lano Dyneema - stěhy a použití
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
lano Dyneema - stěhy a použití
Ahoj lidi,
mám na Vás dotaz na Váš názor. Na skipperovi (cca 9m) budu měnit stěhy a uvažuji o využití lan z Dyneema F1, a to z několika důvodů:
1. Na zadní stěh budu moci přidělat jednoduše měděnou, izolovanou licnu, která bude fungovat jako anténa vysílačky. Nemusím izolovat zadní stěh a zároveň se nemůže člověk spálit o anténu, když vysílá. I samo lano je výborný izolátor, tak může být připáskovaná anténa přímo na stěhu.
2. Lano D-F1, které chci využít, 8mm nebo 10mm, má větší pevnost než lano nerezové.
3. Průtažnost lana je velmi malá.
4. Podle konzultace s výrobcem lan, má minimální životnost 7let, a to i při permanentním zatížení.
5. Nemá problémy s UV, solí, apod.
6. Dá se ručně zaplétat, v případě nutnosti nahrazení není problém vyrobit nový kus.
Nevýhody:
Asi cena, ale zatím mi ji nepotvrdili.
Podle technika od prodejce po nějaké době se lano vytáhne o 2-4% podle zátěže, ale pak už se nehne.
Informace k lanu :
Dyneema F1
Tak mne zajímá, zda s tím máte zkušenosti, případně nějaká doporučení.
Díky
David
mám na Vás dotaz na Váš názor. Na skipperovi (cca 9m) budu měnit stěhy a uvažuji o využití lan z Dyneema F1, a to z několika důvodů:
1. Na zadní stěh budu moci přidělat jednoduše měděnou, izolovanou licnu, která bude fungovat jako anténa vysílačky. Nemusím izolovat zadní stěh a zároveň se nemůže člověk spálit o anténu, když vysílá. I samo lano je výborný izolátor, tak může být připáskovaná anténa přímo na stěhu.
2. Lano D-F1, které chci využít, 8mm nebo 10mm, má větší pevnost než lano nerezové.
3. Průtažnost lana je velmi malá.
4. Podle konzultace s výrobcem lan, má minimální životnost 7let, a to i při permanentním zatížení.
5. Nemá problémy s UV, solí, apod.
6. Dá se ručně zaplétat, v případě nutnosti nahrazení není problém vyrobit nový kus.
Nevýhody:
Asi cena, ale zatím mi ji nepotvrdili.
Podle technika od prodejce po nějaké době se lano vytáhne o 2-4% podle zátěže, ale pak už se nehne.
Informace k lanu :
Dyneema F1
Tak mne zajímá, zda s tím máte zkušenosti, případně nějaká doporučení.
Díky
David
-
- moderátor
- Reputace: 234
Re: lano Dyneema - stěhy a použití
Pevnost lana není až tak zajímavá, důležitější je, o kolik klesne při ohybu a při zalisování, kdy všechny prameny nenesou stejně. Nejdou použít terminály typu Norseman a nevodivé je do prvního deště.
Já bych asi průkopníka nedělal.
Já bych asi průkopníka nedělal.

- panak-ml
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jde lano zapléct (a toto jde), tak bych z konců strach neměl. Hlavně nepoužívat uzly! (tam je ztráta pevnosti min. 35%)
Spíš mi tam vadí ta průtažnost, i když minimální. A další věc, jak se chová při namočení. Co znám lana, tak se při namočení natahnou a při usušení seschnou...
To je ale možná materiálem a druhem pletení.
Jelikož mi čeká taky vystrojení, tak mám pěknýho brouka v hlavě
Spíš mi tam vadí ta průtažnost, i když minimální. A další věc, jak se chová při namočení. Co znám lana, tak se při namočení natahnou a při usušení seschnou...
To je ale možná materiálem a druhem pletení.
Jelikož mi čeká taky vystrojení, tak mám pěknýho brouka v hlavě

