Naša plavba do Paríža.

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Naša plavba do Paríža.

Příspěvekod dedko » úte pro 04, 2012 10:47 pm

Naša plavba do Paríža. :)

14.06.2012 ráno 4°° skontrolujem našu včera, nachystanú súpravu a sadáme v Kalinkove s babkou do auta. Na navigácií nastavujem Francúzke mestečko Sillery. To je náš cieľ kde sa začne naša dobrodružná plavba po Francúzkych kanáloch. Diaľnice cez Rakúsko sú v perfektnom stave a ani sa nenazdáme už sme za mestom Viedeň. Počas jazdy sa s babkou striedame v jazdení a vo večerných hodinách nás zastavuje prvá prekážka. A je to vjazd na Francúzke diaľnice. Babke poradím odstaviť našu „súpravu“ nabok, aby neblokovala premávku a ja sa vydám na prieskum ako to vlastne funguje. Za okienkom sedí chlap ktorému ukazujem na cestnej mape, že chceme ísť smerom na Reims. Pri okienku zasvieti tabuľka na ktorú ukáže a pýta 50 centov. Hm, aká lacná diaľnica, pomyslím si. Vrátim sa do auta a vyrážame. Za chvíľku sme znova pri ďalšom okienku a inkasujú 4,50 Eur a dajú nejaký tiket. Po zaplatení spokojne odchádzame a po niekoľkých km znova rampy, ale tento krát bez obsluhy. Poviem babke aby sa zaradila pre vozidlá vyznačené pre súpravy. Babka zastavuje pred rampou v bezpečnej vzdialenosti, ja vystúpim, Idem k zariadeniu a skúmam čo urobiť aby nás rampa pustila ďalej. Pred rampou je zariadenie kam zasuniem tiket, ale rampa sa neotvára. Stláčam jeden gombík, ale rampe sa hore nechce. Postláčam ešte nejaké gombíky a zrazu sa ozve ženský hlas ktorej rozumiem len jediné slovo tiket! tiket vyberiem otočím a znova vsuniem, vyberiem ale znova nič! Nakoniec za pomoci niekoho sa rampa otvorí rýchlo skáčem do auta a odchádzame. Pár km pred mestečkom Sillery opúšťame diaľnicu, vlastne by sme ju len chceli opustiť ! Nedá sa, rampa nás nepustí !!!! Na zariadení ktoré vypadá ako hrací automat, svietia rôzne svetielka a preto musím znovu opustiť auto a ísť na prieskum. Na krabici, rozumej diaľničnému zariadeniu svieti 10 Eur 30 centov. Je mi jasné kým to nejako neuhradíme, rampa sa neotvorí. Do nejakého otvoru vložím tiket, potom kartu, ale stále tá krabica stále niečo melie po Francúzky. Nakoniec babka rozhodne vziať všetko do svojich rúk a pokúša sa o to, čo som už ja skúsil. Zrazu sa ozval z tej krabici chlapský hlas, po Francúzky a radil nám na diaľku. Pokúšal sa aj po Anglicky, ale sa mu nedarilo. Nakoniec som mu porozumel jediné, príde dispečing! No aspoň nejaký pokrok. Čakáme približne 20 minút, a auto z dispečingu naozaj prišlo. Ja mu ukazujem tiket, kartu, aj 10 Eur 30 centíkov. On sa usmeje a prikáže mi cúvnuť späť a zaradiť sa vedľa, k druhému diaľničnému výjazdu.
Pri druhom výjazde to bolo jednoduché. Strčil som do krabice 20 Euri, tam to zaštrngalo ako v hracom automate, popadal výdavok, a rampa sa otvorila.
Hm aké jednoduché... keď to už trošku ovládame...
Večer 21.49 opustíme diaľnicu a za necelú hodinku prichádzame do Sillery .Tam zisťujem že som zabudol doma lístok s adresou na (kemping garage finot) kde chceme nechať auto s prívesom. Je tma, prší a mi sa autom motáme stále dokola po mestečku. Nakoniec zaparkujeme pri parku DE LA VESLE na parkovisku, vylezieme do člna a po 19 hodinovej jazde autom, zaspávame. Ráno znova prší, preto si beriem dáždnik a idem sa poobzerať po okolí. Hneď po pár metroch zisťujem že sme zaparkovali asi 100 m od kanála Aisne á la Marne. Vydám sa pešo smerom k prístavu ktorý je neďaleko a skúmam okolie aby som našiel miesto na spustenie člna. Miesto na spustenie je 25 m, vedľa hlavnej cesty po ktorej sme do mestečka prišli. Cez deň všetko je iné ako v noci a