ZAČÍNAM a nič neviem, alebo rady začiatočníkom

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon kvě 27, 2013 7:26 pm

V jednom starym českym filmu závodili na kadíkách. Byly to malý, hranatý, beztvarý necky....... (doufám, že jsem teď neurazil majitele nádherných kadíků) :lol:

Jaký má tahle loďka rozměry? Plocha plachet?

Neni to muj případ, já začínám (fakt nemůžu napsat začínal jsem) rovnou na kajutovce. Osobně si ale myslim, že tyhle okruhovky jsou na naučení ideální. Každá drobná změna v nastavení plachet se prakticky hned projeví. Můžeš si to tak líp všechno vyzkoušet
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon kvě 27, 2013 8:10 pm

cadet je bezva na uceni ... ale ne pro dospeleho, je to fakt mala lod :-(
ale vratka ? co by si kanici jeste chtel ? obecne se okruhovka zcela normalne prevraci, to k tomu patri ;-) kdyz se cvakne, tak je hned otocena zpatky a jede se dal ;-)
delka je asi 3.2 m, stezen ma neco pres 5 m, plachty vcetne spinu meli tusim 10 m2 - ale to vzpominam z hlavy, tak nekamenovat ;-)
ten film se jmenuje "Muž přes palubu" ;-) - http://www.csfd.cz/film/878-muz-pres-palubu/

EDIT: tady jsou presne rozmery http://www.cadetclass.org/cadet - skoro jsem to trefil ;-)
Akrastan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Akrastan » pon kvě 27, 2013 9:51 pm

Trocha legrace s Cadetem na závodech - krom jiného mé dítku tedy malá osobní propagace :)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte kvě 28, 2013 1:56 pm

Jerryxi, rád bych se chtěl shodnout, že pro pána a paňmámu je Cadet
malý a vratký. Nebavil jsem se o dětství, kdy jsme uměli i kotrmelec
po větru s Q. :D
spuctum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Průkazková republika

Příspěvekod spuctum » pát srp 23, 2013 8:42 am

Ehm , asi to už tady padlo nesčetně krát, ale já bych se přesto zeptala. Koupím si plachetnici s oplachtěním do 12m2 a s motorem 5Hp.
Tudíž žádná registrace. Popluji dolů po Labi až do moře a rozhodnu se plout podél pobřeží k Dánsku a postupně nahoru podél pobřeží Norska. Dle všeho bych tedy žádné "průkazky" nepotřebovala. Když se rozhodnu přeplout do Anglie tak to už nemohu ? Nebo se rozhodnu třeba přeplout Atlantik , tak to taky nemohu ? Nedovedu si představit totiž tu situaci ... pluji .. zahlédne mě nějaká pobřežní hlídka /např. letadlo / vyzve mě rádiem k identifikaci atd.. A já jim řeknu "Jsem na své lodi té a té, pluji tam a tam " . To mě jako vyzvou ať jim ukážu nějakou průkazku nebo co ? Když mě budou kontrolovat na otevřeném moři a já žádnou "průkazku" /kromě pasu/ mít nebudu , tak mě šupito presto pošlou na břeh ? Ráda bych, aby zde napsali ti kteří nějakou kontrolu na moři zažili.
Tyto otázky jsou pouze hypotetické :-D . A ptám se proto, protože teď čtu jednu knihu od p. Konkolského /Sólo přes Atlantik/ a nějak tam nepíše, že by musel vlastnit 50tis průkazek :). /Promiňte, prostě si musím rýpnout , protože mi tahle republika připadá že za chvíli budeme muset mít průkazku i na to že si můžeme prdnout.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát srp 23, 2013 8:53 am

Obecne na mori prukazky mit nemusis. Ale obvykle kdyz chces mit lod aspon pojistenou (coz se asi hodi), tak musis pojistovne nejak prokazat sve schopnosti neudelat na vode pruser.

V praxi je ovsem nejlepsi zpusob k prokazani nejspis prukazka. ;-)

Je taky dobry mit "prukazku", ze ta lod je tvoje.

