Stetin - Kanarske ostrovy

Jedná se o možnost svézt se na zajímavé lodi v zajímavé lokalitě, nebo zúčastnit se ojedinělé plavby běžně jinde nenabízenou, nepatří sem celoroční poskytování lodi ke komerčnímu pronájmu, ani jiný způsob výdělečné činnosti v této oblasti. Pouze přímé nabídky majitelů lodí a pouze za příspěvek na provozní náklady. Svou loď mohou představit v tématu "moje loď". Evidentní zneužítí této možnosti povedete ke smazání příspěvku a vyloučení inzerenta z JI!

Moderátoři: vilma, Pepa

Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Stetin - Kanarske ostrovy

Příspěvekod Stanislav » ned úno 26, 2017 9:48 am

Plavba v ledech se nepovedla a tak je na rade presun na jih.
Protoze mnoho lidi nema dostatek volna na realizaci delsich plaveb, rozsekal jsem to na kratsi useky, ktere by se meli dat bezpecne stihat. Da se to samozrejme slucovat, delit uz asi moc ne, zalezi na dohode. Z duvodu nepravidelne delky pobytu je cena pocitana za jednotlive dny. Za den -20 euro + naklady (jidlo, nafta, mariny). Vyplout bych chtel nekdy zacatkem kvetna.
1.tyden- Stetin-Cuxhaven –pres Kielsky kanal
2.tyden- Cuxhaven – Amsterdam (tady je vice variant jak plout, bud cele po mori, nebo za Borkumem zahnout na Ems, nebo pres Den Helder a Ijsselmeer)
3.tyden- Amsterdam, cesta postavenych steznu“ vnitrozemim Holandska pres Haarlem, Roterdam atd. na more ve Vlissingen a konec nekde v Belgii (Zeebruge, Ostende, Nieuwpoort)
4. tyden – tady je opet vice moznosti, bud do Anglie a na jih, idealne Falmouth, nebo podle Francie nekam k Brestu. Je potreba pocitat s moznosti ze nebude pocasi tak radeji 10 dni.
No a potom pres Biskay do Spanelska/Portugalska nebo rovnou na Kanary?
Pokud by mel nekdo zajem tak jsem zatim v CR a budu tady asi do poloviny dubna. Kontakt je ok4ete@gmail.com
St.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Stetin - Kanarske ostrovy

Příspěvekod err_ » ned úno 26, 2017 11:15 am

Ahoj,
s tim steznem se da az do IJmuidenu pres Noordzeekanaal a ven na Severni more do Anglickeho kanalu. Nutna vysilacka a motor v rezimu "stand by" - uz jsem tady nekde psal. (informace ZDE)

Doporucuji mapy: http://www.promanent.com/waterkaart/downloading.asp Nestoji to moc, muzes si je koupit treba jen na tyden nebo mesic. Pripadne, pro naplanovani trasy si to muzes na dva dny stahnout i zdarma. V mapach jsou primo odkazy na Holandskou sprovu vodnich cest a vsechny udaje z Almanachu 2 - tzn. najdes si komoru a mas tam i otviracku apod. Na jejich strankach pak i aktualizovanou mapu "mast up" cesty.

Holandsko vyzaduje na vlastni lodi Almanach 1 a Almanach 2. Aplikace nahrazuje Almanach 2, kde je popis marin, otviracky a rozmery komor apod.
A pozor, na IJsselmeeru, ale i kdekoli na vnitrnich vodach NL se udava hladina od NAP. V tech elektronickych mapach jsou take uzavirky mostu. Doporucuji sledovat. I rusne vodni cesty nekolik i tydnu mimo sezonu stoji z duvodu oprav mostu apod.

Dalsi informace vcetne map, kanalu na komory a predpisy + doporuceni: http://www.varendoejesamen.nl/ - na mapce vpravo si klikni na oblast

P.S.
Pokud bys potreboval, ozvi se. Mam vse od Nemecka po Belgii.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 26, 2017 12:18 pm

Doporucuji se zastavit na Helgoladu. Mladata tulenu uz budou sice temer trimesicni, ale i tak. Ostrov sam o sobe je krasny take. Pokud byste cestou zpet zabloudili na Vlieland, nastudujte si priliv / odliv a peclive pocasi. Proudy zde jsou klidne 3.5 kn a vjezd do mariny skutecne uzky. Obzvlast, kdyz se v tech melkych vodach zvednou vlny. Pak muzete prez Waddenzee na Harlingen a vplouvat jako na Makkum. Nemusite nutne pres Den Helder. Na IJsselmeeru doporucuji navstivit alespon na chvili Urk. Je to nejhezci pristavecek a jsou tam vyhlasene lodenice. Je tam i pekny majak, historicke rybarske plachetnice a pod.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » ned úno 26, 2017 2:13 pm

Err diky za rady. Sice jsem to uz parkrat plul, ale jeden nikdy nevi. jednou jsem to trochu popsal tady http://cany.cz/index.php?option=com_con ... 90&lang=cz
a podruhe to popsal Mirek Jaros http://www.miroslavjaros.cz/20141020-Et ... fault.aspx
Potom jsem tam plul jeste s dzunkou viewtopic.php?name=Forums&file=viewtopic&p=113339#113339
a potom jeste kdyz jsem lod koupil v Belgii http://cany.cz/index.php?option=com_con ... 90&lang=cz
To vnitrozemi je takova odpocinkova etapa a alternativa k blbemu vetru na severnim mori
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 26, 2017 3:18 pm

IJsselmeer je rozhdne co do proudu a slapovych jevu odpocinkovy. Co do vln, bych jej uz nepodcenoval. I jini Kozaci meli nahnano. 80% casu je to placka, ale kdyz se to skutecne semele, jsou vlny 2 - 3m ve vzdalenosti 10 - 15m (diky hloubce). Video z mensich, kdy jeste bylo plutelno jsem sem daval.

