Nerozčilujte se - debilní dotaz :-)

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » stř lis 21, 2012 3:38 pm

Budu řešit opačný případ - chtěl bych zaregistrovat loď která být registrovaná nemusí ....ale řídit ji bude občas někdo bez vmp .....zastavím se na sps a zeptám se na to ...
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » stř lis 21, 2012 3:41 pm

Teď jsem se tam ptal. Jak má plavidlo registrační číslo, musíš mít VMP.
Pokud jí má řídit někdo bez papírů, tak neregistrovat, když nemusíš. Nebo si udělat VMP, což není v porovnání s autem vůbec těžký.
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod slahoun » stř lis 21, 2012 3:50 pm

Aha, dosud utajený parametr. Registrace lodi. Já zatím žil v domnění , že způsobilost k vedení plavidla řeší vyhláška MD 224/1995 sb., kde se v souvislosti se způsobilostí věst plavidlo o registraci či neregistraci lodi nic neříká. Existuje tedy zřejmě nějaký - mně neznámý - doplněk či prováděcí předpis k této vyhlášce, který pravidlo tří parametrů ( hmotnost, výkon motoru a plocha plachet ) rozšiřuje o parametr čtvrtý - registrace plavidla ? Může mi někdo říci, který doplněk to je ?
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » stř lis 21, 2012 4:03 pm

Žádný čtvrtý parametr :(
Pokud plavidlo překročí hmotnost, výkon motoru nebo plochu plachet musíš ho přihlásit-zaregistrovat na SPS, dostaneš šestimístné reg. číslo.
Tak jsem to myslel.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř lis 21, 2012 5:49 pm

Jo to je ale případ, kdy plavidlo být registrované musí, ale MB se ptal jestli musí mít VMP, pokud popluje na plavidle, které registraci nepodléhá, ale přesto registrované je.
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » stř lis 21, 2012 5:59 pm

Panáku, naprosto s tebou souhlasím. Jakmile překročíš jeden parametr musíš plavidlo registrovat. Ale to neznamená, že by tento parametr musel být překročen pernamentně. Jestli je např. plachetka registrovaná kvůli větší ploše plachet, ostatní parametry se "vejdou" a já pluji na motor se sklopeným stěžněm, splňuji v ten okamžik dle předpisu podmínky pro plavbu bez VMP, protože o registraci plavidla tam není ani ň. Je to tak nebo ne ?
Naposledy upravil(a) slahoun dne stř lis 21, 2012 6:46 pm, celkem upraveno 1 x.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř lis 21, 2012 6:18 pm

Tak já stále žiju v domění,že pokud je plavidlo registrované odpovíza za to VMP a je jedno komu pujčím kolečko. Aspoň tak mi to říkal kdysi na SPSAle mezi náma jednak mě nikdy nekontrolovali a za druhé jestli v ten okamžik drží kolečko 10ti letelé dítě nikdo nikdy neřeší.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » stř lis 21, 2012 8:13 pm

ano - tak je to myšleno - loď nic neporušuje ale majitel ji chce přihlásit , by doklad o vlastnictví byl, kvuli pojistce a pod ...
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř lis 21, 2012 8:36 pm

pokud jsem to dobre pochopil tak kdyz sundam z lode motor-dam tam 5k a zakryju registracni cislo tak s ni muze jezdit i osoba bez VPM ?
kdo mi dokaze ze ta lod ma registraci?
pokud tam cislo zustane tak musi byt prukaz i na 5k?
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » stř lis 21, 2012 9:18 pm

"Dobrovolna" registrace plavidla uz se tu resila taky a co vim, SPS ji odmita udelat. Pravni narok na ni neni. Takze problem zaregistrovany lode, na kterou neni potreba VMP neexistuje.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » čtv lis 22, 2012 8:12 am

ještě se na to zeptám přímo na SPS a když tak to zaregistrujeme jinde...není to nic důležitého, ale jsou státy, kdy papír jr papír a čím víc máš, tím líp :-) PS: kdo mne zná, ví že jsem zastáncem praxe že na papíry (a s papíry) to nejezdí .....viz mé zadržení na řece Bojaně pohraničníky ....
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv lis 22, 2012 12:20 pm

Já se ještě taky připojím s dotazem. Mám plachetnici 24m plachet, 2,8tuny výtlak, 13Hp motor, registrovaná. Může s tím plout - pouze na motor osoba, která má průkaz jen VMP M100 ? Plachetnice plující pouze na motor, se považuje za plavidlo s vlastním strojním pohonem.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod teista » čtv lis 22, 2012 12:36 pm

"Dobrovolna" registrace plavidla uz se tu resila taky a co vim, SPS ji odmita udelat. Pravni narok na ni neni. Takze problem zaregistrovany lode, na kterou neni potreba VMP neexistuje.

Protože jsem chtěl jet po Dunaji a neměl jsem od loďky žádný papír, napsal jsem česko anglické čestné prohlášní, že jsem majitel loďe: délka, šířka, ponor, barva, číslo motoru...