To same plati pro "licenci" na to radio. Ovsem to bych zase rekl, ze mozna lodicka bez potreby registrace radio mit nemusi, takze na vyzvu radiem muzes taky nereagovat.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát srp 23, 2013 9:10 am

K poisteniu lode nemusíš dokazovať, že tu loď vieš ovládať. Poistenie zodpovednosti za škodu ti spravia aj bez osvedčenia, si myslím. Preukaz vodcu plavidla, ak ho krajina vyžaduje, tak ho môže požadovať len v jej výsostných vodách. V zásade je rešpektovaná jurisdikcia krajiny v ktorej máš občianstvo. Teda do 12m2, 5 HP, a 1000 kg nepotrebuješ registráciu a ani ju u nás nemôžeš dostať /aj keby si chcel/ a teda naozaj ti stačí len občiansky preukaz / v EU/, alebo pas.
Teista, keď sa plavil na malej neregistrovatelnej lodi po Dunaji do Čierneho mora, teda aj mimo EU, tak si spravil niečo ako doklad o registrácii, kde mal uvedený odkaz na zákon ČR, názov lode, majitela, rozmery, motor a svoj podpis mal overený na matrike a celé zatavené vo fólii. Podla zákona máš mať napísané meno a bydlisko majitela na lodi na viditelnom mieste.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát srp 23, 2013 10:13 am

Tady v CR myslim ze Lloyd dokaze pro neregistrovany plavidlo za 500,- nejaky potvrzeni o vlastnikovi. To je myslim karticka uzitecna pro zahranici.

Nekde se pojisteni da vystavit na lod nebo i na osobu. Ted je otazka, jaky papiry chteji pri sepsani a jaky pripadne pri nehode. Ale to se urcite lisi u ruznych pojistoven.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát srp 23, 2013 7:39 pm

Za 500 vystavím potvrdenie aj ja :D Zákon u nás jasne určuje ako má byť označené neregistrované plavidlo. Toto označenie jasne určuje vlastníctvo a identifikuje majitela. Tak isto zákon jasne definuje, kedy musí byť plavidlo poistené, tzv modrá karta. Každé iné poistenie je dobrovolné.
vodar
nováček na fóru
nováček na fóru

motor

Příspěvekod vodar » stř říj 02, 2013 8:29 pm

Dotaz začátečníka. Pročetl jsem si tento odkaz a napadl mně ještě jeden způsob jak začít s lodí a to, že si ji postavím sám. Hromadu věcí jsem sice vyčetl ze stránek SPS, ale moc věcem nerozumím, proto se budu ptát občas na vám zdané blbosti. Než začnu, sám jsem si vyprojektoval 7metrovou kajutovku, podle svých řemeslných možností v programu solidworx, tento program mi skýtá velké množství teoretických výpočtů které SPS asi ocení. Postupoval jsem při projektu podle ČSN 32. Jedno mně však zajímá, mohu použít do této lodi motor s osobního automobilu? Třeba opel astra 17tds rv.96. Váha lodě v projektu 540 Kg.Nejda mi oto jestli je silný nebo slabý, ale o legislativu. Děkuji
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř říj 02, 2013 8:45 pm

1-vybral jsi si ten nejblbejsi zpusob jak zacit/nejslozitejsi a nejvic nakladnej zpusob jak si poridit 1-ni lod
2-motor z auta muzes pouzit za predpokladu ze ho zmarinizujes/upravis pro pouziti v lodi a prokouses se pres schvaleni SPS
ale fandim ti-treba se ti to povede-projdi si tady forum-dost ti to pomuze a pripadne si to zjisti na SPS-jsou tam docela vstricni
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » stř říj 02, 2013 9:43 pm

Vítej v klubu!!
A tim nemyslim jen mezi náma. Odhaduju, že minimálně polovina z nás má v šuplíku několik verzí plánů na stavbu lodě. Naštěstí pro nás jen v šuplíku. :-)

Seš si jistej, že je vhodný vrhnout se do světa lodí vlastní stavbou?

Ztratíš tim min. 2 roky života, utratíš víc peněz, než stojí hotová loď a vzhledem k tomu, že nejspíš s loděmi moc zkušeností nemáš, tak naprostou většinu věcí na lodi uděláš nepoužitelnou. Tim samozřejmě nechci srážet tvoje řemeslný umění. Jedná se hlavně o ergonomii na lodi. Kam co umístit atd. Tohle výrobci pilujou léty praxe.

