Týden na Kornati

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mikepr
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Týden na Kornati

Příspěvekod mikepr » čtv zář 23, 2010 8:29 am

Ahojte,
dovolím si pár poznámek z minulého týdne z týdení plavby po Kornatech. Třeba se to někomu bude hodit.

Nalodění Jezera 11.9.2010 - velké potíže a zpoždění, popsáno v sekci "Špatné zkušenosti z pohledu uživatelů"

První zastávka Kakan, zátoka Tratica. Krásné místo, hospůdka ještě fungovala. Mnoho bójí, cena 150,- Kn.

Následně připlutí na Kornati. Hned na jižním začátku jsem zakotvili v zátoce u restaurace Laurus na ostrůvku Rovni Žakan. Původně jsem chtěli jet dále, ale moc se nám zalíbili, tak jsme zůstali. Příjemná leč dost drahá hospoda, výstup na vrchol ostrova - pozor hlídá ho volně se pasoucí beran s úctyhodnými rohy. Ale nic nám neudělal. Kotvili jsem opět na bóji, tentokrát bez dalšího placení. Ani správci parku se neobjevili.

Další den jsem pluli mezo ostrůvky směrem na sever. Nakoukli jsem do maríny Piškera, jen jsem se chtěl podívat. Malinká a celkem dost těsná marina. Odpoledne jsem zakotvili na pivko v zátoce Strižnja u hospůdky vpravo. Vlevo podle honosných motorových jachet by to asi pro nás nebylo. Příjemná paní, sice pouze lahváče ale zato nám udělala všem rybu - Gof - naporcovanou za rozumný peníz.
Posilněni jsme přepluli do zátoky Levrnaka na stejnojmenném ostrově. Na konci zátoky je hospoda s molem, alle tam jsem nechtěli. Naopak hned zkraje vpavo byly dvě samotné bóje. Úžasný večer a hlavně ráno. Zcela se uklidnil vítr, takže ráno při koupání bylo vidět až na 10 metrů na dno. Jezdilo tam neskutečné množství ryb. Fakt paráda. Bóje zdarma, pouze přijeli správci parku. Lístek jsem měl už z Jezer za 250,- Kn. Označili ho a sami mě upozornili, že platí ještě celý příští den.

Příští den jsme se zajeli kouknout podél pobřeží (Dugi otok) na útesy. Moc pěkné, skoro jako Dower. Potom jsem zamířili do zátoky Telaščica. Zde jsem si to projeli, dali oběd a koupačku - moře o 3 st. teplejší než jinde.
Nikdo po nás nic nechtěl platit, byl jsem připraven mu ukázat lístek na Kornati a případně hrát blbýho. Krásná zátoka, doporučuji.
K přespání jsem zamířili na Žut do zátoky Strunac. Stáli jsme na molu restaurace. Obsluha příjemná, mluví česky, ceny přiměřené, pouze lahváče. Trošku jsem zazlobili do pozdějších hodin (pochopitelně kromě kapitána ;) )

Ráno jsem nastoupili na nejdelší úsek. Super vítr, takže to odsejpalo. Cílem byla osada Zlarin. Kotvení u mola za 290,- Kn. Pěkná vesnička, klidná noc.

Poslední den jsme se jeli kouknout na pevnost u Šibeniku. Nakonec jsme projeli celou Šibenickou zátoku a potom s větrem v zádech směr Jezera.

Celkově to hodnotím velmi kladně. Kornati jsou nádherné, stále je na co koukat. Také bóje jsou pro mě velmi sympatické (vloni nám tři noci foukala bura a dvakrát jsme utrhli kotvu), klidněji se spí.

Zdravím všechny, přeji dobrý vítr do plachet a žádné trable
Mike
pavka
nováček na fóru
nováček na fóru

Tyden na Kornati

Příspěvekod pavka » čtv zář 23, 2010 9:07 am

Ahoj,

ja len chcem reagovat na: "Nikdo po nás nic nechtěl platit, byl jsem připraven mu ukázat lístek na Kornati a případně hrát blbýho"

V skutocnosti tam listok za 250KN neplati, lebo to je uz mimo Kornatov. Plati sa tam za statie na boji 60KN za osobu!!! "Hrát blbýho" som skusal aj ja ale nic mi to nepomohlo... Nedala sa vybavit ani zlava bez bloku...

Tak len tolko pre info...

