Stavba hobie 14
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- piromaniac
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Stavba hobie 14
Ahoj námořníci tak jsem se konečně rozhoupal pro vlastní stavbu hobie a v tom případě bud stavět z překližky nebo udělat z polysterenu polovinu plovaku potahnout laminatem a druhou stranu totež a poté slepit otázka je. Co je rychlejší pro domácí podmínky. 

Na netu najdeš z plány na stavbu z překližky z žeber. tu ve finále olaminuj...
O polystyrenu jsem také uvažoval, ale musíš tím pádem koupit extrudovaný, který se dává na stavbách do základů... Ten je ale samozřejmě drahý...
ale je super, že se dá brousit šmirglem bez problémů.. ale bude od toho bordelu jak něco...
Další věc: stejně se nevyhneš koupi překližky, protože budeš muset vyřezat negativní profil žeber (místo žebra lodě vyřízneš jakousi vidličku, která bude ít profil žebra) z důvodu, aby jsi kontroloval rozměry profilů v místech, kde by jinak standartně bylo žebro...
Polystyrenova technologie je zajímavá... fanoušci tuningu aut ho hodně často používají, když si dělají z laminátu nebo carbonu doplňky...
A určitě by jsem nedělal dvě půlky jednoho plváku, ale rovnou celé plováky.. HC14 se směrem nahoru nezužuje...
O polystyrenu jsem také uvažoval, ale musíš tím pádem koupit extrudovaný, který se dává na stavbách do základů... Ten je ale samozřejmě drahý...
ale je super, že se dá brousit šmirglem bez problémů.. ale bude od toho bordelu jak něco...
Další věc: stejně se nevyhneš koupi překližky, protože budeš muset vyřezat negativní profil žeber (místo žebra lodě vyřízneš jakousi vidličku, která bude ít profil žebra) z důvodu, aby jsi kontroloval rozměry profilů v místech, kde by jinak standartně bylo žebro...
Polystyrenova technologie je zajímavá... fanoušci tuningu aut ho hodně často používají, když si dělají z laminátu nebo carbonu doplňky...
A určitě by jsem nedělal dvě půlky jednoho plváku, ale rovnou celé plováky.. HC14 se směrem nahoru nezužuje...
- selinak
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
polystyrén by stačil i fasádní
jenom je potřeba ho dát do igelitovýho pytle (případně omotat izolepou)
20cm tloušťka, podle velikosti trupu se ty jednotlivý tabule pokusíš naskládat za sebe a spojit je tak, aby ti po výsledném nařezání vznikly vlastně metrový kusy trupu, který pak dáš k sobě...
snad jsem to napsal srozumitelně...
jen je potřeba udělat si ten každej metr (nebo nejlíp každýho půl metru (40/60cm)) překližkovou šablonu a okolo ní to říznout odporovou pilou!! strasně důležité věc na práci s polystyrenem...vznikne ti minimum bordelu, nikde žádný kuličky!! ...a nezapomenout, že řežeš vnitřní rozměr - šablona musí být tloušťku laminátu menší
Pokud se nebojíš laminování a nálednýho broušení (já se toho hodně bojím), tak si myslím, že se dá "trup" z polyše za jedno odpledne excelentně vyřezat, za druhý odpoledne olamimovat....
Možná by bylo zdržení jen to, kdybych si měl hrát s výztuhama trupu =>do polystyrénu bych vždycky udělal drážku/díru/otvor, připlácl idelitem, položil překližku(=výztuha) a přes to laminoval
po olaminování evnitř polyš buďto necháš...nebo existuje plno metod...nejlepší je vymýt to ředidlem(ale je to dost drahá varianta)
...kdyby to tak šlo, tak by bylo nejlepší nejdřív to vypálit třeba horkovzdušnou pistolí a potom to vymýt...

