Jachting v Norsku 2011

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

potapnik
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Jachting v Norsku 2011

Příspěvekod potapnik » sob bře 26, 2011 10:38 am

Vážení,

prosím kdo máte nějakou zkušenost s jachtingem v Norsku, dejte vědět, chystám se tam v létě a není zrovna moc info o možnostech, podmínkách, vlastních zkušenostech z této krásné a jistě i pro lodičky zajímavé oblasti..., díky předem za jakoukoliv info..brgds P
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod PRWOcK » sob pro 31, 2011 2:23 pm

Tak moc informací se tu nesešlo... Jak jsi teda dopadl ty? taky sháním info o Norském jachtingu ;)
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » sob pro 31, 2011 5:11 pm

Taky se tam uz dva roky chystám:(( cena charteru je tam šílene vysoka:( to je to jedine co me odrazuje. Porad spekulujeme s tOmem, ze vezmeme lod z Německa a uděláme takovou delší etapovou plavbu. Ale někdy je od spekulaci dlouha cesta k činům.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Jachting v Norsku 2011

Příspěvekod TRIM » ned led 01, 2012 5:13 am

stručně moje skušenost z cca 6ti týdenní plavby před 12ti lety :

- velké vzdálenosti
- vysoké ceny za všechno , pouze cena nafty pro plavidla byla za neskutečných 12 Kč/l
- příjemní lidé
- náročné plavební podmínky na otevřeném moři
- ve fjordech plachtění podobné jako např. na Orlíku
- překrásná krajina
- počasí nic moc
- za polárním kruhem Norové plachetnice vůbec nepoužívali

V Norském moři byly vlny jaké jsem už nikdy nezažil . Plavit se zde nostop byť jeden týden je náročné na psychiku . Šedé moře ,
šedá obloha , vlny , často hrubé moře , sychravo , nevlídno , na moři prázdno . v noci místo hvězd pošmourno. Všechno špatně . Plavba v máločetné posádce může doslova bolet .

Informace o tomto regionu je třeba hledat v příslušných Nautic pilots .

Je potřeba si ujasnit proč chci takovou plavbu realizovat , vybavit se kvalitním oblečením , loď musí mít záchraný ostrůvek , dobrá by byla epirboje. Přístup k předpovědi počasí je samozřemostí . 10ti metrová loď je malá . Měli jsme vlny 7 metrů a jedno velmi dlouhé odpoledne bylo bílé (zpěněné) moře .

Zapůjči si loď v Německu je rozumné , ale je nutné mít víc lidí pro etapovou plavbu . Třeby se na foru najde dost zájemců kteří si chtějí "hrábnout na dno svých sil".

Jsou i na severu příjemnější regiony . Ale chápu , že třeba přeplavba z Bergenu na Shetlendy a zpět je lákavá a chlapácká záležitost.
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » ned led 01, 2012 2:19 pm

No zajímavé zkušenosti... Za těch 12let se tam podnebí nejspíš nezměnilo... :whist: Chceme tam jet z Prahy po vodě na ocelovym motoráku 8,5 m,takže vlny 7m by pro nás bylo asi to poslední co by jsme si mohli vyfotit :D Naštěstí se tam ale nechcem plavit po mořích ale po fjordech,což by mohlo bejt příznivější pro naší loď i posádku,která se bude zkládat ze mě,mojí holky a dvou psů. Jen vymyslet jak přes Balt,asi v sestavě,nebo přímo na velký lodi. Spíš bych potřeboval vědět,jestli tam jsou ňáký poplatky za to že tam budu plout s vlastní lodí (něco jako v Chorvatsku) ,ceny za přístavy a tak podobně...
Díky za informace! ...a hepy ňú jír :mad:
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Norsko

Příspěvekod TRIM » ned led 01, 2012 9:03 pm

Poplatky pouze v marinách, ceny možno pohledat na Inetu . Jinak , kde to jde tak kotvíš podle svého gusta a zadarmo. Poplatky se nekonají, skandinávci nejsou hladoví Chorvati.

Pozor - psi do Skandinávie musí projít očkováním a vyšetřením krve, které musí být starší několik měsíců. Tedy nutno okamžitě řešit .

Jak se chceš dostat do fjordů aniž by si se plavil po severním moři ? Ideální by bylo, je li loď přepravitelná tak po silnici .

Tomuto nerozumím :
"Jen vymyslet jak přes Balt,asi v sestavě,nebo přímo na velký lodi"
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » ned led 01, 2012 10:55 pm

Moři se určitě nevyhnem,ale furt máme volbu přes něj pokračovat podle počasí... Většinu času chcem trávit na fjordech. Nerad bych potkal ty zmíněný 7metrový vlny na naší 8,5m lodi 8)
Přes Balt bych plul nejradši po svejch ale slyšim o tomhle moři samý divoký hystorky,tak nevim jestli by nebylo lepší převézt loď na přepravníku na trajektu... Ale na tohle hodlání mám ještě dost času. Hlavně sem rád že vim o tom rozboru krve u psů,myslel sem že tohle chtěj jen v Anglii a podobně... Nebude to problém ale dobře že to vím!
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon led 02, 2012 8:32 am

Muzes zkusit mrknout na

http://www.norwegiancruisingguide.com/

kde se da za cca 20 EUR koupit eBook - The original, most complete and most up-to-date English language guide for mariners to the coasts of Norway, Svalbard Bjørnøya and the west coast of Sweden.

