Malá GPS Oregon 450t Europe

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Malá GPS Oregon 450t Europe

Příspěvekod Denis » ned led 22, 2012 6:32 pm

Kúpil som na Vianoce do rodiny malú GPS od Garminu Oregon 450t Europe.
http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2412
Aj keď je cena relatívne vysoká, tak v e-shopoch som ju našiel o dosť lacnejšiu, akurát som si musel zavolať či majú naozaj to, čo ponúkajú za tak nízku cenu. Tato GPS má totiž už zabudovanú celo Európsku topo mapu 1:100000 ale prístroj sa predáva aj bez nej a to niektorý predajcovia ignorujú a píšu že predávajú "s" mapou a majú "bez" mapy.
Parametre si prečítate ne stránke Garminu, velkosťou je podobné Coloradu a s tím už sa dá plaviť, navigovať, resp, vedieť aspoň kde som. Čo je však prekvapujúce, tak okrem kotevného alarmu má aj "tlačidlo" MOB!!! Tlačidlo v uvodzovkách, lebo sa ovláda dotykovým displejom.
Ovládanie by som povedal že je intuitívne, jednoduchšie a prehladnejšie ako pri iných malých modeloch. Vhodné aj pre geokešerov, trochu problém je keď mrzne.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned led 22, 2012 6:55 pm

Mám asi dva roky Oregon 550 PRO, má mapu ČR 1:10.000 (Evropu jsem si dodal sám), používám ho v autě na kole i na lodi.Proti 450 má zabudovaný foťák. Fotky jsou v docela slušné kvalitě a dají se použít jako trasové body.
Obrázek

neupravená fotka z navigace.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » ned led 22, 2012 8:47 pm

No nevim, mám Oregon 400 (stejný velikostí, jen asi starší software) a na lodi bych to bral jako krajní nouzovku. Používám ji k navigaci na motorce a na kole, ale když jsem si tam dal na dovolené do zálohy námořní mapy, bylo to v porovnání s plotrem dost chabé...Na charterech možná dobré k tomu, aby si člověk nahrál soukromý záznam projeté trasy...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned led 22, 2012 9:21 pm

Samozrejme, malú ručnú GPS ani nejde inak brať , len ako pomocnú. Pomocnú k navygovaniu podla papierových máp. Na presné dojazdy, na vyhnutie sa zakresleným skalám pod hladinou, na vynútené plavby v noci v orientačne náročnom priestore, alebo ak je navigácie znalý len kapitán a ploter je vnútri lode. Vhodná je aj ako záložná , veď vieme v akom stave sú plotre na čártrovkách, prípadne nezvládneme ich obsluhu. Aj do lietadla je malý rozmer, či skôr nízka váha výhodou.
Navigáciu som mal na mysli z marine mapami.
S topo mapou je to naozaj len orientačné, viem zhruba kde som a mám súradnice, tie si viem vyniesť do mapy.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned led 22, 2012 9:27 pm

Ale prosím Vás, plotr..... Na půjčené lodi možná....
Kdo z majitelů tolik investuje....? Když je tolik přednějších položek.

Naviguji s Coloradem (cca stejně velký display) už několik let a zatím ho za plotr nevyměním. Pořád má více výhod než nevýhod.

Ad displej, během sekundy změním rozlišení na to co potřebuji...tak v čem je plotr lepší?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon led 23, 2012 12:04 am

Zabudol som ťa Libore uviesť ako príklad a tiež Miloša ktorý Colorado používal v HR. Ale ty si pri poslednej tvojej plavbe, vo Švédsku, používal aj iný mapový podklad, nie len GPS. Preto som použil vyjadrenie, že malé GPS treba brať ako pomocné k papierovým mapám, pretože na velkej papierovej mape máš prehlad a na upresnenie navigácie stačí aj malá GPS. Neviem či by si si trúfol ísť len s Coloradom.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon led 23, 2012 12:23 am

Trufol som si.
Ve Švédsku jsem jinou mapu neměl, jen průvodce po kotvištích...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon led 23, 2012 8:59 am

Tak Hovez vidíš, trúfol si. Libore, nemal si zo sebou aj notebook? Myslím skrz celkový náhlad. Alebo ti naozaj k celému plánovaniu plavby a navigovaniu stačila len ta malá obrazovka? Stačilo by ti to aj vtedy ak by si sa neplavil s druhou loďou? Vidíš, už sme sa o tom spolu bavili a vždy zostanú nejaké otázky a odpovede nevyslovené.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon led 23, 2012 9:08 am

geronimo píše:Mám asi dva roky Oregon 550 PRO, má mapu ČR 1:10.000 (Evropu jsem si dodal sám), používám ho v autě na kole i na lodi.Proti 450 má zabudovaný foťák. Fotky jsou v docela slušné kvalitě a dají se použít jako trasové body.
Obrázek

neupravená fotka z navigace.

No teda! A mě jsi říkal, že to je holící strojek! :)
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon led 23, 2012 2:34 pm

Měl jsem notebook, ale jen jako zálohu. Pro navigaci je to téměř nepoužitelné, nehledě na výdrž baterií a nutnosti napájení.
Vytáhl jsem ho jen v Mariehamnu na počasí a E-maily.

Ono v kokpitu, když se to houpe a třeba ještě prší, není to jen tak. Na to téma je tu už někde vlákno, jak s notebookem v kokpitu.

Malá ručka v kapse, pověšená u výlezu, udělá své, držíš kurz, občas jenom zkontroluješ....přiblížíš se ke kritickému místu, vezmeš do ruky a zoomuješ dle potřeby. Jednoduché účelné... ;)

Zpět na