Být či nebýt majitelem lodi, když ji neumím opravovat?
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
-
- moderátor
- Reputace: 234
Jo rozdíl tu je. V autě nějak zastavím, nebo zastaví samo. Na lodi se snad dopotácím k bezpečnýmu břehu, nebo mně někdu uloví. S letadlem jednoduše spadnu. Blbý je, že letí vysoko a padá dlouho. To je trochu na nervy. Větroně nějak vyšly z módy.
Toto fórum za poslední tak rok nabralo kvalitu příspěvků na Seznamu. Začínaj se tu množit výblitky, kdy se někteří musí projevit za každou cenu, ač ví kulový. Jen si myslí že ví, případně se domnívají. Praxe, vážení praxe - ta vám ukáže zač toho loket.
Necítím se být všeumělem a vždycky se rád něco přiučím. Od toho, co umí víc.
Toto fórum za poslední tak rok nabralo kvalitu příspěvků na Seznamu. Začínaj se tu množit výblitky, kdy se někteří musí projevit za každou cenu, ač ví kulový. Jen si myslí že ví, případně se domnívají. Praxe, vážení praxe - ta vám ukáže zač toho loket.
Necítím se být všeumělem a vždycky se rád něco přiučím. Od toho, co umí víc.
JardaF píše:
Ten clanek tu urcite nekde taky je
Možná máš na mysli toto:
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=996&postdays=0&postorder=asc&start=275
JInak je to: Pobývání a bydlení na lodi: strana 12
Být či nebýt majitelem lodi, když ji neumím opravovat?
Rozhodně ano.
Hlasovat nemohu, uvedené odpovědi jsou nedostačující.
Že loď neumí opravovat neznamená, že se to nemůže naučit.
Časem se z něj může stát "Ferda mravenec - práce všeho druhu".
Podívejme se do historie. Je plná takových nadšenců, které nedokázalo nic odradit.
Abych mluvil o lodích, tak jeden příklad za všechny - Kolumbus. Nevzdal se ,vytrval a všichni víme co dokázal.
Je to krásné splnit si svůj sen. Držím palce
Rozhodně ano.
Hlasovat nemohu, uvedené odpovědi jsou nedostačující.
Že loď neumí opravovat neznamená, že se to nemůže naučit.
Časem se z něj může stát "Ferda mravenec - práce všeho druhu".
Podívejme se do historie. Je plná takových nadšenců, které nedokázalo nic odradit.
Abych mluvil o lodích, tak jeden příklad za všechny - Kolumbus. Nevzdal se ,vytrval a všichni víme co dokázal.
Je to krásné splnit si svůj sen. Držím palce

