Ruční GPS, zkušenosti, rady atd.

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

psmolda
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod psmolda » stř lis 12, 2008 4:55 pm

rafiz píše:Máte někdo přehled, kam se s GPS smí a nesmí? Mám zkušenost z Ruska, kde ho u mě hledali při každé kontrole a dávali najevo, že by to byl větší průšvih než kdyby u mě našli drogy nebo zbraně.

rafiz

Ahoj,
jako reakci nabízím k tomuto tématu odkaz na serveru www.geocaching.cz
http://www.geocaching.cz/forum/viewthre ... post_99271
V Egyptě je telekomunikačním zákonem z roku 2003 zakázáno používání GPS, ale prý si z toho nikdo moc nedělá......
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát pro 02, 2011 7:46 am

Ahojte, dúfam, že svôj príspevok som správne umiestnil sem.
Včera som sa stal šťastným majitelom ručného navigačného prístroja Garmin Etrex venture CX. Bol za veľmi dobrú cenu v perfektnom stave, proste nedalo sa odolať. Zatial čumím naňho jak vydra na suchý chleba, ale časom to ovládanie určite zvládnem.
[s]Chcel by som sa Vás opýtať aké námorné (Chorvatské) alebo Dunajské mapy pasujú do tohto gerätu a kde sa dajú zohnať. Zohnať nemyslím zakúpiť si u Garmina, to je pre mňa príliš "pohodlné".[/s] Máte niekto skúsenosti s používaním na vode? Vďaka.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát pro 02, 2011 8:09 am

Ozzie, především ti gratuluji ke koupi přístroje. Ať ti dobře slouží. :)

Nicméně hned na to ti musím napsat (a jako letitý člen by jsi to mohl i vědět), že na tomto webu se nelegální software neprobírá. A mapy od Garmina "zohnané nepohodlně" jsou přesně ten případ.

Takže na otázku o mapách zapomeneme, zde tě odkáži na dotazy při osobním styku (třeba na setkáních JI), nebo formou soukromé korespondence a pokračoval bych zbývající otázkou používání GPS na vodě.

Jakou vodu jsi měl na mysli? Sladkou - slanou? Moře - jezera - řeky? Naše - vaše - zahraničí? Máš projíté celé fórum Navigace?
Co budu moci, to poradím. A ostatní určitě také.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát pro 02, 2011 8:19 am

Mal som na mysli Chorvatské námorné mapy na pobrežnú plavbu a mapu Dunaja.
A na ilegálné mapy som ani nepomyslel, (skôr na niečo zjednodušené) ja pochádzam zo slušnej rodiny :D
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát pro 02, 2011 8:28 am

To zjednodušené co hledáš máš tu http://web.jachting.info/paper/show/nah ... olnou-mapu
Čítaj...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát pro 02, 2011 8:42 am

Díky moc!
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » sob pro 03, 2011 4:41 am

Volná mapa Dunaje (nejen) je k mani na http://waterways.ic.cz/.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Darek » sob pro 03, 2011 10:49 pm

Zdravím, chtěl bych trochu oživit téma GPSky na loď. Nikde jsem na fóru nenarazil na zkušenosti s GPSmap 78S. Případně nová Montana. Nemá ji někdo? Zajímalo by mě, čitelnost disleye na slunci a zda voda (ať už déšť nebo mořská) nevyřadí dotykáč z provozu (to samé i u GPSMap 620). Vím, že se jedná o dost různé modely. 620ka se tady někde nakousla, ale na zkušenosti myslím nedošlo. Pokud jsem přehlédl, omlouvám se a prosím o odkaz. Zatím se kloním nejvíce k 78S. U Montany mě láká velikost zobrazení. Bojím se ale, že dotykáč bude v horších podmínkách a v rukavicích nepoužitelný. Díky za případné tipy. PS: Bude to moje první GPSka...
nex
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod nex » pon pro 05, 2011 9:28 pm