S motorem z auta se asi vůbec nezabývej. Kup origo vestavnej, nebo závěsnej motor. K čemu by ti na 7 metrů dlouhý kajutovce bylo já nevim cca 80 koní Astry? Kup 5 koní závěsnej a je vystaráno.

Koukni se na použitý lodě třeba v Polsku a zjistíš, že za ty peníze co tam stojí loď nekoupíš ani materiál na trup. O zbytku ani nemluvim. Trup je max. 50% všech nákladů.

Jiná věc samozřejmě je jestli tě stavba baví. To si pak přečti příslušný vlákna o stavbě a hurá do toho!! Jen se s náma pak poděl o to jak ti to jde.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob říj 05, 2013 8:00 am

Asi prichádza k nedorozumeniu. Predpokladám, že vodar pod pojmom " sedem metrová kajutovka" má na mysli motorovú loď. Ak áno, tak potom je ten motor v poriadku a čím viac koní, tým lepšie. O prerábaní automobilového motora na lodný sa tu už niečo popísalo. Pokial nemáš k prerábke strojárske zázemie, tak je to velmi náročná záležitosť a drahá. Len cena lodnej prevodovky sa blíži ku dvom tisíc eur a vybudovanie chladenia motora a výfukových plynov je tiež pomerne drahé a množstvo serepetičiek k tomu. Stojí na zváženie, či závesný motor nakoniec nie je ekonomickejšie riešenie, najme ak si uvedomíš, že účinnosť vstavaného automotora je menšia o 20-30% ako u prívesného motora. Dôležité je vedieť, či budem jazdiť v sklze, alebo vo výtlaku. Ak vo výtlaku, tak 25HP bude v pohode stačiť, ak v sklze, tak na nie super rýchlu jazdu ti v pohode stačí 50 koní. Ja som kupoval nedávno Hondu 50HP a dostal som ju úplne novú za 6000 eur. Dokúpiť k nej už nemusíš skoro nič, len kormidelné kolo, jeden bovden a domček riadenia. Čo sa týka legislatívy, najlepšie napísať na SPS.
Stavať či nestavať je otázka a nakonie sa do stavby pustí málokto. Z mojich skúseností, ak nemáš krytú, vykurovanú dielňu a robíš pod "plachtou", tak je stavba na dlho. Stavať sa oplatí len vtedy, ak chceš dať lodi niečo špecifické, čo nerobia profesionálne firmy, alebo na to nemáš prachy. Ta váha lode čo udávaš, to je to, čo stojí za stavbu.
Založ si na svoj zámer vlastné vlákno v sekcii stavba lodí, alebo loď mojích snov a predstav nám ju. Dostaneš mnoho rád. Odporúčam sustrediť sa len na tie rady, ktoré pochádzajú od majitelov lodí, od tých čo loď stavali - stavajú a od tých čo plávajú. Je zvykom, že radia aj tí, čo len snívajú ;)
Menhirus
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Menhirus » čtv pro 05, 2013 11:26 pm

Ahoj lidi,
jako nováček jsem si pilně pročítal celé fórum než položím otázku, ale čím víc čtu, tím víc otázek mě napadá.
Chci si koupit starou holandskou ocelovou plachetnici a jako jedna ze zásadních otázek se mi jeví registrace lodě.
S vestavěným motorem by to snad, podle některých příspěvků zde, neměl být problém.
A teď zásadní otázka.
Je toto vestavěný motor? Budou s tím problémy?

Obrázek
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv pro 05, 2013 11:54 pm

není a jde o to, jak je starej
Menhirus
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Menhirus » pát pro 06, 2013 12:27 am

Díky, myslel jsem si to, ale u nás jeden nikdy neví. Starej je asi moc. Nevím.
Poohlédnu se po skutečně vestavěné variantě. Nechce se mi to registrovat v cizině,
protože se obávám komplikací s úředním šimlem v EU. Jedou se předpisy určitě
sjednotí a jezdit na technickou kontrolu do Holandska? To by se mnou asi šlehlo.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát pro 06, 2013 9:16 am

Sjednoceni predpisu bych se nebal. Kdyz je z NL, tak by prehlaseni na tebe v NL nemusel bejt takovej problem, ne?