jenom je potřeba ho dát do igelitovýho pytle (případně omotat izolepou)
20cm tloušťka, podle velikosti trupu se ty jednotlivý tabule pokusíš naskládat za sebe a spojit je tak, aby ti po výsledném nařezání vznikly vlastně metrový kusy trupu, který pak dáš k sobě...
snad jsem to napsal srozumitelně...
jen je potřeba udělat si ten každej metr (nebo nejlíp každýho půl metru (40/60cm)) překližkovou šablonu a okolo ní to říznout odporovou pilou!! strasně důležité věc na práci s polystyrenem...vznikne ti minimum bordelu, nikde žádný kuličky!! ...a nezapomenout, že řežeš vnitřní rozměr - šablona musí být tloušťku laminátu menší
Pokud se nebojíš laminování a nálednýho broušení (já se toho hodně bojím), tak si myslím, že se dá "trup" z polyše za jedno odpledne excelentně vyřezat, za druhý odpoledne olamimovat....
Možná by bylo zdržení jen to, kdybych si měl hrát s výztuhama trupu =>do polystyrénu bych vždycky udělal drážku/díru/otvor, připlácl idelitem, položil překližku(=výztuha) a přes to laminoval
po olaminování evnitř polyš buďto necháš...nebo existuje plno metod...nejlepší je vymýt to ředidlem(ale je to dost drahá varianta)
...kdyby to tak šlo, tak by bylo nejlepší nejdřív to vypálit třeba horkovzdušnou pistolí a potom to vymýt...
- piromaniac
- nováček na fóru
Selinak: nevím teda jak u tebe, ale u mě se vždy kuličkový polystyren děsně drolí.. navíc ho musíš brousit jen jemným šmirglem, aby jsi brousil kuličky a neodpadávaly ti celé kusy..
Navíc přesně.. obyčejný je nasákavý.. a tedy musíš do igeliťáku.. taky mě to už napadlo.. ale přecijen.. je to igeliťák...
Já bych 100% laminoval..a možná popřemýšlel o vyztužení v oblasti zrcadla a kýlu...
Navíc přesně.. obyčejný je nasákavý.. a tedy musíš do igeliťáku.. taky mě to už napadlo.. ale přecijen.. je to igeliťák...
Já bych 100% laminoval..a možná popřemýšlel o vyztužení v oblasti zrcadla a kýlu...
- kaptn
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Vicky7 píše:Selinak: nevím teda jak u tebe, ale u mě se vždy kuličkový polystyren děsně drolí.. navíc ho musíš brousit jen jemným šmirglem, aby jsi brousil kuličky a neodpadávaly ti celé kusy..
není to s tím drolením tak zlé,...

- piromaniac
- nováček na fóru
- selinak
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vicky7 píše:Selinak: nevím teda jak u tebe, ale u mě se vždy kuličkový polystyren děsně drolí.. navíc ho musíš brousit jen jemným šmirglem, aby jsi brousil kuličky a neodpadávaly ti celé kusy..
vy jste mě vůbec nepochopili:
1. brousit se nic nebude=>žádné kuličky...odporová pila je v podstatě nažhavenej drát, kterým všechno podle šablony vyřežeš

2. je jedno, jestli je polystyern nasákavej nebo ne...jde o to, že by se epoxidem rozpustil =>proto obalení igelitem
- kaptn
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
vy jste mě vůbec nepochopili:
1. brousit se nic nebude=>žádné kuličky...odporová pila je v podstatě nažhavenej drát, kterým všechno podle šablony vyřežeš
2. je jedno, jestli je polystyern nasákavej nebo ne...jde o to, že by se epoxidem rozpustil =>proto obalení igelitem[/quote]
Epoxid polystyrén vůbec nerozpouští,.....polyester některé polystyrény může.A některé moc rád.
Proto místo igelitu je lepší nakašírovat novinami a to přelakovat,....vyhnu se tím minimálně faldům igelitu

