Jachting v Norsku 2011
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Jachting v Norsku 2011
Vážení,
prosím kdo máte nějakou zkušenost s jachtingem v Norsku, dejte vědět, chystám se tam v létě a není zrovna moc info o možnostech, podmínkách, vlastních zkušenostech z této krásné a jistě i pro lodičky zajímavé oblasti..., díky předem za jakoukoliv info..brgds P
prosím kdo máte nějakou zkušenost s jachtingem v Norsku, dejte vědět, chystám se tam v létě a není zrovna moc info o možnostech, podmínkách, vlastních zkušenostech z této krásné a jistě i pro lodičky zajímavé oblasti..., díky předem za jakoukoliv info..brgds P
Jachting v Norsku 2011
stručně moje skušenost z cca 6ti týdenní plavby před 12ti lety :
- velké vzdálenosti
- vysoké ceny za všechno , pouze cena nafty pro plavidla byla za neskutečných 12 Kč/l
- příjemní lidé
- náročné plavební podmínky na otevřeném moři
- ve fjordech plachtění podobné jako např. na Orlíku
- překrásná krajina
- počasí nic moc
- za polárním kruhem Norové plachetnice vůbec nepoužívali
V Norském moři byly vlny jaké jsem už nikdy nezažil . Plavit se zde nostop byť jeden týden je náročné na psychiku . Šedé moře ,
šedá obloha , vlny , často hrubé moře , sychravo , nevlídno , na moři prázdno . v noci místo hvězd pošmourno. Všechno špatně . Plavba v máločetné posádce může doslova bolet .
Informace o tomto regionu je třeba hledat v příslušných Nautic pilots .
Je potřeba si ujasnit proč chci takovou plavbu realizovat , vybavit se kvalitním oblečením , loď musí mít záchraný ostrůvek , dobrá by byla epirboje. Přístup k předpovědi počasí je samozřemostí . 10ti metrová loď je malá . Měli jsme vlny 7 metrů a jedno velmi dlouhé odpoledne bylo bílé (zpěněné) moře .
Zapůjči si loď v Německu je rozumné , ale je nutné mít víc lidí pro etapovou plavbu . Třeby se na foru najde dost zájemců kteří si chtějí "hrábnout na dno svých sil".
Jsou i na severu příjemnější regiony . Ale chápu , že třeba přeplavba z Bergenu na Shetlendy a zpět je lákavá a chlapácká záležitost.
- velké vzdálenosti
- vysoké ceny za všechno , pouze cena nafty pro plavidla byla za neskutečných 12 Kč/l
- příjemní lidé
- náročné plavební podmínky na otevřeném moři
- ve fjordech plachtění podobné jako např. na Orlíku
- překrásná krajina
- počasí nic moc
- za polárním kruhem Norové plachetnice vůbec nepoužívali
V Norském moři byly vlny jaké jsem už nikdy nezažil . Plavit se zde nostop byť jeden týden je náročné na psychiku . Šedé moře ,
šedá obloha , vlny , často hrubé moře , sychravo , nevlídno , na moři prázdno . v noci místo hvězd pošmourno. Všechno špatně . Plavba v máločetné posádce může doslova bolet .
Informace o tomto regionu je třeba hledat v příslušných Nautic pilots .
Je potřeba si ujasnit proč chci takovou plavbu realizovat , vybavit se kvalitním oblečením , loď musí mít záchraný ostrůvek , dobrá by byla epirboje. Přístup k předpovědi počasí je samozřemostí . 10ti metrová loď je malá . Měli jsme vlny 7 metrů a jedno velmi dlouhé odpoledne bylo bílé (zpěněné) moře .
Zapůjči si loď v Německu je rozumné , ale je nutné mít víc lidí pro etapovou plavbu . Třeby se na foru najde dost zájemců kteří si chtějí "hrábnout na dno svých sil".
Jsou i na severu příjemnější regiony . Ale chápu , že třeba přeplavba z Bergenu na Shetlendy a zpět je lákavá a chlapácká záležitost.
- PRWOcK
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
No zajímavé zkušenosti... Za těch 12let se tam podnebí nejspíš nezměnilo...
Chceme tam jet z Prahy po vodě na ocelovym motoráku 8,5 m,takže vlny 7m by pro nás bylo asi to poslední co by jsme si mohli vyfotit
Naštěstí se tam ale nechcem plavit po mořích ale po fjordech,což by mohlo bejt příznivější pro naší loď i posádku,která se bude zkládat ze mě,mojí holky a dvou psů. Jen vymyslet jak přes Balt,asi v sestavě,nebo přímo na velký lodi. Spíš bych potřeboval vědět,jestli tam jsou ňáký poplatky za to že tam budu plout s vlastní lodí (něco jako v Chorvatsku) ,ceny za přístavy a tak podobně...
Díky za informace! ...a hepy ňú jír