Pavka
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv zář 23, 2010 9:13 am

Mikepr: Pěkné psaní, hned jsem ti to poznamenal, vyrážíme zítra :-)
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » čtv zář 23, 2010 9:29 am

K Strižnje - hospůdka napravo byla Darko konoba, kdysi jsem ji tu chválil, paní tam byla sama?
Jestli nebyl na rybách,tak by v koutě měl s rybářskou čapkou na hlavě posedávat starý Darko,
a ten "když něco spolyká tak nálada je veliká" :lol:
V molu mají vynikající špajzku, takže čerstvé ryby mají snad pořád.
Hospoda naproti je také v pohodě, ale není to tak rodinné, cenově ok.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » sob úno 25, 2012 1:46 pm

Ahoj, dočetl jsem se, že vstupní do národního parku Kornati stojí na pevnině 150kn a přímo v parku 250kn, ale zajímalo by mě, na jakou dobu toto platí?
Když ráno připluji, zakotvím, tak můžu jít do národního parku a poté můžu zůstat třeba někde na kotvě přes noc a další den už musím odplout pryč či zakoupit další lístek?
Když popluji jen okolo a budu chtít zůstat na noc bez návštěvy národního parku, tak musím mít zakoupenou vstupenku?
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » sob úno 25, 2012 3:41 pm

Vstupenku musíš mít i když nevystoupíš na břeh, jakmile někde zastavíš - zakotvíš, byť jen třeba na noc nebo na chvíli. Byli jsme loni v zátoce Lavsa na bójích, přijeli hned zkontrolovat vstupenku a řekli, že platí 24 hod, tzn. i druhý den (vyznačili na ní i hodinu). Vybírat za bóje nikdo nepřijel, ale jak jsme se pak tady na vláknu dozvěděli, byla to asi jen náhoda, bóje se prý platí zvlášť.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » sob úno 25, 2012 3:47 pm

NP Krnaty není žádná "ohrada" na pevnině, ale poměrně velké uzemí vyznačené v mapě. Zahrnuje asi 89 ostrovů a ostrůvků, které ale tvoří necelou 1/4 pochy NP. Ostatní je voda mezi ostrovy i okolo. Tebou uvedené ceny se vztahují na lodě do 34 stop - jednodenní pobyt. Kotvení je možné pouze na vyjmenovanýách místech, max. rychlost je 8 uzlů. Vplutím do na mapě vymezeného území už v Parku jsi. Dosavadní praxe, alespoň podle mých zkušeností, byla taková: pokud pouze proplouvámm, bez nějakého lelkování, kotvení, nocování, obešlo se to bez vstupenky. V ostatních případech vstupenka - platná na jeden den. (lodě 34-59 stop platí 250/400Kn)
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » sob úno 25, 2012 6:40 pm

"Pár" věcí ještě tady http://kornati.hr/hrv/index.asp

Jinak moje zkušenost - koupil jsem lístky předem, ten rok jsme je nepoužili (protože jsme tam jednoduše nedojeli) a do dalšího roku byly nějaké jiné.

Podruhé - když jsem si koupil lístek předem - v Sali/Dugi otok - musel jsem vypsat do lístku jméno lodě. Byť jsme na Kornatech nocovali, nikdo nepřijel a tak mi zbyla jeden lístek za 150 kn :(

Takže jsem ani jednou příliš neušetřil :mad:

Jinak pozor - nezaměňovat NP Kornati a NP Telaščica, každá park je jiný a s jinou vstupenkou!!! Je to tu někde popisováno.
juberija
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod juberija » stř kvě 02, 2012 12:55 pm

Ja by som chcel tohto roku vyraziť z Murtera do NP Kornati . Len na výlet jednodnový . Okupať a nazad. Je mi treba vstutepenka. Obrázek
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » stř kvě 02, 2012 1:30 pm

Je to konkrétně popisováno nahoře, příp. v jiných vláknech. Jednoduše - nebude-li pršet, nezmoknem. Přijede-li se na tvé koupání podívat hlídač, je pravděpodobné placení, pokud ne, tak ušetříš. Dle mých zkušeností je to 50/50. Rovněž je třeba vzít v úvahu rozdíl NP Telaščica a NP Kornati.
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » čtv kvě 03, 2012 2:03 pm

Ahoj.Loni jsem si koupil vstupenku do Kornat v Murteru a tam mi slečna zdůraznila ,že vstupenka platí i pro vyvázání na bojku.Řekla at nikomu za vyvázání neplatíme.Lístek pro celou lod (8m) stál 150kn.Namor
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv kvě 03, 2012 10:47 pm

Kornati jsme loni obeplouvali dokola. Bylo to tam hezké. Vyrazili jsme z Žuti zátoka Bodovac. Koupali jsme se několikrát z lodi (tedy bez zakotvení). Na noc jsme jeli na Murvenjak. Když na Kornatech nekotvíš žádnou vstupenku nepotřebuješ.

