Baharis píše:Asi tě Petře nikdo přesvědčovat nebude, to je na tobě, i jak jsi zvyklý.
presvedcovat samozrejme nepotrebuji

- to bylo v zertu, ale kdybych se dozvedel neco uzitecneho, tak se rad priucim.
me jen pripadalo, ze na to windward dava moc velkej duraz, proto dotaz na neho
ano urcite jsem si zvykl nemit oznaceny stred, ale jsou i dalsi duvody a me prijdou spise nebezpecny - i kdyz to je silne slovo
- hodne casto je tam ten provazek spatne - uznavam, mel bych si ho dat sam
- kdyz jedu, tak prece vidim, kam jedu - spousta novacku se snazi jezdit dle gps - to je nejhorsi varianta, nejpomalejsi varianta,
dalsi dle kompasu, tez pomala varianta a kdyz jim to seberu, tak by jezdili dle provazku. aby nedoslo k mylce, taky pouzivam
kompas, gps, ale oni maji tendenci korigovat kazdy vychyleny stupen a vzhledem k te odezve pak klickujou jak zajici. a ti co
jezdi dle provazku, tak maji pocit, ze jedou krasne rovne a pritom jedou uplne dopryc
- samozrejme jde o novacky, kteri
se proste na neco upnou, misto toho, aby koukali - dalsi vec to, ze kazde kormidlo ma nejaky vakl / toleranci a ve chvili, kdy jedu na bocak, tak provazek nebude uprostred a to
nemluvim o dlasich vlivech jako napr. vlny - zase lepsi je koukat
bud na pobrezi nebo na kurz (ale jen jako pomucku). - otaceni na petniku, marina atd. - nevim, ale podle me je lepsi se naucit tu lod citit kam jede, kdy uz funguje kormidlo
a ne dle nejakeho provazku. k cemu mi vlastne je ustaveni kormidla presne doprostred, kdyz jeste nefunguje ? ja si bez provazku
taky dam kormidlo doprostred, zhruba a kdyz citim, ze uz funguje (uz ma zaber), tak si upravim polohu dle potreby a je mi
uplne jedno jestli je to prostredek 
- vlastne jedine, co udelam, kdyz vlezu nove na lod pred vyjetim je to, ze si zkontroluju rozsah kormidelniho kola na obe strany
a uprostred je zhruba (zhruba proto, protoze obcas ma kormidlo na jednu stranu jinou vychylku nez na druhou !
) kormidlo
rovne, tak ho mam pred vyjetim
toto samozrejme nepokladam za nejake dogma, ale prijde mi, ze je lepsi se naucit vnimat lod nez hledat provazek (at ocima
nebo hmatem) - a hlavne pro ty zacatecniky
a rejpnuti: stejne si myslim, ze starej pardal to tam ma jen jako zbytecnou pomucku z lenosti
... a ja jsem zase asi moc linej na to si tam ten provazek davat, kdyz je zbytecnej