Platnost VMP prukazu v Polsku

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

dako
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Platnost VMP prukazu v Polsku

Příspěvekod dako » stř čer 06, 2012 12:34 pm

Zdravim, jak je to s platnosti VMP prukazu v Polsku?

U lodi vetsinou vyzaduji tzv. patent zeglarza jachtowego, ale setkal jsem se ze nekdy vyzaduji patent sternika jachtowego.

Konkretne se mi jedna oblast Sczecina, potrebuju tam VMP pro oblast C, ikdyz budu napr. jen na Dabiem jezeru nebo Sczecinskim zalivu?
host60
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod host60 » stř čer 06, 2012 1:45 pm

Na Mazurech jsem s VMP neměl při půjčení lodě žádný problém.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř čer 06, 2012 3:30 pm

Měl by stačit.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » stř čer 06, 2012 5:24 pm

Předesílám, že tohle je můj osobní, legislativně nezdůvodněný, názor. I když podložený určitou praktickou zkušeností s plavbou v této lokalitě:
VMP ti na vnitrozemskou plavbu v Polsku určitě stačí, jsou v EU jako my.
Jednoduchým pohledem na mapu logicky vyplývá, že jezero Dabie i Štětínský záliv jsou vnitrozemské vody. Moře začíná na východě vlnolamy v Dziwnowu, na severu ve Svinoústí a na západě zhruba u Peenemunde.
A pokud bys měl VMP-C, tak bych si vůbec nedělal starosti i s plavbou na Greifswaldské zátoce a na východní straně Rujány mezi Hiddensee a Rujánou. Protože prakticky – když neuděláš nějaký průser, jako že třeba u Rujány nevpluješ do rezervace blízko břehu, tak to nikoho nebude zajímat.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » stř čer 06, 2012 9:08 pm

Snad jen to I jako mezinárodní, které dávaj na požádání, by tam mělo být? :)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř čer 06, 2012 10:11 pm

Polsko není signatářem ICC (resp. je signatářem rezoluce 14, ale nikoliv rezoluce 40), takže nelze spoléhat, že tam platí náš průkaz vůdce rekreačního plavidla (mezinárodní VMP). Podle dokumentace EBA má Polsko celkem 12 druhů licencí pro vedení plavidla v závislosti na typu lodě a oblasti plavby, z toho se dá dovodit, že to tam berou dost vážně, což ostatně potvrzuje zkušenost lidí, kteří si tam dělali papíry. Dobré informace by měl mít Jakub Sklenář.

Jinak, co se týče vnitrozemských vod, navazujících na mořské, může pro ně existovat zvláštní oprávnění - nevím, jak v Polsku, ale třeba v Německu rozlišují "vnitrozemské vody" a "vnitrozemské vody, na nichž je plavba řízena podle námořních předpisů."
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod hawsepipe » čtv čer 07, 2012 8:25 am

Malá oprava pro Felixe: Němci a další popbřežní státy rozlišují
vnitrozemské vody = "inland waters", kde platí obvykle CEVNI a licence pro vnitrozemskou plavbu ("říční")
a
vnitřní mořské vody = "internal waters", kde obvykle platí COLREG a licence pro námořní plavbu.
dako
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dako » čtv čer 07, 2012 8:33 am

Dival jsem se do google mapy a Stetinsky zaliv je tam oznacovan i jako Baltske more (Baltic sea). Prukaz VMP jeste nemam, ale pripravuju se na zkousky (M100,S80) v prihlasce jsem zaskrtl i kolonku "mezinarodni" a oblast I. Prozatim bych chtel potrenovat na nasich jezerech (Slezska Harta apod.), lakaji me Mazury ale ty jsou pry take proflakle a na Chorvatsko uz nejsem vubec zvedavy. Tom z SH mi doporucil Szczecin a tohle se mi moc libi.
Kdyz tak zkusim jeste dat dotaz na nejake polske forum. Diky moc, za odpovedi.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv čer 07, 2012 9:35 am

Povazuju za vhodny zaskrtnout i oblast C, ciste pro poradek. Kdyz nic jinyho, aspon zaklady z COLREGu se pri studiu naucis.

Edit: I kdyby Polaci ten prukaz neuznavali, porad mas sanci dostat mensi pokutu, kdyz te chytej na "mori" s aspon nnejakejma papirama na more, nez aby te chytli s papirama jenom na reky a jezera.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 07, 2012 10:38 am

Tady máš pro plánování lepší mapu: Stettiner Haff.
Funguje kliknout na mapu pravým myšítkem a dát "Zvětšit zobrazení"
dako
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dako » čtv čer 07, 2012 12:29 pm

Strycek_Bidlo: Diky za odkaz na mapu.

Zaguglil jsem a je to tak jak rika Felix:
Polsko neni v rezoluci c. 40 EHK/OSN tudiz by nemeli uznavat nas "mezinarodni prukaz vudce rekreacniho plavidla" - ale dle zkusenosti (na Mazurech apod.), uznavaji.
Chorvatsko naopak v rezoluci c. 40 je a presto, udajne, nase prukazy neuznavaji. No a pak se v tom vyznejte.

A stejne je to u nas, na Batovem kanalu su muzete zapujcit motorovou kajutovku s 10hp motorem a dle pujcovny, neni potreba mit pVMP...prip. kontrola SPS ale na to asi bude mit jiny nazor.
Nevim, mozna to prilis zeru, kdyz se zabyvam takovyma "detailama" ale rad bych cinil veci legalne, bez zbytecneho popotahovani.

Na zkousky s COLREGu se jeste necitim, prece jenom bych radeji nejprve nabyl nejakou praxi na jezerech a Szczecin me laka vice, nez treba Mazury.
DonTragedy
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod DonTragedy » čtv čer 07, 2012 2:52 pm

No ono je to trosku inak ;)

Chorvatsko nase (CR) preukazy uznava, ale VMP potrebujes aby malo C a ked si poziciavas obrovsku opachu, tak by si musel mat aj S a nie S80. Na to sa skusky robia len dva krat do roka. S takym preukazom mozes 0,75 NM od brehu, co na vacsinu plavieb samozrejme nedostacuje -takze logicky mozu a a nemusia v tom rypat.
Cize Chorvatsko nase preukazy uznava, ale treba respektovat aj obmedzenia toho preukazu. Co sa tyka Bataku, tak ak je to lod z pozicovne, tak existuje nejaka vynimka, ze ju po pouceni mozes riadit - ma to nejake pravidla, ktore som blizsie nestudoval a radsej som si urobil VMP - ked nic ine aspom sa clovek nauci znacky a signaly.

Toho Colregu by som sa nebal. Otazky su na webu SPS a ked si ich pozries, tak su dost podobne M100. Prislo mi to lahsie ako M.

P.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv čer 07, 2012 3:12 pm

Mohu potvrdit, zkousky na C nejsou nijak kriticky. Dost veci je podobnych Mku, dava to smysl a jde to naucit.

Zpět na