Z čeho přepážky a interiér?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Já na moření používám molitanovou houbu na nasení mořidla (nešetřit množstvím) a hned rozkartáčovat. Kartáč co se používá na šaty nebo na leštění bot. Větší plochy dělat ve dvou, jeden nanáší a druhý hned kartáčuje, aby mořidlo nedělalo mapy. A hlavně ve stínu jak píše maxik1958.
Naposledy upravil(a) All dne pát bře 08, 2013 9:04 pm, celkem upraveno 1 x.
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Ahoj, Charlie, moření se neboj, hlavně dodrž co píšou kluci nahoře. raději pracuj v chladu a pak na uschnutí přenes do tepla (ne na sluníčko) A co bych udělal určitě, je vzorek. Včetně nalakování, protože po uschnutí mořidla nátěr sesvětlá a po nalakování opět trochu ztmavne. Takže vzorek určitě udělej, ať máš jistotu.
Já bych být Tebou neměl strach ani z dýhování. Naředíš chemopren, natřeš obě plochy (desku i dýhu), necháš zaschnout a postupně položíš na desku, aby nevznikly bubliny. Když vzniknou, není to žádná tragedie, dají se vytlačit. Po přiložení vyhladíš celou plochu zakulaceným špalíčkem dřeva a dořízneš tvar na čisto. Lehce přebrousíš a nalakuješ. Musíš dýhovat z obou stran, jinak by se deska prohla.
Mahagonové dýhy mám přebytek (klasickou z rovnoběžnými pásy let) můžu Ti ji věnovat kolik potřebuješ.
Ahoj, F
Já bych být Tebou neměl strach ani z dýhování. Naředíš chemopren, natřeš obě plochy (desku i dýhu), necháš zaschnout a postupně položíš na desku, aby nevznikly bubliny. Když vzniknou, není to žádná tragedie, dají se vytlačit. Po přiložení vyhladíš celou plochu zakulaceným špalíčkem dřeva a dořízneš tvar na čisto. Lehce přebrousíš a nalakuješ. Musíš dýhovat z obou stran, jinak by se deska prohla.
Mahagonové dýhy mám přebytek (klasickou z rovnoběžnými pásy let) můžu Ti ji věnovat kolik potřebuješ.
Ahoj, F
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Díky, já si dneska trošku pohrál s rozmístěním jednotlivých částí přepážek na desky překližky a nakonec se rozhodl pro celogabonovou 7vrstvou překližku od drevonalode.cz . Vejde se mi to do jedné tabule 3100x1530mm a jedné tabule 2500x1220mm, s tím, že přední přepážku udělám ze tří dílů, hlavní přepážku ze dvou. A ještě zbyde kolem motoru. Celková cena 5045Kč + dovoz, desky si tam zajedu osobně prohlídnout a sám si je dovezu.
Ještě promyslím, jestli zachovám tmavší interiér a budu mořit, nebo udělám změnu a interiér do světla, což by taky nebyl takový problém, ono těch tmavejch dílů už tam po výměně přepážek moc nezbyde.
Jinak dneska mi přišla nabídka na dýhování od linea-nabytek.cz - za odýhování mahagonem 400kč/m[sup]2[/sup] pokud by dodali i borovicovou voděodolnou překližku 12mm tak by byla cena 700kč/m[sup]2[/sup] ty jsem měl v okolí asi nejblíže.
A pak od dyas.eu za 12mm celobukovou voděodolnou překližku 438kč/m[sup]2[/sup] tam jsem cenu poptával spíše ze zvědavosti.
Ještě promyslím, jestli zachovám tmavší interiér a budu mořit, nebo udělám změnu a interiér do světla, což by taky nebyl takový problém, ono těch tmavejch dílů už tam po výměně přepážek moc nezbyde.
Jinak dneska mi přišla nabídka na dýhování od linea-nabytek.cz - za odýhování mahagonem 400kč/m[sup]2[/sup] pokud by dodali i borovicovou voděodolnou překližku 12mm tak by byla cena 700kč/m[sup]2[/sup] ty jsem měl v okolí asi nejblíže.