za dažďa. Už som sa zorientoval a teraz idem do kempingu vybaviť parkovanie auta. Po príchode do kempingu zisťujem že ešte je skoro a otvárajú až o 8°° Tak sa vrátim k autu zobudím babku a zvestujem jej novinky. Uvaríme si kávu, niečo požujeme, naštartujeme a presunieme sa do prístavu. V prístave sa už potulujú nejaký ľudia, ktorý si so záujmom obzerajú našu súpravu a neveriac krútia hlavami. Pri móle je vyviazaná postaršia loď, na ktorej posedáva chlap. Pristúpim k nemu slušne pozdravím a sa ho spýtam, kde môžem natankovať benzín. Ukáže smerom na vojenský cintorín a vraví že za ním je supermarket a tam je aj čerpačka. Po príchode na čerpačku pristavíme auto , ale zisťujeme že je ešte zatvorená. Sedíme v aute a vedľa nás z druhej strany pristaví jeden Francúz svoj bavorák a tankuje. My až vtedy zistíme že táto čerpačka je automat a mi tu už zbytočne sedíme 20 minút. Hneď vystúpim z auta, otvorím na člne nádrž pichnem tam tankovaciu pištoľ, bankomat kartu do otvoru na stojane, a nič ! Pozri babka, to sa asi robí tak, že najprv strčiť kartu, potom pištoľ, a zasa nič..... Za nami sú už autá a netrpezlivo nás pozorujú. No nič sa nedá robiť, treba požiadať o radu ! Pristúpim k autu jednej peknej blondínke a poprosím ju aby nám pomohla. Podám jej kartu, ona to tam strčila a sa ma opýtala koľko chceme tankovať. Ja jej s úsmevom poviem, fír cín liter ! Niečo naťukala a stojan začal vrčať. Jééé aké to je jednoduché. Pekne sa jej poďakujem a začnem tankovať. Po chvíľke stojan prestane vrčať a je po radosti ! Natankoval som iba 5 litrov a stojan mi viac nedal ! Hm.. Ja jej poviem, fír cín liter a ona funf liter naťukala? No blondínka! Za nami už je šóra áut, tak odtiahnem auto trocha ďalej, aby som ich nezdržiaval. Ešte že som z domu priniesol v bandaskách 20+12 litrov. Na parkovisku prečerpám z bandasiek, benzín do nádrže člna, lenže počas plavby do Paríža a späť, tankovať už nechcem a tých 5 litrov zo stojana + z bandasiek sa mi vidí málo. Preto sa vraciam znova na čerpačku a tam zisťujem že od 8°° je čerpačka s obsluhou. Hneď dotankujem do bandasiek ďalších 20+12 litrov, ktoré znova na parkovisku prečerpám do člna. Teraz som už spokojný, mám v 69 litrov a to je na cestu dlhú cca 650 km dostačujúce. Hm vravím babke. Skoč ešte dotankovať túto 12 litrovú bandasku. Možno sa zíde ako rezerva. Ešte sa stavíme v supermarkete na menší nákup a vraciame sa do prístavu. Keďže sa znova rozpršalo trocha ešte počkáme a po skončení dažďa, začneme s chystaním člna na vodu. Pri spúštaní z prívesu babka asistuje a zrazu zistí že niečo vyteká z člna. Pozriem sa z blízka a s hrôzou zisťujem že nám vyteká z nádrže ťažko natankovaný benzín. Minulý rok som dal vyrobiť na mieru 90 litrovú hliníkovú nadrž, ktorú som namontoval do prednej časti člna. Samozrejme aj odvzdušňovak som namontoval, lenže mňa ani nenapadlo ten odvzdušňovák dať do bezpečnej výšky. Ako sme spúšťali čln z vozíka bol naklonený a cez ten odvzušňovák vytekal benzín. Babka sklamaná, už pomaly začala baliť veci na cestu domou. Neboj babka, ja to poriešim, ešte neviem ako, ale poriešim. Keď už bol čln na vode, tak som v člne odpojil hadičku vediacu na odvzdušňovák a vystrúhal som z dreva kolík, ktorý som napchal do hadice a eska- páskou dotiahol. Babka sa trocha vyzná, lebo mi položila otázku. A teraz odkiaľ pôjde vzduch do nádrže aby nesplasla ? Neboj babka o to sa postaráš Ty ! Sedíš napredku a tam je nalievaci otvor. Tu máš tento šrobovák a budeš občas odvzdušňovať !
Keď už bol čln nachystaný, tak sme ho zaplachtovali, vyviazali k mólu a vydali sa odložiť auto.
