Nonstop osamělá plavba kolem světa
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Jerryxi, mnohá odpověď na Tvou otázku je obsažena v tom, že
- Petr je s řadou zdejších přispěvatelů (včetně mne) kamarád
- může si to tady přečíst
- pochybnosti vyslovené u piva v ČYKu mají jiný společenský dopad než pochybnosti natrvalo písemně zveřejněné.
Nepochybně další důvod je v tom, že Petr už více zkušeností a schopností získat nemohl - tím neříkám, že ví a zná všechno, ale že čas se mu krátí. Ze stejného důvodu všichni respektují, i když nikoliv vždy souhlasí, že pro spoustu techniky na Petrově lodi byl tohle vlastně první zatěžkávací pokus.
- Petr je s řadou zdejších přispěvatelů (včetně mne) kamarád
- může si to tady přečíst
- pochybnosti vyslovené u piva v ČYKu mají jiný společenský dopad než pochybnosti natrvalo písemně zveřejněné.
Nepochybně další důvod je v tom, že Petr už více zkušeností a schopností získat nemohl - tím neříkám, že ví a zná všechno, ale že čas se mu krátí. Ze stejného důvodu všichni respektují, i když nikoliv vždy souhlasí, že pro spoustu techniky na Petrově lodi byl tohle vlastně první zatěžkávací pokus.
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
brin:
Nerozumím. Prohlásil jsem, že ústně vedený hovor v omezeném okruhu Petrových známých má jiný společenský dopad než trvale zveřejněný názor, přístupný i lidem neznalým důvodů, pro které Petr konal tak, jak konal. Vím, že si všech rizik byl vědom a vím také, proč je přijal. Ve své odpovědi jsem upřesňoval Jerryxův dojem, že o rizicích Petrova podniku nikdo nehovořil. Hovořil, mnohokrát i s Petrem, jen jinde než zde.
Nerozumím. Prohlásil jsem, že ústně vedený hovor v omezeném okruhu Petrových známých má jiný společenský dopad než trvale zveřejněný názor, přístupný i lidem neznalým důvodů, pro které Petr konal tak, jak konal. Vím, že si všech rizik byl vědom a vím také, proč je přijal. Ve své odpovědi jsem upřesňoval Jerryxův dojem, že o rizicích Petrova podniku nikdo nehovořil. Hovořil, mnohokrát i s Petrem, jen jinde než zde.
bohuzel felixi, tva odpoved je hodna politika, bohuzel v ni neni ani slovo odpovedi na moji otazku
[hr]
to, ze si mel kritiku k nemu v soukromi, to bude uplne stejny pripad jako musela mit i ta holcina doma, to je v poradku.
1) ke kazdemu blaznivemu pocinu musi byt zdrava oponentura, to je jen ku prospechu
2) a hlavne zdrava kritika je uplne neco jineho nez odsuzovani nebo nez jeste horsi davove odsuzovani
[hr]
nebo jsi snad jeden z tech, kteri holcinu odsoudili verejne a petra jen zdrave kritizoval v soukromi ?
... to snad ne 

[hr]
to, ze si mel kritiku k nemu v soukromi, to bude uplne stejny pripad jako musela mit i ta holcina doma, to je v poradku.
1) ke kazdemu blaznivemu pocinu musi byt zdrava oponentura, to je jen ku prospechu
2) a hlavne zdrava kritika je uplne neco jineho nez odsuzovani nebo nez jeste horsi davove odsuzovani

[hr]
nebo jsi snad jeden z tech, kteri holcinu odsoudili verejne a petra jen zdrave kritizoval v soukromi ?

- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jerryxi, rozhodně jsem to nebyl já, kdo s Petrem polemizoval, zda je rozumné vyplout s větrným kormidlem, zmenšenou vrtulí a fungl novými vanty bez vyzkoušení - já se o moři nikdy nenaučím to, co Petr stihl zapomenout. Já u těch hovorů jenom byl.
Zkusím to formulovat jinak: myslím si, že kdyby Petrovi bylo méně let a měl čas ještě na další pokus, rozběhla by se, po popisu všech technických problémů, které měl, a jejich příčin, také k jeho plavbě diskuse o přípravě, odpovědnosti atd. Jenže Petr už čas na další pokus nejspíš nemá, a myslím, že to každému došlo. Proto o Lauře Dekkerové diskutovat nějaký smysl mělo, o Petrovi nikoliv.
EDIT: překlep
Zkusím to formulovat jinak: myslím si, že kdyby Petrovi bylo méně let a měl čas ještě na další pokus, rozběhla by se, po popisu všech technických problémů, které měl, a jejich příčin, také k jeho plavbě diskuse o přípravě, odpovědnosti atd. Jenže Petr už čas na další pokus nejspíš nemá, a myslím, že to každému došlo. Proto o Lauře Dekkerové diskutovat nějaký smysl mělo, o Petrovi nikoliv.
EDIT: překlep
Naposledy upravil(a) Felix dne pát čer 08, 2012 2:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Já jsem také hltal každou aktualitu ze Singy, ovšem jedna věc mě zarazila:
Proč měl p. Ondráček takové problémy se zarůstáním trupu lodě? Cituji aktualitu z 5.6. "20 cm vrstva těch potvor a nábal půl metru visící z kýlu dolů". Je normální aby se taková vrstva vytvořila za necelý rok? Znamená to že byl nekvalitně proveden antifouling? Je jasné, že takový povrch musí trup ve vodě šíleně brzdit.
Proč měl p. Ondráček takové problémy se zarůstáním trupu lodě? Cituji aktualitu z 5.6. "20 cm vrstva těch potvor a nábal půl metru visící z kýlu dolů". Je normální aby se taková vrstva vytvořila za necelý rok? Znamená to že byl nekvalitně proveden antifouling? Je jasné, že takový povrch musí trup ve vodě šíleně brzdit.
- JardaF
- zkušený harcovník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Škrabali jsme teď na jaře potvory z trupu za půl roku - mělo to 5-8 centimetrů a to loď stála na fleku v maríně.
btw: TADY je Petr po přístání a Singa už zase jako nová. Jen ty náklady na to...
btw: TADY je Petr po přístání a Singa už zase jako nová. Jen ty náklady na to...
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Jěsti nutno si uvědomiti,že trup lodi jesti pro organizmy přisedlé,nebo bentické daleko ideálnější prostředí k růstu a krmení jako segmenty dna,mola a jiné segmenty prostředí mořského,stacionárně si hovějící.Loď zabezpečuje pohyb a tím i proud vody k filtraci těmato potvorama a jejich otvotama,což v důsledku konečném zabezpečí daleko lepší přísun planktonu do chřtánu hladového,než li jenom vlnky,nebo i příboj,příbřežní a jiné proudy a podobně.Antifoulingy dneska vyráběné,šetrné k prostředí životnímu jsou zcela logicky a pochopitelně šetrné i k bentosu,takže ty potvory jsou po krátké době, schopny se tímhle eko-antifoulingem i krmiti
.Antifoulings,kdysi vyráběny na bázi mědi, byla ale orgány činných ve věcech zbytečných zakázány,jakož to prvek nezdravý fuj fuj a prostředí životnímu neprospívající.Pravdou je,že natřu li antifouling v krajinách se smýšlením neekologickým,tak se budou hore banděrem vyvracet i potapěči kolemploucí
.Jěsti to pro člověka veliké dilema,dávati li antifouling tuze nezdravý a trávit tím půl moře,nebo natírat antifoulingem neškodným a otrávit tím sebe.Jsou dneska sice na trhu nátěry,jenž výrobce udává ochranu před nájezdníky dva roky,ale to by jste museli nechati lodičku v bazénu s chlorovanou vodou a ještě k tomu přihodit nějakou tu hroudu stříbra z pokladu pirátského.Někdy nabírám dojmu,že nenatřu li pražádnej antifoulig,výsledek nebude po roku výraznějic jiný.A to jsem jich už vyzkoušel pěknou řádku.Od těch nejlevnějších za 50,-€ za tři kila až po ty,co stálo kilo za kilo.Výsledky těchhle pokusů a zvýšených investic však nenaplnili očekávání,takže jsem byl nucen od podobných kravin ustoupiti a i nadále natírati pod čárou ponoru těmi nejlevnějšími prostředky,jenž v krámech pro rybáře a jejich bárky koupím za poloviční cenu jako ve zbylých jachtšópech.A to natírám jenom jako zbraň psychologickou,jenž navozuje pocit,že bylo učiněno vše,co učiniti bylo možné a v důvěře,že bentos,spatříc můj novej nátěr pochopí závažnost situace a prchne do hlubin.Jinak a jednoduše řečeno,mám na ty mrchy špachtli.Á propos,nadhodím jiné téma k zamyšlení,jenž rozděluje tady ctěnou obec veřejnou,ve vodě se cachtající na dva nesmiřitelné tábory,proti sobě používající zbraně lokálního ničení a chvaty jenž nepatří k řadám fair-play a to ,natírati mozasnou vrtuli antifoulingem,nebo nenatírati.Tak co na to řekne ctěná obec veřejná,ve vodě se cachtající,jazykem Českým mluvící.Admini,moderátoři,V.I.P a Bohové zcela jistě prominou tuhle záludnost,k danému tématu patřící jenom okrajově a zdánlivě s plavbou kolem koule nesouvisící.V horším případu ji přesunou jinam,třeba na smetisko dějin.
howk
Monty