Obrázek

Obrázek

Sam jsem byl v norsku asi trikrat (jizni a stredni norsko), ale nikdy plachtit - byl jsem tam bud na rybach (pluli jsme po fjordech v male cca 4m pramici s 5 konovym motorem) a nebo se potapet (pluli jsme na hlinikovem clunu cca 6m se silnym motorem). A pokazde v pohode. Ale jak rikam, nebyli jsme na otevrenem mori a samozrejme pokazde je nutno se prizpusobovat pocasi. Na lodich co mas ty (8,5m) tam norove bezne pluji, a myslim ze ve frojdech nebude vetsi problem - na otevrenem mori to asi bude o necem zcela jinem. Mluvil jsem s jednim ktery mel podobne velkou lod co mas ty a rikal ze bezne pluji mezi jiznim norskem a danskem. Kazdopadne velmi pohodova zeme i lide.
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PRWOcK » pon led 02, 2012 9:28 am

Přesně na to se těšim nejvíc,žádnej xindl jako jich je u nás na každym rohu hejno... A samozdřejmě příroda. Už jen aby jsme si tam našli práci a rychle se naučili alespoň základy tý jejich hatmatilky ;)
Jinak díky za typ.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon led 02, 2012 9:52 am

Ahoj, já jsem na podobně dlouhých lodích (27 a 27,5 stopy) několikrát plul mezi Skagenem nebo Goteborgem a Kristiansandem v jižním Norsku. V téhle oblasti je k dispozici spolehlivá předpověď počasí. Pokud máš dost času, není problém počkat na dobu, kdy budou vlny do jednoho metru. A v takových se s osmimetrovkou v pohodě plout dá.
V Kristiansandu a okolí jsem potkal hodně lodí, které se za dobrého počasí posouvaly podél pobřeží na sever nebo na jih a za špatného stály v marínách nebo na kotvě v chráněných zátokách, kterých je tu spousta. Pořiď si kvalitní (a podrobné) mapy.
Hezkou plavbu!

Lynx
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Nějaké nové informace ?

Příspěvekod AliceKarch » úte led 15, 2013 10:09 am

Za celý rok 2012 nikdo nebyl plachtit v Norsku ? :) Z příspěvku jsem pochopila, že asi délka lodi pro plavbu v těchto končinách je ideální od 10.5 m ...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte led 15, 2013 11:12 am

V roce 2012 jsem teda plachtit v Norsku nebyl, byl jsem tam ale několikrát v devadesátých letech s lodí 7,5 m. Počasí severské, ale nezáludné, v noci je pouze šero, takže plavba v noci je lehčí. Plavba severním mořem z Hamburku je dlouhá a většinou proti větru. Proto je lepší jet vnitřkem tedy Kattegat a Skagerrak. kde se dá stát v marinách, a podle chuti a počasí plout. Teplejší oblečení a čepici přes uši sebou.
bosmen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

pilot - Norsko

Příspěvekod bosmen » úte bře 26, 2013 8:21 am

nemá někdo k zapůjčení na květen :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » ned kvě 05, 2013 9:41 am

Vrátil jsem se z Norska minulý týden. Přeplouvali jsme z Holandska do Osla na 17 metrové lodi.

Doplním informace. Je tam zima. Když je venku 3- 5 stupňů, vítr je hodně studený.

Bunda a kalhoty ze středomoří jsou použitelné, když jsem pod ně oblekl zateplovací vrstvy, nejlépe z funkčního prádla.

Středomořské mokasíny jsem obul asi na pět minut se dvěmi ponožkami. Pak jsem je zahodil. Bylo zima.

V běžných gumákách se dalo se dvěmi ponožkami vydržet. Nemám je ale koupeny s takovou rezervou velikosti, takže po třech dnech dost nepříjemně otlačené prsty. Konec plavby jsem strávil v botaskách, které jsem předpokládal pouze pro použití na pevné zemi. Naštěstí moc nepršelo. Loď měla vysoký bord, takže loď ani moře nesprchovalo. Při pohybu po palubě boty klouzaly.

Středomořské rukavice taky k ničemu. Bylo v nich zima.

Doporučuji v místních obchodech koupit zateplené boty a neoprenové rukavice. Rukavice se snad dají koupit v rybářských obchodech.
bosmen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bosmen » ned kvě 05, 2013 2:29 pm

máš naprostou pravdu - zima je tu teda fakt dost dobrá. v každém případě za krásné počasí tady bereme, když neprší. pokud jde o oblečení máme termo obleky pro rybáře a jsou naprosto senzační. jako obuv jsou perfektní gumové holínky s termo vložko co se dá koupit samostatně za pár korun - což jsem nevěděl a tak používám taky ponožky. nevýhodou je ovšem jejich vlhkost ,která se v botě utváří.
toto je odkaz na ložky
http://www.vydrafish.cz/zbozi/1436-lexp ... h-bot.html
plujeme 700km na sever z jihozápadního pobřeží :)

Zpět na