Kotvení na vlastním pozemku

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Kotvení na vlastním pozemku

Příspěvekod FinalStrom » čtv říj 08, 2020 3:22 pm

Ahoj,
jsem uplný začátečník a o lodích nic nevím, takže prosím polopaticky.

Vlastním pozemek u jezera. Pozemek je z části břeh a z části vodní plocha. Chtěl bych tam ukotvit nějaký menší hausbot nebo loď.
Dokázal by mě někdo nasměrovat, co všechno pro to musím udělat, případně ještě co musí splňovat ta loď?

Vyčetl jsem, že pokud bych měl loď bez pohonu do 10t a 2m výšky, tak bych ji nemusel nikde registrovat. Mohu si pak takovou loď postavit sám nebo ta loď musí stejně mít nějakou technickou kontrolu?

Předem děkuju za plodnou diskuzi :)
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Re: Kotvení na vlastním pozemku

Příspěvekod Petr OKIN » čtv říj 08, 2020 5:38 pm

Když pominu vše ostatní, začal bych otázkou - kde je to jezero? V ČR?
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » čtv říj 08, 2020 7:03 pm

Petr OKIN píše:Když pominu vše ostatní, začal bych otázkou - kde je to jezero? V ČR?

Ano, v Čechách. Pískovna s ukončenou těžbou, ale stále vyhlášeným dobývacím prostorem, revír rybářského svazu.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » čtv říj 08, 2020 8:17 pm

Pokud je těžba stále aktivní, tak to bude možná problém - pro začátek si zjisti, jestli je vůbec právně možné na jezeře cokoliv vodácky-sportovního provozovat.
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » čtv říj 08, 2020 9:29 pm

Co se týče těžby, tak potřebuju souhlas držitele důlních práv. To by mělo být v pohodě. Těžba je ukončena, těží jinde.

Zajímá mě to opravdu spíš z pohledu SPS. To jsou předpisy, které mi nic moc neříkají.

Plavidlo bez registrace - bez motoru, do 10t.
Povolení ke kotvení - je to stejné jako se tady píše o tom mole?
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » čtv říj 08, 2020 9:52 pm

Evidenci podléhají (ve smyslu § 14 zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona)), plavidla:
o celkové hmotnosti přesahující 1000 kg včetně povoleného zatížení,
s vlastním strojním pohonem o výkonu větším než 4 kW, nebo
s celkovou plochou plachet přesahující 12 m2

Jde-li o plovoucí zařízení (což asi hausboat ani loď není), pak evidenci podléhá pouze, pokud je jeho
celková hmotnost včetně povoleného zatížení 10 000 kg a více,
délka nebo šířka 10 m a více a výška 2 m a více.

https://plavebniurad.cz/dok-pl

Ale nebuď línej, vše je na netu k dispozici a podrobně popsáno - takže trocha snahy neuškodí... :whist:
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » čtv říj 08, 2020 10:15 pm

Tohle jsem našel, ale není mi jasné, jestli hausbot je plavidlo nebo plovoucí zařízení - pokud by to byl jen domeček na plovákach bez motoru.

A platí teda, že když se vejdu do těch limitů, tak nemusím nic řešit a nikde nic registrovat?

Prostě mám jen zaparkované plavidlo na svém pozemku?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 09, 2020 8:30 am

A jseš si jistý že vlastníš vodní plochu ????

Před lety jsem slyžel že pouze po hladinu a to ještě jen někde. Jinde má má ještě pás kolem vody povodí...

Tam kde nejsou dořešena vypořádání, např po zatopení oblasti mají vlatníci pozemek pod vodou (jaksi nevyužitelný). Ale rozhodně nejsou vlasnící vodní plochy nad pozemekem....

Pozor na to.
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » pát říj 09, 2020 10:49 am

Libor píše:A jseš si jistý že vlastníš vodní plochu ????

Před lety jsem slyžel že pouze po hladinu a to ještě jen někde. Jinde má má ještě pás kolem vody povodí...

Tam kde nejsou dořešena vypořádání, např po zatopení oblasti mají vlatníci pozemek pod vodou (jaksi nevyužitelný). Ale rozhodně nejsou vlasnící vodní plochy nad pozemekem....

Pozor na to.

Nevlastním vodu. Ta je vždy státní. Ale vlastním pozemek pod vodou.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » pát říj 09, 2020 12:52 pm

Takže máš vlastní pozemek na břehu a také pod vodou, ale hladiny vody je majitelem někdo jiný a ty chceš kotvit plavidlo na svém pozemku. Z toho mi vyplývá, budu přehánět, že vytáhneš plavidlo na břeh, na svůj pozemek a tam zarazíš kotvu, což legálně můžeš a nikoho to nejspíše trápit nebude. Ve všech ostatních případech nastane jebnání s dotčenými úřady. To určitě víš ale slyšet jsi to nechtěl. Nedávno jsem viděl na jedné přehradě šikovnou věcičku. Majitel pozemku si natáhl do vody koleje, na nich má vozík s vlečným lanem a vrátek. Vyvleče plavidlo z vody, na točně vozík i s plavidlem otočí a odsune po kolejích stranou do připravené pozice na okraji pozemku, tam to zabalí do plachty, zafixuje a dá si pohov až do dalšího jachtání. Šikovné.
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » pát říj 09, 2020 1:15 pm