Díky za informace! ...a hepy ňú jír

Norsko
Poplatky pouze v marinách, ceny možno pohledat na Inetu . Jinak , kde to jde tak kotvíš podle svého gusta a zadarmo. Poplatky se nekonají, skandinávci nejsou hladoví Chorvati.
Pozor - psi do Skandinávie musí projít očkováním a vyšetřením krve, které musí být starší několik měsíců. Tedy nutno okamžitě řešit .
Jak se chceš dostat do fjordů aniž by si se plavil po severním moři ? Ideální by bylo, je li loď přepravitelná tak po silnici .
Tomuto nerozumím :
"Jen vymyslet jak přes Balt,asi v sestavě,nebo přímo na velký lodi"
Pozor - psi do Skandinávie musí projít očkováním a vyšetřením krve, které musí být starší několik měsíců. Tedy nutno okamžitě řešit .
Jak se chceš dostat do fjordů aniž by si se plavil po severním moři ? Ideální by bylo, je li loď přepravitelná tak po silnici .
Tomuto nerozumím :
"Jen vymyslet jak přes Balt,asi v sestavě,nebo přímo na velký lodi"
- PRWOcK
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
Moři se určitě nevyhnem,ale furt máme volbu přes něj pokračovat podle počasí... Většinu času chcem trávit na fjordech. Nerad bych potkal ty zmíněný 7metrový vlny na naší 8,5m lodi
Přes Balt bych plul nejradši po svejch ale slyšim o tomhle moři samý divoký hystorky,tak nevim jestli by nebylo lepší převézt loď na přepravníku na trajektu... Ale na tohle hodlání mám ještě dost času. Hlavně sem rád že vim o tom rozboru krve u psů,myslel sem že tohle chtěj jen v Anglii a podobně... Nebude to problém ale dobře že to vím!

Přes Balt bych plul nejradši po svejch ale slyšim o tomhle moři samý divoký hystorky,tak nevim jestli by nebylo lepší převézt loď na přepravníku na trajektu... Ale na tohle hodlání mám ještě dost času. Hlavně sem rád že vim o tom rozboru krve u psů,myslel sem že tohle chtěj jen v Anglii a podobně... Nebude to problém ale dobře že to vím!
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Muzes zkusit mrknout na
http://www.norwegiancruisingguide.com/
kde se da za cca 20 EUR koupit eBook - The original, most complete and most up-to-date English language guide for mariners to the coasts of Norway, Svalbard Bjørnøya and the west coast of Sweden.
Sam jsem byl v norsku asi trikrat (jizni a stredni norsko), ale nikdy plachtit - byl jsem tam bud na rybach (pluli jsme po fjordech v male cca 4m pramici s 5 konovym motorem) a nebo se potapet (pluli jsme na hlinikovem clunu cca 6m se silnym motorem). A pokazde v pohode. Ale jak rikam, nebyli jsme na otevrenem mori a samozrejme pokazde je nutno se prizpusobovat pocasi. Na lodich co mas ty (8,5m) tam norove bezne pluji, a myslim ze ve frojdech nebude vetsi problem - na otevrenem mori to asi bude o necem zcela jinem. Mluvil jsem s jednim ktery mel podobne velkou lod co mas ty a rikal ze bezne pluji mezi jiznim norskem a danskem. Kazdopadne velmi pohodova zeme i lide.
http://www.norwegiancruisingguide.com/
kde se da za cca 20 EUR koupit eBook - The original, most complete and most up-to-date English language guide for mariners to the coasts of Norway, Svalbard Bjørnøya and the west coast of Sweden.

