ECHOLINK - spojeni s ruckou ze sveta domu

Vysílání a příjem na amatérských pásmech na lodi. Zkušenosti, technika, rady atd.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

ECHOLINK - spojeni s ruckou ze sveta domu

Příspěvekod Beda » úte bře 20, 2012 10:12 am

Je vybudovana celosvetova sit prevadecu na 70 cm co maji pripojeni do internetu a umozni si navolit cil spojeni a potom lze fonicky komunikovat. Staci na to i rucni stanice. Musi mit moznost nastaveni tonu CTCSS a volbu DTMF tonu, coz maji ted vsechny novejsi VHF stanice pro radioamaterska pasma. Pouzivam 15 let starou rucku
http://www.rigpix.com/icom/icw32e.htm
Podminka je aby stanice mela tony CTCSS, DTMF volba jde nahradit ovladacem co se pouzival k zaznamnikum a foxum
Je k tomu potreba mit radioamaterskou volaci znacku, licenci. Vicer informaci a seznam prevadecu zapojenych na Echolink je na

http://www.echolink.org/logins.jsp
Kdyz se zada volacka prevadece do googla, tak najde info o kmitoctech a pokud ma ton CTCSS tak i ten.

Popsane je to cesky i na
http://www.hamradio.cz/prevadece/echo/echo.php
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon dub 23, 2012 12:43 pm

Tak jsem si do NB stahnul SW z
http://echolink.org/
Je to k pouziti sice jen pro radioamatery s platnou licenci , posilaji se tam obe strany.
Neni k tomu nutne potreba VHF stanice, obe stanice muzou mluvit pres PC , jedna,nebo obe pres VHF stanice. V prvopocatku se do prevadecu dalo vstoupit jen pres VHF radiostanici, jakmile prisel dostupny internet, tak se to zacalo propojovat s internetem a tak vznikla sit Echolink aby v tom byl poradek a tak kazdy prevadec na pridelene nekolikamisne cislo, to vytukam ne klavesnici PC, nebo rucky a spoji me to do pozadovaneho prevadece, bez ohledu na zem, kontinent.
Davam to sem, protoze si nekolik desitek jachtaru udelalo OK a nevyuzivaji to. Tak by to mohlo byt dobre k odzkouseni, co to umi. Ted je v HR regatka jachting.info a tak by to tam dobre fungovalo, bohuzel se nikdo nenasel, kdy by to odtamtud chtel vyzkouset.

Tak kdo mate amaterskou licenci OK, nainstalujte si to. Pokud bude problem zavolejte na SKYPE ok1doz
a rozchodime to.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv kvě 17, 2012 10:28 am

Prevadece echolinku v provozu

Welcome to Zagreb - CROATIA
9A0UZG-Repeater is located on Mt.Sljeme - 1033 mAsl - JN75XV - bude mit velky dosah je 1033m vysoko
----------------------------------------------
RTX: 438.750/431.150 MHz
TX limit: 5 minutes
Inactivity timeout: 30 sec
Sys. admin: 9A4CD
----------------------------------------------
Do NOT use this Repeater for
testing your equipment.
----------------------------------------------
Thank you for visiting EchoLink
in Croatian capital - ZAGREB

9A0UKN-R Promina,JN83CW,438.800R ON 10:09 337389
9A0USI-R Sibenik,JN73WR,438.675R ON 10:05 363664
9A0UZG-R Zagreb/Sljeme-438.750R ON 10:08 371397
9A1AAM-L ROVINJ-145.600 R0 ON 10:10 297171
9A1CAE-L Pozega 145,2875 MHz ON 10:07 298123
9A1CBB-R NOVI MAROF-145,7875 (R) ON 10:09 208694
9A1CDS-R Djakovo, JN95EH ON 10:09 459266
9A1CIG-L Split, 145.350 Mhz ON 10:09 414246
9A1K-L Kutina / Croatia O-a ON 10:07 421175
9A3COL-L VUKOVAR 145.350 ON 10:09 404247
9A3DZL Kostrena, JN75GH ON 10:11 614437
9A6AIB-L ZG 145.3375 MHz (1) ON 10:09 84100
9A6AIB-R Hrvatska [2/300] ON 10:22 471102
9A6AIV-L Rijeka 433.225 MHz ON 10:06 330532
9A6BA-L Punat ON 10:07 458197
9A6GDO-L Glina 145.400 MHz (1) ON 10:02 510704


http://www.9a6aib.net/9a/echolink
kdyz se da do googla znacka prevadece tak se najde vic informaci.

R je prevadec a primej vstup do nej
L je vstup do linky
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon zář 24, 2012 9:51 am

v HR byla na dovolene Alena 9A/OK7AR a vysilala i z trajektu jako /mm. Zdenek OK1AR to spojeni nahral a kousek poslal. Alena ma i neco natocene.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte dub 09, 2013 9:52 am

Resim probllem s Echolinkem, na jendom NB jde na druhem ne. Vedu s tim boj ( snad se to zlomi ) a tak jsem pozadal o radu Edu OK1UUK
.
.
.
jak jsme spolu mluvili odpoledne tak zasílám link na můj nový web - http://ok1uuk.webnode.cz/
Kde popisuje co tam resi a urcite odpovi na zadost o pomoc.

K te IP adrese, asi take nemam verejnou adresu, ale neco me neslo a tak jsem NB vzal do ruky a za poskytovalem jsem dosel, mam stasti ze bydli ve stejnem dome.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát dub 19, 2013 6:58 pm

Měl jsem problém s připojením na echolink přes NB, přes jeden mě to šlo, když jsem je vyměnil tak to nešlo. Takže závada byla v NB.

Bylo to v nastaveni sítové karty u mě i u Libora

sitová karta
upřesnit
v XP je to řízení toku = povolit
ve Vista zlepšení propustnosti = povolit
Hned se to rozjelo.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2286
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob zář 05, 2015 1:20 pm

Neco o echolinku je na
http://myslivna.info/?jak-na-echolink,65
Je tam i info o echolinku na Lipne.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti