Kojenci, batolata, nemluvňata do 1 roku na lodi - zkušenosti

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Kojenci, batolata, nemluvňata do 1 roku na lodi - zkušenosti

Příspěvekod Leniczka » čtv dub 12, 2012 6:41 pm

Podobné téma, co s dětmi na lodi, se tu již objevilo, nicméně se tam píše hlavně o starších "kouscích" (tak od 3 let), jenže co s menšími prcky? :)

V září se chystáme na plachetnici do Chorvatska a teď by to měla být premierá s naší, tou dobou 10měsíční, dcerou. Pravděpodobně budeme mít Bavárku 40, takže celkem pohodlíčko, z koupání nebo z přípravy jídla strach nemám a takhle malámu prckovi je nejspíš jedno, jestli je v karavanu na pláží nebo na lodi, hlavně že je v pohodě maminka 8) Předpokládám, že tou dobou už bude sedět a různě se batolit, tak by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti s dětmi do 1 roku vy?

Něco jsem tu už vyčetla, ale dalo práci se tím prokousat, tak mě napadlo, že by bylo dobré, kdyby tyhle užitečné tipy pro menší děti byly na jednom místě :D

Co nejspíš ještě řešeno nebylo (nebo co jsem přehlédla)... co třeba spaní kojence v kajutě s rodiči za plavby, aby se moc daleko nekutálel? Co pohyb dospělého s prckem po palubě? Určitě je toho víc, zatím mě napadlo jen tohle.

Manžel třeba navrhoval kombinaci nočních přeplaveb a denní poflakování se po destinaci, aby se eliminoval výskyt špunta za plavby na palubě, ale nevím, jestli je to úplně reálné (navíc si chci taky užít plachtění, ale zařídit se dá vše, když se chce :whist: ). Nečekám, že naplujeme x mil, ale trochu pokochat bychom se chtěli, tak budu ráda za tipy, jak byste řešili třeba trasu?

No je toho mnoho a nějak se začít musí, tak směle do akce :good:
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv dub 12, 2012 9:57 pm

Ahoj, neporadím Ti přímo, obě moje děti začaly v pěti letech, asi to není úplně můj šálek kávy :?

Ale loni jsme potkali při vyplouvání v Sukošanu rodinku s několikatýdenním prckem. Zpětně jsem se o tom dočetl i zde na fóru, paní zde vystupovala pod nickem jestli se nepletu magdalenakrasna, poměrně fundovaně to popisovala. zkus si to najít, příp. ji oslovit.
A good luck :good:
pavel99
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pavel99 » pát dub 13, 2012 12:17 am

Koukni na http://members.chello.cz/tcs/jadr2011.php . Na úvodní stránce je kontakt na autora stránek Tomáše Kůdelu. Jejich syn měl sice jen 2 měsíce, ale strávili na lodi 4 týdny.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát dub 13, 2012 7:23 am

Jj, oni patří se mnou citovanou paní k sobě.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát dub 13, 2012 7:47 am

Děti patří k životu a určitě i k jachtingu. S Kačenkou jsme byli na moři poprvé, když jí bylo 7 měsíců. Naprosto pohodové 4 týdny v Chorvatsku. Za plavby měla na zemi v kokpitu umyvadlo a kýbl s vodou, bábovky a kelímky. Byla navyklá spát v kočárku, a v lodi moc usínat nechtěla. Tak jsme museli člunem na břeh i s kočárkem, a po spaní pokračovat v plavbě. S dětmi, které jsou zvyklé usínat v postýlce je to určitě lepší.
Manželce se to líbilo, a tak po krátké přestávce doma jsme přidali ještě další 4 týdny. Jenom nám trochu zreznul a vyšisoval kočárek. Za krásný jachting s celou rodinou to určitě stálo.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát dub 13, 2012 8:18 am