Sam jsem byl v norsku asi trikrat (jizni a stredni norsko), ale nikdy plachtit - byl jsem tam bud na rybach (pluli jsme po fjordech v male cca 4m pramici s 5 konovym motorem) a nebo se potapet (pluli jsme na hlinikovem clunu cca 6m se silnym motorem). A pokazde v pohode. Ale jak rikam, nebyli jsme na otevrenem mori a samozrejme pokazde je nutno se prizpusobovat pocasi. Na lodich co mas ty (8,5m) tam norove bezne pluji, a myslim ze ve frojdech nebude vetsi problem - na otevrenem mori to asi bude o necem zcela jinem. Mluvil jsem s jednim ktery mel podobne velkou lod co mas ty a rikal ze bezne pluji mezi jiznim norskem a danskem. Kazdopadne velmi pohodova zeme i lide.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ahoj, já jsem na podobně dlouhých lodích (27 a 27,5 stopy) několikrát plul mezi Skagenem nebo Goteborgem a Kristiansandem v jižním Norsku. V téhle oblasti je k dispozici spolehlivá předpověď počasí. Pokud máš dost času, není problém počkat na dobu, kdy budou vlny do jednoho metru. A v takových se s osmimetrovkou v pohodě plout dá.
V Kristiansandu a okolí jsem potkal hodně lodí, které se za dobrého počasí posouvaly podél pobřeží na sever nebo na jih a za špatného stály v marínách nebo na kotvě v chráněných zátokách, kterých je tu spousta. Pořiď si kvalitní (a podrobné) mapy.
Hezkou plavbu!
Lynx
V Kristiansandu a okolí jsem potkal hodně lodí, které se za dobrého počasí posouvaly podél pobřeží na sever nebo na jih a za špatného stály v marínách nebo na kotvě v chráněných zátokách, kterých je tu spousta. Pořiď si kvalitní (a podrobné) mapy.
Hezkou plavbu!
Lynx
- AliceKarch
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
Nějaké nové informace ?
Za celý rok 2012 nikdo nebyl plachtit v Norsku ?
Z příspěvku jsem pochopila, že asi délka lodi pro plavbu v těchto končinách je ideální od 10.5 m ...

- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
V roce 2012 jsem teda plachtit v Norsku nebyl, byl jsem tam ale několikrát v devadesátých letech s lodí 7,5 m. Počasí severské, ale nezáludné, v noci je pouze šero, takže plavba v noci je lehčí. Plavba severním mořem z Hamburku je dlouhá a většinou proti větru. Proto je lepší jet vnitřkem tedy Kattegat a Skagerrak. kde se dá stát v marinách, a podle chuti a počasí plout. Teplejší oblečení a čepici přes uši sebou.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
pilot - Norsko
nemá někdo k zapůjčení na květen 

- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Vrátil jsem se z Norska minulý týden. Přeplouvali jsme z Holandska do Osla na 17 metrové lodi.
Doplním informace. Je tam zima. Když je venku 3- 5 stupňů, vítr je hodně studený.
Bunda a kalhoty ze středomoří jsou použitelné, když jsem pod ně oblekl zateplovací vrstvy, nejlépe z funkčního prádla.
Středomořské mokasíny jsem obul asi na pět minut se dvěmi ponožkami. Pak jsem je zahodil. Bylo zima.
V běžných gumákách se dalo se dvěmi ponožkami vydržet. Nemám je ale koupeny s takovou rezervou velikosti, takže po třech dnech dost nepříjemně otlačené prsty. Konec plavby jsem strávil v botaskách, které jsem předpokládal pouze pro použití na pevné zemi. Naštěstí moc nepršelo. Loď měla vysoký bord, takže loď ani moře nesprchovalo. Při pohybu po palubě boty klouzaly.
Středomořské rukavice taky k ničemu. Bylo v nich zima.
Doporučuji v místních obchodech koupit zateplené boty a neoprenové rukavice. Rukavice se snad dají koupit v rybářských obchodech.
Doplním informace. Je tam zima. Když je venku 3- 5 stupňů, vítr je hodně studený.
Bunda a kalhoty ze středomoří jsou použitelné, když jsem pod ně oblekl zateplovací vrstvy, nejlépe z funkčního prádla.
Středomořské mokasíny jsem obul asi na pět minut se dvěmi ponožkami. Pak jsem je zahodil. Bylo zima.
V běžných gumákách se dalo se dvěmi ponožkami vydržet. Nemám je ale koupeny s takovou rezervou velikosti, takže po třech dnech dost nepříjemně otlačené prsty. Konec plavby jsem strávil v botaskách, které jsem předpokládal pouze pro použití na pevné zemi. Naštěstí moc nepršelo. Loď měla vysoký bord, takže loď ani moře nesprchovalo. Při pohybu po palubě boty klouzaly.
Středomořské rukavice taky k ničemu. Bylo v nich zima.
Doporučuji v místních obchodech koupit zateplené boty a neoprenové rukavice. Rukavice se snad dají koupit v rybářských obchodech.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
máš naprostou pravdu - zima je tu teda fakt dost dobrá. v každém případě za krásné počasí tady bereme, když neprší. pokud jde o oblečení máme termo obleky pro rybáře a jsou naprosto senzační. jako obuv jsou perfektní gumové holínky s termo vložko co se dá koupit samostatně za pár korun - což jsem nevěděl a tak používám taky ponožky. nevýhodou je ovšem jejich vlhkost ,která se v botě utváří.
toto je odkaz na ložky
http://www.vydrafish.cz/zbozi/1436-lexp ... h-bot.html
plujeme 700km na sever z jihozápadního pobřeží
toto je odkaz na ložky
http://www.vydrafish.cz/zbozi/1436-lexp ... h-bot.html
plujeme 700km na sever z jihozápadního pobřeží