2. je jedno, jestli je polystyern nasákavej nebo ne...jde o to, že by se epoxidem rozpustil =>proto obalení igelitem[/quote]
Epoxid polystyrén vůbec nerozpouští,.....polyester některé polystyrény může.A některé moc rád.
Proto místo igelitu je lepší nakašírovat novinami a to přelakovat,....vyhnu se tím minimálně faldům igelitu

taky jsem se pustil do stavby ,ale toho co proste nekoupim a nechat si to dopravit z usa se me uz nechce ,ale u tebe to nechapu
kazdy den koukam na ebay.de a hobie 14 se tam da bezne koupit za cenu materialu a spise a urcite jeste vyrazne mene , jenom dobre usita plachta te bude stat dost ....
pisu to jenom proto ,jestli o tom vis , jinak ti ve stavbe preju hodne zdaru
kazdy den koukam na ebay.de a hobie 14 se tam da bezne koupit za cenu materialu a spise a urcite jeste vyrazne mene , jenom dobre usita plachta te bude stat dost ....
pisu to jenom proto ,jestli o tom vis , jinak ti ve stavbe preju hodne zdaru
- macho
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Potom vyrezat jednotlive diely rezakom. Pouzil som 2cm polystyren. Povodna myslienka bol styrodur ale ten mi neumoznoval take ohnutie a lamal sa. Ak by som mal projekt kde by neboli naroky na ohyb urcite by som zvolil styrodu pre jeho lepsie vlasnosti.

Naposledy upravil(a) macho dne pon čer 10, 2013 3:33 pm, celkem upraveno 1 x.
- macho
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Nasledne zosit s plastovymi stahovackami a prelaminovat epoxidovou zivicou. Ja som pouzil som 512. http://youtu.be/hGxIJ1Wpy4A

- macho
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Takto to vyzera v priereze. Kedze je polystyren nasiakavy zmenil svoje vlasnosti a po nasiaknuti zivice stvrdol. http://youtu.be/rsL7b-SrB1k

- macho
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Cena tohto projektu sa vysplhala na cca 350 €. Ak by niekto chcel ekonomickejsiu variantu tak by som prvu vrstvu vylaminoval s nejakou 300g tkaninou a epoxidom a nasledne pokracoval polyesterovou zivicou. Ja som to robil v panelaku takze moja volba bol epoxid s telalitom pre dlhsie spracovanie aby polystyren stacil do seba natiahnut zivicu.

- Corwin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Mám taky dotazy - zajímaly by mne:
rozměry lodičky
skladba tkaniny z jedné a druhé strany
výsledná pevnost na "omak" - není to gumové?
Jinak místo polystirenu/extrudovéného polystirenu se dá použít napr. airex - ale samozřejmě ta cena
http://www.havel-composites.com/shop/91 ... -list.html
rozměry lodičky
skladba tkaniny z jedné a druhé strany
výsledná pevnost na "omak" - není to gumové?
Jinak místo polystirenu/extrudovéného polystirenu se dá použít napr. airex - ale samozřejmě ta cena

http://www.havel-composites.com/shop/91 ... -list.html
- macho
- nováček na fóru
- Kontaktovat uživatele:
Ano vylaminovane je to z obidvoch stran. Presnu gramaz tkaniny nemamam lebo som ju kupoval u nas v drogerii v Biskupiciach a predavac mi nevedel povedat gramaz. Vyzera to podla mojho odhadu na 600g platno. Vonkajsia strana je vylaminovana 2x a vnutro 1x. Spoje som tmelil slahanym tmelom One Time
a potom fixoval paskou cca 10cm z emulznej rohoze 300g. Kormu som este zosilnil 800g quatraxialom. Gumenne to nie je lebo polystyren nasiakol zivicu a stvrdol. Koncovy nater je Top Coat v dvoch vrstvach a aj ten to patricne spevnil.

a potom fixoval paskou cca 10cm z emulznej rohoze 300g. Kormu som este zosilnil 800g quatraxialom. Gumenne to nie je lebo polystyren nasiakol zivicu a stvrdol. Koncovy nater je Top Coat v dvoch vrstvach a aj ten to patricne spevnil.