darek
muzu ti popsat jen zkusenosti s garminem 620. vlastnim ji ve verzi Adria. pokud uvazujes o tehle navigaci, tak si musis uvedomit k cemu ji vlastne chces.
jako navigaci na more ji muzu jen chvalit. popravde jsem nenasel nic co by mi na ni vadilo. mozna az na to, ze v primem slunci je opravdu hure citelna(to maji ale vsechny mimo cb,ale na nich zase neni v podstate zadna informace), ale da se. dotykove ovladani bez problemu. je vodotesna, takze voda ji opravdu nevadi. jezdil jsem s ni letos 3 tydny a byla naprosto v pohode. v mapovych podkladech je spousta uzitecnych funkci, ktere jsem bral ze zacatku jako hracicky, ale je fakt ze jsem je casem zacal pouzivat. je to spise vec mapovych podkladu, co vse budes mit k dispozici. ale veci typu tvar dna, obrazek horizontu i s presne blikajicima majakama (skutecne ti blikaji na displeji) jsou prijemne srandy. najdes tam i prehled pristavu, kde je uvedeno co je v pristavu k dispozici (voda, muringy, spousteni na vodu ... takove jednodussi osmicky), kde se co nachazi, satelitni snimek (ne vzdy) pristavu. je to prijemne se podivat kdyz jedes nekam kde si jeste nebyl, mas prehled. ma spoustu dalsich funkci a je jen na tobe co vyuzijes a co ne (vychod-zapad slunce, prilivy-odlivy, planovani trasy a otocnych bodu ....). funkci je opravdu spousta. jako prenosny "mapovy plotter" je proste skvela v ramci sve velikosti.
no a ted kdyz jsem ji vychvalil, tak taky minusy i kdyz to zase takove minusy nejsou, spis zkusenosti z provozu
- je to poctivy kus zeleza, vazi cca pul kila + neco stojanek, takze zapomen na to, ze ji budes nosit v kapse. je to takova mala zbran hromadneho niceni. zapomen na drzak http://www.garmin.cz/produkty/more/pris ... 0-640.html je uplne k nicemu, mam ho. nedrzi poradne ani na palubce a ani ten kloub navigaci neudrzi. takze pouziti v aute je vicemene teoreticka zalezitost. letici pulkilovy kus zeleza po aute neni nic prijemneho. navic muj garmin ma v auto modu neprijemnou vlastnost zatuhavat, ale mam obavu, ze je to vec mapovych podkladu, na mori se mi to nestalo ani jednou, v aute az neprijemne casto, bez problemu 1x za hodinu.
-zapomen na reklamni udaj az 9 hodin provozu na baterii. nevydrzi ani pulku pokud ji budes vyuzivat. takze pocitej s tim, ze si musis udelat kabel a na lodi ji napajet. je to otazka par korun, zadny problem, ale musis s tim pocitat
- je vodotesna, ale to ma za nasledek, ze nema reproduktor. reproduktor je soucasti cigaretoveho nabijeni do auta. coz nevypada jako problem, ale pokud si nastavis kotevni alarm, tak ti najednou docela vyrazne chybi. je krasne, ze navigace blika jako o zivot, ale bez repraku ani nepipne, coz je trochu problem, takze si ho nesmis zapomenut vzit sebou na lod :D
- na lod musis pouzit tenhle drzak http://www.garmin.cz/produkty/more/pris ... 0-640.html (je snad soucasti baleni, ale ruku do ohne za to nedam). ten drzak musis poradne pripevnit. takze si sebou musis vzit nejakou kvalitni lepici pasku na pridelani. obcas se zbytky lepidla dost blbe cisti z lode dolu.