Po príchode do kempu sa nás majiteľ opýtal, máte rezerváciu ? Hm... nemáme, ale tu máte miesta dosť, nie? Nemáme, všetko je rezervované.
No, danke šón, mi si už poradíme aj bez rezervácií.
Babka trocha vyvedená z miery, sa ma spýta, teraz čo ? no nič. Ideme sa túlať po meste a ak zbadáš nejaký veľký dvor, tak mi povedz. Našli sme niečo ako technické služby, s krásnym veľkým dvorom, lenže nikoho nikde. Ešte sme sa stavili na nejakom majery, ale tam zas chýbal direktor a zamestnancovi telefón nebral. Babka už bola trocha nervózna a ja jej vravím, klídek babka zostaň v aute, ja sa hneď vrátim. Hm... opýtať sa niekoho, ale ako ? tuná stretnúť našinca či nedajbože Maďara je vylúčené. Všimol som že mestký úrad je v centre, tak pôjdem na skusy. Prídem na prvé poschodie ,opatrne zaklopem a čakám. Nikto mi neotvára, tak nesmelo otváram dvere a hneď zisťujem že to úrad nie je, lebo na stenách plno umenia. Klopal som na nedobré dvere. Rýchlo opustím budovu a vo vedľajšom vchode už ma vítajú pracovníci úradu. Začnem sa hneď sťažovať, že mi s babkou prídeme do krásneho mesta Sillery a nemáme kde auto nechať na pár dní .Pani ma s úsmevom vypočula a sa spýtala, či by som to nezopakoval po anglicky.
No, ja engliš nehovorím. Hneď som pochopil že našou spoločnou rečou bude jedine, ceruzka a papier. Pozriem sa jej na stôl a ukážem na pero a papier. Môžem si požičať pero ? Pani mi podá pero s papierom a začnem kresliť naše auto s prívesom. Ešte dokreslím na príves čln a ukazujem jej.
Toto je naše auto s vozíkom a s člnom.
Čln ideme dať na kanál a smer Paris... paňimáješ...
Auto , aj trajler, parking tu v Sillery.. Od 15.06 do 25.06 paňimáješ...
Ona pochopila podišla k oknu, otvorila a ukázala von. Tam môžete parkovať. To je náš dvor.
Ešte mám malý dotaz...Kriminalita....Mafia...Sillery ...Yes...? Auto nebude cap-carap ?
Ona ma pochopila, že mám strach o auto, znova podišla k oknu a ukázala na budovu.
Ja len čumím ale, nič nevidím...
Pozri tam hore, tam je video... na políciju. Neboj....
Pekne jej poďakujem, pozdravím a spokojný odchádzam.
Auto zaparkujeme a odchádzame k nášmu člnu. Počasie je polooblačné, pršať prestalo, tak sa babkou rozhodneme že pôjdeme ešte dnes vyskúšať plavebnú komoru ktorá je kúsok od nás. Naštartujem motor nasadáme a vyrážame. Na nete som sa dočítal ako treba otvárať plavebné komory, takže žiadny problém. Pred komorou cca 200 metrov, nad hladinou kanála visí nejaká hadica. Pomaly sa k nej priblížim a za ňu potiahnem. S babkou sa pozeráme na plavebnú komoru, ale tá si nás nevšíma. Hm... Asi som slabo potiahol, vravím babke. Otáčam čln a vraciame sa späť k tej hadici. Teraz ju potiahnem s dvoma rukami, takou silou že som ju skoro odtrhol. Komora zase nereaguje. Hm...Babka ostáva nám jediné... počkať na nejakú loď a pozorovať čo budú robiť s tou hadicou. Zakotvíme pri brehu, sadneme na naše kemp. Stoličky, spravíme kafčo a čakáme. Po krátkom čase sa objaví pekná jachta pod Nemeckou vlajkou. Babka, dobre sa pozeraj, čo budú robiť. Pani nemka, vyšla na prednú palubu uchopila hadicu a elegantným spôsobom hadicu odhodila bokom a svetlá pri komore sa rozsvietili na zeleno a oranžové blikajúce svetlo im oznamovalo že sa komora pripravuje.
Hm... pozri babka aké je všetko jednoduché keď sa tá komora vie ovládať...
Počkali sme kým opustia komoru a ihneď sme sa vydali k tej hadici.
Hádzal som s tou hadicou, jemne i surovo, doprava, aj doľava dokonca na všetky svetové strany ale komora sa nám neotvorila. No nič babka vraciame sa do prístavu zaľahneme a zajtrajší deň bude možno múdrejší !
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Pefry2012 » stř pro 05, 2012 12:21 am

:thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup:
ludd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod ludd » stř pro 05, 2012 6:42 am

Dedko, to se čte jednim dechem!
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » stř pro 05, 2012 8:25 am

Dedko, tak jsem zvědav na další pokračování - cesta po kanálech. Jestli Ti dělalo problém projet přes péage na dálnicích, co se bude dít na kanálech, třeba na samoobslužných komorách.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř pro 05, 2012 8:36 am

Dedko, fantasticky napísané - vynikající počtení - pokračuj brzo. :good:
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » stř pro 05, 2012 9:17 am

Dobrýýýýýýýýýý :good: těším se na pokračování
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » stř pro 05, 2012 9:23 am

No kdyby se něco takového stalo mě, tak bude dovolená velmi tichá:-)
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod japek » stř pro 05, 2012 9:24 am

Super :good:

Po ránu jsem se s chutí zasmál a úplně jako bych viděl sebe :lol:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř pro 05, 2012 10:35 am

Dedko, pěkné čtení, pokračuj. Škoda, že jsi s sebou neměl foťák.... :cry: :D
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » stř pro 05, 2012 12:39 pm

Dúfam Dedko že si ten foťák mal najaké fotky sem zavesíš. Inak super zážitok.
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod miras » stř pro 05, 2012 1:39 pm

Dedko, už tento úvod je naprosto super čtení, dávej pokračování. Tvé cesty a zážitky jsou vždy naprosto originální. Moc se těším na další čtení a chválím. Mirek
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » stř pro 05, 2012 3:21 pm

geronimo píše:Dedko, pěkné čtení, pokračuj. Škoda, že jsi s sebou neměl foťák.... :cry: :D

No som rád že vás zaujíma moja reportáž, tak to je výzva na pokračovanie.

Foťák sme mali, lenže ja bojujem s vložením a zmenšovaním fotiek, PC mi nejako nefunguje, :cry:
Babka vraví že mi PC zamŕza. Hm... babka maj rozum však v obývačke je 24,6° tak to nemôže zamrznúť !!! ;)
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » stř pro 05, 2012 3:51 pm

S dedkem a babkou jsme se v červnu setkali na kanále de la Marne au Rhin

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ahoj dedko,zdravím
pár fotek ze setkání.K.
pupi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod pupi » stř pro 05, 2012 5:19 pm

Ahoj Dedko,

ani nevieš ako si potešil. :thankyou:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » stř pro 05, 2012 5:34 pm

Vovský
Taktiež zdravým, aj tvoju Pani, aj posádku....

Tieto rampy nás nepustili... :?

Obrázek

Pokúšal som otvoriť rampu aj ručne, nešlo to... :)
Obrázek

Aj tuná sme mali problém... :)
Obrázek

Blondínka nám chotne pomáhala... :D
Obrázek

S takýmto zariadením sa má aktivovať plavebná komora. :?
Obrázek
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř pro 05, 2012 7:44 pm

dedko-zdravim a posilam pozdrav i babke
reportaz psana v tvem nezamenitelnem stylu je perfektni ale tve foto mi nejde zvetsit-u Vovskeho to je OK-
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř pro 05, 2012 8:17 pm

packa píše:dedko-zdravim a posilam pozdrav i babke
reportaz psana v tvem nezamenitelnem stylu je perfektni ale tve foto mi nejde zvetsit-u Vovskeho to je OK-

NJN, nejde, vem si lupu! :D
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

zvětšení

Příspěvekod kzeman » čtv pro 06, 2012 4:16 am

To Packa: Na horní liště v pravo klikni na "Stránka",kurzor posuň na nabídku "Velikost" a klikni na požadované zvětšení.
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Omluva

Příspěvekod kzeman » čtv pro 06, 2012 4:21 am

To Packa: O mlouvám se a beru zpět. Ty o voze, já o koze.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv pro 06, 2012 9:47 am

Dědko, ty fotky byly uloženy opravdu nalé, tak jsem ti je zvětšil. :)
Pepa
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv pro 06, 2012 11:43 am

Ahoj dedko, vieš pútavo opísať svoje cestovanie, teším sa na pokračovanie.
Na tej fotke kde tankuješ som si všimol, že máš príves na prívese alebo je to špeciálny sklz na loďku?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv pro 06, 2012 7:48 pm

Moc pěkně napsané, těším se na pokračování, francouzské kanály mi taky lákají, ale ještě bude chvíli trvat, než tam vyrazíme.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » čtv pro 06, 2012 11:39 pm

Pepo
Ďakujem za opravu fotiek. :oops: :oops: :oops:

FerenCS
Dobre si si všimol, je vozík na vozíku. Vozík na číslach je na cesty a druhí doma robený je na spúšťanie člna na vodu.
Aj sa mi ľachko naloží a zloží čln na vozík.

