KATAMARAN ESSENCE 10 WOOD

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » čtv led 03, 2013 5:26 pm

Greenhorn

Kto to fotil a kde ? :?

Viac fotiek by sa nenašlo......
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » ned led 06, 2013 3:43 pm

dedko píše:Teraz som veľmi zaneprázdnený (a musím sekať doma dobrotu) taktiež sa mi nazbieralo veľa povinností atď... Ale tá grilovačka platí a dám každému včas vedieť.

Dedko

Dedko, dedko, trošku si si to zle vyrátal. Keby si tam bol o dáky mesiac dlhšie, stavím sa, že babka by bola rada, že si sa vôbec vrátil a sekala by dobrotu ona... ;) :D
Inač, zas dobrá reportáž z peknej akcie :) začína to byť pekná tradícia :good:
Včera som skúšal cibuľový čaj, bo som prechorený, nezdal sa mi hnusný, chutil ako z cibule ;) a s trochou citrónu a osadený medom :thmbup:
greenhorn
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Príprava katamaránu na sezónu

Příspěvekod greenhorn » čtv kvě 23, 2013 2:11 am

Ahoj, priatelia.
Pred týždňom som sa vrátil z Grécka, z Volosu. Marína v ktorej sme katamarán zazimovali - typicky grécka, človek má dojem že tie lode musia spadnúť - fungovala, všetko bolo OK, lodí bolo viac ako v októbri, keď sme s Dedkom odchádzali. Tentoraz so mnou Dedko neišiel, mal svoje povinnosti so svojou loďou v Holandsku. Mal som iného pomocníka, môjho suseda, absolútneho suchozemca. Stretli sme tam našich holandských priateľov, (manželský pár - Paul pomáhal výdatne s Dedkovou kúpou) ktorí si chystali loď na leto, idú do Turecka a pravdepodobne tam aj zostanú na zimu. Paulovi sa prihodila nepríjemnosť - antifouling, ktorý si doviezol až z Holandska sa mu spod lode vyparil. 10kg kvalitnej farby zmizlo. Aj sme pozerali či niekto nenatiera spodok na červeno, ale bez úspechu - asi bol zlodej dosť rozumný, aby počkal, až sa okradnutý Paul odplaví definitívne preč. Majiteľ maríny, Gregory, ponúkol Paulovi že zoženie podobnú farbu so zľavou a tak to Paul musel kúpiť znovu. Za podstatne viac peňazí dostal to, čo mu ukradli a mohol natierať. Odbočím - mám rád tie náhodné stretnutia ľudí s podobnými záujmami - keďže sme doniesli nejaké slovenské víno a Dedkovu slivovicu pre holanďanov, tí hneď zorganizovali barbecue a mali sme "Volos table" - to namiesto švédskeho stola, lebo sme jedli na betónovom móle. Novozélanďan, francúzi, holanďania, bulharský dirigent a dvaja slováci sme testovali vínečká a jahňacinu... Cez deň bolo skoro tridsať celziov, ale večery boli celkom chladné. Podobné večierky sme si s holanďanmi zopakovali, našťastie vína sme mali dosť a pili sme s mierou. Veľmi príjemné.
Ale k lodi - všetko bolo v poriadku, až na jednu vec: loď bola špinavá, ako keby stála niekde pri betonárke a občas ju obliali zvyškami malty. Potom mi Gregory vysvetlil, že u nich prší dážď, ktorý so sebou nesie piesok z Afriky (ak nekecal) a to že robí na lodiach takú paseku. Prekvapilo ma aj to, že všetko nerezové (nerez 316L) bolo hrdzavé jak líška. Sused sa podujal najmä čistiť a zabralo mu to skoro celý týždeň, kým sme loď vyblýskali. Dúfam, že za ten mesiac kým prídem, nezhrdzavie ani sa moc nezašpiní. Nabudúce nakúpim plachty na prekrytie a zabalím loď ako Christo Reichstag. Opravili sme drobné poškodenia, nátery, oživili lak na vysušenom dreve a vymenili oleje v motoroch. S motormi bola celkom zábava - v užívateľskej príručke sa píše, že treba vymeniť olejový filter, ktorý je súčasťou vane. Nevyznám sa v motoroch, výmeny filtra poznám len z videnia keď mi menia olej v aute. Ale pred cestou som sa poradil, aby som nebol za neznalého - nepomohlo. Márne som na motore hľadal niečo, čo by sa na olejový filter podobalo, blesková porada cez sms-ky s technikom z Bratislavy tiež nepomohla... filter som nenašiel. Gregory nám na otázku, či nepozná nejakého mechanika na Yamahu, odpovedal tak, že pozná najlepšieho, z obrovskej motorovej jachty vytiahol malého chlápka v okuliaroch a poslal ho k nám na loď. Chlapík sa v malom priestore šachty prehýňal, fučal, svietil si kde kade a nakoniec vyhlásil: ten motor je bez filtra. Oznámil to Gregorymu, ktorý v ruke držal manuál a čítal mu odsek o potrebe výmeny filtra. Mám tých Grékov rád - ak si niečo vysvetľujú (kamarátsky) vyzerá to tak, že bitka sa musí strhnúť v každom okamihu. Samozrejme nič sa nestalo - pokričali na seba, pomávali rukami, Gregory mi vrátil manuál a brýlatý chlapík vliezol zase k tým tisíckoňovým motorom. A kúpené filtre, podľa knihy v servise presne pasujúce na moje motory, mi zostali v kufri. Ešte ich nevyhodím, možno sa ten filter na motore nájde. Odchádzali sme z Volosu s pocitom, že návšteva na lodi bola užitočná hoci sme nestihli všetko a verím, že sused mal síce pracovnú, ale predsa len dovolenku. Už len poznámočka k spiatočnej ceste, možno sa niekomu informácia zíde. Hoci sme cestou domov neišli prvýkrát, akosi sme sa zakecali a navigačný systém, ktorý nepozná Macedónsko, nás nenápadne tlačil cez Bulharsko. Navyše Gréci, asi z prieku voči macedóncom, sa vôbec neobťažujú dať niekam tabuľu Skopje, hlavného mesta Macedónie. Až tesne pred hranicou, keď už cesta nepustí. Nevadí, spravili sme si letmú obhliadku Thessaloník a ešte kúska autoestrády smerom do Turecka. Cesta sa natiahla o skoro sto kilometrov, ale o náladu nás to neobralo. Odporúčam si z mapy presne vypísať názov mesta pred hraničným prechodom, a nespoľahnúť sa len na navigáciu. Ak všetko pôjde ako má, niekedy v polovici júna pôjde loď na vodu - ale o tom už v inom vlákne.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv kvě 23, 2013 7:20 am

