Přistání u betonového skluzu

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Přistání u betonového skluzu

Příspěvekod Mira1 » stř kvě 25, 2022 11:49 pm

Ahoj, po 15 letech na gumácích si pořizujeme laminátku a řeším úplně stupidní záležitost: jak bezpečně přistát v místě (= přiblížit se ke břehu a vystoupit, nejde mi o vyvazování), kde je jen betonový sjezd do vody nebo kamenitý břeh? Příkladem budiž sjezd do vody pod slapskou přehradou. Na gumáku jsme pomalu přijeli ke sjezdu, žena vpředu, já vzadu u motoru, pomocí lodního háku zastavila pohyb člunu, seskočila do vody, já jsem zvednul motor a vyskočil taky, pohoda - pokud se dno člunu otřelo o beton, nic se nestalo. Jenže laminátka má vyšší bok, takže ho žena asi nepřeleze, aby skočila do vody (ona by ho přelezla, ale na nějaké větší skoky už nemáme věk ...), a ani případné otření lodi o tvrdé dno by nemuselo zůstat bez následků. Jak tedy na podobných místech přistáváte? Mě zatím napadlo jen pozadu, tam by se asi vylezlo snadno, akorát bych musel včas zvednout motor, čímž se zase připravím o manévrovatelnost. Možná to pak bude v reálu hračka, až se poprvé svezeme, ale zatím v představách mi to přijde docela jako věda.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Re: Přistání u betonového skluzu

Příspěvekod vojtaharok » pát kvě 27, 2022 12:13 am

U nás žena kormidluje, já dávám příkazy (kurz, změny kurzu, otáčky, neutrál, reverz...), naviguji, dělám s plachtami, s vysílačkou, skáču, vyvazuju... Je to praktické, jen to má tu nevýhodu, že budeš za chvíli kormidlovat hůře, než Tvá polovička :D
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » pát kvě 27, 2022 2:40 pm

S větší lodí si nemůžeš dovolit to co s gumákem. Autem taky nezaparkuješ tam kde se skútrem.
Všechno má své pro a proti. Proto jsem si gumák nechal..)
V Jižním Turecku kotví velké lodě s rusákama 200m od břehu. Já s gumákem přistanu přímo na pláži, kde jsme sami.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát kvě 27, 2022 7:21 pm

U sjezdu do vody se nepřistává, neb slouží pro nakládání a vykládání lodí. Další důvod je, že tam je mělko. Takže k přírodnímu břehu na zadní kotvu, kolík do břehu a vylézt přes příď.
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » sob kvě 28, 2022 12:50 am

Samozřejmě že chci ke sjezdu přijet, abych si došel pro auto s vlekem, loď naložil a odjel. Pokud je blízko molo nebo písčitý břeh, není problém, ale je spousta míst, kde je jen ten sjezd a nic použitelného v okolí. Snad se ozve někdo s větší lodí a nějakým použitelným know-how ... Taky jsem zjistil, že loď nemá vesla :-), což byl na gumáku dost dobrý nástroj na bezpečné přistávání kdekoliv nebo na pomalý pohyb v marině bez rizika zamotání se do mooringů. Uvidíme, jaké překvapení mě ještě čeká.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » sob kvě 28, 2022 7:16 am

Tady je pěkné video:
https://www.youtube.com/watch?v=dyEePIJXlwM&t=20s
Chtělo by to v ideálním případě vesla a molo vedle skluzu.
A pokud ne, tak možná hodit kotvu ze zádi a vpředu vyvázat lanem ke břehu, například na kolík, jak se dělá třeba na Orlíku.
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » sob kvě 28, 2022 2:23 pm

Ahojte. Ja mám síce len laminatovú pramicu a pristávanie riešim spôsobom že sa pomaličky priblížim k miestu pristátia , niekoľko metrov pred miestom pristátia vypnem motor (keď není prúd) zdvihnem motor a zotrvačnosťou sa blížim k miestu pristátia. Snažím sa aby som nenarazil do brehu. Buď brzdí manželka háčikom alebo ten kúsok do doveslujem. Vesla treba, sú povinná výbava. Keď som pri brehu nechávam určitú hĺbku , lebo keď leziem cez predok (alebo keď leziem manželka) tak sa trochu zanorí a mohol by sa spodok odreť, čiže kto vystupuje prvý tak ten si namočí nohy. Popri tom ako vystupuje manželka pridrziavam loď na mieste hacikom. Ten kto vystupuje prvý potom drží loď a ostatný vystupujù tak ako im to vyhovuje.
david
moderátor

Příspěvekod david » sob kvě 28, 2022 4:50 pm

vojtaharok píše:Tady je pěkné video:
https://www.youtube.com/watch?v=dyEePIJXlwM&t=20s
Chtělo by to v ideálním případě vesla a molo vedle skluzu.
A pokud ne, tak možná hodit kotvu ze zádi a vpředu vyvázat lanem ke břehu, například na kolík, jak se dělá třeba na Orlíku.

Dávat na moderní motorák vesla, to si děláš srandu. Navíc nevím proč bych vesloval, když mám motor a na vylepšení nepovedeného manévru na motor je lepší pádlo.
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » sob kvě 28, 2022 6:04 pm

Ospravedlňujem sa beriem späť, pádlo :crazy:
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » čtv čer 02, 2022 4:10 pm

To video je hezké, ale neukazuje tu část přistání, kterou tu řešíme, a kromě toho tam je molo nebo nějaká stěna, kam z lodi vylezl. Pádlo si taky asi pro jistotu pořídíme. Napadlo mě i před přistáním navléct nějaký hadr nebo gumu dolů na člun, aby zespoda chránil kýl, ale to je asi blbost. Uvidíme, až prvně vyplujeme, budeme asi improvizovat na místě. Zatím se mi jako nejsnazší jeví zacouvat setrvačností se zvednutým motorem, na zádi je nízký výstup + žebřík, sestoupit do vody, člun otočit a potom už je to snadné - tedy až na to, že manželka musí člun nějak udržet do doby, než přijedu s vlekem ...
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 02, 2022 7:14 pm

Pádlo patří do povinné výbavy. :crazy:

Zpět na