howk
Monty
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
david píše:Máš-li vrtuli z mosazi, jsi exot. Normálně jsou slušný vrtule z manganového bronzu a bronz je jedovatej, natírati dalšíma jedovatýma šmejdama netřeba.
mosaz, bronz, mangan, antifoling.........Plkáte píčoviny které nemají nic společného s tematem. Ten chlap něco dokázal a je to neskutečný výkon. Měli jste mu vy chytrolíni poradit před plavbou. Smekám námořní čapku před tím co dokázal. A pamatujte si to není jako plavba z Rogoznice do Komiži. Ondráček předvedl naprosto ojedinělí výkon nejenom v dějinách česko-slovenského jactingu. Super sním o podobném dobrodružství.
- Monty
- zkušený harcovník
To David:Zcela jistě je to vrtule bronzová,jestli s mangovou příchutí,to ti nevím.Jsou to pěkné lopaty....třpitivé.Proč ale tady Frantíci o tom pořád polemizují,jedni natírají jiní nikoliv.Bavil jsem se tady s jedním Frantíkem(68 let),jenž se loni vrátil už podruhé z plavby kolem koule(pokaždé to vzal jiným směrem a furt sólo) a ten mi tvrdil,že mu vrtule obrostla(bez antifoulingu).Logicky,selským rozumem,je li to bronz,mosaz nebo cokoliv,co má v sobě měď by mělo být pro organizmy přisedlé prudce toxické...a asi mělo by býti zakázáno
.Ale přesto mi tady valí kedlubny do kebule.
To Boža:Co jsi dneska vstával prdelí nahoru???
howk
Monty

To Boža:Co jsi dneska vstával prdelí nahoru???

