Je to bláznivý nápad, povedal by som že totálne nereálny. Ale nedá mi nad ním neuvažovať

.Prečítal som si niekolko krát Marisovu reprtáž o plavbe z ústia Dunaja do Chorvatska. Maris absolvoval úsek do Grécka. Takže moje závery:
1, Dnes nie je nikto schopný zorganizovať hromadný presun- návrat lodí železnicou. Ale ide to, nie je to nereálne, ale nestojí to pár korún, predpokladám 40-60 tis z prístavu Rieka do ČR, SR.
2, Lode, skrz bezpečnosť plavby musia byť s pevným kýlom. Teda ak má niekto loď s pevným kýlom a má už dosť plachtenia na rybníku, tak je to skvelá príležitosť vyraziť.
3, Preprava lodí do Bratislavy je lacnejšia ako preprava k moru, takže náklaďákom, alebo vagónom by to bolo zvládnutelné, trailer sailer majú velkú výhodu.
4, Dalšia možnosť je kúpiť loď na severe a po vodnej trase Rýn Dunaj prísť do Bratislavy, zazimovať a na budúci rok pokračovať. Prípadne valiť v kuse.
5, Etapu po Dunaji by bolo najlepšie poňať ako rozjazdu, teda nezávodiť, pretože by to bolo o tom kto dlhšie vydrží pri kormidle, kto sa nebojí plávať a riskovať v noci, prípadne kto skôr vstane, alebo má radar.
6, Etapové závody by boli velmi zaujímevé a myslím že je to realizovatelné v rámci nadštandartnej dovolenky. Prípadne by sa to dalo spraviť na dva roky. Rumunsko- Taliansko, Taliansko - Španielsko.
7, Odpoveď Tatínečkovi na otázku : kam popluješ z Malagy? Dá sa ísť rôzne, buď to stočiť trochu "do ľava" a pokračiovať na Kanáre, Kapverdy a ďalej, alebo to stočiť "do prava" a oboplávať Európu. Tiež sa to dá otočiť a vrátiť sa po etapách speť a zostať na trvalo v stredomorí. Prípadne do Rieky na vlak, alebo na vlek. Teda v Španielsku zazimovať a na ďalší rok pokračovať kam bude ctená libost.
8, Ale ak by to bol závod, tak pre víťaza by mala byť nejaká cena, to vidím ako največší problém.