Ďakujem Denisovi, že moje sms-ky a potom aj telefonáty pretavil do správy z cesty. Teraz sme po vyclení v Grécku, museli sme absolvovať procedúru polícia, lekár, port a cudzinecká polícia, ale všetko išlo úplne hladko, jednalo sa skôr o dodržanie potrebnej administratívy. - nikto nás neprezeral, stačilo len vyplniť papiere. Ako port of entry sme zvolili nakoniec Mitilini na Lesbose, všetko je tu takmer na jednom mieste a bez problému, ani státie v mestskej maríne nie je drahé (8E). To, že sme sa nevyclili v Turecku, nás trochu mrzí - ušetrili sme síce nejaké peniaze za transit log a čas a nervy pri vybavovaní, ale to nebolo v pláne. Po informáciách o tureckých úradníkoch sme nechceli behať celý deň po Istambule, tak sme chceli spraviť formality v Bandirma. Nenašli sme miesto na vyviazanie k mólu a začínal taký silný vietor, že zakotviť, spustiť na vodu gumák a doveslovať k brehu a ísť vybavovať, zatiaľ čo by loď stála na kotve, bolo nemožné, aj kvôli premávke v maríne. Tak sme v slušnej „buřině“ (neviem, či som to napísal správne, je to výraz českej časti našej posádky) odfrčali ďalej s tým, že to skúsime v Canakkale. Medzitým sme boli nútení zájsť do malej maríny, lebo sa vietor neutíšil a blížila búrka, ktorú spomínal Denis. Marína pekne v závetrí a okolo dedinka, kde žije 40 rodín (ale cez leto príde 5000 turistov, ako nám povedal zhovorčivý Turek zrozumiteľnou nemčinou, lebo pracoval niekoľko desiatok rokov vo Frankfurte, ja som oprašoval nemčinu ako som vedel, aby sme sa rozumeli), sme samozrejme vystúpili na breh, vyviazali loď, zašli nakúpiť - asi sme nejaký ten predpis porušili, ale aspoň nás na mori nerozlámalo - to bola tá noc s víchricou niekde okolo 50uzlov. Dedko, ktorý išiel spať neskôr, nám oznámil, že večer sa asi celá dedina išla náhodou poprechádzať na mólo a obzrieť si turistov zďaleka. O dva dni v Canakkale sme zašli do maríny, skúsil som vyjednať s chlapíkom v recepcii maríny spôsob, ako sa vycliť (našťastie tam bol Turek, ktorý s jachtou čakal už tri dni na lepšie počasie a pomohol s prekladom angličtina-turečtina) volal na políciu a tí mu povedali, že ak chceme ísť mimo marínu, musíme to vybaviť na druhý deň, ak ale ostaneme za plotom, môžeme odísť bez vybavovania do Grécka. Túto ponuku sme zvážili a rozhodli sme sa nestratiť celý deň vybavovaním. Mrzí ma, že som sa nepotúlal po tureckej pevnine - Trójskeho koňa vedľa maríny som však videl

, aj maketu vykopávok pod sklom a fragmenty som si pozrel, lebo som, neznalý veci, z maríny vyšiel von, cestou na recepciu. Poznámka - policajti sú všade rovnakí - tí v Canakkale sa cez telefón uisťovali, či moji spoločníci neodišli autobusom, lebo že ich videli - musel som veľmi presvedčivo povedať, že ich môžu ihneď skontrolovať na lodi, kde čakajú na mňa a na výsledok... iní policajti, v rumunskej Constanzi nám prezerali pasy lupami, ohmatávali, prevracali a nakoniec som z nich dostal, že oni mali hlášku, že sme na lodi len dvaja..(Dedko sa im nezdal najviac). No nič, to som sa len trochu rozpísal o oficialitách.
Ak by som mal niečím začať report, tak to bude konštatovanie: odteraz na cestu len s Dedkom! Perfektný kuchár, pracovitý člen posádky, na Dunaji neoceniteľný kapitán, na mori výborný pomocník (zatiaľ, neskôr iste kapitán). Pre Ixxa: Dedko chytil jednu rybu - malú šťuku vo Sf..Gheorge v maríne - a hneď ju daroval jeho rumunským kamarátom. Takže rybu od Dedka sme nejedli, dokonca nám, teda Dedkovi, čajky odzobali chvosty z drahých umelohmotných rybích návnad.
Cesta po Dunaji bola jedna balada - horúco, kľudná voda, jazda ako po koľajniciach... aj keď sme denne robili 10-14 hodín na motor, väčšinu odjazdil autopilot... dvojnásobne obdivujem Dedka, ktorý to absolvoval sám, tiež 10 a viac hodín denne, na malom a teda o moc menej pohodlnom člne, s motorom na ruku.... Schytali sme aj búrku, aj silný vietor, aj dobrodružné kotvenie, keď zrazu kotva povolila a v minúte sme boli opretí o breh, našťastie ílovitý a zabudnutý spustený rebrík poslúžil ako nárazník (a zostal trochu zohnutý) ale Dunaj ako celok - pohoda.
Ixxo, ešte k tým rybám - v Galati, kde sme stavali sťažeň pomocou zakotveného plávajúceho žeriavu (len 80E), nám robotníci od žeriavu nielen pomohli so sťažňom, ale aj nás pozvali na obed, malé pečené rybky s mamaligou – fantázia, potom aj väčšie ryby v naozaj neobmedzenom množstve - Dedko sa smeje, že už do konca plavby rybu chytiť nemusí, lebo sme sa ich prejedli.