- ondra
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Než jsem se stal majitelem vlastní lodě, netušil jsem, že někdy v životě zvládnu během proplavení v komoře vyměnit prasklý řemen alternátoru, nebo impeler. Natož abych věděl co to je a kde to je. Na rozdíl od auta, mě to baví. Jak se říkává: správný vodní motorista, je stále po lokty ponořen v motoru.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
[quote="JardaF"]Docela hezky popis o tom, jak se stát majitelem lodi, aniž člověk má znalosti a vlastně vůbec představu, co ho čeká je [url=http://krasajachtingu.cz/category/sy-janna/]TADY[/url].[/quote]
Jardo, ten príbeh predsa poznáme.
Naopak, k tejto téme čo začal Vítrvevlasech a Dvojka ho rozviedla má najviac čo povedať práve Sachmet. Neuměl a ešte k tomu žena si kúpi plachetnicu a nepoznajúc takmer nič, prepláve cez celú Európu zo severu na juh po kanáloch, preplaví stredozemné more od Francie až do Grécka a tam sa plaví hore dole. S motorom ktorý nechladí, lebo má banálnu závadu a neviem s ešte akými závadami, s ktorými by si bežný jachtár - majiteľ hravo poradil. Aj tvoja plavba Jardo sa nesie v tomto duchu a myslím, že tu nie je lepšieho a poučnejšieho príkladu. Neviem preč sa Sachmet vyhýba tomuto fóru, to riešiť nebudem, ale odkazy na to, že tam a tm to je popísané sú k ničomu.
Prečo to píšem? Sám sebe dávam otázku. Asi preto že som moderátor? Ludia čo sa pýtajú na nejakú vec, napr. závada na motore, všetci im radia a oni ani nedajú vedieť ako dopadli vo mne zanechávajú nepríjemný pocit. A naopak, tý čo napíšu tak a tak som si s tým problémom poradil a dík za rady, tí vo mne vyvolávajú príjemné pocity, pre ktoré sa oplatí tu robiť moderátora.
Jardo, ten príbeh predsa poznáme.
Naopak, k tejto téme čo začal Vítrvevlasech a Dvojka ho rozviedla má najviac čo povedať práve Sachmet. Neuměl a ešte k tomu žena si kúpi plachetnicu a nepoznajúc takmer nič, prepláve cez celú Európu zo severu na juh po kanáloch, preplaví stredozemné more od Francie až do Grécka a tam sa plaví hore dole. S motorom ktorý nechladí, lebo má banálnu závadu a neviem s ešte akými závadami, s ktorými by si bežný jachtár - majiteľ hravo poradil. Aj tvoja plavba Jardo sa nesie v tomto duchu a myslím, že tu nie je lepšieho a poučnejšieho príkladu. Neviem preč sa Sachmet vyhýba tomuto fóru, to riešiť nebudem, ale odkazy na to, že tam a tm to je popísané sú k ničomu.
Prečo to píšem? Sám sebe dávam otázku. Asi preto že som moderátor? Ludia čo sa pýtajú na nejakú vec, napr. závada na motore, všetci im radia a oni ani nedajú vedieť ako dopadli vo mne zanechávajú nepríjemný pocit. A naopak, tý čo napíšu tak a tak som si s tým problémom poradil a dík za rady, tí vo mne vyvolávajú príjemné pocity, pre ktoré sa oplatí tu robiť moderátora.
- Dvojka
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 97
bokal píše:Nevšiml jsem si, že by byla řeč o něčem konkrétním
Vidím, že schopnost číst, je zde na fóru docela docela vzácná schopnost

Hned v prvním příspěvku je jasně napsáno, proč diskuzi zakládám, na základě jakého podnětu, k čemu se vztahuje. Doporučuji přečíst první příspěvek a možná i (aby opět nedošlo k nejasnostem) i vlákno modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=108945#108945 po jehož přečtení jsem si položila tu anketní otázku.
Že z toho někteří děláte kovbojku, to je váš problém. Ale odpovědi mimo mísu s despektem ke všem, kdo nejsou dokonalost sama, tak ty mně taky nenechají chladnou

david píše:Vážená většino, skládající se převážně z čártrařů. Nemá smysl s vámi polemizovat o tom, jestli něco umět, nebo ne. Při pročítání vašich zážitků z plaveb jsem si už dávno všimnul, že se jedná převážně víc o plynulé troskotání, než plavbu.
Nikde v otázce jsem nepolemizovala o tom, že by majitel neměl umět plout a pokud to není jasné, tak to ještě rozvedu.
Nevím kde si kdo dělal, a s jakou osobní účastí a motivací, papíry, ale jedno je přeci jasné – k základním dovednostem, jež opravňují jedince k vedení plavidla, je i základní znalost údržby všech částí lodi a jejich možných poruch a možností rychlého zásahu, případně co dělat, když přijdu o to, nebo ono. TOTO nebylo zpochybněno (to je osobně pro Davida

Copak je tak těžké pochopit jednoduchou otázku?

