Mám před první plavbou - prosím vás, uklidněte mě :D

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

nmy
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod nmy » stř črc 08, 2015 10:28 am

Myslím, že se mořská nemoc trochu démonizuje. Pokud nepluješ přes Atlantik nebo daleko na otevřeném moři, tak příliš nehrozí. Pobřežní plavba na Jadranu sice taky občas přinese nějaké větší vlnění, ale za těch cca 9 let (jaro - léto - podzim) jsem tam větší vlny zažil tak málo, že by se daly spočítat na prstech, a to navíc téměř vždy při bouřce. Pomáhá pobyt na palubě a fixace na pevný bod na pobřeží. Je fakt, že pohled na postižené kamarády na náladě nepřidá, ale polovina úspěchu je rozptýlení a odvedení myšlenek. Historická literatura britských námořních sil uvádí jako zaručený recept vypití pinty oleje, ale myslím, že bych to nedoporučoval, z pochopitelných důvodů. Toalety na lodi na takové události přece jen nejsou připraveny. :-)

Nováčci na lodi mají také často strach, že budou za "blby", protože budou - v případě, že na to dojde, postiženi nauseou sami a zkušení námořníci budou v pohodě. Ze zkušenosti mohu říct, že když vás postihne při rekreační plavbě velké vlnění, tak blijí všichni, samozřejmě až na kapitána, ten pouze zvrací. :-)

Rada: nezůstávat při plavbě v podpalubí, zejména pozor na horko při vaření (sám často při tom vyběhnu na palubu se zchladit a svlažit hrdlo), užívat si moře a na mořskou nemoc vůbec nemyslet.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř črc 08, 2015 10:57 am

nmy píše: ..... Rada: nezůstávat při plavbě v podpalubí, ...

Toto ale není univerzální rada. Moje žena zvládá divočejší plavbu právě pobytem v uzavřené kajutě.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » stř črc 08, 2015 8:16 pm

nmy píše:... Pokud nepluješ přes Atlantik nebo daleko na otevřeném moři, tak příliš nehrozí. ...

Takhle to vypadá, že MN způsobují nějaké zlé velké vlny, což ovšem není jak to tak vypadá úplně zcela pravda. Kámen úrazu je četnost vln. Problémem bývají oblasti kde se vlny setkávají z několika směrů a jdou rychle za sebou. Přes Atlantik jsem tedy ještě neplul, takže nemám z vlastní zkušenosti, ale obvykle na otevřeném moři je to víc v pohodě než v kdejaké "zátoce". ;)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » sob črc 11, 2015 12:00 am

Snažíte se hezky, byť někteří jen informacemi vyčtenými z knih.
Ale všimli jste si, že sem Nela od prvního příspěvku už nezavítala?
Aby to nebyla kamarádka těch dvou – jak se jen ta děvčata jmenovala?
Linda s Hankou asi ne, že? :-)
Pro neznalé – tohle je narážka na hru České nebe od DJC.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob črc 11, 2015 12:41 am

Těší mě že nejsem sám.
Všimnul jsem si moc dobře a proto jsem ani nereagoval. :P .

BTW: na tvůj příspěvek (GPS) jsem chtěl reagovat radou "hardreset", ale byl jsem pomalý. A nakonec rada Martina byla dokonalá.

EDIT:
lynx píše:...byť někteří jen informacemi vyčtenými z knih....
Máš pravdu. Kdo neměl tři dny a noci žaludek převrácený naruby a nebolel jej celý pajšl byť jen při pomyšlení na zvracení, neví co mořská nemoc je.
A zůstat po této zkušenosti u jachtingu se může jevit jako masochismus.... :mad:
pavel99
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod pavel99 » sob črc 11, 2015 2:13 am

Důležité je mít co vyklopit. Pokud není co, tak je blbě o dost déle :)
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

hlavně kousat

Příspěvekod prcekee » sob črc 11, 2015 7:54 am

hlavně vše pořádně pokousat at se o to ryby nemusí rvát - to jsem říkal svym dětem, sem tam někdo blinkal ale už jme měli kámoše sportovce adrenalinový šílenec a přišlo to na něj a nikdy jsem ho neviděl tak vyčerpaného a "vypnutého" prostě asi jednou za xxx to přijde na každého někdy víc a někdy méně ale kinedril a pivo vás taky zneškodní i s mořskou nemocí :crazy:
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » sob črc 11, 2015 3:21 pm

lynx píše: ...
Ale všimli jste si, že sem Nela od prvního příspěvku už nezavítala?
...

třeba i zavítala, a když to tady přečetla, tak ... :whist:
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pon črc 13, 2015 7:48 am

Nezavítala, protože je třeba zrovna ty 2 týdny na moři, jak píše ve svém prvním příspěvku.
Až se vrátí, tak se snad podělí o své houpavé zážitky.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » pon črc 13, 2015 8:44 am

Ahoj, co se týče houpavých zážitků řešíme jiný problém. Má přítelkyně nemá problém při plavbě (pravda, ono to zase tak moc u nás na řekách nehoupe), ale má problém po každém víkendu v pondělí v práci (při práci na počítači, při četbě) se s ní houpe celej svět, ještě tak dva dny po té. Já tohle nemám, neznám, ale prej je to dost nepříjemný.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » pon črc 13, 2015 9:01 am

Po týdnu na moři to mám taky. Zejména v uzavřených prostorách, typicky na wc. Pánském, dámy jsem ještě nezkoušel. Po pár dnech obvykle odezní. Neznám přesně lékařské důvody, ale řekl bych, že je to reakce na to, že se hlava přizpůsobí houpavému pohybu a v okamžiku kdy se svět kolem nehoupe mozek přesto podvědomě vyrovnává pohyb. Asi. třeba někdo fundovanější zná lepší vysvětlení. Jak se zdá tvá přítelkyně má asi reakci krapánek silnější, držim palce při hledání řešení.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

1.Plavba

Příspěvekod HoPrahok » pon črc 13, 2015 9:31 am

Ahoj, koukám, že se to tu rozebírá zprava doleva a zepředu dozadu včetně PP na medikamenty :-)

Mně se houpala země po absolvování kurzu a to tak, že po posazení na WC se protahovaly rohy rohových dlaždic. Od té doby nic. Jen, když se vrátím z moře, tak se v prvních dnech občas v noci probudím a mám pocit, že nám odplula loď (jako, že se uvolnila kotva)

Jeden rok byla manželka první 3 dny taková nijaká - prý divný pocit v břiše (žádné zvracení) a trochu bolest hlavy. Pak si dala 3 piva a 2 panáky, roztančila se do hudby a bylo po všem.

Myslím, že nejlepší varianta je průzkum bojem - tedy neboj se a jeď. Bát se předem je dobrý předpoklad si mořskou nemoc přivolat. Prostě jeď a uvidíš. Jestli bude zážitek dobrý či nedobrý, to je jedno, každopádně bude silný !

Zpět na