Všechno jsem vtěsnal na papír cca A6 a na matrice jsem si nechal ověřit podpis (kulaté razítko)
Pak jsem kartičku pěkně zalaminoval a průkaz je na světě. dobrý i v případě krádeže lodi hlavně v zahraničí. Prostě máš v ruce něco s kulatým razítkem.
Prošel jsem kontrolami v Madarsku, Srbsku, na hranicích Bulharska, a v Rumunsku policejní kontrolou. Vše bez problémů.
Dodávám, že jde o zcela zákonný experiment. No a u nás ji nepotřebuji.
Takže takhle se to dá u lodičky nepodléhající registraci provést.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv lis 22, 2012 7:26 pm

Potvrzení o vlastnictví lodě nepodléhající registraci vydává v ČR... no určitě ho někdo vydává, paměť mi napovídá, že Český Lloyd, ale spolehnout se na to z hlavy nemůže a hledat nechci. Řeší se to často u neregistrovaných člunů, vožených na dovolenou do Chorvatska.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » sob lis 24, 2012 4:29 pm

Máš recht, Felix, tady to je: CS Lloyd
Jirka
burjar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod burjar » sob lis 24, 2012 7:48 pm

Asi před pěti lety jsem si koupil na dovolenou do Chorvatska nafukovací člun délky 295cm a motor Mercury 3,5 hp. Chtěl jsem si ho zaregistrovat abych měl nějaký doklad. Na SPS mi to odmítli udělat s tím, že takový člun s motorem nepodléhá povinnosti registrace. Nakonec mi to zaregistrovali na Českém lodním a průmyslovém registru. Poslal jsem jim doklady od člunu ( byl koupený nový ) a čestné prohlášení o vlastnictví motoru ( od toho jsem neměl žádný doklad jen kupní smlouvu od předchozího majitele ).
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » ned lis 25, 2012 5:31 pm

No to je ten odkaz nad Tvým příspěvkem. Cituji z jejich stránek:
Rekreační plavidla

Kompletní servis pro registraci plavidla

Československý Lloyd je pověřen prohlídkami rekreačních plavidel, které jsou požadovány při registraci plavidla do námořního rejstříku nebo u Státní plavební správy a to pro českou i slovenskou vlajku. Kromě samotné prohlídky plavidla nabízíme i servis vyřízení registrace bez Vaší přítomnosti na úřadech, takže ušetříte za cestu do Prahy nebo Bratislavy.
Na základě uznání Ministerstva dopravy České republiky a Chorvatska vystavujeme i evidenční karty plavidel (zpravidla gumových člunů se závěsným motorem), které vyžadují chorvatské orgány pro plavbu v příbřežních vodách. Cena za vystavení evidenční karty je 550,- Kč.

Ahoj, Jirka
PRWOcK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod PRWOcK » úte lis 27, 2012 6:18 pm

Zdar, taky se zeptám...
Když mám loď s vestvěnym motorem přihlášenou na SPS a chtěl bych tam mít nouzovej závěsnej motor třeba 10HP, musí bejt taky registrovanej? Asi je blbost mít v jedný lodi přihlášený dva motory...
A pokud registrovanej bejt nemusí, tak můžu používat závěsák starší tech 25let (nebo kolik to je...) ?
Dík PRWOcK
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř lis 28, 2012 11:59 pm

Druhý motor registrovaný být může, ale nemusí.

Obecně dle vyhlášky platí, že na lodi lze použít jiný než zapsaný motor, musí však mít výkon menší nebo nejvýše stejný jako zapsaný motor.

Hranice nejvýše 25 let stáří motoru platí obecně pro všechny motory používané při plavbě, bez ohledu, zda jsou či nejsou zapsané a zda jsou použity na plavidle podléhajícím nebo nepodléhajícím registraci, výjimku mají pouze vestavěné originální lodní motory.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv lis 29, 2012 8:29 am

Hm, tak v tomhle se výklad zákona asi liší, na můj dotaz ohledně motoru do 5ti koní ,mi bylo řečeno, že na neregistrovaném plavidle je možno tyto motory provozovat, tedy spíš, že není zakázáno je provozovat :?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv lis 29, 2012 5:24 pm

Ja sem si to vysvetlil tak, ze kdyz ten motor nemusis registrovat, tak ti v pouziti starsiho tezko nekdo zabrani, zejmena v pripade nouze. (Podobne jako tu nekdo vzpominal.... uprostred vody v desti a vetru k tobe prirazi clun SPS a jde se podivat na vyrobni cislo motoru kterej jsi v nouzi namontoval, abys to nenapalil do skal vystupujicich z vody jako nemi svedkove besneni zivlu.)

Na technickou ho ssebou mit nemusis. A ze by SPS dala pokutu za motor, co lezi nekde v bedne za kokpitem a ceka na prilezitost....
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » pát lis 30, 2012 1:22 am

to prwock:
10Hp určitě ne, to už z principu musí být reg. motor, otazka je kde,na jaké lodi,
pokud jsi majitel i té druhé lodi, tak můžeš motory prohodit, musíš ale vozit dvoje papíry.
co se týká do5kW tak ten můžeš přihlásit jako pomocný (výhoda když ti ho třeba ukradnou,je to ofic.)
nevím, jestli ale na registr.plavidle(aktuálně platně) dokonce "nemusíš" mít reg. i ten pětikoňák.
řeší se to topicu techn.způsobilost.....
sek

Zpět na