Na druhou stranu se tedy ptám všech těch dokonalých – to jste se narodili a hned všechno věděli?? Nebo jste všichni šli k někomu pracovat na loď jako opraváři, mechanici a truhláři?
Protože jde zde i druhá část pravdy, kterou zde napsalo již několik lidí a děkuji jim za to.
Pokud pouze jezdíš na lodi, nemáš možnost dělat velké opravy a údržby (vyjma drobných oprav, jako například průser s motorem před vjezdem do maríny a podobné lahůdky, které ale taky musíme umět řešit a řešíme), tak je jasné, že při koupi první lodě nebudeš machrem. Někde a někdy se to naučit musíš.
Díky takovým uživatelům, jako je například Klubko, kteří se nebojí podělit nejen o začátky, ale taky píšou, jak se i člověk začátečník stane (s návody a pomocí méně či více schopných přátel a mechaniků a jiných odborníků i zemi mimo evropskou civilizaci) námořníkem schopným se postarat o loď.
Toto vlákno bylo myšleno jako povzbuzení pro všechny, kteří uvažují o koupi, nebo již jsou hrdými majiteli plavidla a bojí se zeptat na některé věci, protože arogantní tón některých lidí je neuvěřitelný, místo aby pomohli, tak otevřou pusu pouze k otázce, co že to za nemehlo a neznalce se zase ptá na tak triviální věc.
Čest a díky všem, jenž umí a pomůžou/poradí, je jich zde hodně.
A taky je myšleno jako povzbuzení pro lidi, kteří se bojí své začátky popsat a hodit zde do pléna jako motivaci (a taky návody jak to ne/dělat), protože viděli, co se stalo těm, kteří to udělali (například Vitrvevlasech napsal a bozakafka mu „hezky“ odpověděl).
david píše:Toto fórum za poslední tak rok nabralo kvalitu příspěvků na Seznamu. Začínaj se tu množit výblitky, kdy se někteří musí projevit za každou cenu, ač ví kulový.
Pokud vás tedy některé diskuze a otázky tak strašně obtěžují, pokud ke všemu, co je podle vás „základní/triviální/nutná“ znalost máte pouze odpověď: nemáš co na lodi dělat, tak se nedivte, že je zde množství uživatelů, kteří jen tiše čtou a nikdy nenajdou odvahu něco napsat.
Možná by měl být nějaký znalostní test při příjímání členů JI a ti nevhodní, méně cenní (znalostmi) a neschopní obohatit vaše (již tak obrovské) znalosti, by neměli být připuštěni. Měli jste to napsat jako varování při přihlašování a spousta lidí by se vám obloukem vyhnula.
Edit - doplnění o poděkování těm, co umí.
Mluvíš (píšeš) mi z duše Dvojko
Nevím, jestli je to problém ryze český, slovenský (abych někoho neurazil) nebo středoevropský a nebo celosvětový. Narážím na disk. fórech v ČR na pisatele, kteří jsou chytří, všechno ví nejlépe, ostatní jsou podle nich blbci ...
Po přečtení jejich příspěvků mám chuť všeho nechat, vše spálit a jen tiše čekat na smrt
Oja

Nevím, jestli je to problém ryze český, slovenský (abych někoho neurazil) nebo středoevropský a nebo celosvětový. Narážím na disk. fórech v ČR na pisatele, kteří jsou chytří, všechno ví nejlépe, ostatní jsou podle nich blbci ...
Po přečtení jejich příspěvků mám chuť všeho nechat, vše spálit a jen tiše čekat na smrt

Oja
-
- moderátor
- Reputace: 234
[quote="DvojkaNevím kde si kdo dělal, a s jakou osobní účastí a motivací, papíry, ale jedno je přeci jasné – k základním dovednostem, jež opravňují jedince k vedení plavidla, je i základní znalost údržby všech částí lodi a jejich možných poruch a možností rychlého zásahu, případně co dělat, když přijdu o to, nebo ono. TOTO nebylo zpochybněno (to je osobně pro Davida
a pro všechny, co zabředli do této, mimo téma, se vyvíjející podivné ohnivé diskuze).
[/quote]
to je samozřejmě blbost. Tedy nevím jak kde si kdo dělá papíry, ale pro VMP nic takového není. Není povinný ani kurz, k získání oprávnění stačí zaškrtat testy - tedy pouze znát předpisy.
Ty ti s vyhledáním poruch a jejich následnou opravou nepomůžou.
A tím jsme opět na začátku.
Tak že, cituji "základní znalost údržby všech částí lodi a jejich možných poruch a možností rychlého zásahu, případně co dělat, když přijdu o to, nebo ono" konec citace, předpokládá alespoň minimální technické a řemeslné znalosti. . Jak a jak rychle k těm dovednostem a znalostem dotyčný přijde záleží už zcela na něm.
To je to, co se tu snažím celou dobu naznačit.