A pak od dyas.eu za 12mm celobukovou voděodolnou překližku 438kč/m[sup]2[/sup] tam jsem cenu poptával spíše ze zvědavosti.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
K lepení dýhy (nebo HPL) chemoprenem na nosnou překližku- doporučil bych ještě před nátěrem, jak píše teista) provést penetraci obou lepených materiálů. Stačí obě plochy rychle a zlehka natřít notně naředěným chemoprenem (toluen) a po zaschnutí velmi zlehka přejet šmirglem (strhnout chlup). A pak již tak, jak píše teista. Chemoprén nanáším jemnou zubovou stěrkou. Dýhu (HPL) je třeba přikládat postupně - od jednoho konce (hrany) k druhému a válečkem postupně "navalovat" ve směru přikládání. Není to práce pro jednoho.
- horal51
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Proboha jen NEdýhovat....mám EMPO 630 a když jsem ho stavěl (88-89) jsem byl před stejným problémem...jak zutulnit interier... tehdejší vodovzdorné překližky měly hodně nekvalitní povrch a protože jsem měl známé v nábytkářské firmě nebyl problém sehnat jakoukoli dýhu.Rozhodl jsem se pro ovangol(světlá dýha trochu podobná buku). Vydýhoval jsem celý interier ...byla to hrozná práce ale výsledek byl užasný..... ale za 3 roky dýha i přes lakování popraskala, utrhla od podkladu(lepeno Chemopránem) a zkrabatěla.....ROK jsem to dlátem a bruskou dostával dolu .... nyní mám loď vylepenou tenkým korkem... zase na chemoprén a v pohodě....proto doporučuji NEDÝHOVAT !!!!!!!!
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Hmm, mám zkušenost s lepením HPL, ten nenavlhá, nepracuje a zřejmě se tedy časem chová neutrálněji (lépe) než dýha. Takže beru zpět své doporučení na lepení dýhy - asi je to cesta do pekla. Mahagonovou podýžku (tedy silnější dýhu cca 3mm) jsem kdysi lepil na palubu epoxidem. Zhruba každým druhým rokem bylo nutné opravit (rozříznou a podlepit) místní zvlnění a opravené přelakovat.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Takže už jsem se pustil do konečně do těch přepážek, v týdnu jsem vyndal ty původní (všechny šli ven v celku) a ještě udělal jednu šablonu stropu pro budoucí dveře. Včera mi přišli dvě desky okume překližky od drevonalode.cz Nakonec jsem si je nechal přivést Toptransem, sice na nich bylo pár otisků boty, ale šlo to očistit.
Dneska jsme vyřezali celou hlavní přepážku a jeden díl druhé - už jsem je zkoušel do lodě a pár hran budu muset ještě lehce přiříznout, aby pasovali, ale jinak ok a dořežem zbytek + pak ještě vyříznout dveře a olištovat průchod.
Ale teď k povrchový úpravě, píšete tu napustit hrany epoxydem. Bylo by nějaký označení, co mám shánět??
čím
A potom k lakování, čím nalakovat? Aby to dobře vypadalo a vydrželo, nerad aby to pak popraskalo, či tak něco.
Já menší kusy překližky (rámečky sítí pro vstup do kajuty, atd.) natíral Luxolem a vypadalo to dobře, dal by se na ty přepážky taky použít? Nebo je to špatně? Mám tu doma odstín indického teaku a mahagon.
Dneska jsme vyřezali celou hlavní přepážku a jeden díl druhé - už jsem je zkoušel do lodě a pár hran budu muset ještě lehce přiříznout, aby pasovali, ale jinak ok a dořežem zbytek + pak ještě vyříznout dveře a olištovat průchod.
Ale teď k povrchový úpravě, píšete tu napustit hrany epoxydem. Bylo by nějaký označení, co mám shánět??
čím
A potom k lakování, čím nalakovat? Aby to dobře vypadalo a vydrželo, nerad aby to pak popraskalo, či tak něco.
Já menší kusy překližky (rámečky sítí pro vstup do kajuty, atd.) natíral Luxolem a vypadalo to dobře, dal by se na ty přepážky taky použít? Nebo je to špatně? Mám tu doma odstín indického teaku a mahagon.