Naše první dítě šlo na loď v sedmi letech, druhé v půl roce na nějaké denní projížďky a v roce už celkem běžně. Mimču obecně je jedno, jestli je doma, u babičky nebo na lodi, asi ještě není unešené z prostředí atd.. Je to spíše o trochu větším nepohodlí pro rodiče - i když jsme měli vlastní loď, museli jsme tam spoustu věcí přivážet a odvážet (např citovaný kočárek - nechtěl jsem mít jeden "lodní" a druhý normální) a taky otázka hlídání. Celkem se nám osvědčilo mít stanoveného člověka, který dítě nespustí z očí a když tak je "předá" druhému a pak si jej přebere. Vyhnuli jsme se tímto situacím typu "viděl jste někdo Julču??? Jéje tamhle plave...". Taky se nám 100 % osvědčila autosedačka fixovaná v kokpitu, když je to nutné, dá se tam dítě usadit a "nepřekáží (přistávání,, vyplouvání atd...) zejména, když na lodi není rukou na práci nazbyt.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » pát dub 13, 2012 9:00 am

Plavby s dítětem v kratší délce (do 1 měsíce) jsou relativně bezproblémové (pro dítě:-). Nicméně delší již nelze z lékařského hlediska doporučit, protože dítě by mělo v prvním roce podstoupit přibližně 12 (ano, šílené číslo) lékařských prohlídek a maminka s ním. Týká se to očkování, pravidelných kontrol, apod... V některých případech může mít nedodržování těchto předepsaných prohlídek fatální důsledky. Myslím, že to za to nestojí... Ale i tomu se v případě akčnějších (a finančně movitějších) rodičů dá vyhnout kontrolami a očkováním v nemocnicích cestou.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pát dub 13, 2012 9:42 am

Asi to ide aj na dlhšiu dobu. Pred pár rokmi nám v Grécku na ostrove Kea pomohla posádka nemeckej jachty. V Aténach sme sa znovu stretli a dali reč. Vysvitlo, že to bol bývalý kapitán námornej lode penzionovaný v 45 rokoch ktorý si plnil sen a nechal si na Taivane postaviť krásny ketch. Keď mu zavolali že je hotový zobral ženu a šesťmesačného syna a odcestovali na Taivan a plavili sa odtiaľ do Európy. Syna ani manželku som na palube nevidel tak som sa ho pýtal že kde sú, vraj už v Nemecku, malý už musel do školy. To bude jachtár :)
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát dub 13, 2012 9:50 am

Protože jsme s manželkou a dětma sami, tak přistání a odplutí z mariny byl trochu oříšek. Děti jsme nechali v kajutě na posteli se zásobou hraček, aby během tohoto manévru nebyli na palubě ani v kokpitu. V kajutě si hrají i za plavby, ale to tam musí být někdo s nima.
Vystupování na molo s dítětem, nebo kočárkem v ruce je občas pěkná gymnastika. To samé platí i o nasedání do zodiaku.

Při pobytu v kokpitu, nebo na zodiaku vždy vestu. My jsme s nošením vesty problém neměli, jenom občas když byla mokrá a studila.

O autosedačce v kokpitu nám kdysi vyprávěl jeden Švéd, že se jim to osvědčilo, my na to ale máme moc malou loď, a ta sedačka je celkem rozměrná věc.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » pát dub 13, 2012 11:05 am

Ahoj, já bych se zase zeptal na použití záchranné vesty? Je pro takové mrňata tak malá vestička? S límce nebo bez límce? A nepřekáží tento potom dítku, když se batolí třeba v kokpitu? A když dáváte mrně do autosedačky na lodi, tak vestu sundáváte? Jak nejmenší záchranná vesta se dá koupit?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát dub 13, 2012 12:12 pm

Vesty se dělají od 3kg vejš, i s límcem. Měli jsme od Plastima a perfektní.
Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Leniczka » sob dub 14, 2012 9:11 pm

Páni, tak to je super, děkuji všem :D Já věděla, že mám tu loď zabookovat už na podzim, takhle jsme se už mohli chystat :? (rádi jezdíme v půlce května ;) )

Odkaz na Kůdelovy je výborný, za ten rovněž moc děkuji :good: Nj, výhoda takhle malého mimča je, že kam ho šlověk položí, tam ho (většinou) najde, jak se špunt začně pohybovat na vlastní pěst, tak je to jiná..

Co byste řekli třeba na sítě, mají smysl? Malou sice nemám v plánu nechat volně lozit po palubě, ale co kdyby..

