Hodit kotvu vs. Spustit kotvu

Cizojazyčné slovníky, názvosloví cizí i tuzemské, jazykovědné či překladatelské problémy

Moderátor: vilma

Jaký výraz používáte v případě kotvení?

HODIT kotvu
24
51%
SPUSTIT kotvu
23
49%

Celkem hlasů: 47
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Baldrique » čtv úno 23, 2012 10:40 pm

Pavel63 píše:Abychom to neměli tak jednoduché, kotva je jedna věc. Jsme zakotveni (správně máme zakotvenou loď), zvedá se vítr. Co uděláme s délkou řetězu? Vypustíme (opakuji: "VYPUSTÍME") plnou délku řetězu. Ještě jsem neslyšel, že by někdo "vyhodil" kotevní řetěz (jo, použitý rezavý tak do šrotu). A jelikož je kotva na řetězu, obvykle je na něm dokonce připevněná, takže se neháže zvlášť kotva a pak vypouští řetěz - je tedy správné VYHODIT nebo VYPUSTIT kotvu? A nezaložíme nový topic pro kotevní řetěz?

Pavel.

povsimni si rozdilu mezi retezem a kotvou
tusim ze retez se slackuje
jinak kotveni je jeden manevr a popousteni retezu u zakotvene lodi je druhy. Kuba nejspis vysvetli podrobneji.
Jinak je blbost rikat vyhodte kotvu na ktere je retez a ten popoustejte aby mohla padat.
PS myslim ze uz se v tom trochu rejpas
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 24, 2012 12:15 am

[quote="Viky_CZ"
Nejpresnejsi by asi bylo "shodit", ale kdo by to rikal, ze jo.[/quote]

tos mi vzal přímo z huby. když něco hážu, je předpoklad, že to držím v ruce. což v případě kotvy je volovina. mimo kotev co nejsou kotvy.
tedy kotvu shodím. spustím

nejvíc mi baví machři, co najedou přídí do břehu a ze zádi hodí "něco" pod lod´- neb dál nedohodí, a myslí si že zakotvili :mad:
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » pát úno 24, 2012 1:25 am

To je v pravdě velmi libozvučná diskuse, teď jsem si jí celou s radostí přečetl a děkuji všem zúčastněným za tak košaté příspěvky. Byť ke shodě nedošlo, můžeme, snad svorně, konstatovat, že pouhý a jednoduchý povel, dokážeme náležitě zpoetizovat.
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 7:47 am

no tak nakonec jsem narazil v jednom odbornem materialu na dukaz ze mozna je spravne spustit kotvu... :(
prosim shlednou do 45 sekundy INSTRUKTAZNI VIDEO

ale jsem rad za stav hlasovani, i pres to ze vyse uvedeny material toto vyvraci...
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát úno 24, 2012 7:47 am

Již jsem si dovolila přemístiti toto další roztomilé téma našeho okrašlovacího spolku JI do sekce Babylon, koneckonců právě na toto sekce je. :) .

A jdu do toho : Já ty slova cítím celkem jasně - když něco hodím, definitivně to opustí moji ruku - představte si, že hodíte klíče ze druhého patra paneláku dolů.
Když vás někdo požádá, abyste je spustili, spustíte je na provázku. Jeden konec zůstává v ruce, či upevněn (viz též spustíme výtah v domě :) ).
Závěr : hodit kotvu - to se mnou vždycky zacloumá a hned kontroluju ten druhý konec. :)

P.S. Tím neříkám, že to někdy bezmyšlenkovitě nepoužiju, stejně jak říkám doma hoďte si to do skříně, (teda už jsem se to musela odnaučit, páč děcka na to s radostí - Jo, tak hááážu ! Z 1 metru.)
Na lodi už jsem slyšela i dáme kotvu, holt vše se vyvíjí... I když zrovna já ctím, co si myslí a říká Olda Straka.
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 7:52 am

myslim si, ze tohle tema si zaslouzi zustat i tam kde bylo :D

vilma: tady se absolutne nebavime o tom co je 'cestinarsky' spravne, jde tu o to jake 'slangove' slovo je pouzivanejsi v pripade kotveni, samozrejme ze
spustit kotvu je spisovne a na jednicku z cestiny... ;)
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát úno 24, 2012 7:56 am

já se taky nebavím, "co je správně", nepředpokládám automaticky, že je to právě to, co vím či dělám já, bavím se o tom, jak to mám já osobně a co užívám já osobně, abys ses mohl dozvědět, co je jak frekventované,
než se s Tebou přetahovat, tak si radši vryju do paměti, že se říká spustit, stejně tak, jak se říká stěžeň :)...
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » pát úno 24, 2012 8:12 am