Pokračovanie do Paríža

Ráno vstávame, spravíme si malú hygienu, niečo požujeme a za veľkého záujmu okolo stojacích ľudí, sa plavíme po kanále De La Aisne la Marne smerom na Paríž. Po niekoľkých sto metroch plavby, v diaľke sa objavuje naša prvá plavebná komor. ( Hneď si spomeniem na naše včerajšie zápasenie, s tým „ťahacím“ zariadením) Keď sa trocha priblížime , babka zrazu ukazuje na pravý breh. Ja sa pozriem a vidím veľkú informačnú tabuľu. Na tabule je pekne znázornená ruka a visiaca hadica aj s popisom ! Bože, aké jednoduché. Hadicu uchopiť, štvrť otáčky otočiť doprava a celé zariadenie v plavebnej komore, sa aktivuje.
Sakra, keby nás včera niekto videl, čo stvárame s tou hadicou !
Takže pomaly doplávam pod hadicu postavím sa, aby som ju dočiahol, uchopím hadicu a trocha s ňou zatočím podľa návodu. Počujem jemné cvaknutie, pozrieme sa smerom na komoru a babka radostne vykríkne.
Funguje, svieti zelene a bliká oranžová. Keď sme v blízkosti komory vráta sa otvoria, oranžové svetlo sa vypne a my môžeme vplávať do komory. Ja neváham, aby sa vráta náhodou nezatvorili pridám plyn a vpálim do komory. Hneď pristanem pri zariadení s ktorým sa ( podľa mňa ) zatvoria vráta. Trocha študujeme návod, (samozrejme vo Francúzštine) jediné som porozumel, ALARM. Babka, takže za červenú trubku ťahať nebudeme, ale za tú modrú potiahnuť môžeme. No, ja ťahám celou silou, ale sa ani nepohne! Skúsim s ňou nahor a pozriže, funguje. Vlastne nefunguje. Vráta sa nezatvárajú. Skúšam znova, ale nič. Čučíme v komore s nádejou že možno príde nejaká loď. Loď neprichádza, Tak jedine privolať pomoc. Potiahnem za červenú trubku a hore sa rozsvietil nápis, alarm. No babka, teraz niekto dofrčí a dostaneme kompletný výprask. Do 10 minút na aute prišiel postarší pán, s úsmevom nás pozdravil, išiel do domčeku, niečo zapol, a vráta sa zatvorili. Celá procedúra trvala, len pár minút a už sme sa ponáhľali k ďalšej komore. Druhá komora sa chovala presne ako prvá, nezatvorila za nami vráta. Znova alarm, čakanie. Babka už začína frflať, nepáči sa jej takýto systém. Hm babka podľa mňa je systém dobrý, ja mám pocit že my niečo špatne robíme! V tretej komore sa všetko zopakuje, príde obsluha a ja som už tiež trocha naštvaný, a spýtam sa pána obsluhára, Kde problém ? Ja problém, komora problém, či čo problém ? On sa usmeje, pozrie sa náš čln a ukáže že Boat- malý. Hm, malí a čo keď je malý ? Niečo ešte povedal a odišiel. Prichádzame na štvrtú komoru a všetko po starom, žiadny pokrok. Vráta už otvoriť vieme, ale zatvoriť ešte nie. Babka už načisto vytočená, vytáča aj mňa. Už si chystám slovnú zásobu na pána keď príde. No pán to už asi vzdal, lebo nám na pomoc prišla mladá, vzhľadná Francúzka.
Hneď sa jej začnem sťažovať. Jeden komora problém, druhá komora problém, tretia komora problém a aj táto posratáá komora problém!!!! Niečo povie po Francúzky, ale ja jej hneď skočím do reči a sa jej spýtam,
šprechenzi dojč, gernániš ? alebo engliš ?
Mladá pokýva s hlavou a povie, Špain.
Hm...to je ďalšia reč ktorej prd rozumieme. Slečna podľa môjho výrazu pochopila že žiadna reč nám momentálne nepomôže, kývla na mňa rukou a privolala ma ku komore. Tam dole bol schovaný senzor, priložila ruku a ukázala že ten senzor, musí byť zakrytý loďou min. 10 sekúnd a potom treba v komore počkať jednu minútu a až potom aktivovať zatvorenie vrát s tou modrou tyčou.
