kapitánské zkoušky"C"
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- motr
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
kapitánské zkoušky"C"
Asi po 10 ti letech rozhodování a přemýšlení, jsem se rozhodnul splnit si svoje sny a mimo jiné si pořídit "řidičák na loď skupinu "C" , a tak jsem se přihlásil do kursu u Moravyacht v Brně.
Nyní jsem se pustil do studia COLREG, a rád bych poprosil staré mořské vlky o radu:
Existuje nějaký ucelený soubor námořních znaků, osvětlení lodí v různých pozicích a podobně?
Prozatím mám pouze paragrafové znění COLREG, avšak tam je toto nepřehedné.
Děkuji za rady i další postřehy, které mi mohou usnadnit přípravu ne zkoušky. Standa
Nyní jsem se pustil do studia COLREG, a rád bych poprosil staré mořské vlky o radu:
Existuje nějaký ucelený soubor námořních znaků, osvětlení lodí v různých pozicích a podobně?
Prozatím mám pouze paragrafové znění COLREG, avšak tam je toto nepřehedné.
Děkuji za rady i další postřehy, které mi mohou usnadnit přípravu ne zkoušky. Standa
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Ak chodíš do kurzu, tak by to ich mali dať organizátori kurzu. Ak ich material je pre teba neprehladný, tak to čo hladáš býva asi vo všetkých knihách a príručkách o jachtingu. Dobrá kniha o jachtingu sa vždy hodí, ak nechodíš príliš často, tak sa to pozabúda. Či je to zverejnené niekde na webe neviem.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
ja bych to videl asi takhle - imho se Motr prihlasil na kurz, ktery teprve bude. A protoze se na to tesi, zacal si studovat dopredu. A nema zadna skripta, protoze ty teprve dostane. Nevim sice kde vzal Colreg - mozna na netu - tam je zdarma k dispozici. Pravdu ma Motr v tom, ze studovat "svetla" z textu z Colregu neni moc prehledne
Reseni - jak uz bylo receno vyse - jakakoliv knizka, skripta atd by mely obsahovat i graficke znazorneni svetel apod. A budes potrebovat znat nejenom svetla .. je tam toho vic. Ja bych (pokud je muj predpoklad spravny) asi kontaktoval cloveka, co kurz bude delat a zkusil z nej skripta vyloudit dopredu. Myslim, ze ti rad vyjde vstric. Jinak se muze stat, ze za mesic dva budes mit ty samy skripta 2x
Maly TIP: ja si od Oldy Straky z webu koupil plakat se svetly a povesil si ho na zachod ... kdykoliv si tam sednu, mam co studovat
TW
BTW ja zacal svoji jachtarskou karieru tim, ze jsem se prihlasil do individualniho kurzu astronavigace
Byl tehdy leden a do kvetna kdy mel zacit vysneny kapitansky kurz, bylo strasne daleko ... S jistou nadsazkou jsem tedy "umel" observovat driv, nez jsem poprve uvidel more 

Reseni - jak uz bylo receno vyse - jakakoliv knizka, skripta atd by mely obsahovat i graficke znazorneni svetel apod. A budes potrebovat znat nejenom svetla .. je tam toho vic. Ja bych (pokud je muj predpoklad spravny) asi kontaktoval cloveka, co kurz bude delat a zkusil z nej skripta vyloudit dopredu. Myslim, ze ti rad vyjde vstric. Jinak se muze stat, ze za mesic dva budes mit ty samy skripta 2x

TW
BTW ja zacal svoji jachtarskou karieru tim, ze jsem se prihlasil do individualniho kurzu astronavigace

- pecho
- aktívní jachtař
vademecum Jakuba Sklenáře
Zde:
http://www.diplomka-navigace.wz.cz/
a tam to lze stáhnout (aspoň si myslím). Zdraví Pecho
Tak smůla, zkoušel jsem to stáhnout a hlásí to toto:
Chyba 404 - soubor nebyl nalezen
Nevím, to už bude na Kubovi, co a jak.
http://www.diplomka-navigace.wz.cz/
a tam to lze stáhnout (aspoň si myslím). Zdraví Pecho