Ahoj O.
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod japek » pon kvě 28, 2012 8:40 am

Ahoj, takže opravdu platí, že když mám na Kornatech platnou vstupenku, tak nemusím platit za bóje? A platí to všude v Kornatech, nebo jen v některých určitých zátokách?
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » pon kvě 28, 2012 11:58 am

japek píše:Ahoj, takže opravdu platí, že když mám na Kornatech platnou vstupenku, tak nemusím platit za bóje? A platí to všude v Kornatech, nebo jen v některých určitých zátokách?

Ahoj Japeku,
já jsem volni neplánovaně zakotvil v Ravni Žakanu, plul jsem ze severu a chtěl doplout
až na Žirje, jenže nám to moc nejelo a rodina už by chtěla někde kydnout na zadek. Kotvili jsme na bojce u té hospody, jinde místo nebylo docela foukalo. S hospodským jsme se domluvili, že pro nás v 1900 přijede. Dali jsme si 1-2 panáky a v 1900 fakt přijela hezká rychlá loď, v ní dva kluci v uniformě. Až když jsem k nim chtěl nastoupit (že by jich bylo víc, těch panáků?) a jet s nima do restaurace, tak mi vysvětlili, že jsou ze správy NP a chtějí vidět vstupenky. Ty jsem neměl, protože jsem opravdu neplánoval nocovat na Kornatech. Chtěli mi vstupenky s přirážkou prodat. Po dohodě (oni sami jí navrhli!) mi vstupenky neprodali, ale zaplatil jsem jim půlku bokem, s tím, že do zítřejšího poledne odjedeme a oni taky tam dřív než v poledne další den nepojedou. :-)

Jinak k tomu dotazu: za bóji samotnou se neplatilo, patřila konobě, ale večeře v hospodě vyšla na iksnásobek normální ceny za bójku :-(
Karlos
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod japek » pon kvě 28, 2012 4:21 pm

Docela rád bych viděl jak se ti kluci tvářili, když ses jim začal hrnout do člunu.. :D

Chtěl bych přenocovat v zátoce Lavsa na jihu Kornat, podle osmiček je tam několik vyvazovacích bójí a na břehu příležitostná restaurace, ale nevím jestli je použití bójí podmíněno také útratou v té konobě...

Vstupenky do NP Kornati si budeme kupovat dopředu v marině a logicky jsem očekával, že se platí i při uvázání na bójku, ale některé příspěvky zde na fóru mě v tomto docela znejistěly. Jde o to, že máme možnost spát i jinde, tak ať nemusíme platit dvakrát (vstupenka + bóje).
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon kvě 28, 2012 10:37 pm

V Lavse jsou boje normální, nepatří té restauraci. Když jsem tam byli, tak jsem za bojku extra neplatili, ale kontrola vstupenek do parku samozřejmě dorazila.
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod japek » čtv kvě 31, 2012 7:52 pm

Bezva, děkuju všem za informace :good:
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv kvě 31, 2012 9:19 pm

Ještě drobnost. Na Kornatech jsem byl několikrát, dřív se platilo nějak (nebudu zdržovat), teď je opravdu výhodné koupit lístek ještě na pevnině (loni např. tuším 150 Kun proti 250 Kun na místě). Ale tuším v r. 2009 nebo 2010 jsem lístek kupoval přímo v AC marině v Sukošanu (kde jsem si půjčoval loď), loni už je neprodávali, ale lístek se dal koupit v něco jako informačním centru nebo cestovce v rámci maríny, někde u mola 18 nebo kde (nedaleko pojízdných jeřábů).

Pavel.
skiliner
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod skiliner » čtv kvě 31, 2012 11:09 pm

Kamarád koupil lístek na Kornati v infocentru na Murteru.
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod japek » pát čer 01, 2012 2:24 pm

Pavel63 píše:Ještě drobnost. Na Kornatech jsem byl několikrát, dřív se platilo nějak (nebudu zdržovat), teď je opravdu výhodné koupit lístek ještě na pevnině (loni např. tuším 150 Kun proti 250 Kun na místě). Ale tuším v r. 2009 nebo 2010 jsem lístek kupoval přímo v AC marině v Sukošanu (kde jsem si půjčoval loď), loni už je neprodávali, ale lístek se dal koupit v něco jako informačním centru nebo cestovce v rámci maríny, někde u mola 18 nebo kde (nedaleko pojízdných jeřábů).

Pavel.

Jo jo, psal jsem jim, v Sukošanu (Marina Dalmacija) se dá lístek do NP Kornati koupit v BIMEX agency u mola 21.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob čer 02, 2012 2:30 pm

Jen doplním, že paní v tom stánku (aspoń co tam byla loni) mluví i anglicky. Mnohem lépe než já, takže se s ní určitě anglicky domluvíte. I když na koupi lístku na Kornati nějaké zvláštní jazykové znalosti naštěstí nejsou potřeba ...

Pavel.

Zpět na