Tak si vrej do paměti stozar s plachtama a takovy ten volant. Promin ale přijde mi to dost podobne
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » pát úno 24, 2012 8:13 am

Ale jinak si rikej co chces samozřejmě ;-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 24, 2012 8:14 am

Občasné používání výrazu "dáme ji" potvrzuji. :D

EDIT: Diskutujícím připomínám, že otázka zní "Jaký výraz používáte", nikoliv jaký je správný... ;)
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » pát úno 24, 2012 8:27 am

Jo pardon to neni to same. Spustit je proti volantu a stozar v pohode
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 8:48 am

baharis: presne tak, otazka je velmi nekonfliktni, jde o to co je pouzivanejsi, aby se pripadne vyvratilo tvrzeni nekoho nekde na kurze ze hodit je ta sama hloupost jako v pripade notoricky znameho stozaru a stezne... takze je zvlastni ze Vilma tak velmi upravila svuj posledni prispevek, ktery znel jinak nez ted... :P nebylo se za co stydet...
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » pát úno 24, 2012 8:49 am

ruku na srdce - nevydavate najcastejsie nahodou povel "jebni tu kotvu do vody"? :crazy: lebo z ceskych a slovenskych lodi (uz aj z chorvatskych a polskych) najcastejsie pocujem na mori prave toto spojenie, resp. jeho narodny ekvivalent (podobne ako pri pohlade na roztrhanu plachtu nepocujem "aha roztrhana plachta", ale "jeblo jedro" alebo nieco podobne :good:
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 8:56 am

no, nejcasteji slysim na mori veci, ktery sem asi nemuzu ani napsat, jelikoz by tu muselo byt vlakno co by bylo pristupne jen po 22:00 hodine a bylo by z 'hvezdickou' :lol: to by se asi teprve zajimava diskuse rozjela...
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 9:01 am

na parniku pouzivame (tam ten rozkaz nevydavam): hodit kotvu v 99.9% pripadu;
na jachte rikam v 99.9%: MUZES a k tomu vyrazne mavnu pravou (nekdy levou) vztycenou pazi, coz osoba stojici na pridi rozumi, jako ze muze, ale vzdy se jeste zepta, MUZU, tak pak pouziju JO, MUZES, u toho uz nemavam ani levou ani pravou rukou. :lol:
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát úno 24, 2012 9:24 am

No nějakou hodinu jsem tady nebyl a koukám, jaký šrumec se z mého rýpnutí do kamaráda stal :good: :good: . Asi už fakt potřebujete vodu ve skupenství jiném než pevném :mad: :mad:
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » pát úno 24, 2012 9:39 am

Myslím ze je to diskusní forum tak je hezke, ze se tu diskutuje
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » pát úno 24, 2012 9:46 am

Krásný výraz používá Sachmet - VRHNI! To se nedá s ničím splést, je to slyšet od kormidelníka na příď a u ručně spouštěné/házené kotvy to dokonale vystihuje činnost kotevníka ;)
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pát úno 24, 2012 9:46 am

Vím o jednom borcovi, který spouštěl kotvu, ale zapomněl si druhý konec řetězu uvázat na lano a tak to spouštění bylo ve finále hození - řečeno terminologií Vilmy :lol: . Naštěstí hned v nejbližším přístavu koupil novou i s řetězem, takže když jsem od něj loď koupil, byl jich tam zas plný počet.

Proto já kotvu spouštím a řetěz pravidelně kontroluju.
lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lodnik » pát úno 24, 2012 9:49 am

Vidím jen dvě východiska: Buď nějaká komise Evropské unie po obdržení patřičné dotace problematiku řádně prozkoumá a předepíše pro ten úkon standardní a jednoznačný povel (platný alespoň v prostoru EU), nebo používat to anglické "drop" patřičně počeštělé - tedy "Dropněte kotvu!" (tenhle výraz už zmiňuje Viki_CZ).