Dodnes na nem umiraji i posadky rybaru. Predloni 4 lidi, loni myslim 3.

Reeds almanac pise:
Excellent in the marinas, but in the IJsselmeer strong winds can get up very quickly and often raise short, steep seas.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte úno 28, 2017 8:47 am

err_ píše:Dodnes na nem umiraji i posadky rybaru. Predloni 4 lidi, loni myslim 3.

Tohle jsi prosim vycetl kde? Mne to dost zarazi kdyz predpoved zna snad kazdy a na breh je to vsude do 10 mil.

Jinak Reeds hovori o strmych vlnach, ale ty 3m na 15m mne prijdou trochu prehnane. (nemyslim vysku vlny ale delku amplitudy)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte úno 28, 2017 10:23 am

V Urku se zastav u pametniku. Tam ty posadky pisou. Zazil jsem tam metelici nekolikrat. IJsselmeer preplouvam pokazde, pri ceste na Waddenzee a ven. Kratkost vln je skutecene kolem delky me lode, coz je 9.5m. Uz jsem o tom psal i tady, to bylo ale jeste plutelno. http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=72&t=9292&p=164279&#p164279

80% casu je to skutecne pohodove, placka. Ale kdyz se to zvedne, uz takova pohoda to neni. A Waddenzee umi byt jeste veselejsi. Od Vlielandu jsou vlny na pozadi techhle webovek: http://www.knrm.nl

A tady jsem nasel vjezd na Vlieland, o kterem jsem psal, ze je treba hlidat pocasi :-) : https://www.youtube.com/watch?v=4HhX_slCRkQ

DSCN2899.JPG

DSCN2897.JPG
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte úno 28, 2017 4:12 pm

Tady jsem neco nasel. Sice asi morsti zacatecnici (Kanal prepluli!), ale popis nastupu vetru a vln celkem sedi.
http://www.detivlodi.cz/?page_id=400
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » stř bře 01, 2017 9:47 am

Mas to tam propluty, to je videt, ale ja pres Holandsko vetsinou pluju tak den - dva. V Hoorn jsem kupoval svoji prvni lod a potom s ni plul pres Holandsko na Ryn a pres Nemecko na Labe a do CR a nejak mne ta krajina neoslovila. Ta moznost plout vnitrozemim je alternativa kdyz se na mori certi zeni, je to lepsi nez stat nekde na pobrezi a platit marinu kdyz na kanalech stojim zadarmo a jeste se posunuji k jihu, i kdyz zase to sezere nejakou tu naftu :? .
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » čtv bře 02, 2017 12:20 pm

Holandsko a Belgie jsou moc pěkný k navštívení.
Ale když se jen pluje kolem, delší trasa, přeplavba, a je třeba, aby majle ubývaly je „vymetání“ všech místních pamětihodností trochu omezující. Většinou jsou mariny (místa kde se dá stát) dost vzdáleny od moře, je nezbytné vplutí a vyplutí načasovat se s přílivem odlivem, to pak se pak časový plán řádně přifoukne ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 02, 2017 12:44 pm

Proto jsem volil jen to, co je vylozene po ceste. Mimo Helgoland, ale ten za tech 30 mil stoji. Pak Vlieland -> Harlingen -> Makkum -> Urk -> Lelystad -> Amsterdam -> IJmuiden. Je to mozna i kratsi a rychlejsi nez Stanislavem popsana cesta.

Ale jinak jasne. Spise jsem chtel nabidnout alternativy, protoze to tady znam.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte bře 21, 2017 4:49 pm

Tak se nasli prvi odvazni a plavba je pokryta posadkou az do Belgie. Tak ze volna mista z Nieuwpoortu (Belgie) podle francouzkeho nebo anglickeho pobrezi nekam pred Biskay, potom pres Biskay a nasledne Atlantikem na Kanary. Na lodi jsou volna 2-3 mista, lod je pro takovou plavbu plne vybavena.
Pokud nekoho zajimaji detaily o lodi nebo trase tak se nevahejte zeptat!!!
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv dub 06, 2017 8:59 pm

Stando, zajímala by mě varianta podél anglického pobřeží. Už jsi se rozhodnul, kterou transu přes kanál popluješ? A jak to vychází termínově?
Díky, Láďa
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » pát dub 07, 2017 10:20 am

27.5 - 28.5. bych mel byt v Belgii, asi Nieuwpoort. Pokud chces plout podle Anglie, poplujeme podle Anglie, zalezi kolik mas casu a co vsechno by jsi chtel navstivit. Ony se ale mohou vsechny plany zmenit, obcas tam byva horsi pocasi.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát dub 07, 2017 5:08 pm

Tak to je na mě už pozdě. Mám volno jenom do začátku června :-(
Snad někdy příště, třeba to vyjde na pozdější etapu
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte srp 08, 2017 9:17 pm

Ahoj. Omlouvam se, pokud te to uz nezajima, ale jeste k tem vlnam na IJsselmeeru. Vsimni si, ze jdou na zad, ze lod dobihaji. Tedy pohyb lodi jim nepomaha. Ba naopak.

Proste trivialni pluti to urcite neni: https://youtu.be/72k9JR9otSg?t=90

Driv takova bourka byla 1 - 2x za rok, prevazne na podzim. Nyni je i v prubehu leta. Loni v cervenci/srpnu, letos jeste neprisla. A na podzim je jich vic. Proste je znat, ze se neco s pocasim deje.

Zpět na