Někde tady na fóru jsem také narazila na tip na dětské "kšíry", vlastně takový malý harness :D Jenže to stejně vidím tak, že na harness se připoutám já a malou uvážu do šátku, ačkoliv pořád je tu varianta, že u mě v šátku nebude chtít být a navíc už teď má 7 kilo, tak mám trochu obavy, abych vydržela já.. :mad: (i když ji vlastně nosím skoro furt a tím pádem vlastně posiluju.. :? :D )

Vesta je určitě nezbytnost, ale u Kůdelů jsem ji na prckovi za plavby na fotkách neviděla, vždycky měl malého někdo pod dohledem. Takže do nějaké prekérky nutnost, ale jinak bych v tom špunta za pobytu na palubě asi taky nenechávala, jelikož je v tom přes den vedro a dost omezuje v pohybu.. :? (pravda, sám se nepohyboval, tak snad by se dalo použít řešení viz výše..)

Mno a teď zbývá ještě to spaní s rodiči v kajutě. Opět čerpám inspiraci u Kůdelů, hamaka bude asi nepřekonatelná, i za plavby. To budu asi malou muset mít u sebe nahoře, bo bych po 20 minutách plavby blila jak ten Alík.. nebo udělat nějakou bezpečnou ohrádku (bez ostrých hran a trvdých povrchů) dole v kokpitu tak, aby tam bylo vidět.. Fuuuu.. :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob dub 14, 2012 9:49 pm

A co k zabezpečení použít dětské kšíry, šráky nebo jak se to jmenuje co se tím upevňují mrňata v kočárku aby nevypadla...nevím zda se to ještě vyrábí...dřívě to bylo běžně dostupné.

Tyto děstské harnesy
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1060
jsou pro děcka 20 - 50kg.
Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Leniczka » ned dub 15, 2012 2:37 pm

Dobrá zprává je, že kšíry na nejmenší pohyblivé špunty se stále vyrábí, stačí zadat do jakéhokoliv vyhledávače, stojí pár stovek (nejlevnější jsem našla něco nad 100,-) a jsou i pro malé děti od cca půl roku :) Ale líbí se mi ten pružný popruh na připojení. Uvidíme, jak moc bude malá akční, ale non-stop dozor je stejně základ.. :)
vladaz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vladaz » ned dub 15, 2012 7:35 pm

Leniczka píše:Někde tady na fóru jsem také narazila na tip na dětské "kšíry", vlastně takový malý harness :D Jenže to stejně vidím tak, že na harness se připoutám já a malou uvážu do šátku, ačkoliv pořád je tu varianta, že u mě v šátku nebude chtít být a navíc už teď má 7 kilo, tak mám trochu obavy, abych vydržela já..

S tím šátkem bych to moc neviděl. Snad jen pokud nebudeš chtít na lodi nic dělat. Já osobně v šátku malýho nosím (10kg), ale na loď bych si s ním takhle netroufl. Jednak jsem značně neohrabanější, snadno s ním zavadím o věci kolem, následky nějakého náročnějšího pádu bych raději nechtěl vidět. Za mě: v případě složitější situace děti dole, optimálně s dospělým. V klidné pohodě i kokpit, ale vesta nebo harness a zostřený dozor.
vladaz
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vladaz » ned dub 15, 2012 7:51 pm

brin píše:Plavby s dítětem v kratší délce (do 1 měsíce) jsou relativně bezproblémové (pro dítě:-). Nicméně delší již nelze z lékařského hlediska doporučit, protože dítě by mělo v prvním roce podstoupit přibližně 12 (ano, šílené číslo) lékařských prohlídek a maminka s ním. Týká se to očkování, pravidelných kontrol, apod... V některých případech může mít nedodržování těchto předepsaných prohlídek fatální důsledky. Myslím, že to za to nestojí... Ale i tomu se v případě akčnějších (a finančně movitějších) rodičů dá vyhnout kontrolami a očkováním v nemocnicích cestou.