More k nám bolo veľmi láskavé (tak sme si to vyprosili)- začali sme na pomerne pokojnej vode, potom prišli také príjemné vlnky, s plachtami sme narábali asi naopak ako praví jachtári - my sme nerefovali, keď sa nám zdal silný vietor, ale vyťahovali sme zrefované, keď sa nám zdal vietor slabý. Dedkov kamarát zo Sf.Gheorge, rybár Kalin, nás pri vyprevádzaní na more varoval: Eto net oceán, éto čjornoje more, čjornoje, ponimáeš? Very dendžeris! Ako sme si prvý deň pomaly zvykali na pohyb pod plachtami, postupne sme schytávali aj silnejší vietor, aj protivietor, aj vlny proti a potom zo všetkých strán (hoci sme boli od brehu tak dvadsať kilometrov), nakoniec sme zhodili plachty a motorovali. Išli sme deň, noc, loď sa aj v ostrých vlnách chovala stabilne, hoci nárazy vĺn na dno kokpitu či do bokov plavákov boleli aj posádku (teda že cítila s loďou).
Skúsim trochu vlastných poznatkov z chovania pod plachtami: bočný vietor - výborné, len obava z vĺn z boku, ktoré nadvihujú náveterný plavák, ešte stále zostáva. Zadobočný vietor a jazda po vlnách - úplná paráda. Zadný vietor - mizéria. Skúšali sme aj vyložiť plachty na "motýla", ale akosi to nefunguje, možno tomu bránia vanty, ktoré nepustia ráhno viac do boku (ako to ide na jednotrupke). Stúpanie proti vetru - veľmi biedne, loď stratí rýchlosť po vyostreni na uhle, ktorý si jednotrupka ešte naplno vychutnáva. Jazda proti vysokým a krátkym vlnám je myslím bolestivá aj na jednotrupke, tu (aspoň mňa) bolí dvakrát. S vysokými a dlhšími vlnami treba bojovať s každou zvlášť, hľadať správny uhol ako nedostať ranu a zároveň bokom nespadnúť príliš hlboko - ale to je asi celkom normálne na každej lodi a pre vás všetkých nič nové. Na motoroch sa s tým dá bojovať celkom dobre, aj v silnom protivetre tých dvakrát desať jamahových koníkov s veľkými vrtuľami stačí a loď sa ovláda dobre. Na plachty už taká pohotová nie je. K motorom - sú síce závesne, ale sú v plavákoch v šachtách, takže sa chovajú ako vstavané - žiadne zalievanie, žiadne vylietanie z vody (z vlny) a pretože sme vymysleli okolo motorov utesnenie akousi nerezovou čižmou (hodne komplikované), nevozíme v lodi (presnejšie okolo motorov v čižme) snáď ani dvadsať litrov morskej vody - do šachty k motoru sa nám zatiaľ cez „čižmy“ prelialo asi pol litra vody v tej najväčšej búrke. Len poznámka na okraj, aby bolo všetkým starým jachtárom jasné: viem, že to, čo sme zatiaľ s loďou vyskúšali, je prechádzka ružovou záhradou oproti tomu, čo by nás prípadne mohlo stretnúť a čo už mnohí z vás zažili. Míra, ktorý striedal Mireka, si nevie pri plavbe na katamráne vynachváliť (teda okrem priestoru v kokpite a v sieti) to, že poháriky s kávou sa nevylievajú ani vo veľkých vlnách a kliešte-kombinačky, zabudnuté na bimini pri solárnom paneli tam ležia aj po divokej jazde... a krabička s mydlom leží na plaváku od Šamorína...
Dnes sme vychádzali v plných 6Bf z prístavu (Mithimna na Lesbose) na motory bez plachiet, proti vlnám a vetru, ak sa na nás niekto pozeral, musel mať istotu, že sa alebo prevrátime alebo rozlomíme - na veľkých vlnách sa loď nakláňala naozaj povážlivo. Keď sme sa dostali na zadobočný, tak len na kosatku, pri vetre 24-26uzlov sme po vlnách veľmi pohodovo išli okolo 8, miestami aj 10uzlov. Ak niekto povie, že sme mohli vytiahnuť aj hlavnú, možno aj na prvý ref, bude mať asi pravdu - my sme to zatiaľ neskúsili. Možno inokedy a možno nikdy. Ešte k tej debate o kate - pre mňa je to turistický kat športového strihu - a pevne verím, že jazdu po jednom plaváku si táto loď nikdy nevyskúša. Ak by ste chceli môj názor, myslím, že by to zvládla len veľmi ťažko. Už teraz sa párkrát stalo, že náklon lode na vlne a k tomu vietor zatlačili záveterný plavák hodne do vody a druhý bol dosť "odvodnený". Loď vzdychá, počuť ako sa v spojoch namáha - a to sme ešte hodne ďaleko od jazdy po jednom plaváku. Čo je prekvapivo dobré zistenie je, že napriek štíhlym predkom majú plaváky dostatočný výtlak a nezanárajú sa ani pri zadnom vetre, keď ich plachty tlačia dolu.
Teraz nás čaká egejské more, predpovede počasia sa dosť líšia, niekedy sú úplne naopak oproti skutočnosti, uvidíme čo všetko ešte vyskúšame, ak to zvládneme, budem vedieť povedať viac. Pre mňa je to kat do dobrého počasia, na ktorom bude mať dosť miesta široká rodina alebo kamaráti a asi sklamem všetkých priaznivcov odvážnych divokých jázd - ja to skúšať nebudem

.
Trochu som sa rozpísal, ospravedlňujem sa, asi to je tým, že sme mesiac nemali normálne pripojenie na internet a abstinencia (od siete) urobila svoje.
am