Tak smůla, zkoušel jsem to stáhnout a hlásí to toto:
Chyba 404 - soubor nebyl nalezen
Nevím, to už bude na Kubovi, co a jak.
Naposledy upravil(a) pecho dne pon úno 27, 2012 2:53 pm, celkem upraveno 1 x.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Felix píše:Skvělý nápadS potěšením bych napodobil, ale samotný plakát jsem v nabídce nenašel
Tož ono je možné, že se samotný neprodává (?). Já od Straky kupoval vícero knížek a plakát současně. Mimochodem ty knížky Navigace a Příklady mohu pro vážnějšího zájemce jen doporučit (byť se tu již řešilo, že je tam v řešení příkladů občas chybka).
Motrovi bych v každém pádě doporučil kontaktovat Miloše Křenka a vyžádat si od něj skripta dopředu. Jak Miloše trošičku znám, rád mu vyhoví. A to Vademecum je taky skvělý nápad.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Myšlenka dobrá
Malé OT (vnitro)
Než jsem to pověsil, udělal jsem jeden pěkný sken http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1503
Problémek byl udělat na mém A4 skeneru plachtu A3 tak aby to trošku vypadalo...
(IMHO nechtěl by to někdo předělat do češtiny...?)

Malé OT (vnitro)
Než jsem to pověsil, udělal jsem jeden pěkný sken http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1503
Problémek byl udělat na mém A4 skeneru plachtu A3 tak aby to trošku vypadalo...
(IMHO nechtěl by to někdo předělat do češtiny...?)
Originál v PDF tady. Je to vektorová záležitost, Pro úpravy snazší.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Felix píše:Něco podobného - vnitrozemské plavební znaky - jsem před cca čtyřmi lety dostal na nějakém českém lodičkovém (vele)trhu. Vydal to Automotoklub, možná ADAC, a bylo to v češtině.
Už jsem to našel http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1504
- motr
- návštěvník fóra
Všeobecný průkaz radiotelefonisty námořní pohyblivé služby
Tak, první krok k zisku průkazu "C" . Dnes jsem vykonal zkoušku na "Všeobecný průkaz radiotelefonisty námořní pohyblivé služby" u ČTU s výsledkem ... prospěl... a bude následovat týden na lodi v Chorvatsku a potom další zkoušky.
- motr
- návštěvník fóra
kapitánské zkoušky
Tak kapitánské zkoušky jsem vykonal v dubnu pod patronací a za oganizace kpt. Aleše Morávka v Brně, a praktický kurs pod vedením Miloše Křenka. Musím s radostí konstatovat, že jsem v obou případech poznal bezvadné lidičky, a získal od nich mnoho dobrých zkušennstí a teoretických znalostí. Nyní již je pouze na mě, jak je dále rozvíjet. Blíží se mi můj odchod do důchodu, tak se snad jachtingu budu moci věnovat ve větší mířš než dosud (v rámci finančních možností).
- dako
- návštěvník fóra
Re: kapitánské zkoušky
motr píše:Tak kapitánské zkoušky jsem vykonal v dubnu pod patronací a za oganizace kpt. Aleše Morávka v Brně, a praktický kurs pod vedením Miloše Křenka. Musím s radostí konstatovat, že jsem v obou případech poznal bezvadné lidičky, a získal od nich mnoho dobrých zkušennstí a teoretických znalostí. Nyní již je pouze na mě, jak je dále rozvíjet. Blíží se mi můj odchod do důchodu, tak se snad jachtingu budu moci věnovat ve větší mířš než dosud (v rámci finančních možností).
Gratuluju...pro ostatni kteri shaneji ucelny prehled a testove otazky vcetne kat. C ...
http://vmp.ic.cz/
- DonTragedy
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
To je ine "C"
Preukazy idu:
SPS - Statni plavebni sprava
VMP - M100 - teoria (I) - motor do 100kw
VMP - M - prakticka skuska
VMP - C - teoria -pribrezna plavba
VMP - S80 - teoria - plachty do 80m2
VMP - S - prakticka skuska
MD - ministerstvo dopravy
C - teoria a prax (10nm od brehu)
B - teoria a prax (200NM)
A - ?? len prax ?? - neomezene
CTU - vysielacky na more
MD robi v zasade more, SPS vnutrozemske vody (prekryv na VMP - C) a ked robis skusku u MD neni podmienka mat skusku u SPS a aj obratene...

Preukazy idu:
SPS - Statni plavebni sprava
VMP - M100 - teoria (I) - motor do 100kw
VMP - M - prakticka skuska
VMP - C - teoria -pribrezna plavba
VMP - S80 - teoria - plachty do 80m2
VMP - S - prakticka skuska
MD - ministerstvo dopravy
C - teoria a prax (10nm od brehu)
B - teoria a prax (200NM)
A - ?? len prax ?? - neomezene
CTU - vysielacky na more
MD robi v zasade more, SPS vnutrozemske vody (prekryv na VMP - C) a ked robis skusku u MD neni podmienka mat skusku u SPS a aj obratene...