dovolím si pár poznámek z minulého týdne z týdení plavby po Kornatech. Třeba se to někomu bude hodit.
Nalodění Jezera 11.9.2010 - velké potíže a zpoždění, popsáno v sekci "Špatné zkušenosti z pohledu uživatelů"
První zastávka Kakan, zátoka Tratica. Krásné místo, hospůdka ještě fungovala. Mnoho bójí, cena 150,- Kn.
Následně připlutí na Kornati. Hned na jižním začátku jsem zakotvili v zátoce u restaurace Laurus na ostrůvku Rovni Žakan. Původně jsem chtěli jet dále, ale moc se nám zalíbili, tak jsme zůstali. Příjemná leč dost drahá hospoda, výstup na vrchol ostrova - pozor hlídá ho volně se pasoucí beran s úctyhodnými rohy. Ale nic nám neudělal. Kotvili jsem opět na bóji, tentokrát bez dalšího placení. Ani správci parku se neobjevili.
Další den jsem pluli mezo ostrůvky směrem na sever. Nakoukli jsem do maríny Piškera, jen jsem se chtěl podívat. Malinká a celkem dost těsná marina. Odpoledne jsem zakotvili na pivko v zátoce Strižnja u hospůdky vpravo. Vlevo podle honosných motorových jachet by to asi pro nás nebylo. Příjemná paní, sice pouze lahváče ale zato nám udělala všem rybu - Gof - naporcovanou za rozumný peníz.
Posilněni jsme přepluli do zátoky Levrnaka na stejnojmenném ostrově. Na konci zátoky je hospoda s molem, alle tam jsem nechtěli. Naopak hned zkraje vpavo byly dvě samotné bóje. Úžasný večer a hlavně ráno. Zcela se uklidnil vítr, takže ráno při koupání bylo vidět až na 10 metrů na dno. Jezdilo tam neskutečné množství ryb. Fakt paráda. Bóje zdarma, pouze přijeli správci parku. Lístek jsem měl už z Jezer za 250,- Kn. Označili ho a sami mě upozornili, že platí ještě celý příští den.
Příští den jsme se zajeli kouknout podél pobřeží (Dugi otok) na útesy. Moc pěkné, skoro jako Dower. Potom jsem zamířili do zátoky Telaščica. Zde jsem si to projeli, dali oběd a koupačku - moře o 3 st. teplejší než jinde.
Nikdo po nás nic nechtěl platit, byl jsem připraven mu ukázat lístek na Kornati a případně hrát blbýho. Krásná zátoka, doporučuji.
K přespání jsem zamířili na Žut do zátoky Strunac. Stáli jsme na molu restaurace. Obsluha příjemná, mluví česky, ceny přiměřené, pouze lahváče. Trošku jsem zazlobili do pozdějších hodin (pochopitelně kromě kapitána

Ráno jsem nastoupili na nejdelší úsek. Super vítr, takže to odsejpalo. Cílem byla osada Zlarin. Kotvení u mola za 290,- Kn. Pěkná vesnička, klidná noc.
Poslední den jsme se jeli kouknout na pevnost u Šibeniku. Nakonec jsme projeli celou Šibenickou zátoku a potom s větrem v zádech směr Jezera.
Celkově to hodnotím velmi kladně. Kornati jsou nádherné, stále je na co koukat. Také bóje jsou pro mě velmi sympatické (vloni nám tři noci foukala bura a dvakrát jsme utrhli kotvu), klidněji se spí.
Zdravím všechny, přeji dobrý vítr do plachet a žádné trable
Mike