Aháá tak to takto funguje? No babka vidíš ?
Systém je dokonalý, len mi mantáci sme ho nechápali..... Naším problémom bolo to že tie senzory boli moc vysoko a my sme ich podplávali a senzory nás nezaregistrovali. Komora stále čakala a preto nefungovala. Až teraz sme pochopili celý systém. Teraz už vyzbrojený novými vedomosťami, sa tešíme na ďalšiu komoru. Pred nami je piata komôrka a my preškolený... konečne ju bez problému zdolávame ! Teraz už frčíme smer Paríž, každú komoru hrdo a hravo zvládame.
Až kým sa pred nami neobjaví nákladná loď, ktorá ide pred nami. Musím spomaliť lebo zaberá skoro celú šírku kanála. Babka už nemá trpezlivosť ísť za loďou, tak sa ma spýta.
Nepredbehneme ju ? No babka, ale je tam trocha málo miesta na predbiehanie! Nakoniec na naliehanie babky, mu dám zvukové znamenie. Kapitán lode sa obzrie a ukáže rukou aby som ho predbehol zľava.
Mám nedobrý pocit keď vidím tie výry za loďou. Loď ide asi 10 km/h a ja keď pridám na plný plyn ideme len 12 km/h. Pomaly sa blížime k lodi, už sme v tesnej blízkosti a babka vystrašene na mňa vykríkne, čo robíš ! Babka ja nič, to tá loď ! Sme moc blízko a tie výry snami zametajú. Uplynie nejaký čas, kým ju konečne predbehneme. Pomaly sa už blížime k dedinke, Berry-au- Bac a pred nami je komora a svietia červené svetlá, ale nikde som nevidel trčať hadicu nad kanálom. Keď sme pri komore zrazu sa vráta otvoria, svetlá prepnú na zelenú, takže sa vplavíme do komory a zistíme že tá je už s obsluhou.
Prikapčám čln bližšie k domčeku, z ktorého vyjde pani obzerá náš čln a pýta dačo. Nakoniec som pochopil že hľadala na člne naše registračné číslo. My nemám numero, mi sme malí, netreba numero. Napíš- SLOVAKIA. Do zošita zapísala a do ruky mi podala krabičku a niečo k tomu povedala. Po opustení komory skúmam krabičku a podľa gombíkov zisťujem že je to diaľkový ovládač k plavebným komorám. S tým ovládačom sme prešli všetky plavebné komory bez najmenších problémov, okrem poslednej. Tá nás už nepustila. Nič nebolo pokazené, len bolo po 18 tej hodine. Vtedy sa už komory odstavujú. Vrátili sme sa kúsok nazad zakotvili sme pri brehu, navečerali a išli na prechádzku. Po návrate z prechádzky, pri našom člne postaval hlúčik ľudí a so záujmom si ho obzerali. Keď nás zbadali ihneď sa spýtali odkiaľ ideme. No zo Sillery a do Paríža. To sa im nejako nezdalo a jeden vravel že do Paríža s týmto člnom nemôžeme. Tam sa nedá, je tam do centra zákaz plavby.
Hm zákaz a prečo? Ale mi tam chceme a aj pôjdeme....
No to nám nemali povedať ! Trocha nás znervózneli a už sme kuli plány, čo a ako sa tam dostať. Do noci sme s babkou preberali ten zákaz.... Nakoniec sme nič nevymysleli a zaspali. Ráno o 7°° čakáme na spustenie komory. Už je pól ôsmej a až teraz obsluha skontrolovala komoru a spustila ju do prevádzky. Po vplavení do komory príde chlap a pýta nazad od nás ovládanie. Tak ho odovzdáme a pokračujeme ďalej. Na rieku Oise máme už len kúsok. Hm... na rieke Oise podľa mojich vedomostí je asi sedem plavebných komôr. Aké sú veľké a ako sa budú ovládať netušíme.....
kosisa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kosisa » pát pro 07, 2012 11:57 am

:good: A jak to bylo dál ????
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pát pro 07, 2012 5:15 pm

Dedko vynikající, konečně někdo polopatě píše, jak na tamní komory. Jen tak dál, taky tam mám v plánu asi napřesrok vyrazit.

Zpět na