer 30, 2015 11:23 pm

:D malá poznámka k malé poznámce: po větru je to vždycky, otázka je, co všechno nebo kdo je po větru. :?
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř črc 01, 2015 7:09 am

U rozběhlé kinetozy - Torecan čípky . Cca 4 hodiny spolehlivý záběr na kohokoliv. Jsou na předpis.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » stř črc 01, 2015 1:34 pm

pro trim ...pro kohokoli ne .....:-)
ale zvyknout se dá ...jen mne bolela hlava....ale pro mne je nejlepší si chlapsky odplyvnout a něco dělat ....
sirt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sirt » stř črc 01, 2015 3:18 pm

Dobré a hlavně praktické téma :) Zatím mým posádkám bylo jen lehce nevolno, nikdy to nebylo nic horšího. To by fakt musely být mazec vlny a pak se neubrání ani zkušený námořník za kormidlem. Hlavně se toho neboj, protože si to akorát přivoláš. Ale pro jistotu doporučuju kinedril a hlavně si ho vem dopředu/preventivně, když už je ti špatně, tak je pozdě. A když už sis ho nevzala a přišlo to, tak doporučuju žvýkačky Travelgum. Jsou běžně k sehnání. Mi jednou pomohlo plavat v moři, ale moc nevím, jestli mi bylo špatně z houpání, nebo z předchozího večera :D
Jirka
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv črc 02, 2015 11:41 am

Pokud chceš vědět něco o mořské nemoci, koukni ZDE
zdenek132
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zdenek132 » čtv črc 02, 2015 1:19 pm

nebát se, švagrová musí jezdit v autě jen vepředu, protože vzadu dostává mořskou nemoc a po třech dnech na lodi vysedávala na přídi a čekala na vlnky. A jinak zázvor, po Kinedrilu vše zaspíš a to je škoda....
asketa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

morska nemoc

Příspěvekod asketa » ned črc 05, 2015 5:25 pm

zlobila jednu clenku me posadky kdyz se divala na vodu jak dole leti ty vlny, kdyz ale lezela a divala se na nebe tak to bylo lepsi.
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » úte črc 07, 2015 4:48 pm

Pokud jedeš do Chorvatska teď, kdy panují letní podmínky. Nemusíš se mořské nemoci vůbec bát. Pokud by jste pluli v silnějším větru, který přinese vlnky ( neříkám vlny), tak se také neboj. Většinou je lidem špatně z životosprávy, která na lodi panuje. V případě, že přeci jenom si v sugeruješ myšlenku, "bude mi špatně", tak ať tě pustí kormidlovat. Budeš se soustředit na jinou činnost a budeš v pohodě.
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stouny » stř črc 08, 2015 9:06 am

Dle mé zkušenosti pomáhají špunty do uší. Není to úplně praktické na palubě, není překvapivě moc slyšet, ale na spánek a nebo na již zmiňované krájení cibule v podpalubí, kdy není nezbytné být na "příjmu" to docela slušně pomáhá. Na trajektu na Island se v podpalubí bez toho prakticky nedalo fungovat. A tam tě ke kormidlu jen tak nepustí. :-D

Zpět na