howk
Monty
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Monty píše:To David:Zcela jistě je to vrtule bronzová,jestli s mangovou příchutí,to ti nevím.Jsou to pěkné lopaty....třpitivé.Proč ale tady Frantíci o tom pořád polemizují,jedni natírají jiní nikoliv.Bavil jsem se tady s jedním Frantíkem(68 let),jenž se loni vrátil už podruhé z plavby kolem koule(pokaždé to vzal jiným směrem a furt sólo) a ten mi tvrdil,že mu vrtule obrostla(bez antifoulingu).Logicky,selským rozumem,je li to bronz,mosaz nebo cokoliv,co má v sobě měď by mělo být pro organizmy přisedlé prudce toxické...a asi mělo by býti zakázáno.Ale přesto mi tady valí kedlubny do kebule.
To Boža:Co jsi dneska vstával prdelí nahoru???![]()
howk
Monty
Tak nějak.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Petrovi odeslo take dost elektroniky. Asi by to chtelo vsechno zapinat kazdy den na nejaky cas, aby se to ohralo a vysouselo. Mate s tim nekdo zkusenosti ? Jak vydrzi vec trvale zapnuta a vec na mori nezapnuta ? Ono to se zmenou teploty dycha a tak to vlhkost dokaze natahnout. Ta odolnost na mori bude vykoupene cenou. Tesla desky strilala po osazeni lakem, kontakty zlacene a to neco stoji.
- Monty
- zkušený harcovník
No,mně moc ne,už jsem do lodní elektroniky narval kopec peněz a odchází to všechno.Takovej hloubkoměr padl jeden do roka.Pak jsem se na to vydlábnul,dva roky jsem plachtil bez něj a v tradici budu nejspíš pokračovat,bo tady odpochodoval do věčných lovišť taky.Pak jsem zjistil,že jediné,co z elektroniky na moři používám je GPS,iPhone a noťas.Jiné nepotřebuju a nebýt toho,že potřebuju net,tak i bez noťasu a iPhonu.Ale to se až na moři zjistí,že tam vlastně nepotřebuješ nic,nebo jenom hodně málo.Vysílačku nepoužívám,přidělávají se s tím jenom problémy a komplikace,anometr,je kapitola sama o sobě,bo pořát šplhat na stěžeň měnit vějičku a korouhev se mně nechce a taky to stojí majland(někdy lepší koupit novej),AIS,Navtex,speedmetr a jiné kraviny jsou sice dobré hračky,někdy můžou zjednodušit manévry(pokud zrovna fungujou),ale jinak jsou to všechno věci,bez kterých se dá v klidu plout.Pro ty,co to nechápou dodám že stejně bezpečně.No a podobných kravin co najdu na lodích i v jachtšópech,je mnoho a jenom tahají money z kapsy.V mém případě zbytečně.Ale občas si nějakou tu hračku koupím,bo si taky rád hraju,jenom pak na ně nevím najít na lodi místo,aby nezavazeli.Drtivá většina těchhle hraček končí pod podlahou,kde na ně neúprosně útočí zub času a vlhko.Toliko tedy moje zkušenosti s elektronikou lodní.
howk
Monty
howk
Monty
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Monty píše:No,mně moc ne,už jsem do lodní elektroniky narval kopec peněz a odchází to všechno.Takovej hloubkoměr padl jeden do roka.Pak jsem se na to vydlábnul,dva roky jsem plachtil bez něj a v tradici budu nejspíš pokračovat,bo tady odpochodoval do věčných lovišť taky.Pak jsem zjistil,že jediné,co z elektroniky na moři používám je GPS,iPhone a noťas.Jiné nepotřebuju a nebýt toho,že potřebuju net,tak i bez noťasu a iPhonu.Ale to se až na moři zjistí,že tam vlastně nepotřebuješ nic,nebo jenom hodně málo.Vysílačku nepoužívám,přidělávají se s tím jenom problémy a komplikace,anometr,je kapitola sama o sobě,bo pořát šplhat na stěžeň měnit vějičku a korouhev se mně nechce a taky to stojí majland(někdy lepší koupit novej),AIS,Navtex,speedmetr a jiné kraviny jsou sice dobré hračky,někdy můžou zjednodušit manévry(pokud zrovna fungujou),ale jinak jsou to všechno věci,bez kterých se dá v klidu plout.Pro ty,co to nechápou dodám že stejně bezpečně.No a podobných kravin co najdu na lodích i v jachtšópech,je mnoho a jenom tahají money z kapsy.V mém případě zbytečně.Ale občas si nějakou tu hračku koupím,bo si taky rád hraju,jenom pak na ně nevím najít na lodi místo,aby nezavazeli.Drtivá většina těchhle hraček končí pod podlahou,kde na ně neúprosně útočí zub času a vlhko.Toliko tedy moje zkušenosti s elektronikou lodní.
howk
Monty
Musím s tebou Monty jen a jen souhlasit. Co žene plachetnici oceány úspěšně ku předu a produkuje progres je dobrá loď, takeláž a plachty a v neposlední řadě skvělá posádka. Mně připadají i ty nejlepší instrumenty jak dárek od ťavanů. Fak je ten že mít dobré informace o počasí je dost podstatná věc. Myslím si že dobrým řešením a lékem na všechny trable je satelitní telefon a dobrý počítadlo. S mím starým hápéčkem jsem najezdil dost a dost a když opomenu nefunkční baterii tak funguje bez potíží do dnes po sedmi letech. V loni jsem se ptal jednoho kámoše z NZ proč má stále i v portu zapnuté instrumenty. Byl mojí otázkou dost pobaven. Řek lmi že si je jistý jak je jednou vypne tak přestanou fungovat. Jeho instrumenty byli dost starší modely, ale fungovali skvěle. On s tou lodí dvakrát obeplul kouli kolem v mysů, je fakt že elektronice dost rozuměl ale tvrdil že neměl vážné potíže. Daroval mi konývku na vaření se slovy tohle ja tak jednoduché zařízení že by se ti nemělo posrat

- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Hosi to mi vysvetlete .... cetl jsem ten denik pana Ondracka a on tam lamentuje nad autopiloty - temi elektrickymi - s tim, ze by na ne potreboval silnejsi drivery. Ja si pod slovem "driver" vybavim tak akorat kousek software, co slouzi k obsluze nejakeho zarizeni, ale tady mi to nejak nedava smysl. Jake drivery pro autopilota mel na mysli ?
bozakafka - k NASA instrumentum jen doplnim - s americkou (original) NASA to ma spolecny akorat nazev - Cely nazev by snad mel byt Nasa Marine Instruments (http://www.nasamarine.com). Je to anglicka firma, ktera pokud se nemylim, predstavuje ekonomictejsi reseni lodni elektroniky nez napr Raymarine atd ... Kvalita asi odpovida cene, bych rekl ... osobni zkusenost mam jen s Navtexem, nicmene obcas nekde na forech na to lidi brblali. Ale oni brblaji na vse. Myslim ze LaGrace snad ma neco od tenhle firmy.

- dako
- návštěvník fóra
TashonkaWitko píše:Hosi to mi vysvetlete .... cetl jsem ten denik pana Ondracka a on tam lamentuje nad autopiloty - temi elektrickymi - s tim, ze by na ne potreboval silnejsi drivery. Ja si pod slovem "driver" vybavim tak akorat kousek software, co slouzi k obsluze nejakeho zarizeni, ale tady mi to nejak nedava smysl. Jake drivery pro autopilota mel na mysli ?
Driver neni jen kus sw pro ovladani zarizeni

- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
dako píše:Driver neni jen kus sw pro ovladani zarizeni, ale take se jedna mechanickou soucast, ktera "hybe" s cimkoliv. V tomto pripade s kormidlem (kormidelni pakou). Silnejsi driver tedy znamena silnejsi a odolnejsi elektromechanicke zarizeni pro ovladani kormidla (kormidelniho listu). Kazdy jachtar, ktery ovlada(l) plachetnici kormidelni pakou vi, jakou silu musi pouzit pro prekonani odporu kormidla pri silnych odpadech plachetnic.
Tož, tohleto o těch silách ja nějak tuším ... jen jsem až doposud nevěděl, že se tomu říká DRIVER. Já bych to až do dneška označoval slovem "hejblo"

To je cena za mnoho let strávených u počítačů .... drajvr .. kdo by to byl do něj řekl

- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
TashonkaWitko píše:, nicmene obcas nekde na forech na to lidi brblali. Ale oni brblaji na vse. Myslim ze LaGrace snad ma neco od tenhle firmy.
Jo - LaGrace měla NASA frklík. Při 50 uzlech uletěl. Teď jsem na naší lodi instaloval NASA hloubkoměr. Zatím funguje. Jasně, že bych radši Raymarine, ale pak se člověk podívá na cenu a je vymalováno. A tak nezbývý než se modlit, aby to vydrželo a nezjistili jsme, že nejsme tak bohatí...