Voda píše:Takže máš vlastní pozemek na břehu a také pod vodou, ale hladiny vody je majitelem někdo jiný a ty chceš kotvit plavidlo na svém pozemku. Z toho mi vyplývá, budu přehánět, že vytáhneš plavidlo na břeh, na svůj pozemek a tam zarazíš kotvu, což legálně můžeš a nikoho to nejspíše trápit nebude. Ve všech ostatních případech nastane jebnání s dotčenými úřady. To určitě víš ale slyšet jsi to nechtěl. Nedávno jsem viděl na jedné přehradě šikovnou věcičku. Majitel pozemku si natáhl do vody koleje, na nich má vozík s vlečným lanem a vrátek. Vyvleče plavidlo z vody, na točně vozík i s plavidlem otočí a odsune po kolejích stranou do připravené pozice na okraji pozemku, tam to zabalí do plachty, zafixuje a dá si pohov až do dalšího jachtání. Šikovné.

Podle mě je majitelem vody vždycky stát. Ať je to kdekoliv. Takže to nijak obejít nechci.

Spíš bych potřeboval vědět, na koho se mam obrátit a co musím splnit.

Chtěl bych to mít samozřejmě co nejjednodušší. Tzn. ideálně jednoduché plovoucí zařízení na něm nějakou nastavbu, která by se dala zamknout a dalo se v ní přespat. Chtěl bych, aby se vešlo do podmínek bez registrace. Jestli potom ke kotvení potřebuju něco dalšího, to netuším, ale předpokládám, že ano.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát říj 09, 2020 1:51 pm

Neregistrované plavidlo tam můžeš mít. Tedy když je do 1000 kg a 5 HP. K tomu nic nepotřebuješ.

U registrovaného plavidla na SPS, musíš mít na svém pozemku povolené kotviště od správce vodního toku. K tomu potřebuješ různá vyjádření, SPS, obec, vodoprávní úřad a nově i odbor životního prostředí.
FinalStrom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod FinalStrom » pát říj 09, 2020 2:11 pm

RACEK píše:Neregistrované plavidlo tam můžeš mít. Tedy když je do 1000 kg a 5 HP. K tomu nic nepotřebuješ.

U registrovaného plavidla na SPS, musíš mít na svém pozemku povolené kotviště od správce vodního toku. K tomu potřebuješ různá vyjádření, SPS, obec, vodoprávní úřad a nově i odbor životního prostředí.

OK, to je teda v případě, že bych tam chtěl mít neregistrovaný plavidlo. K tomu nic nepotřebuju.

Jakej je rozdíl mezi plavidlem a plovoucím zařízením? Na wiki píšou - Plovoucím zařízením je například přístavní můstek, plovoucí dok, obytná loď (houseboat, botel), plovoucí garáž, plovoucí plovárna atd.

Pak by pro mě teda platily ty limity - celková hmotnost do 10 000 kg, délka nebo šířka do 10 m a výška do 2 m?

Na webu SPS je ale pak odkaz "Souhlas s umístěním plovoucího zařízení na vodní cestě". Je samostatné jezero na vodní cestě? Musím pak u neregistrovaného plovoucího zařízení tohle řešit?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát říj 09, 2020 7:07 pm

Tohle je dost spec případ, tady ti nikdo stopro radu nedá. S důvěrou se obrať na příslušnou SPS. Mám dost silnej pocit hraničící s jistotou, že hausbót není plovoucí zařízení.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » sob říj 10, 2020 12:39 pm

Nevím to úplně přesně, takže názor.

Hausbot, kterým můžeš kdykoliv odplout a znovu připlout a zakotvit (vyvázat k molu), je plavidlo.

Hausbot, který trvale připevníš ke břehu například pomocí ocelových táhel spojených s břehem a hausbotem šrouby, je plovoucí zařízení. Například botely na Vltavě v Praze.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » sob říj 10, 2020 2:34 pm

Skus se přes víkend mrknout jedním okem sem:
https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon- ... vbe/uplne/
https://www.unece.org/fileadmin/DAM/tra ... Slovak.pdf
Já vím, nejsem vůbec originální a navíc je to dost nudné čtení (jak pro koho), ale má to něco do sebe.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned říj 11, 2020 8:14 pm

kotveni-pokud je tam povolena plavba a neni to řeka tak by to nemel byt problem ,ryb.revir s tim nema nic spolecneho-naopak rybari by s tebou měli mít už 3-4 roky uzavřenou tzv.pachtovni smlouvu na pozemek pod vodou.vyraz na životní prostředí a tam ti všechno řeknou.Něco jineho by bylo kdyby jsi to měl jako,,trvalou chatu na vodě,, tam bys asi narazil

Zpět na