Nešiř paniku. Jednak je kontrol od opuštění porodnice do roka jen 5 a to ještě o jejich smysluplnosti lze pochybovat. Co se očkování týče, tak jsme jedna z posledních evropských zemí, kde je očkování povinné. Většinou je jen doporučené a to jen ve velmi omezeném rozsahu. Sorry, vím, že dotaz byl spíš ke kratšímu pobytu, ale chci jen říct, že i delší pobyty velmi malých dětí (zdravých) mimo dosah našeho zdravotnictví jsou možné.
Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Leniczka » ned dub 15, 2012 8:32 pm

No s tím šátkem by se to opravdu dalo, jen pokud bych nic nedělala.. navíc je otázka, jestli v něm bude chtít tou dobou pořád být. Uvidí se. Jak si představuji všemožné situace, co jsme zatím zažili a dávám si dohromady informace tady z fóra, tak už o tom začínám mít trochu konkrétnější představu :)

V kokpitu bych měla trochu strach, aby na ni nic nespadlo (náhoda je blbec), holt kdyby to bylo drsnější, tak půjdu do podpalubí spolu s ní... :mad: Za klidnějšího moře budou v pohodě i ty kšíry.. Dovedu si představit, že může dojít i na scénu, kdy se malá bude chechtat a já budu mít hlavu zabořenou v kýblu.. :oops: Ale na to je tu vlákno o kinetóze.. :D
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pon dub 16, 2012 8:26 am

Ještě možná pouvažuj o té síti. Já mám za to, že pokud je dítě tak šikovné, že se dostane za "hranice" kokpitu, síťka mu už velkou překážkou nebude. Navíc se Ti do ní bude pořád něco chytat, budou se Ti blbě vázat fendry atd atd. A nakonec zjistíš, že síťka nezachraňuje. ale komplikuje :) :)
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

baby

Příspěvekod jojoch » pon dub 16, 2012 11:49 am

měl jsem na palubě děti různého počtu i stáří (mládí) ....... nejmenší sedmiměsíční .. s tou bylo práce nejméně, protože většinu času prospala .. nikam neuteče, nevyžaduje vaření, zabaví se obyčejnou plastovou hračkou .. samozřejmě, vyžaduje si pozornost dospělého, konkrétně matky .. v kajutě byla její pohyblivost omezena polštáři ze stran, aby se při obratech moc nekutálela .. když spala, stačilo se na ni jednou za čas mrknout, horní luknou (dospělému se na rozdíl od dětí v podpalubí často navaluje) .. v kokpitu ležela na zemi, aby se také nikam neodkutálela, na měkké karimatce/lehátku a dece .. vždy oblečená s kloboučkem a jen krátkou dobu, kvůli slunku .. na koupání neměla vestu, ale takový molitanový pásek z plavání kojenců .. voda, která mi připadla studená, dítěti nijak nevadila .. žádnou autosedačku jsem nikdy na loď netahal, je to krám a dokážu si představit zranění způsobené pádem sedačky s dítětem .. kočárek jsme měli jen skládací golfové hole, aby nezabíral místo ........ síť může být dobrá u dětí již vratce chodících, tak od roku do tří let .. do asi devíti/desíti let mívali při plavbě na plachty na palubě vestu .. čtyřletá dcera mi spadla dvakrát do vody, když si na zrcadle loupala buráky, ale plavala jak bójka, vysmátá ....... se staršími dětmi je těžší zařídit, aby se nenudili .. nechápou, že je příjemné pololežet na palubě, oči zavřené, poslouchat vítr a šumění moře, cítit jeho vůni, vítr ve vlasech, plechovka v ruce... .. malování a luštění rébusů je dlouho nezabaví, takže jsme pořádali "etapové" hry jako honbu za pokladem, který nakonec na opuštěném ostrově našli ........ suma sumárum, mimino na lodi je fajn a v pohodě zvládnutelné

nápad courat přes den po pevnině s kočárkem a plout v noci bych z hlavy hned vypudil .. je to dovolená, ne závod .. a je potřeba být maximálně odpočatý a v pohodě, jinak se stres dospělých přenese na dítě a to to dospělákům vrátí mírou desetinásobnou
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » pon dub 16, 2012 2:19 pm

Síť je výborná věc.

Zachránila nám spoustu hraček, bot, kloboučků, brýlí záměrně odhozených z kokpitu do modrého prostoru.
Když potom začal rarach chodit, běhat, zachytávala uklouznuvší nohu, následně tělo.
Jinak měla dcera od 3 let volný pohyb mimo přední koš. Za plavby vždy s vestou.
Kšíry ne.
Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Leniczka » úte dub 17, 2012 1:45 pm

vladaz píše: Nešiř paniku. Jednak je kontrol od opuštění porodnice do roka jen 5 a to ještě o jejich smysluplnosti lze pochybovat. Co se očkování týče, tak jsme jedna z posledních evropských zemí, kde je očkování povinné. Většinou je jen doporučené a to jen ve velmi omezeném rozsahu. Sorry, vím, že dotaz byl spíš ke kratšímu pobytu, ale chci jen říct, že i delší pobyty velmi malých dětí (zdravých) mimo dosah našeho zdravotnictví jsou možné.