jako zarizeni na lod mi naprosto vyhovuje. co jsem mel moznost ji srovnavat s jinyma typama prenosnych navigaci co meli kolegove kolem, tak vyhravala na plne care. je pravda, ze je take nejdrazsi a z prenosnych navigaci nejvetsi, ale osobne si myslim, ze za ty penize stoji. rozhodne to ale neni nahrada za papirove mapy a ani za osmicky i kdyz je ve velkem procentu dokaze zastoupit a v nekterych pripadech i predci. pro informaci pri rizeni lodi je super, coz je to co jsem od ni cekal. do auta a ani na geochating ji doporucit nemuzu. na oboji je na muj vkus moc tezka.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte pro 06, 2011 6:22 am

To nex: Ide bezpchyby o skvelý prístroj, ale my sa tu bavíme o ručných GPS.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte pro 06, 2011 6:53 am

Darek píše:Zdravím, chtěl bych trochu oživit téma GPSky na loď. Nikde jsem na fóru nenarazil na zkušenosti s GPSmap 78S. Případně nová Montana. Nemá ji někdo?.....

Co si od gps představuješ?
Budeš ji používat jako hlavní navigační instrument?
Půjčuješ si lodě nebo máš vlastní?

Jestli chceš pomoc s výběrem, trochu to rozepiš.
Mám Garmin 60 CSx s BlueChart G2( předchůdce 78s).
nex
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod nex » úte pro 06, 2011 3:35 pm

Ozzie píše:To nex: Ide bezpchyby o skvelý prístroj, ale my sa tu bavíme o ručných GPS.

sorac, ja jsem to jen prolitnul a cetl misto GSMap 620, garmin 620 :whist: proto jsem to napsal, ze garmin 620 rozhodne neni rucni GPS. toz to nekdo smazte at to tu nestrasi.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte pro 06, 2011 4:27 pm

Nemyslím si že je potřeba něco mazat. Jednak se Darek o GPSmap 620 ve svém dotazu zmínil a pak co to je ruční? Podle čeho je třídit?
Podle váhy, velikosti, nebo podle toho jestli má vlastní zdroj a je tedy přenosná - ruční?
620tka je přímý nástupce 276tky a s tou jsem ještě turistoval. Obě jsou podle mě na horní hranici ručních přístrojů.

Také bych mohl něco dodat, ale čekám jestli bude mít Darek o tyto informace zájem. Ale něco zajímá mě. Abychom tu neuzurpovali navigace do náprsní kapsy, raději založím spešl vlákno.

modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=102748#102748
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Darek » sob pro 10, 2011 10:24 am

Pánové, děkuji za reakce. Váhal jsem především mezi 78s a Montanou (větší display), případně tou 620kou. Vím, že se jedná o dost odlišné přístroje... Chci ji na klasický charter, jako přístroj na palubu. Při letních dovolenkách není myslím jiná potřeba, při plavbách v noci bývá stejně zapnutý ještě PC. Už jsem objednal 78S. Tlačítko je tlačítko, a velikostně bude i na použití mimo loď. Jen mě překvapuje, že se tady o ní nikde nepíše. Že by to byla taková novinka?
dukina
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dukina » sob dub 07, 2012 11:58 am

Ja pouzivam Garmin Oregon 450 a funguje bezproblemu je vodotesnej a vyuzivam ji i v aute a na turistiku.Ted jedu do norska na ryby mam stazene namorni mapy norska tak jsem zvedaje jakto bude fungovat :D
hoploP8
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hoploP8 » úte dub 10, 2012 1:45 pm

Já mám půl roku Montanu, a minulý týden jsem jí vzal poprvé na moře. K uchycení jsem použil kombinaci držáku na kolo s držákem do auta. Držák na kolo jsem uchytil na tyč před kormidlo. Proud z kabiny jsem si přivedl dvojlinkou až ke kormidlu.
GPSka byla přesně tam, kde jí člověk potřebuje. Ještě budu muset pro příští plavby vyřešit nějakou ochranu proti vodě. Přístroj má být sice vlhko těsný, ale minulou GPSmap 60CSx jsem po jednom průjezdu většími vlnami už nerozchodil. Také měla být také odolná proti vodě.
Obrázek
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte dub 10, 2012 6:28 pm

hoploP8 píše:........, ale minulou GPSmap 60CSx jsem po jednom průjezdu většími vlnami už nerozchodil. Také měla být také odolná proti vodě.