Ahoj Greenhorn. Ten filter je papierový alebo plechový? Predpokladám, že keby bol plechový by si ho jednoducho našiel :D
Ten papierový sa montuje pod také kruhové veko na tri skrutky, väčšinou je na boku motorového bloku a môže byť nižšie pod spodným plastovým krytom. Bez filtra sú iba motory do 5 koní.
greenhorn
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greenhorn » čtv kvě 23, 2013 9:41 am

Ahoj Ozzie -
veď práve to - podľa servisného manuálu (či do čoho to v tom Yamaha servise pozerajú), podľa typu motora a roku výroby im počítač vyhodil normálny plechový minifilter (veľmi podobný, ba rovnaký ako u auta), takže by ho bolo nemožné nevidieť. Ale na motore nič také samozrejme nebolo. Doma som sa zastavil u Avalona v predajni, kde mu visí podobná 9,9Hp mašinka a vznikla celkom komická situácia: na otázku, či má tá 9,9 filter, bola odpoveď "jasné že má" a po suverénnom odkrytí motora sme márne hľadali charakteristický čierny valček filtra. Nenašli (moji rádcové). Ale ten papierový (prípadne kovový) budem hľadať naďalej. Inak, olej bol čistý tak, že vyzeral že je ho škoda meniť (po 200hod.). Ale nevzdávam to ;)
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » čtv kvě 23, 2013 10:36 am

Pri novom motore by som filter vymenil, ale potom už keď meníš olej po 200 mH to nie je tragické. Ja mám Suzuki 15 a vlani na jeseň som menil filter a bol úplne čisťučký.
greenhorn
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greenhorn » čtv kvě 23, 2013 11:00 am

Jááj, Ozzie, vymenil by som, len ho nájsť :D . Ešte skúsim pohľadať na nete servisný manuál k motoru (lebo ja mám len užívateľskú príručku), prípaden dotaz priamo do Yamahy. Ale keď nenašiel mechanik robiaci Yamahu, moc na úspech neverím. A na motore v púredajni sme filter tiež nenašli... neverím, že by soudruzi v japonsku udělali někde chybu :?
Alebo posunuli bezfiltrovky z 5Hp na dvojnásobok? Tiež ma neteší, ak by som motorom škodil...
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv kvě 23, 2013 3:15 pm

greenhorn
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greenhorn » čtv kvě 23, 2013 3:37 pm