Pak by ještě možná šlo, že si to každý kapitán bude dělat, jak mu to vyhovuje (hlavně, že posádka rozumí). Ale z takového nesystémového přístupu se určitě leckterému úředníkovi budou dělat pupínky.

Ale vážně, já osobně říkám "spustit", když se má spustit (třeba 10kg kotva na 30m řetězu) a řekl bych "hodit", kdybych chtěl, aby ji někdo skutečně hodil někam daleko před příď. Přesněji řečeno, kdybych dával povel k hození kotvy svému synovi, tak bych nejspíš řekl: "Zkontroluj, prosím, zda je lano s kotvou uvázáno k lodi a pak hoď kotvu několik metrů před příď. Snaž se přitom nespadnout do vody."
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 9:59 am

Macek0585 píše:No nějakou hodinu jsem tady nebyl a koukám, jaký šrumec se z mého rýpnutí do kamaráda stal :good: :good: . Asi už fakt potřebujete vodu ve skupenství jiném než pevném :mad: :mad:

Pred 3 tydnama jsem se vratit... po 7 mesicich co jsem byl na mori... vody mam zase na nejaky ten mesic dost...
myslim, ze nepotrebujeme EU, aby resila to co je pouzivanejsi od toho mame tuto peknou anketu a uvidime co
je slangove pouzivanejsi... zatim HODIT :D

.. rozumet, to kazdy rozumi vsemu at uz je to hodit, spustit, jebnout :lol: , nebo i jine ruzne vyrazy i gesta. tohle je
odpocinkove nehadaci tema s anketou... ;)
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » pát úno 24, 2012 1:09 pm

Pěkné téma, je vidět že zima je dlouhá. No takto by jsme kotvu spouštěly/házely u US NAVY.
Text z učebnice palubního námořníka. Protože to bylo trochu delší tak jsem některé odstavce vypustil a nechal jen ty ohledně povelů:

Letting Go

When anchoring and weighing anchor, the ship's first lieutenant is in charge on the forecastle. Aboard most ships, the first lieutenant's assistant is the ship's Boatswain or Chief Boatswain's Mate.
At the command “STAND BY” the brake is released and two Seamen-one with a sledgehammer or maul-take stations at the stopper outboard side of the chain. When the command “LET GO” is given, one Seaman pulls the pin from the stopper tongue.
As each chain marking passes the wildcat, the report “(Number) FATHOM ON DECK’ is made to the conning officer on the bridge.
The direction the chain is tending is indicated by pointing the arm and/or reporting “CHAIN TENDING (number) O'CLOCK.”
If the chain tends around the stem, the situation is reported to the bridge. The chain must be allowed to run freely or the sharp bend around the stem may damage a link. Detachable links are particularly susceptible to damage in this regard.
When the desired scope of chain is out, the conning officer gives the order “PASS THE STOPPERS.” The brake is set and the stoppers are applied and evened up, the brake is taken off, and the chain is slacked between the windlass and stopper. The brake is set, and the wildcat is left disengaged. Before securing, all gear is picked up and stowed.

Absolventi polských nebo ruských škol by nás mohly zase vzdělat jejich teorií.

A moje pokyny?
„Jebni jí tam“
„Kolik?“ (metrů)
Po zaslechnutí uspokojivého čísla (metrů) „Stačí“
A nakonec možná „Ukliď to“(ovladač, zavřít kotevnu)
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pát úno 24, 2012 1:38 pm

A kdy se používá povel "odhoď "?
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » pát úno 24, 2012 1:42 pm

Kdyz mas jistotu ze nekoho stves fakt hodne a chces mu poradit co s tim :P
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » pát úno 24, 2012 3:10 pm

toms píše:.....

Absolventi polských nebo ruských škol by nás mohly zase vzdělat jejich teorií.

To vis, na skoleni jsou v CR jiny vice uznavany osoby a morsti vlci :lol: Skolit teda nebudeme, a stejne by to asi
muselo byt polsky. :mad: Ve zkratce: kotva se hazi, i pres to ze se obcas jen spousti; konec skoleni :gun: .

ale peknej odstavecek o letting go... :good:

Zpět na