[/quote]
to je samozřejmě blbost. Tedy nevím jak kde si kdo dělá papíry, ale pro VMP nic takového není. Není povinný ani kurz, k získání oprávnění stačí zaškrtat testy - tedy pouze znát předpisy.
Ty ti s vyhledáním poruch a jejich následnou opravou nepomůžou.
A tím jsme opět na začátku.
Tak že, cituji "základní znalost údržby všech částí lodi a jejich možných poruch a možností rychlého zásahu, případně co dělat, když přijdu o to, nebo ono" konec citace, předpokládá alespoň minimální technické a řemeslné znalosti. . Jak a jak rychle k těm dovednostem a znalostem dotyčný přijde záleží už zcela na něm.
To je to, co se tu snažím celou dobu naznačit.
- bokal
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Dvojka píše:bokal píše:Nevšiml jsem si, že by byla řeč o něčem konkrétním
Vidím, že schopnost číst, je zde na fóru docela docela vzácná schopnost
Dvojko, tak jsem šel do sebe, neb se mne dotkla tahle výtka, že nečtu. Jaksi asi neumím číst, neboť jsem opravdu nenašel zmínku o konkrétním záměru - to co jsem naposledy napsal, byla úvaha, že jinak je možné posoudit z hlediska možností oprav a údržby vlastnictví malé lodičky a jinak asi bude vypadat záležitost 14-ti metrové lodě.
Očekával jsem tedy jednoduché sdělení - např. měla bych chuť si pořídit plachetnici 30stop na orlík.
Jak jsem psal, ta otázka je příliš všeobecná a široká.
Jelikož je Tvá reakce nepřiměřeně ostrá až arogantní, nemá cenu se dále této diskuze účastnit.
- Dvojka
- pravidelný návštěvník
david píše:… předpokládá alespoň minimální technické a řemeslné znalosti. . Jak a jak rychle k těm dovednostem a znalostem dotyčný přijde záleží už zcela na něm. To je to, co se tu snažím celou dobu naznačit.
Dobrá, tak jsme se shodli

Pokud se odkloníme od původní reportáže, na jejímž základě vznikla ona otázka, a budeme předpokládat, že na lodi budu pobývat delší dobu a dřív nebo později se dostanu mimo civilizaci, tak je asi jasné, že i nemehlo neschopné se původně hrabat v motoru a jiných částech lodě, najednou tuto činnost bude muset dělat. A čím víc se bude muset člověk ve všem hrabat, tím víc to bude ze začátku dělat špatně, tudíž často, až se to pak jednou naučí (tak, jako se každý naučí spousty věcí, pro které nemá talent).
Taky jsme dospěli (dle reakcí některých uživatelů) k tomu, že není vhodné se ptát, psát a pitvat nepodstatné věci (nevím, které jsou ty jediné správné, ale nevadí), protože to snižuje úroveň fóra (to některé vlákna jsou zato hotová „studnice moudrých rad a témat“

Původně jsem byla zastáncem onoho „napiš i chyby a blbosti, kterých si se dopustil, poučí se jiní a nestane se jim to“. Ale zde, v našich zemích, to tak nefunguje. Tady se prostě musí umět, a dobře umět (a když se neumí, tak se stejně dělá, že se umí).
bokal píše: Jaksi asi neumím číst, neboť jsem opravdu nenašel zmínku o konkrétním záměru…
Takže zde je to „ono“ konkrétní, tak se hned nečerti

+ pak následná diskuze některé odpovědi v onom vlákně modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=108945#108945Dvojka píše:Přečetla jsem si vlákno Můj život na vodě od uživatele vitrvevlasech … i následnou diskuzi a něco mě trochu zarazilo. Protože nechci kazit vlákno s reportáží, tak zakládám nové vlákno (je zima, stejně se nudíme, tak snad je diskuze možnáa pak to klidně smáznem) …
Tak a ještě pro jistotu – opravdu nechci (alespoň zatím) koupit/vlastnit loď.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Dvojka, týmto si zašla už priďaleko a vyprosujem si od teba takéto hodnotenia a konštatovania.
[mod="Denis"]Možná by měl být nějaký znalostní test při příjímání členů JI a ti nevhodní, méně cenní (znalostmi) a neschopní obohatit vaše (již tak obrovské) znalosti, by neměli být připuštěni. Měli jste to napsat jako varování při přihlašování a spousta lidí by se vám obloukem vyhnula.[/mod]
[mod="Denis"]Možná by měl být nějaký znalostní test při příjímání členů JI a ti nevhodní, méně cenní (znalostmi) a neschopní obohatit vaše (již tak obrovské) znalosti, by neměli být připuštěni. Měli jste to napsat jako varování při přihlašování a spousta lidí by se vám obloukem vyhnula.[/mod]
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
karf píše:Jestli to tu ještě nezaznělo, tak by mě zajímalo, jak se nemajitel lodi může naučit loď opravovat. Kromě pár teoretických znalostí (co to je loď, kde stožár, jak se na něj leze a kudy se chodí do saloonu) jsou potřeba nejspíš i ty praktické a to bez lodi jde těžko.
blbě-a pochybuju že by se v dnešni době některy,, lodni ....'' obětoval a vzal si tě do učeni a ztrácel s tebou čas-nebo se mýlím???
no za nějakej,, mírnej,, poplatek asi jo
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
A já myslím, že to jde se "vyučit". Půjč si například majitelskou trošku starší loď bez majitele na palubě a po dvou týdnech plavby budeš slušne vyučen
. Každý se to naučí, když nezbývá nic jiného!
Pokud zvládáš angličtinu, vem si sebou několik ročníků časopisu Practical Boat Owner (mmch SKVĚLÝ), tam najdeš vše...