Ahoj Pepo, ďakujem,
hneď som to prekontroloval a v rozkreslenej olejovej vani som našiel filter, pod označením 7 (strainer 2 - prečo je tam tá dvojka?), len si z obrázku neviem predstaviť, akým spôsobomo sa mení (bez rozobratia motora na kúsky). Vyzerá to, ako keby bol ten filter vnútri motora - je možné, že by sa nemenil? To by bolo divné. A zase kvôli filtru dávať dole tesnenie a kopec skrutiek.... A celkom iste to nie je ten typ filtra, ktorý mi predali v Yamaha servise podľa katalógu a ktorý vyzerá ako malý autový olejový filter a mení sa zvonku.
Ešte raz dík, budem zisťovať ďalej techniku menenia.
am
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » čtv kvě 23, 2013 4:27 pm

Zelenáči, nepíšeš ale ktorý typ máš. Ja som našiel niečo pri type F9,9 MLH pri Oil Pump číslo 20 je nejaká nádoba a číslo 21 je oil cleaner. Že by?
Každý typ nemá túto "čističku"
greenhorn
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greenhorn » čtv kvě 23, 2013 5:13 pm

Je to typ 9,9 GEX, r.v. 2012, High Trust. Na normálnu 9,9, teda nie tú tlačnú, som u Avalona pozeral a filter sme tam nevideli. Ale ten motor vyzeral trochu inak, mal hranatejšiu krabicu, možno bol starší..
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » čtv kvě 23, 2013 9:06 pm

Tak na tom zozname je tých motorov dosť. Myslím si, že pravdu zistíš až na mieste po vytiahnutí motora zo "šachty". Urob to ale osobne, aby si mal istotu. Ja už dávno neverím "odborníkom" :D Mnoho zdaru :good:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: Príprava katamaránu na sezónu

Příspěvekod dedko » pát kvě 24, 2013 6:31 am

greenhorn píše:
Paulovi sa prihodila nepríjemnosť - antifouling, ktorý si doviezol až z Holandska sa mu spod lode vyparil. 10kg kvalitnej farby zmizlo.

No aj mne sa prihodilo niečo podobné...
Ja som priniesol 25 kg kvalitnej farby z domu do Holandska, (nepotreboval som to použiť) preto sme to priniesli nazad a až doma som zistil že z nej chýba cca 10 kg !

Tá farba sa nám vyparila niekde počas jazdy po diaľnici z prívesného vozíka !
(prederavila sa spodok nádoby od farby a trocha sme pofarbili medzinárodné diaľnice, možno aj nejaké vozidlá) :o
Teraz čakám na poštárku, že mi prinesie pozdrav od diaľničnej polície z niektorých krajín cez ktoré sme prechádzali.
Jeden pozdrav už som našiel za stieračom na mojom aute v Rotterdame, za nedovolené parkovanie.
Suma za priestupok 90 Euri :cry: :cry: :cry:
No či mi to doručia na Slovensko,ukáže najbližšie obdobie...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát kvě 24, 2013 7:53 am

Dedko: aspoň trafíš nazad po čiare do toho Hollandska. Neurobil si to naschvál? :lol:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: KATAMARAN ESSENCE 10 WOOD

Příspěvekod dedko » čtv úno 04, 2016 10:47 am

Dnes som dostal súhlas na zverejnenie videa od českej speváčky Anety Langerovej na zverejnenie videa z našej plavby s Katamaránom Po Dunaji do Grécka
Tu je link...
https://www.youtube.com/watch?v=vXrSOqBJl0Q
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv úno 04, 2016 11:20 am

Moc pěkné video. :good:
Plavbu tiše závidím. :)

Lynx
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv úno 04, 2016 11:23 am

Dedko, jak to chodí se souhlasem od takové zpěvačky.
Platil jsi nebo jsi ji získal svým šarmem?
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » čtv úno 04, 2016 5:23 pm

lynx píše:Moc pěkné video. :good:
Plavbu tiše závidím. :)
Lynx

Lynx, Dakujem za pochvalu. To video mi dalo zabrať :) Ja amatér, ale som to zvládol..
Ja čítavam tvoje plavby, tiež niekedy závidím, hlavne vtedy keď ideš na motor :lol:

Jarda885
Langerovej som napísal mail, že má super pesničky. ;) Hlavne tá Svatá Kordula a že tá pesnička sa hodí do môjho videa.
Preposlal som jej video, ona chcela zmeniť popis videa a to je všetko !
Platiť som za súhlas neplatil nič. Ja som dal obrázky a videa a ona pesničku :)
Je to dobrý obchod, pre obidvoch :lol:
Dúfam že robot na YouTube, to bude akceptovať a pesničku nevymaže !
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv úno 04, 2016 9:01 pm

Dedko jsi dobrý.

zaB) je pravda.

Získal jsi Anetu Langerovou svým šarmem.
Super.

Zpět na