Podle toho co jsem slyšel je to u menších jachet dost dobře použitelné. Nerez je jako materiál pro tyto účely dost nevhodný... A možnost lano přeříznout v případě nutnosti je spíše plus, nikoliv mínus. Navíc odolnost bude asi vysoká, pokud se používá u výtahů... Vodivost nebo nevodivost s tím nemá co dělat, blesk určitě raději půjde po hromosvodu na stěžni, než po mokrém plastovém vlákně.
Na lana jsem přešel na výtazích hlavní a kosatky. Původně jsem měl na obou část ocelové lano (na celou výšku stěžně), část bylo plastové lano, v obou případech 8 mm. Teď už mám asi 4 roky kompletně obě plastová lana a plná spokojenost. Jezdím na sladké vodě (Lipno), loď 7,5 x 2,5. Vyšponovaná kosatka drží bez problémů. Na stěhu jsem viděl plastové lano jen na zadním a to na části, v kladkostroji. Celé to sloužilo jako napínák (kladkostroj a kladka se zásekem).
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
david1972 píše:myslis na zadni nebo i saling a predti steh?
do předu určitě ne, ale jinde bych se nebal, nevim jak v cechach, ale tady nejsou spektry drahy. Na svoji lodi jsem pouzil spektry na reeling a celkem to jde. Hlavne spektra dobre drzi v norsmenech a tim je vse vyreseny, nic neni treba zaplejtat, akorat jsem nikdy neresil jestli norsmen nesnizuje pevnost, ale na male lodce je to asi fuk.
no taky jsem si s myšlenkou vyměnit ocel za PE pohrával, nakonec zvítězila ocel,
už je to nějakou dobu, ale mám dojem, že vše mluvilo pro plast, pouze ta cena.....
díval jsem se na aktuální ceník, našel jsem pouze web firmy mastrant (dělají kotvení
stožárů) jinde jsem se ceníku nedohledal a jen tak pro zábavu sem dávám nástřel:
6mm F1/F2 kolem 11000Káčé/100m, 8mm 21660Káčé/100m , 10mm 35000Káčé/100m
.... no prostě pálka. na závodní speciál,kde hraje roli každé kilo to jasný smysl má,
ostatní využití (myslí běžné,nezávodní) snad jen místo toho odizolovaného stěhu (míň "spojů" = větší pevnost) , jinak mi to hlava nebere.....
Jo a ještě mám trochu zmatek v pojmech Dyneema a Spectra, jsou to jen obchodní názvy
(různé značky) toho samého(vysokopevnostního PE)????? nemůže sem někdo hodit nějaký odkaz, kde by o tom něco bylo??? hledal jsem ale na dotaz "lana spectra"
mi to vždycky našlo jenom nějaké LAN(síťové) komponenty stejného jména........
sek
P.S.:pokud by to bylo to samé, pak je i F1(resp F2 -měkčí varianta toho samého)
ze stejného materiálu jako spectra, tak pak je ten rozdíl v upletení?????
nebo není žádný?????
edit:ps
už je to nějakou dobu, ale mám dojem, že vše mluvilo pro plast, pouze ta cena.....
díval jsem se na aktuální ceník, našel jsem pouze web firmy mastrant (dělají kotvení
stožárů) jinde jsem se ceníku nedohledal a jen tak pro zábavu sem dávám nástřel:
6mm F1/F2 kolem 11000Káčé/100m, 8mm 21660Káčé/100m , 10mm 35000Káčé/100m
.... no prostě pálka. na závodní speciál,kde hraje roli každé kilo to jasný smysl má,
ostatní využití (myslí běžné,nezávodní) snad jen místo toho odizolovaného stěhu (míň "spojů" = větší pevnost) , jinak mi to hlava nebere.....

Jo a ještě mám trochu zmatek v pojmech Dyneema a Spectra, jsou to jen obchodní názvy
(různé značky) toho samého(vysokopevnostního PE)????? nemůže sem někdo hodit nějaký odkaz, kde by o tom něco bylo??? hledal jsem ale na dotaz "lana spectra"
mi to vždycky našlo jenom nějaké LAN(síťové) komponenty stejného jména........
sek
P.S.:pokud by to bylo to samé, pak je i F1(resp F2 -měkčí varianta toho samého)
ze stejného materiálu jako spectra, tak pak je ten rozdíl v upletení?????
nebo není žádný?????
edit:ps
- panak-ml
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to spočítal na můj případ: stěžeň 11m, tři patra sálingů , zadní stěh dvojitý, v předu dva. Vychází mi cca 70-75m délky. Co do pevnosti tak 5 nebo 6.
100m 6 á 11000,-
Otázka je jaké koncovky, ale pokud bych zapletl očnice a napínal jako PBO
tak ještě ušetřím na kování a lisování
A to už je o čem přemýšlet
100m 6 á 11000,-
Otázka je jaké koncovky, ale pokud bych zapletl očnice a napínal jako PBO

tak ještě ušetřím na kování a lisování

A to už je o čem přemýšlet

Ahoj,
udělal jsem poptávku na lanex a dostal jsem nabídku :
Zadní stěh: DF1 10mm – běžná cena 369,-/m – cena v akci 170,-/m s DPH
Výtah: Dynesport 8mm jedné barvy: 65,-/m s DPH
Refování : Dynesport 8mm jiné barvy: 65,-/m s DPH
to považuju za docela dobrou cenu. Pokud jde o připevnění, prý se dají velmi dobře zaplétat, stačí koupit jen nějakou jehlu a zvládne to každý blb. Na youtube je spousta návodů, stačí hodit do google "dyneema splits".
Pokud jde rozdíl mezi Spectra a Dyneema podle technika z Dyneema se jedná jiné výrobky, mají velmi podobné technologické postupy a prý jsou jejich vlastnosti velmi podobné.
Trochu mne vyděsilo ta průtažnost cca 2% při zátěži na stěhu, když bude mít 10m, tak je to 20cm což je dost a hlavně to budu muset předělat? Máte s tím zkušenost?
D
P.S. jeslti máte někdo někde lepší cenu, please, do SZ.
udělal jsem poptávku na lanex a dostal jsem nabídku :
Zadní stěh: DF1 10mm – běžná cena 369,-/m – cena v akci 170,-/m s DPH
Výtah: Dynesport 8mm jedné barvy: 65,-/m s DPH
Refování : Dynesport 8mm jiné barvy: 65,-/m s DPH
to považuju za docela dobrou cenu. Pokud jde o připevnění, prý se dají velmi dobře zaplétat, stačí koupit jen nějakou jehlu a zvládne to každý blb. Na youtube je spousta návodů, stačí hodit do google "dyneema splits".
Pokud jde rozdíl mezi Spectra a Dyneema podle technika z Dyneema se jedná jiné výrobky, mají velmi podobné technologické postupy a prý jsou jejich vlastnosti velmi podobné.
Trochu mne vyděsilo ta průtažnost cca 2% při zátěži na stěhu, když bude mít 10m, tak je to 20cm což je dost a hlavně to budu muset předělat? Máte s tím zkušenost?
D
P.S. jeslti máte někdo někde lepší cenu, please, do SZ.