Pokud zvládáš angličtinu, vem si sebou několik ročníků časopisu Practical Boat Owner (mmch SKVĚLÝ), tam najdeš vše...

- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
karf píše:Jestli to tu ještě nezaznělo, tak by mě zajímalo, jak se nemajitel lodi může naučit loď opravovat. Kromě pár teoretických znalostí (co to je loď, kde stožár, jak se na něj leze a kudy se chodí do saloonu) jsou potřeba nejspíš i ty praktické a to bez lodi jde těžko.
Tys fakt napsal STOŽÁR

- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
může?
Konec zábavy.
Tahle společenská debata vygradovala do feministického boje za něco, co nelze vyhádat na 3 stránkách JI, ale je třeba tím projít !
Zklamala jsi mně Dvojko. Už podruhé. Opět jsi se zapomněla.k.
Tahle společenská debata vygradovala do feministického boje za něco, co nelze vyhádat na 3 stránkách JI, ale je třeba tím projít !
- karf
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Martin88 píše:karf píše:Jestli to tu ještě nezaznělo, tak by mě zajímalo, jak se nemajitel lodi může naučit loď opravovat. Kromě pár teoretických znalostí (co to je loď, kde stožár, jak se na něj leze a kudy se chodí do saloonu) jsou potřeba nejspíš i ty praktické a to bez lodi jde těžko.
Tys fakt napsal STOŽÁRschoříš f pekle
![]()
![]()
Jo stožár. To je takový to vysoký

a snad to trochu pobaví, protože jinak vím,že mám stěžeň a je dlouhej 9 metrů
Re: může?
kanic píše:Konec zábavy.
Co je tu feministického?
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
No už to tady má lepší směr.
Nabídněte letní vikendovou akci pro ženy, sociology, vědce a akademiky "jak a co má v motoru fungovat, jak se co dá v motoru improvizovaně opravit, co si v motoru hlídat"
akce by neměla být určena majitelům lodí, co si potřebují v motoru dát něco opravit
ale trubkám, co se chtějí naučit základy a postoupit do vyššího stupně.
Tak.
Nabídněte letní vikendovou akci pro ženy, sociology, vědce a akademiky "jak a co má v motoru fungovat, jak se co dá v motoru improvizovaně opravit, co si v motoru hlídat"
akce by neměla být určena majitelům lodí, co si potřebují v motoru dát něco opravit

Tak.
- Dvojka
- pravidelný návštěvník
Díky Viky_CZ a Vilmo
, tohle jsou příspěvky, jenž měli napsat Ti, jenž lodě mají a vše kolem znají.
O to lepší a cennější odpověď je to od vás. Vynechala bych z toho ženskou otázku, protože ji zde řeší pouze Kanic (nevím proč, ale nechme ho při tom, tohle je mi šumafuk).
Věřím, že hodně uživatelů uvažujících o koupi by to shledalo jako skvělou akci.
A flašek by se taky určitě sešlo hodně
.

O to lepší a cennější odpověď je to od vás. Vynechala bych z toho ženskou otázku, protože ji zde řeší pouze Kanic (nevím proč, ale nechme ho při tom, tohle je mi šumafuk).
Věřím, že hodně uživatelů uvažujících o koupi by to shledalo jako skvělou akci.
A flašek by se taky určitě sešlo hodně