A toto se ti podařilo s uzavřenými konektory? Mám ji tak mne to zajímá ;).
hoploP8
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hoploP8 » úte dub 10, 2012 6:52 pm

Ano, měl jsem všechny konektory uzavřené těmi gumovými "špunty" a visela na šňůře u kormidla. Visela tam asi hodinu, než jsem si toho všiml a uklidil jí. Asi chyba byla, že jsem na lodi neměl mikrošroubováky a neotevřel jí a hned nevysušil. :(
Ale zase díky tomu, jsem si mohl koupit tu Montanu, která je díky většímu displeji na lodi je super. :)
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte dub 10, 2012 7:17 pm

Prisel jsi na to, kudy se tam dostala vlhkost? Jestli to nebylo od baterek...
hoploP8
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hoploP8 » úte dub 10, 2012 8:37 pm

To nevím kudy se tam ta vlhkost dostala. Mě se to dříve stalo už jednou - ale to nebylo ve slané vodě. Nosil jsem jí celý den v dešti na krku. Pak se zarosil displej, ale další den vyschla a fungovala dál. Asi slaná voda jí tentokrát neudělala dobře také se zarosil displej a když to vyschlo tak už nešla pustit.
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kora » sob dub 21, 2012 11:31 am

Chci se zeptat nevíte jestli v Montaně 650 bude fungovat mapa jadranu BlueChart G2 Vision VEU014R, nebo musí být jen obyčejnější HXEU014R ?
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » sob dub 21, 2012 6:29 pm

Asi nejlíp uděláš, když zavoláš do garminu ;)
Jinak na této adrese toto zařízení nevidím...
http://www.garmin.cz/produkty/mapy/namo ... u014r.html
Nicméně....
Pokud si půjčíš loď ve středomoří tak tam máš piloty (většinou), takže až tak to "Vision" moc nepotřebuješ.
Radši bych investoval do této mapy.....celé středomoří za cenu HR....! Jsou to nové mapy G2, jen nemají letecké snímky apod.
http://www.garmin.cz/produkty/mapy/namo ... n-sea.html

Takže je to jen o tvé preferenci, proč to vlastně chceš?
Pokud se míníš navigovat jen dle GPS... je to moc malé. Garmin 620 by bylo best.
Ale jestli chceš do konce svých dnů hoblovat jadran......, tak tě to asi moc neosloví ;)
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kora » sob dub 21, 2012 7:52 pm

No právě na té adrese je uvedeno, že funguje s Coloredo, Oregon a podobné( tím mají asi na mysli Montanu) i když na anglických stránkách to není.

Každopádně nevím jestli navi vůbec potřebuji :-) , mám pětimetrový motorák a chtěl bych něco, abych se úplně neztratil. V létě se chystám do Caorle a chtěl bych se podívat po místních kanálech, tak chci nějakou navi, abych se v případě nouze měl podle čeho vrátit. A právě se rozmýšlím mezi Montanou a gpsmap 620, cenově vycházejí skoro stejně a Montana mi navíc přijde trošku více využitelná, ale na druhou stranu má menší displej.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát črc 27, 2012 10:39 am

Ahoj, abych nezačínal nové téma, zeptám se tady:

Máte někdo zkušenosti s použitím / používáte GPG Garmin eTrex 30?

Fóra a recenze jsem prošel a pročetl, ale názor někoho z fóra by měl svou cenu.

Dík,

Lynx
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » pát črc 27, 2012 12:57 pm

Zdravím
mohu dát rady na GARMIN GPSmap 60 CSx
používám ho jako svou navigaci u kormidla.
Baterie vydrží 2 dny.

Zpět na