Kdyby prislo na sjednoceni predpisu, tak ta kravina s 25 lety musi u nas zmizet, cili technicka v NL by te nemusela uz trapit. ;-)
Menhirus
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Menhirus » pát pro 06, 2013 12:04 pm

Tak registrace v Holandsku by byl ideál. Někde jsem četl, že mezinárodní certifikát stojí
necelých 600 eur a je navždy. Jenom by mě zajímalo, jak tam budu původního majitele
znásilňovat, aby si registroval loď, pak mi jí prodal a pomohl převést na mě. Nejsem si jistej,
že neregistrovanou loď přihláseji na cizince bez trvalého pobytu.
Jsem z toho všeho trošku naštvanej. Mám v Belgii domluvenou nádherou plachetničku a kvůli
těmhle ptákovinám mi proklouzne. Takže pak to Holandsko.
Jinak s závěsnym 4-taktem mladším než 25 let v dobrém stavu problémy nejsou?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát pro 06, 2013 12:55 pm

Někde jsem viděl podobný motor vypadal jak přívěšák a byl na zabudování. A co je motorové veslo když ho zavěsím dozadu je to přívěšák ? když ho dám do lodi napevno je zabudovanej?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát pro 06, 2013 5:42 pm

geus píše:Někde jsem viděl podobný motor vypadal jak přívěšák a byl na zabudování. A co je motorové veslo když ho zavěsím dozadu je to přívěšák ? když ho dám do lodi napevno je zabudovanej?

v bazaru na plavidlech je plachetka s takovym motorem-rekl bych ze to je jedno a to same co mam v garazi s nazvem Volvo-elektricTen muj ma ale jeste ,,kabatek,,
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob pro 07, 2013 11:47 am

Menhirus píše:Tak registrace v Holandsku by byl ideál. Někde jsem četl, že mezinárodní certifikát stojí
necelých 600 eur a je navždy. Jenom by mě zajímalo, jak tam budu původního majitele
znásilňovat, aby si registroval loď, pak mi jí prodal a pomohl převést na mě. Nejsem si jistej,
že neregistrovanou loď přihláseji na cizince bez trvalého pobytu.
Jsem z toho všeho trošku naštvanej. Mám v Belgii domluvenou nádherou plachetničku a kvůli
těmhle ptákovinám mi proklouzne. Takže pak to Holandsko.
Jinak s závěsnym 4-taktem mladším než 25 let v dobrém stavu problémy nejsou?

U nás ti přihlásí všechno, co legálně plavalo v EU. Stačí to doložit. Např. smlouva z mariny, pojištění lodě apod. Pak k tomu nepotřebuješ žádný papíry. Přihlásil jsem tak plachetnici z holandska. Doložil jsem jen smlouvu z mariny za předchozí 2 roky.
Menhirus
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Menhirus » sob pro 07, 2013 6:42 pm

Ať koupim to, nebo to, tak to bude z EU. Pak uvidím. V nejhorším případě koupím
malej zánovní 4takt na přehradu a na moře si povezu ten původní. Snad to ale půjde
bez dalších podle mě zbytečnejch investic za jinej motor. Jestli to už přihlásili alespoň
jednou, tak to možná bude schůdný.
Je nelogický, aby se dalo přihlásit 50 let starý auto a lodní motor 25+ ne.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned pro 08, 2013 12:20 am

dá se přihlásit jen od 2006 vejš. 25 je na už přihlášený :hmm:
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned pro 08, 2013 6:45 pm

Davide, prosím, mohl bys svůj příspěvek napsat trochu srozumitelněji? Máš na mysli auto, nebo lodní motor? Nebo co tím bylo myšleno?

Díky. Pavel.
smolicek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

NOVACIK !!! plachetnica Tango,jazero Neudiedler - skusenosti

Příspěvekod smolicek » pon led 06, 2014 9:32 pm

prosim vas, ma niekto skusenosti s plachenicou Tango 780 sport ? pripadne poradit : chceli by sme kupit plachetnicu, sme zaciatocnici, mame 2 roky motorovy cln, jazdime po Dunaji a mame zaujem o plachetnicu... a este otazka : ma niekto nejake skusenosti s jazerom Neusiedler - Rakusko ? sklzy do vody, poplatky a tak... kazda rada dobra !!! :) dakujem :-)

Zpět na