Tak pro velký úspěch znovu. Dítě mi právě smazalo příspěvek, asi se jí zdál moc dlouhý :P Když jsem se nekoukala, tak si přitáhla kabel a ťukla do touchpadu.. :mad:

Ano, pobyt mimo dosah našeho zdravotnictví může být pro zdravého jedince ne jen možný, ale na základě vlastní zkušenosti dokonce i prospěšný :P

Tady sespala své zkušenosti maminka dvou malých špuntů, se kterými žijí rodiče na lodi trvale.

Nejvíc mě asi zaujal tip na tzv. lee cloth, která se používá jako zábrana proti spadnutí z postele - prckovi tam takto udělali v salonu prostor na spaní i hru, navíc neměl jak se dostat mimo (na fotce to vypadalo, že mu není víc než rok).

Na spaní za plavby i přes noc si myslím, že by byla ok hamaka, zavěšená od přídě k zádi a zajištěná pružnou šňůrou, aby se nemohla moc rozhoupat..

A síť asi ano, přeci jen, i kdyby měla zachránit jen pár hraček nebo kousků oblečení, tak se to počítá :)
Kdo sítě používáte, vozíte si vlastní nebo si půjčujete? Když bychom si ji měli koupit tady, tak to beru jako investici, využili bychom ji opakovaně. Ale instalace musí být asi docela opruz, nebo ne?
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » úte dub 17, 2012 2:28 pm

Nijak se nesnažím šířit paniku. Jen upozorňuju, na co je dobré si dát pozor, aby člověk neměl problémy (se sociálkou například). A navíc, kdyby se nedejbože něco dítěti na lodi stalo, tak věřte, že ho tam nezachráníte. Ono nejde o to, že by loď byla nebezpečné prostředí, ale je v odlehlejším místě a doba reakce a možnosti dojezdu k pomoci jsou poněkud horší. Nicméně nestává se to snad tak často. Přeji hezký den
tictom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod tictom » úte dub 17, 2012 7:26 pm

brin píše:Nijak se nesnažím šířit paniku.
Myslim, ze mate jednak mylne informace a druhak nejake vlastni nezpracovane trauma. Pokud mate zajem, muzeme o tom sireji pokecat pres SZ. (at to zde dale netapetujeme) Ze je akcni doba delsi je jasne, ale nijak se to nelisi od situace dospelych :whist: Hezky den.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » úte dub 17, 2012 8:53 pm

Ani ne, jenom se snažím ve zde přítomných osobách vzbudit pocit zodpovědnosti za své děti:-). A aby si někdo náhodou nemyslel, že je to úplně jednoduché. Ale jinak OK, beru Váš názor.
Leniczka
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Leniczka » úte dub 17, 2012 9:51 pm

Inu, myslím, že naprostá většina uživatelů, navštěvujících toto fórum (a potažmo přispívajících do vláken o dětech na palubě), je za své děti bez výhrad zodpovědná. Pokud je toto vlákno zaujme natolik, že si ho přečtou nebo do něj přispějí, tak tím nejspíš dávají najevo, že mají zájem na tom, aby kratší či delší pobyt na lodi s jejich potomky (když už se pro něj rozhodnou) proběhl ke spokojenosti a radosti všech zúčastněných. Řekla bych, že zdraví a bezpečnost ratolestí je tu pro rodiče na prvním místě, přeci jen se tu jedná o předání jejich genetického kódu dál, tak mají sakra důvod se snažit.. :D

Tudíž mi to tu, prosím, dále netapetujte poznámkami o pocitu zodpovědnosti za děti, protože tohle už má, imho, každý vyřešené, pokud vůbec začne uvažovat o tom, že svým dětem zprostředkuje potěšení ze společně strávených chvil na lodi (a kdekoliv jinde).

Děkuji a přeji příjemné pokračování v diskusi ;-)

Pís.. :good:

Zpět na