Chystám sa na svoj prvý gumák :)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- pupi
- návštěvník fóra
- Reputace: 9
Ahoj brano_co, neviem ako vážne to myslíš ale keď tak ako píšeš, ver tomu že za každý ďalší centimeter v člne by potom človek dal nevie čo.
Preskoč tento level a choď do 360-ky ako píše Denis. Do auta to ešte narveš a keď už máš platiť všetko okolo toho registraciu,poistenie,vinetu, tak nech to stojí za to! Ja som začal pred rokom na 300-vke, veľa krát na vode, dal som niake splavy, chorvatsko a najčastejšia myšlienka - prečo som nekupil väčší. Teraz mám 360-ku a aj to je už veľký rozdiel.
Preskoč tento level a choď do 360-ky ako píše Denis. Do auta to ešte narveš a keď už máš platiť všetko okolo toho registraciu,poistenie,vinetu, tak nech to stojí za to! Ja som začal pred rokom na 300-vke, veľa krát na vode, dal som niake splavy, chorvatsko a najčastejšia myšlienka - prečo som nekupil väčší. Teraz mám 360-ku a aj to je už veľký rozdiel.
- Michal1
- návštěvník fóra
- Reputace: 10
Ahojte.
som tu nový, prečítal som tu niekoľko príspevkov, našiel tu kopec dobrých rád, ale napriek tom by som Vás chcel poprosiť o radu, resp. názor.
Chcel by som si kúpiť gumenný čln 360 s Al odlahou s motorom Selva Piranha 9,9 alebo Selva Naxos 5xs (15) Selva. Chcem sa plavit hlavne po Váhu a možno aj po Dunaji. Je to zostava pre mňa a moju ženu váha cca 200KG
a dve malé deti do 40 kg. Uvedenú kombináciu by som chcel preto aby som vedel čln prenášať na streche auta, motor v kufri, aby sme s ním ja a moja žena vedeli dobre manipulovať. k vode mám tak 2-3 km takže kvôli tomu vlek si zháť nebudem. čo sa týka uvedených motorov, tak voľba kvôli výkonu ( bez potreby ich prihlásiť a robiť skúšky)a váhe cca 30 kg.
chcel by som sa spýtať na Váš názor, prípadne na radu, či sa mám rozhodnúť re 2T 15 k alebo 4T 10k,
a tiež či oznáte člny značky PROSCAN ,člny - SPECIAL EDITION (http://www.eclny.sk/svk/produkty/clny---special-edition)
a či by som vedel s rodinkou dostať čln do sklzu
Ďakujem
som tu nový, prečítal som tu niekoľko príspevkov, našiel tu kopec dobrých rád, ale napriek tom by som Vás chcel poprosiť o radu, resp. názor.
Chcel by som si kúpiť gumenný čln 360 s Al odlahou s motorom Selva Piranha 9,9 alebo Selva Naxos 5xs (15) Selva. Chcem sa plavit hlavne po Váhu a možno aj po Dunaji. Je to zostava pre mňa a moju ženu váha cca 200KG

chcel by som sa spýtať na Váš názor, prípadne na radu, či sa mám rozhodnúť re 2T 15 k alebo 4T 10k,
a tiež či oznáte člny značky PROSCAN ,člny - SPECIAL EDITION (http://www.eclny.sk/svk/produkty/clny---special-edition)
a či by som vedel s rodinkou dostať čln do sklzu
Ďakujem
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Ahoj, to je jednoduchý. Spočítej všechny váhy (hmotnosti) osob, člunu a mutoru + pár kusů nutného harampádí. Dělá to cca 350 kg. Poděl to rozumným poměrem asi tak 35 kg/HP. Vyjde potřebný výkon motoru. Takže teoreticky 10 HP stačí, ale je to spíš mezní stav. Já jsem klouzal ještě s poměrem 40 kg/HP. Hodně záleží na správném nafouknutí člunu, vytrimování motoru i na šikovnosti.
Já bych šel do té patnáctky.
Já bych šel do té patnáctky.
- Michal1
- návštěvník fóra
počítam s tým, že má väčšie spotrebu ale 15k 4 takty idú cca o 1000€ a viac. plus papierovačky s váhou by som si poradil,
skôr by ma zaujímalo štartovanie 2t, pretože mám kosačku 4t 5,5hp a tá naštartovala na druhý pokus po dvoch rokoch oddychu
takže predpokladám že 4T sa budú asi lahšie štartovať
inač vdaka za radu
skôr by ma zaujímalo štartovanie 2t, pretože mám kosačku 4t 5,5hp a tá naštartovala na druhý pokus po dvoch rokoch oddychu

takže predpokladám že 4T sa budú asi lahšie štartovať
inač vdaka za radu
U 4taktu, když nenastartoval na druhý pokus jsam už hledal nějaký problém.
Co jsem viděl dvoutakty tak dosti často špatně stasrtovaly.
Pokud jen trochu můžeš jdi do 4taktu, oceníš jeho spotřěbu a tichý chod. Jsou sice dražší ale vyplatí se to.
4taktní motor kup raději dvouválec.
Na motor selva co sis vybral se můžeš podívat na YOU TUBE
Co jsem viděl dvoutakty tak dosti často špatně stasrtovaly.
Pokud jen trochu můžeš jdi do 4taktu, oceníš jeho spotřěbu a tichý chod. Jsou sice dražší ale vyplatí se to.
4taktní motor kup raději dvouválec.
Na motor selva co sis vybral se můžeš podívat na YOU TUBE
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
To Michal1: pri kúpe z onlineshopov daj pozor, lebo veľmi ťažko sa riešia potom výmeny keď niečo nepasuje. Druhá vec je kvalita. Dnes je na trhu neskutočné množstvo gumákov, niektoré sú ale úbohej kvality a samozrejme potom aj s takými jazdnými vlastnosťami. Moja rada: kupovať vec ktorú si videl a podľa možnosti aj vyskúšal, alebo vyskúšali iní v tovojom okolí. Neviem na akú dlhú reťaz si pustený čo sa financií týka, ale zlá kúpa vie pokaziť zábavu, ba aj rodinnú pohodu
. Na tvojom mieste by som najprv kúpil motor a vyskúšal na rôzných gumákoch a potom čo sa Ti bude naj pozdávať, ten si kúp. Určite by sme Ti vedeli pomôcť z fóra s vyskúšaním. Mohli by sme urobiť testovací deň?
Do motora Ti kecať nebudem, ale bolo by dobré tiež vyskúšať. Máš rôzne možnosti: Selva Piranha 5XS štvortakt, Selva 15 HP ako 5 XS dvojtakt, Suzuki DF8 s certifikátom na 5 HP a potom robí priškrtenú 15-ku aj Parsun, ale tie motory sú proti mojej srsti.

- Michal1
- návštěvník fóra
Dík za info,
určite by som to nekupoval priamo online, ale jedine z takého obchodu, kde majú aj kamenný obchod.
preto som opísal aj sovje predstavy aby som sa dozvedel názori iných ktorý majú už majú nejaké skúsenosti......
vychádzal som pri cene z tej kombinácie čo som napísal a je to aokolo 2600-2700 €, ale na druhej strane, nevylučujem že dám prednosť niečomu trochu drachšiemu a overenému. preto som sa pýtal aj na názory ostatných. Možno radšek trocha počkám, došetrím a kúpim si niečo lepšie a trochu výkonnejšie, prípadne ojazdený silnejšie motor a urobím si k tomu skúšky. nechcem dopadnúť tak, že si niečo kúpim a potom to budem chcieť vymeniť za lepšie. jedno viem určite vlek nechcem a musím to vedieť preniesť s manželkou.
Motor by som chcel min 10k ale silnejší bude asi lepší, pretože Váh u nás je ráno skoro stojaci a poobede ide ako besný....
.
určite by som to nekupoval priamo online, ale jedine z takého obchodu, kde majú aj kamenný obchod.
preto som opísal aj sovje predstavy aby som sa dozvedel názori iných ktorý majú už majú nejaké skúsenosti......
vychádzal som pri cene z tej kombinácie čo som napísal a je to aokolo 2600-2700 €, ale na druhej strane, nevylučujem že dám prednosť niečomu trochu drachšiemu a overenému. preto som sa pýtal aj na názory ostatných. Možno radšek trocha počkám, došetrím a kúpim si niečo lepšie a trochu výkonnejšie, prípadne ojazdený silnejšie motor a urobím si k tomu skúšky. nechcem dopadnúť tak, že si niečo kúpim a potom to budem chcieť vymeniť za lepšie. jedno viem určite vlek nechcem a musím to vedieť preniesť s manželkou.
Motor by som chcel min 10k ale silnejší bude asi lepší, pretože Váh u nás je ráno skoro stojaci a poobede ide ako besný....

- Ozzie
- zkušený harcovník
Keď uvažuješ takto, tak choď hneď na skúšky. V Komárne od marca sa už dá. Skôr či neskôr k tomu dôjde. Gumák by som nekupoval so slabším motorom ako 15 HP. Pouvažoval by som o jazdenkách tiež. Len ako príklad: keby som chcel predať moju súpravu, lebo by som išiel do silnejšieho člnu, tak by som za ňu nedostal viac ako 2000-2200 EURO. Predať sa neoplatí, kúpiť určite áno. Momentálná situácia na trhu praje tým čo chcú kupovať. Treba to využiť. Mnoho zdaru.
- Ozzie
- zkušený harcovník
Moment - moment ja som to uviedol ako príklad! Za 15 koňový motor nedostaneš viac ako 1500, za použitý gumák s drobnými odreninami asi polovicu novej ceny. Chcieť môžeš viac, ale nedajú, preto som uviedol, že jazdenky môžu byť veľmi zaujímavé. Ale na druhej strane všetko je na predaj.
Denis máš u mňa províziu 

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Michal, pozeral som na ten čln čo si pisal. Podla mňa slaby material , len 0,9 mm a celkovo asi nižšie pevnosti, lebo motor len do 20 koni. Neviem aka kvalita, pišu NL v Čine, ale inak cena dobra. Ako tak. Pri vašej vahe 280 kg a deti rastu,pozor, bude čln namahany stale na maximum. Bude vystava lodi v Tullne v A, treba ist pozrieť.